Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG OLED C1 (OLED48C1)

Gaming-suosikki

LG on panostanut pelaamiseen uusimman OLED-sukupolvensa kohdalla – lopputuloksena on erinomaisesti kaikenlaiseen pelaamiseen sopiva televisio!

Julkaistu 22.12.2021 - 07:00
LG OLED C1 (OLED48C1)
Audun Hage

C-sarja on LG:n suosituimpia OLED-mallistoja mallivuonna 2021, mikä on ainakin osittain runsaan pelivarustelun ansiota. Eteläkorealaisvalmistaja tekee läheistä yhteistyötä peliteollisuuden kanssa ja on usein ensimmäisenä julkaisemassa uusia pelaamista parantavia ominaisuuksia.

LG OLED48C1

Huhut kertovat, että vuodelle 2022 LG olisi tuomassa 42-tuumaisen OLED-mallin, mutta siihen asti tämä 48-tuumainen on valmistajan pienin OLED-televisio. Koko, joka onkin osoittautunut suosituimmaksi juuri pelaajien keskuudessa!

OLED48C1 on kompakti tv, jonka melko leveä jalusta muistuttaa malliston suurempien televisioiden jalkaa. LG viekin tasolta enemmän tilaa kuin muut testin televisiot – hieman kapeampi jalka, ehkäpä kääntyvä, olisi voinut olla parempi ratkaisu tähän.

Mainos

Käyttö ja ominaisuudet

Liitäntöjen puolesta LG on onnistunut sitä vastoin erinomaisesti: neljä HDMI 2.1-sisääntuloa mahdollistavat parin konsolin, pelitietokoneen ja Atmos-soundbarin yhdistämisen televisioon samanaikaisesti. Monipuolisesti pelaavat harrastajat arvostanevat tätä mahdollisuutta suuresti.

Television käyttöönotto on helppoa ja tv tunnistaa automaattisesti esimerkiksi Xbox Series X:n ja PlayStation 5:n, jonka jälkeen se valitsee pelaamiseen sopivan kuva-asetuksen. LG on näköjään ajatellut kaikkea!

Formaattien tuki on esimerkillistä: kuten sanottua, 4K/120 Hz -kuvansiirto onnistuu kaikilla neljällä HDMI-sisääntuloilla, ja lisäksi pelaaminen käy Dolby Visionin HDR-formaatilla jopa 120 Hz:n virkistystaajuudella. Tuki löytyy myös VRR:lle, Nvidia G-syncille ja AMD Freesyncille, jotka takaavat sulavat liikkeet sekä konsoli- että PC-peleihin ilman tökkimistä eli screen tearingia.

LG:n viive on testin lyhyimpiä ja samaa luokkaa kuin Samsungilla ja vaihtelee mittauksemme mukaan 8,8–12,7 millisekunnin välillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
PC:llä ja eri pelikonsoleilla pelaaminen voi aiheuttaa hämmennystä oikeiden asetusten löytämisessä, joten LG on koonnut kaiken tarvittavan erityisen ”Game Dashboard”-valikon alle. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

OLED-tekniikassa on joitakin pelaamista hyödyttäviä ominaisuuksia. Kun jokaisen pikselin voi sammuttaa ja sytyttää erikseen ilman tarvetta LCD-paneeleista tutulle taustavalaistukselle, on kuva terävä ja valo jakautuu tarkasti. Yhdistettynä lyhyeen viiveeseen ovat olosuhteet siis varsin otolliset kaikenlaiseen pelaamiseen.

LG toistaa vaativia räiskintäpelejä ja rallisimulaatioita ilman huomattavia epätasaisuuksia. Vasteessa ei ole moitteen sijaan – nopeatkin käänteet ruudulla näkyvät saman tien, ja liikkeet toistuvat tökkimättä.

LG tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet räätälöidä pelikokemuksesta mieleisensä. Game Dashboard -valikko näyttää tärkeimmät asetukset yhdellä silmäyksellä. Kuva-asetuksen voi valita peligenren mukaan ja esimerkiksi roolipeleille ja räiskinnälle löytyy omansa. Eri asetusten välillä vaihtaminen on helppoa ja yksityiskohtia sekä tummilla että vaaleilla alueille voi säätää kätevästi.

Myös tv:n katselukulma on erinomainen eikä värintoisto haalistu sivulta katsoessakaan. Jos istuu yksinään keskellä ruutua, ei asialla ole niin väliäkään, mutta jos kutsuu usein kavereita pelaamaan, on tämäkin syytä ottaa huomioon.

Sonyn ja Samsungin LCD-televisioihin verrattuna LG:n OLED jää kirkkaudeltaan himmeämmäksi. Kiiltävä paneeli lisäksi heijastelee ympäristöään, minkä vuoksi kuva on latteamman näköinen valoisassa huoneessa. Jos tilan saa hämärrettyä, on OLED48C1:n kuva loistava ja kontrastiltaan mahtava, ja musta on syvempää ja tarkempaa kuin LCD-ruuduilla.

LG OLED C1 Game Dashboard scaled 1
LG on äärimmäisen nopea ja saumaton pelitelevisio, jolla esimerkiksi Dirt 5 ja Forza Horizon näyttävät upeilta ilmiömäisen syvyysvaikutelman ansiosta. Kuva: Audun Hage

 

Äänenlaatu

Upeaan kuvaan suhteutettuna LG:n ääni voi tuntua melko ohuelta. Basso ei möyryä yhtä vakuuttavasti kuin Philipsillä ja Samsungilla. Jalusta on suunniteltu heijastamaan ääni suoraan katsojaa kohti, mikä saa äänen kuulumaan selkeämmin. Atmos-sisällöillä ääneen tulee pientä virtuaalista surroundefektiäkin, mutta kokonaisuus jää silti melko ohueksi ja teräväksi.

Yhteenveto: LG OLED C1

LG C1 OLED näyttää, kuka on gaming-televisioissa pomo. Liitännät ovat oivalliset ja mahdollistavat pelaamisen helposti vaihdellen PC:n ja konsolien välillä. Kaikki neljä sisääntuloa tukevat 4K/120 Hz -kuvansiirtoa, viive on lyhyt ja VRR ja FreeSync varmistavat sulavan liikkeidentoiston. Kuva on terävä ja kontrasti mahtava, mutta OLEDin kirkkaus ei vedä vertoja LCD-mallien loistolle. Mutta kunhan ei pelaa kirkkaasti valaistussa huoneessa, ei mikään voi himmentää LG:n tarjoamaa peli-iloa. Game on!

Karakter
LG OLED C1 (OLED48C1)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

LG:n OLED on kontrastiltaan vahva ja pelaamisen kannalta hyvin varusteltu. Hyvät liitännät ja laaja tuki eri videoformaateille. Äänenlaatu ei yllä kuvanlaadun tasolle. OLEDin kirkkaus ei ole yhtä hyvä kuin LCD:llä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top