Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung S95C (TQ77S95C)

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Samsung S95C on edeltäjäänsä isompi ja vahvempi. Ja kuvanlaatu on kovinta luokkaa!

Julkaistu 21.03.2024 - 11:30
Samsung S95C (TQ77S95C)
Audun Hage

Samsung on pitkään pitänyt QLED- ja LCD-tekniikkaa televisiomaailman parhaimmistona, mutta nyt eteläkorealaisvalmistaja on kääntämässä kelkkaansa. Lippulaivamalli S95C – joka on ehkäpä Samsungin kaikkien aikojen paras tv – edustaa OLED-tekniikkaa. Tarkemmin sanottuna se on QD-OLED.

Samsung Oled DarkTeal Right scaled 1 1
Samsung S95C. Kuva: Samsung

Samsung S95C

Kvanttipisteillä (Quantum Dots) varustettu OLED rynnisti markkinoille 2022 esimerkiksi Sony A95K:n ja Samsung S95B:n muodossa. Molempien kuvanlaatu oli aivan poikkeuksellista, joten päädyimme nimeämään tekniikan vuoden tv-innovaatioksi.

Vuonna 2023 Samsung toi mallistoonsa kaksi uutta OLED-sarjaa, joista hienoin ja kallein on S95C. Kuvanlaadun kerrotaan parantuneen entisestäänkin ja esimerkiksi kirkkauden pitäisi olla kovempi kuin edeltäjässä. S95C:ssä on myös muista Samsungin televisioista tuttuja oivalluksia, kuten erillinen One Connect -liitäntälaatikko.

Mainos

Suurin uutinen kuitenkin – kirjaimellisesti – on se, että mallia saa monessa koossa, joista 77-tuumainen on aivan uusi koko. Ja kun nyt kerran testaamassa ollaan, niin otetaan saman tien kokeiluun tämä suurin!

S95C 001 Front Titan Black scaled 1 1
S95C on Samsungin mallivuoden 2023 paras OLED-tv, ja se on saatavilla 55-, 65- ja 77-tuumaisena. Kuva: Samsung

Tyylikäs design

Samsungin malli on merkille ominaiseen tapaan hirvittävän tyylikäs. Ruutu on vain reilun senttimetrin paksuinen, mutta vaikuttavinta on, että tv on kaikkialta saman paksuinen. Tämä on savutettu nimenomaan One Connect -liitäntälaatikon ansiosta.

Samsung S95C 14 scaled 1
Liten One Connect -laatikko sisältää kaikki liitännät, ja se on helppo piilottaa näkyvistä. Itse televisioon kulkee vain yksi ohut johto. Ei johtosotkuja! Kuva: Audun Hage

One Connect -laatikon voi sijoittaa television viereen, kiinnittää tv:n jalkaan tai piilottaa hyllylle. Viimeinen on erityisen kätevä vaihtoehto silloin, kun tv:n aikoo kiinnittää seinälle. Silloin kaikki johdot ja ulkoiset laitteet saa siististi piiloon.

Näytön kauniista muotoilusta voi stipluna mainita vain kuvapaneelin ja kehyksen väliin jäävän mustan raidan. Jos vertaa Samsungin 8K-malliin, QN900C:hen, jatkuu kuvapaneeli aivan kapeaan metallikehykseen asti, mikä saa kuvan ikään kuin leijumaan ilmassa.

Samsung Oled DarkTeal Profile scaled 1
Kuva: Samsung

Käyttö ja ominaisuudet

Liitäntävaihtoehdot ovat erittäin hyvät. S95C:ssä on neljä HDMI-sisääntuloa, joista kaikki tukevat 2.1-standardia. Niinpä tämä OLED-näyttö toistaa 4K-kuvaa 144 ruutua sekunnissa.

Etenkin pelaajille ominaisuus on tärkeä, sillä tv:seen voi kytkeä sekä konsoleita että PC:n ilman pelkoa sopivien liitäntöjen loppumisesta.

S95C:n mukana toimitetaan Samsungin uusi ladattava kaukosäädin. Se on tehty kierrätysmuovista ja tuntuu paljon kevyemmältä kuin vanha versio. Tosin tällainen lippulaivamalli olisi ansainnut harjatusta teräksestä tehdyn version.

S95C pyörii Tizenillä eli Samsungin omalla käyttöjärjestelmällä. Valikot ovat nopeat ja sovelluksia paljon: esimerkiksi HBO Max, SkyShowtime, Netflix, Apple TV+, Amazon, Rakuten ja Disney+. Ja tietysti Samsung TV+, joka sisältää lukuisia ilmaisia kanavia.

S95C tukee HDR-videota, mutta Dolby Visionia ei. Vaikka hyvä kuvankäsittely voi kompensoida Dolby Visionin tone mappingia, olisi mukava nähdä Samsungin liittyvän muiden tv-valmistajien joukkoon tässä.

Samsung S95C 12 scaled 1
Kaukosäädin on pieni ja kevyt. Kuva: Audun Hage

Mikä kontrasti!

Jo aiempi sukupolvi sai meidät haltioihimme, mutta nopeasti käy ilmi, että 2023-malli S95C on vieläkin parempi. Tämä OLED maalaa huikean eläväisen kuvan!

QD-OLED-paneeleilla on pari selvää etua värintoiston suhteen. Tavallisessa OLED-paneelissa on värisuotimet, mutta QD-versiossa käytetään kvanttipisteitä (Quantum Dots), jotka vahvistavat punaista, vihreää ja sinistä. Näin koko värikirjosta saa erittäin kylläisen, mikä vaikuttaa kirkkauteen, väritasapainoon ja katselukulman laajuuteen.

QD-OLED on ehdottomasti tämän hetken kiinnostavimpia paneeliteknologioita. Siinä yhdistyvät OLED:n ja QLED-LCD:n parhaat puolet ilman niiden heikkouksia.

Kontrasti tummasta vaaleaan on upeaa ja Samsung onnistuu pitämään kontrastin samantasoisena koko värikirjon osalta. Sekä päävärit punainen, vihreä ja sininen että syaani ja magenta toistuvat todella intensiivisinä. Upea värintoisto saa katsojan arvostamaan kuvan pieniä värivaihteluita, sillä esimerkiksi punaisen eri sävyt erottuvat todella hienosti.

Eikä siinä kaikki: katselukulma on hyvin laaja, joten värit näyttävät yhtä hyviltä myös sivulta katsottuna. Vertailussa jopa LG:n OLED vääristää värejä hiukan sivusta katsottuna.

Myös valo jakautuu todella tasaisesti. Kun jokaisen pikselin saa sytytettyä ja sammutettua erikseen, on musta todella syvää eikä tarvitse kärsiä pienistä läikistä ja halo-ilmiöstä, jotka yleensä vaivaavat taustavalaistuja LCD-televisioita.

Samsung S95C Extraction 216 scaled 1
Samsung S95C:n kuvanlaatu on upeaa ja etenkin värintoisto tekee vaikutuksen. Kuvassa Netflixin ”Extraction 2″. Kuva: Audun Hage

Erinomainen kirkkaus ja vain vähän heijastelua

Samsungin kirkkaus on loistavaa, eikä vain OLED-televisioksi vaan muutenkin. Mittasimme kirkkaudeksi 1 250 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla ja lähes 250 nitiä kokovalkoisella ruudulla. Ja mainittakoon vielä, että testatessa käytimme erityisen neutraalinsävyistä elokuva-asetusta.

S95C on varustettu tehokkaalla heijastamattomalla suotimella, joka vähentää ympäristön heijastelua valoisassa huoneessa.

Näiden ominaisuuksien vuoksi S95C on erinomainen tv kaikkina vuorokaudenaikoina ja kaikissa valaistuksissa. Vain erityistapauksissa tarvitaan tätä kirkkaampaa televisiota.

Toisaalta MiniLED-televisiot suoriutuvat tuplasti paremmasta kirkkaudesta. Siitä on hyötyä, jos televisiota katsoo usein kirkkaassa päivänvalossa huoneessa, jossa on isoja ikkunoita.

Samsung S95C reflection8 scaled 1
Samsungin tv:ssä on suodin, joka estää ympäristöä heijastelemasta ruudulta. Kuva: Audun Hage

Samsung S95C vs. QN95C: QD-OLED vs. QLED

Testin aikana käytössämme oli myös QLED-malli QN95C, joten oli kiinnostavaa vertailla näitä kahta.

MiniLED-huippumalli QN95C on mielestämme markkinoiden parhaita LCD-malleja, jonka kirkkaus ja kontrasti ovat huippuluokkaa. Tv on ehdottomasti parhaita valintoja, jos tykkää katsoa urheilua valoisassa.

QN95C:n OLED-serkku S95C vie kuitenkin voiton monella saralla. OLED-mallit ovat esimerkiksi aina olleet erinomaisia elokuvateatterimaisen pimeässä tilassa, jolloin näytön musta tulee erityisen hyvin esiin. LCD-mallit puolestaan pärjäävät usein paremmin valoisassa, mutta tässä tapauksessa eroa ei juuri ole.

OLED-mallin kontrasti, väritarkkuus ja syvyysvaikutelma ovat useimmissa tilanteissa parempia, myös tavanomaisesti valaistussa huoneessa. Vain kaikkein kirkkaimmissa tiloissa ja kaikkein kirkkaimpien sisältöjen kanssa QLED vie pidemmän korren. Jos siis ei yleensä katso televisiota hyvin kirkkaassa valaistuksessa, useimmat hyötynevät S95C-mallin OLED-tekniikasta.

Outo pikselirakenne

QD-OLED:n kuvasta pitää tosin tietää yksi asia. Punaisen, vihreän ja sinisen alapikselit on järjestetty kolmioksi, mikä voi luoda kuvaan punaisia ja vihreitä raitoja. Osa katsojista huomaa tämän herkemmin, ja raidat erottuvat parhaiten lähietäisyydeltä (noin 1,5 metrin päästä). Tavanomaisella katseluetäisyydellä pikselit sulautuvat saumattomasti kuvaan.

Silti pohdimme, miltä isommalla resoluutiolla varustettu QD-OLED mahtaisi näyttää. Markkinoilla ei sellaisia vielä ole, mutta tarvittava teknologia 8K QD-OLED-paneelin luomiseksi kyllä on olemassa. Ehkäpä siis näemme Samsungilta vielä jossain vaiheessa sellaisen!

Äänenlaatu

Samsung S95C on varustettu pikkaisen paremmalla kaiutinjärjestelmällä: konfiguraatio on 4.2.2 ja tehoja 70 wattia. Kaiuttimia on siis myös ylhäällä ja sivuilla, jolloin ne luovat yhdessä isomman ja laveamman äänikuvan. Tv tukee Dolby Atmos -ääntä.

Äänentoisto on kirkasta ja ilmavaa ja puhe selkeää. Bassokaiuttimet tuovat musiikkiin ja ääniefekteihin syvyyttä, kunhan televisio on sijoitettu lähelle seinää.

Ääni ei kuitenkaan ole muhkeista muhkein, ja suurin osa ostanee kylkeen erillisen äänijärjestelmän, kuten soundbarin ja subwooferin. S95C tukee äänensiirtoa HDMI eARC:n lisäksi myös wifin kautta.

Jos kaveriksi kytkee yhteensopivan Samsungin soundbarin, voi tv-kaiuttimia hyödyntää sen kanssa Q Symphony -toiminnolla. Esimerkiksi designmalli Samsung HW-S810B tai täyteläisempää ääntä tarjoava HW-Q995C olisivat hyviä pareja S95C:lle.

Yhteenveto: Samsung S95C

Samsung S95C on hienoimpia mallivuoden 2023 televisioita tekniikasta riippumatta. Erinomainen tv kaikkeen, katsoipa sitten elokuvia pimennetyssä huoneessa tai urheilua päivänvalossa. Tyylikäs design tekee televisiosta kuin korun seinälle.

Kilpailijoitakin tällä saralla piisaa, esimerkiksi Sony A95L ja Panasonic MZ2000, mutta Samsung S95C tarjoaa niistä huolimatta ensiluokkaisia katseluelämyksiä!

 

Karakter
Samsung S95C (TQ77S95C)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung S95C tarjoaa kovaa kontrastia sekä eläväiset ja tarkat värit. Design on litteää ja tyylikästä ja liitännät piilotettu siististi erilliseen laatikkoon. Kallis. Ei Dolby Vision -tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Ääni & Kuva
Scroll to Top