Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

: 2 pelikonetta

Pieni on kaunista

Paljon peli-iloa vähän tilaa vievässä paketissa – eikä hintakaan hirvitä. Miksi tyytyä pelikonsoliin, kun voi saada siron pelikoneen?

/ 21.02.2018 - 13:30
2 pelikonetta

Passiivisen televisiontuijottelun sijaan yhä useampi viihdyttää itseään pelaamalla – ja olemalla osa toimintaa.

Olemme testanneet monia raskaan sarjan pelitietokoneita, mutta vähemmälläkin itse asiassa pärjää. Tähän testiin löysimme kahdelta peliasiantuntijalta kaksi näppärää pöytäkonetta, jotka eivät kustanna koko omaisuutta ja jaksavat silti pyörittää useimpia pelejä. Kaiken huipuksi ne ovat niin kompakteja, etteivät ne syö koko työpöytää, ja ne vieläpä näyttävät tyylikkäiltä!

Molemmat koneet muistuttavat ulkonäöltään enemmän pelikonsoleita kuin perinteisiä tietokoneita: kapeat laitteet on tarkoitettu sijoitettavaksi pystyyn television tai näytön viereen.

Näytönohjain on (lähes) kaikki kaikessa

Pelikoneen sydän on näytönohjain. Näytönohjaimen prosessori on usein paljon tietokoneen omaa prosessoria tehokkaampi, minkä ansiosta realistiset 3D-grafiikat muistuttavat kuvanlaadultaan ja resoluutioltaan uusimpia elokuvia. Molemmissa testikoneissa on Nvidian GeForce GTX 1060 -näytönohjain. Se on tällä hetkellä Nvidian kolmanneksi paras malli, joka suoriutuu kaikesta muusta paitsi aivan uusimmista ja grafiikoiltaan vaativimmista peleistä.

Tekninen kehitys on kuitenkin julmaa eikä säästä uhrejaan. Kannettavan tietokoneen kohdalla tämä tarkoittaa varmaa kuolemaa, sillä näytönohjain on integroitu emolevyyn. Useimmissa pöytäkoneissa tilanne on toinen, sillä niiden elämää voi jatkaa näytönohjainta vaihtamalla. Näin on myös kahden testikilpailijamme kanssa, ja niissä on koostaan huolimatta ylimääräinen korttipaikka tätä varten.

Prosessori

Näytönohjain on tärkeä, mutta prosessoria ei toki kannata unohtaa. Vaativat pelit tarvitsevat paljon suoritustehoja, ja käytännöllisesti katsoen vaihtoehdot ovat Intelin Core i7 ja i5. Ensimmäisessä on neljä ydintä ja kahdeksan säiettä, kun taas i5:n parhaissakin versioissa on neljä ydintä mutta vain neljä säiettä. Karkeasti voisi sanoa, että i7 jaksaa suorittaa tuplasti niin paljon samanaikaisia tehtäviä kuin i5. Joissakin i5-versioissa on vain kaksi ydintä, mutta sellaiset eivät enää sovikaan raskaaseen työhön kuten peleihin. Kannattaa myös varmistaa, että prosessori edustaa viimeisintä sukupolvea (Kaby Lake/7. sukupolvi).

RAM pitää Windowsin pystyssä

Tätä ei voi toistaa liiaksi: RAM-muisti on Windows-käyttöjärjestelmän sielu. Siellä sijaitsevat fyysisesti kaikki suoritettavat ohjelmat – mukaan lukien käyttöjärjestelmä itse. Mitä isompia ja suurempia ohjelmia on suoritettava, sitä suuremman RAM-muistin ne vaativat. Jos RAM-muistia on liian vähän, tulee tietokoneesta hidas, sillä kone alkaa ladata vähäisemmät tiedot ja ohjelmat kovalevyltä, joka on todella paljon RAM-muistia hitaampi. Pelikoneelle 8 GB RAM on minimi, mutta 16 tai 32 GB:stä on oikeasti suurta hyötyä. Konetta ostaessa on hyvä katsastaa, voiko RAM-muistia lisätä jälkikäteen.

Paikka kaikelle

Viimeinen tärkeä seikka PC:n suorituskyvyn kannalta on kovalevy. Kovalevy säilöö ohjelmat ja datan, ja koneen käynnistyessä tuhannet tiedostot ladataan sieltä. Nopea SSD-kortti ilman liikkuvia osia on muuttunut superkalliista luksustuotteesta vakiovarusteeksi. Sen ansiosta Windowsin käynnistysaika ja pelien lataaminen vie muutamia sekunteja minuuttien sijaan. Tilaa on tosin vähemmän, joten koko pelikokoelman pitäminen yhtä aikaa asennettuna on mahdotonta.

Asus Gr8 TO222

Hyvää vastinetta euroille

Pienemmän budjetin ei tarvitse tarkoittaa tyytymistä hitaampiin ja tökkiviin peleihin, osoittaa Asus Gr8.

Erittäin kompakti ”pelikonsoli”. Erinomaista suorituskykyä hyvään hintaan.
Vain i5-prosessori. Raskaimpia pelejä ei voi suorittaa täysillä asetuksilla.
Lue koko testi

MSi Trident 3 VR7RC-241EU

Konsolin kuolemaksi

MSi Trident 3 ei vie pelikonsolia enemmän tilaa televisiotasolta, mutta se tarjoaa konsolia enemmän mahdollisuuksia ja muskeleita.

Erinomainen näytönohjain, hyvä prosessori, loistava hinta. Mitä muuta enää tarvitsee?
Vastauksena edelliseen: ehkäpä näytön, hiiren ja näppäimistön, sillä ne eivät kuulu hintaan.
Lue koko testi
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Saisiko olla ekstranäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top