Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: MSI RadiX AXE6600

Loistava lähietäisyydeltä

MSI:n reititin tarjoaa salamannopean langattoman yhteyden pelinurkkaukseen – mutta ei muualle kotiin.

Julkaistu 23.11.2023 - 07:55
MSI RadiX AXE6600
John Hvidlykke

Gigabittiluokan nopeudet eivät enää ole harvinaisuuksia – mutta se ei takaa, että nettiyhteys olisi hyvä. Kun koko perhe haluaa yhtä aikaa pelata ja katsella 4K-sarjoja, on kunnon reititin välttämätön. Eli nettiliittymän mukana tulleen reitittimen voi unohtaa.

MSI RadiX AXE6600 sen sijaan on nopea nykypäivän reititin. Nimen AXE viittaa reitittimen   Wi-Fi 6 -yhteensopivuuteen (802.11ax) – ja vieläpä sen ”Extended”-versioon eli Wi-Fi 6E -yhteyteen. Pähkinänkuoressa reititin siis kattaa 2,4 GHz:n, 5 GHz:n ja 6 GHz:n taajuudet. Mallinimen loppuosa 6600 on verkon enimmäisnopeus kolmelle edellä mainitulle taajuuskaistalle.

MSI RadiX AXE6600:aa markkinoidaan pelireitittimenä, mutta se sopii tietysti kaikkialle, missä kaivataan nopeaa langatonta yhteyttä. Tai tarkemmin sanottuna kaikkialle, mihin nyt 33 cm leveä musta laatikko värikkäinä loistavine antenneineen noin niin kuin sisustuksellisesti sopii ja mahtuu.

Mainos
AXE6600 Gaming 1
Reititin sulautuu huomaamattomasti sisustukseen. Jos koti sattuu näyttämään tältä. Kuva: MSI

Käyttöönotto tapahtuu MSI:n sovelluksessa ja sujuu vaikeuksitta. Kun on kirjautunut sisään reitittimen verkkoon sovelluksessa, voi itselleen valita käyttäjänimen ja salasanan (ensimmäisellä kerralla käytettävät vakiokäyttäjänimi ja -salasana lukevat laitteen pohjassa). Asetuksissa voi leikkiä suodattimilla, protokollilla ja port forwardingilla. Jos USB-porttiin kytkee levyn, toimii reititin myös palvelimena.

Tai sitten voi vain klikata OK-nappia ja antaa reititinsovelluksen hoitaa loput. MSI ansaitsee kiitokset näin toimivasta käyttöönotosta.

Elämää pikakaistalla

Wi-Fi 6E:n ja ”vanhan” Wi-Fi 6:n välinen ero on 6 GHz:n alueella oleva kolmas taajuuskaista. Korkeamman taajuuden (ja vähäisemmän liikenteen, sillä tätä taajuutta tukevia laitteita on vielä suhteellisen vähän), siirtyy data huomattavasti nopeammin, MSI:n lupauksen mukaan jopa 4,8 GB/s. Vertailun vuoksi todettakoon, että 5 GHz:n kaistalla nopeus on 1,2 gigabittiä sekunnissa ja vanhalla 2,4 GHz:n kaistalla maltilliset 574 megabittiä sekunnissa.

Lue myös: Google Nest Wifi Pro – Yksinkertainen mesh WiFi 6E -tuella

Paperilla ilmoitetut nopeudet pätevät toki vain ihannetilanteissa. Kun taajuus nousee, nousee nopeuden lisäksi myös häiriöherkkyys. Jotta kannettava hyödyntäisi verkon täyttä nopeutta, pitäisi koneen ja reitittimen antennin välillä olla suora näköyhteys – jokainen este pudottaa netin nopeutta. Jos välissä on seinä, voi yhteys katketa kokonaan.

Sen sijaan 2,4 GHz:n signaali on paljon vakaampi ja sietää useammankin betonisen väliseinän tiellään.

Läheltä koettuna nopea

Tehdessäni mittauksia työhuoneessani sain neljän metrin etäisyydeltä latausnopeudeksi 873 megabittiä sekunnissa 6 GHz:n kaistalla. Tulos olisi varmaankin ollut vielä nopeampi, jos käytössä olisi ollut nopeampi internetyhteys kuin käyttämäni 1000/1000-kuitu. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Google Wifi 7 Pro -reititin pääsi samoissa olosuhteissa nopeuteen 835 megabittiä sekunnissa.

AXE6600 Streaming 2
RadiX AXE6600 yltää koviin nopeuksiin – kunhan ei mene kovin kauas. Kuva: MSI

Jos haluaisi vain saada mahdollisimman nopean yhteyden, olisi kummallekin reitittimelle halvempi vaihtoehto käyttää Ethernet-kaapelia.

Betoniseinällä työhuoneesta erotetussa keittiössä 6 GHz:n nopeus vaihteli suuresti (välillä 10 Mb/s ja 500 Mb/s!), mutta mittauksissa tulos oli keskimäärin 50 Mb/s. MSI:n reitittimen 5 GHz:n kaistaa käyttäen yhteys oli parempi, huimat 609 Mb/s. Googlen mesh-verkolla tulos oli tasaisesti 835 Mb/s, mikä ei ole ihme, sillä keittiössä sijaitsi yksi mesh-verkon yksiköistä.

5 GHz:llä pääsee pidemmälle

Viimeiset mittaukset tein asunnon kauimmaisessa nurkassa, joten reitittimen ja koneen väliin jäi monta metriä ja väliseinää. Etäällä 6 GHz:n signaali oli lähes yhtä huono kuin keittiössä: 57 Mb/s. Vaihtamalla 5 GHz:n kaistaan muuttui yhteys tasaisen nopeaksi, 127 Mb/s. 2,4 GHz:n kaistalla yhteys oli vakaa mutta hidas, 42 Mb/s. 6 GHz:n signaali on selvästi paljon herkempi kuin 5 GHz:n.

Googlen mesh-verkolla nopeus makuuhuoneessa oli 53 Mb/s. Tarinan opetus on, ettei useamman yksikön omistaminen auta, jos yksikään niistä ei ole lähellä. Sekä se, että jos kaikki muu on tasaväkistä, on voittaja se reititin, jossa on eniten antenneja.

AXE6600
Paras reititin on se, jossa on eniten näkyviä antenneja. Kuva: MSI

Kilpailijat

Vahvin kilpailija MSI:n salamannopeaa reititintä vastaan ei ole toinen luksusreititin, vaan edullinen mesh-järjestelmä. Yhden MSI RadiX AXE 6600:n hinnalla saa kaksi tai kolme laitetta sisältävän mesh-paketin, kuten aiemmin mainitun Google Nest Wifi Pron, joka niin ikään tukee Wi-Fi 6E -verkkoa. Vaikka nopeudet eivät ideaalitapauksessa (eli aivan reitittimen vieressä) yllä yhtä koviksi kuin MSI:llä, tarjoaa mesh-verkko tasaisemman ja luotettavamman verkon koko kotiin.

Yhteenveto: MSI RadiX AXE6600

MSI RadiX AXE6600 on raskaan sarjan reititin, jonka ominaisuudet ja nopeus tyydyttänevät vaativat netin käyttäjät. Wi-Fi 6E -tuen ansiosta AXE6600 tarjoaa nopeampaa yhteyttä kuin mitä yksikään internetoperaattori tarjoaa. Miinuspuolena ovat radioaaltojen rajoitteet. Edes kuusi antennia eivät saa 6 GHz:n signaalia puskettua tiiliseinän läpi. Niinpä suurista nopeuksista pääsee nauttimaan vain reitittimen välittömässä läheisyydessä. Jos koti on iso, tai betonirakennuksessa keskikokoinenkaan, tarjoaa mesh-verkko paremman kattavuuden. Se mutkistaa hinta-laatusuhteen arvioimista, sillä paras ratkaisu riippuu omasta kodista ja netin käytön tarpeista. Sitä paitsi ensimmäiset Wi-Fi 7 -reitittimet on jo saatu kauppoihin.

 

AXE6600 WFH 2
Kuva: MSI

Karakter
MSI RadiX AXE6600
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Helppo käyttöönotto. Erinomainen peitto lyhyillä etäisyyksillä. 6 GHz:n signaali ei jaksa puskea betoniseinän läpi, joten isommissa kodeissa mesh toimii paremmin. Wi-Fi 7 on tulevaisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Saisiko olla ekstranäyttö?

Nyt on nopea netti!

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Ääni & Kuva
Scroll to Top