TESTISSÄ

10 pelikuuloketta

 itemprop
TESTISSÄ10 pelikuuloketta

Pelaajan korville

Kokosimme testiin kymmenen kohtuuhintaista pelikuuloketta.

Ääni ei ole pelaamisen kiva lisämauste. Toki näyttö on pelivälineiden kunkku, olipa se sitten pöydällä tai ruuvattuna läppäriin. Näytönohjain taas syö pelivarustelijan budjetista suurimman osan. Silti ääni on lähes yhtä suuressa osassa kuin kuva, kun ajattelee viihtymistä ja peliin uppoutumista. Tunnelma on kohdillaan vasta, kun kahahdukset, räjähdykset ja huudot tuntuvat todelta.

Onneksi täydellisen äänen metsästys on helpompaa ja halvempaa kuin täydellisen kuvan. Kokosimme tähän testiin kymmenen pelikuuloketta edullisemmasta päästä. Ne eroavat toisistaan hinnan ja ominaisuuksien osalta, mutta suurimmalle osalle yhteistä on se, että ne tarjoavat hyvää vastinetta rahoille.

Kun rahaa on rajallisesti, on tehtävä joitain kompromisseja. Nämä kymmenen kuuloketta nostavat eri asioita keskiöön, joten niistä löytyy sopiva laite monenlaisiin mieltymyksiin. Käyttääkö raha viihdyttäviin valoihin ja langattomaan käyttöön, vai arvottaako äänenlaadun korkeimmalle? Kuinka tärkeä on ohjelmisto? Entä ulkonäkö? Usein pelikuulokkeet sopivat tyyliltään parhaiten nuorisolle, mutta moni valmistaja on huomannut, että ostoksilla liikkuu myös kypsempiä pelaajia.

Hauskempaa ääntä

Pelikuulokkeet ovat kuulokkeet, joissa on tiettyjä lisäominaisuuksia. Äänenlaatu on tärkeä, sillä tarkempi ääni tarjoaa tarkemman tuntuman pelimaailmaan. Gaming-puolella viihteellisyys on perinteisesti myös suuressa roolissa, joten bassoa on yleensä korostettu. Näin pamahdukset saavat syvän jylisevän kaiun. Joissakin pelikuulokkeissa on tuotu esiin myös diskanttia, jotta ympäristön äänet erottuvat hyvin. Pelikuulokkeissa on mukana mikki, jotta keskusteleminen muiden pelaajien kanssa onnistuu.

Oikeat liitännät

Kaikissa tietokoneissa on analoginen ääniulostulo, ja teknisesti ottaen onkin yksinkertaisinta liittää kuulokkeet 3,5-milliseen liitäntään. Ihan halvimpia malleja lukuun ottamatta lähes kaikissa on USB-liitäntä, joka tarjoaa parempaa ääntä (kannettavien omat äänikortit eivät aina ole ihan huippua) sekä mahdollisuuksia joihinkin lisäominaisuuksiin, kuten RGB-valoihin. Joissakin testin malleissa on myös langaton yhteys – ylellisyys, joka ei tule ilmaiseksi. On kuitenkin mukava voida kuunnella ilman johtoa. Joissakin on jopa Bluetooth, joten kännykällä pelaaminenkin onnistuu.

Surroundääni? No ei ihan

Useissa testin kuulokkeissa on 7.1-kanavainen surroundääni. Ilmeisistä fyysisistä rajoitteista johtuen kyseessä on varsinaisetsi ohjelmistopohjainen virtuaalinen surround. Käytännön toimivuus riippuu ohjelmistosta ja raudasta, joka kääntää pelin äänet kuulokkeisiin. Vaikka kuulokkeissa olisi virtuaalinen surround, ei ole taattua, että pelaaja pystyy oikeasti havaitsemaan ”eri suunnista” tulevat äänet – se voi jopa vaikeuttaa suunnistamista.

mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
HyperX Cloud Alpha S
HyperX on mestari paketoimaan tärkeimmät ominaisuudet kilpailukykyiseksi setiksi.

HyperX Cloud Alpha S on johdollinen headset, joka asettuu tämän testin hintahaarukan puoliväliin. Ulkonäkö on järkevä ja luotettava, mutta mitään ylellistä charmia se ei tihku. Ovaalit kupit ja pannan paksu tekonahkapäällys ovat mattamustat, mutta kokonaisuutta kirkastavat metallinsiniset alumiinikannakkeet ja siniset tikkaukset. Tyynyt ovat pehmeät ja mukavat. Johto on kiinteä, ja sen päästä löytyy kuulokeplugi. USB-liitäntä sekä volyymin- ja surroundinsäätö ovat pienessä muovirasiassa, joka on kiinni ekstrajohdossa. Tyylikästä? Ei. Käytännöllistä? Jep.

Virtuaalinen 7.1-surround menee päälle johtoon kiinnitetystä ohjauspaneelista, eikä erillistä ohjelmistoa tarvitse asentaa. Surroundmateriaalin kanssa se toimii hienosti, olipa kyseessä peli tai elokuva.

Bassonsäätö ei myöskään vaadi ohjelmistoa. Sen sijaan sitä säädetään kolmiportaisesta muovisäätimestä, joka peittää kupeissa olevat aukot ja muuttaa basson soinnin suljetusta eräänlaiseen bassorefleksiporttityyppiseen ratkaisuun. Nerokasta! Ero on isompi kuin näin selitettynä uskoisi. Basso voi kuulua suljettuna hyvin ohuena tai täysin avoimena melko rajuna tykityksenä. Ääni on myös avoin ja kirkas – ei niin hifiä kuin Audio-Technicalla, mutta selvä parannus perusluokkaan verrattuna.

Johtopäätökset

HyperX Cloud Alpha S on monilla fiksuilla ominaisuuksilla varustettu headset, jonka hinta on varsin kohtuullinen. Bassonsäätömahdollisuus on hauskaa ja hyödyllistä, ja virtuaalinen 7.1-surround tuo hyvän tilantunnun peleihin. Halutessaan kuulokkeita voi käyttää myös plugiliittimellä varustetun johdon kanssa. Kirsikkana kakun päällä on äänenlaatu, joka on niin hyvä että tuntuu kuin saisi hyvän USB-äänikortin kaupan päälle.

FaktatAlusta: PC Tyyppi: Over-ear, suljettu/vaihdettavissa Elementit: 50 mm Taajuusalue: 13–27 000 Hz Liitännät: minjakki, USB Akunkesto: – Valot: – Verkkosivut: hyperxgaming.com Hinta: 130 €Hinta: 130 €
PlusKevyet ja mukavat kuulokkeet. Erinomainen virtuaalinen 7.1-surround. Hyvä äänenlaatu hintaan nähden.
MiinusEi yllä luokkansa parhaimpien (= kalleimpien) tasolle.
 data-srcset
SteelSeries Arctis 1 Wireless
Jos haluaa pelikuulokkeiltaan sekä laatua että pysyä budjetissa, on Arctis 1 hyvä vaihtoehto.

Steelseries on menestynyt ansiokkaasti Arctis-mallistollaan, josta olemme testanneet useimmat kuulokkeet. Aluksi Arctis 3 oli edullisin, mutta tänä vuonna hintaa on venytetty alaspäin Arctis 1 -mallilla, josta on nyt tullut langaton versio.

Muiden Arctis-jäsenten tapaan Steelseries Arctis 1 Wireless on suhteellisen kevyt headset, jonka muotoilu miellyttää aikuista silmää puhtaine linjoineen. Kupit ja panta ovat mattamustaa muovia ja tyynyt verkkarikankaan tapaista pehmeää materiaalia. Ilme on vähän halpa vaikkakin kyseessä on toki riisuttu malli.

Monien muiden tapaan mikrofoni on irrotettavan varren päässä, ja se pysyy kiinni plugilla. USB-adapterin kautta toimivan langattoman yhteyden lisäksi voi käyttää myös analogista kuulokeliitäntää, mutta Bluetoothia ei löydy. USB-C-adapteri toimii kuulemma Androidilla, mutta omalla Huawei P-30 Prolla se ei kyllä toiminut.

Steelseriesin huippumallit ovat tehneet vaikutuksen luonnollisella ja korkearesoluutioisella äänellään. Arctis 1:n kohdalla soundi on ihan hyvä, kun ottaa huomioon, että sen hintakin on kolmannes valmistajan parhaista. Kun vertaa Steelseriesiä testin kahteen edullisimpaan, on soundi puhtaampi, mikä parantaa puheen ymmärtämistä ja mahdollisuutta paikantaa vihollinen ajoissa. Basso ei ole ihmeempi voimanpesä, mutta melko matala kuitenkin. Eikä johtoa tarvita.

Johtopäätökset

Steelseries Arctis 1 Wireless on hyvä pelikuulokemalli aloittelijalle. Langattomuus tuo vapautta eikä se rokota muita ominaisuuksia. Äänenlaatu on samaa luokkaa kuin Logitechin G Prolla, ja istuvuus on oikein hyvä. Jos virtuaalisurroundia kaipaa, on lyötävä enemmän hynkkyä tiskiin, mutta peli-ilta kavereiden kanssa sujuu tämän kanssa ongelmitta ilmankin.

FaktatAlusta: PC, Mac, PS4, Nintendo Switch, Android Tyyppi: Over-ear, suljettu Elementit: 40 mm Taajuusalue: 20–20 000 Hz Liitännät: minjakki, langaton Batteritid: 20 tuntia Valot: – Verkkosivut: steelseries.com Hinta: 119 €Hinta: 119 €
PlusLangaton ääni, hyvä istuvuus ja tyylikäs design.
MiinusÄänenlaatu ei tietenkään ole yhtä hyvä kuin kalliimmissa malleissa. Ei valoefektejä.
 data-srcset
Trust GXT 414 Zamak
Jos alin hinta voittaa, on Trust oikea valinta.

Trust on tunnettu erittäin edullisista tietokonetarvikkeistaan, joten ei ihme, että valmistaja on ryhtynyt valloittamaan myös pelimarkkinaa. Siinä ollaankin varsin perusteellisia: nettisivuilla esitellään vaivaiset 34 pelikuuloketta.

Trust GXT 414 Zamak on langallinen, analoginen kuulokemalli, johon useimmilla on varaa. Lähes neliömäiset kupit ovat mattamustaa muovia. Musta metallikannake pitää kupit kiinni ja pannassa on tekonahkapäällyste. Ulkonäkö on ok, mutta rakenteen laatu vastaa hintaa: kaikki vähän kiikun kaakun ja tyynyt istuvat korville hieman vinksallaan. Liitännät tuntuvat heppoisilta – tosin jossahan sitä pitää säästää kustannuksissa.

Svive Kerberoksen tapaan johdot ovat hyvät ja niissä on kangaspäällys sotkeentumisen estämiseksi. Kännykkää varten tulee ylimääräinen kuulokeplugi – jos puhelimessa yhä sellainen on.

Trustin elementit ovat testin suurimmat: halkaisija on 53 mm. Soundi ei siinä voita – ääni on kohtalainen kun muistaa, että malli on testin edullisin. Basso on heiveröinen, keskirekisteri mukavan vivahteikas ja diskantti taas tehokkaasti vaimennettu. Kyllähän taistelukentältä sireenit erottaa, ja tiimin jäsenet kuulevat puheen – mutta ihan pienellä panostuksella saisi niin paljon enemmän.

Johtopäätökset

Trust GXT 414 Zamak on luultavasti edullisin tapa hankkia kuulokkeet ja mikrofoni pelaamiseen. Jos pelaa harvoin tai haluaa hankkia vierasvaraksi toiset kuulokkeet, on tämä silti eri maailmasta kuin mitä löytyy Wishin tai Flying Tigerin sekalaisesta valikoimasta. Jos pelaa säännöllisesti, kannattaa panostaa hiukan enemmän kuulokkeisiin, jolloin saa sekä enemmän ominaisuuksia että parempaa laatua.

FaktatAlusta: Kaikki Tyyppi: Over-ear, suljettu Elementit: 53 mm Taajuusalue: 20–20 000 Hz Liitännät: minijakki, stereo-minijakki Lataus/akunkesto – Valot: – Verkkosivut: trust.com Hinta: 69 €Hinta: 69 €
PlusTestin halvimmat kuulokkeet. Jos omat vaatimukset eivät ole kovin ihmeellisiä, laatu on riittävä.
MiinusMekaaninen laatu on testin heikoin, eikä äänenlaadussakaan ole kehumista.
 data-srcset
Svive Kerberos
Svive ei maksa järin paljoa, mutta kun niitä on kokeillut, tuntuu sekin liialta.

Svive on meille uusi tuttavuus, mutta pakkauksessa mainostetaan kuulokkeiden olevan pelaajien kehittämät, testaamat ja hyväksymät, ja niiden jopa olevan uuden peliajan alku – lupukset nostavat meissä aikamoiset odotukset!

Svive Kerberos on johdollinen over-ear-kuulokemalli. Mattamustat muovikupit ovat suuret ja ne on kiinnitetty alumiinikannakkeilla. Panta ja tyynyt on päällystetty tekonahalla eli muovilla. Tekonahkaa käytetään monissa kuulokkeissa, mutta tässä materiaali tuntuu jotenkin erityisen muoviselta.

Kerberos istuu päähän miellyttävän tuntuisesti ja vaimentaa ympäristön äänet mukavasti. Kaikki tarvittavat johdot tulevat pakkauksen mukana, ja lisäksi settiin kuuluu lisäjohto, jossa on kaukosäädin, joten kuulokkeita voi käyttää kännykän kaiuttimena, jos puhelimessa on liitäntä äänen ulostulolle.

Pelikuulokkeiden ei välttämättä tarvitse olla hienoa hifiä, ja Svive Kerberos kuulostaa ihan hyvältä. Basso ei ole kovin matala tai vakaa, mutta räjähdykset kumisevat melko kivasti. Keskirekisteri erottuu hyvin joskaan ei yhtä hyvin kuin saman luokan Logitechin ja Steelseriesin edustajilla. Diskantti on vaimea ja suttuinen.

Johtopäätökset

Svive Kerberoksen kutsuminen uuden ajan aluksi on aikamoista liioittelua. Sanoisin, että malli on yksi vaihtoehto muiden halpiskuulokkeiden joukossa. Hinta on edullinen ja sen huomaa. Jos pelailee pari tuntia kuukaudessa, voi tämä taso olla aivan riittävä, mutta maksamalla parikymppiä enemmän pääsee jo paljon pidemmälle.

FaktatAlusta: Alla Tyyppi: Over-ear, suljettu Elementit: 50 mm Taajuusalue: 50–18 000 Hz Liitännät: minijakki, 2 x stereo-minijakki Lataus/akunkesto – Valot: – Verkkosivut: svive.gg Hinta: 75 €Hinta: 75 €
PlusHalpa. Melko mukavat päässä.
MiinusLaatu on huono ja ääni suttuinen. Hinta on liian korkea suhteessa laatuun.
 data-srcset
Sennheiser GSP 370
Sennheiserin langattomat kuulokkeet sopivat erinomaisesti myös pelaamiseen.
 data-srcset
Razer Kraken Ultimate
Razerin uutuuskuulokkeet vetoavat lämpimällä ja isolla soundillaan.
 data-srcset
HP Omen Mindframe Prime
Jos hikoilu on ongelma, on HP:lla ratkaisu: kuulokkeet sisäänrakennetulla viilennyksellä!
 data-srcset
 data-srcset
Audio Technica ATH-G1
Audio-Technica tunnetaan hyvistä hifituotteistaan, ja osaamista on selvästi syydetty myös pelikuulokkeisiin.
 data-srcset
Logitech G pro
Logitechin kuulokkeissa ei ole mitään turhaa.
    Lisää
    Keskustelu

    Lue myös

    No Content Available
    Vieritä ylös