Uutinen

Top 10 televisiota jouluun

Etsitkö televisiota pukinkonttiin? Lue ensin vinkkimme ostoksille sekä suosituksemme tämän hetken parhaista malleista!

Tre notter til Askepott TV 1536x865 1

Testaamme hurjan määrän televisiota vuodessa LB Ääni & Kuvan toimituksessa. Kokosimme tähän kymmenen tämän hetken parasta mallia. Jos kuvanlaatu on ykköskriteerisi television valinnassa, voit luottaa siihen, että tämän listauksen premium- ja highend-malleista löytyy mieluinen malli!

Listalla on testivoittajia ja lämpimät suosituksemme saaneita televisioita vuodelta 2021 tähän päivään.

Viisi vinkkiä televisio-ostoksille

1. Valitse sopiva koko

Ensin on hyvä päättää, minkä kokoista televisiota on ostamassa. Klassinen moka on hankkia liian pieni tv, sillä se alkaa kaduttaa hyvin nopeasti. Modernit litteät näytöt ovat kuvaltaan niin teräviä, että niitä voi katsoa hyvinkin läheltä. 4K- tai 8K-resoluution kanssa voi turvallisin mielin hankkia oikein suuren television.

2. Valitse paneelin typpi ja laatu: LCD, OLED ja 4K, 8K

Mihin käyttöön tv pääosin on tulossa? Katsotko eniten tavallisia televisio-ohjelmia, pelaatko konsolipelejä vai vietätkö leffailtoja pitkän kaavan mukaan? Kun tietää, mitä haluaa, on helpompi valita itselle sopivin televisio. Jos vaikkapa katsoo pääosin elokuvia ja sarjoja, ovat kuvanlaatu ja etenkin hyvä kontrasti ja syvä musta tärkeitä. Urheilufani arvostaa televisiota, joka loistaa liikkeiden toistossa, ja pelaajalle näytön lyhyt viive (input lag) on tärkeä ominaisuus. Ja mitä isompi televisio, sen tärkeämpiä kuvan terävyys ja korkea resoluutio ovat.

3. Mieti tv:n paikka

Minne tv kannattaa sijoittaa? Jos katsoo televisiota usein päivänvalossa, on kirkas, mielellään mattapintainen näyttö paras valinta, jolloin se heijastelee vähemmän ympäristöään kuin kiiltävät ruudut.

Suurilla televisioilla on usein leveä jalusta tai jalat tv:n reunoilla, jotta isokokoinen laite pysyy vakaasti pystyssä. Tarkista siis ennen kaupoille lähtemistä, että suunniteltu tv mahtuu omalle tv-tasolle. Joissakin televisiomalleissa on kääntyvä jalusta, jonka avulla ruutua voi hieman säätää sopivaan katselukulmaan.

4. Muista ääni!

Litteä televisio tarkoittaa useimmiten myös ohutta ääntä, joskin poikkeuksiakin on. Kun haluaa puheen, musiikin ja efektien kuuluvan kirkkaasti, kannattaa panostaa television ääneen – joko valitsemalla hieman kalliimman mallin laadukkaalla sisäänrakennetulla äänellä tai mieluiten hankkimalla erikseen kotiteatterikaiuttimet tai soundbarin.

Jotta soundbarin äänestä saa parhaan mahdollisen äänentoiston, on sekä kaiuttimen että television tuettava HDMI 2.1-standardia eARC-liitännällä (enhanced Audio Return Channel).

5. Liitännät (HDMI)

Jos televisioon aikoo kytkeä lisälaitteita, on hyvä tarkistaa, että liitännät riittävät. Neljä HDMI-sisääntuloa on melkeinpä standardi, mutta joissakin malleissa on vain kolme. Jos haluaa käyttää tv-ruutua PlayStation 5:n tai Xbox Series X/S:n näyttönä, on järkevintä valita malli, joka tukee HDMI 2.1-ominaisuuksia.

Äänenpalautuskanavaan (ARC/eARC) kytketty soundbar vie aina yhden HDMI-paikan, mikä on hyvä huomioida laskuissa.

 

Lue myös: Miten valita oikean kokoinen televisio?

 

Lue myös: Televisio seinälle – tee näin

 

Lue myös: Vinkkimme soundbarin käyttöönottoon

 

Lue myös: Vuoden parhaat televisiot 2022-2023

Jatka lukemista
Exit mobile version