Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Miten valita oikean kokoinen televisio?

Katseluetäisyys, tila, budjetti ja omat tarpeet määrittävät sopivimman television tuumakoon.

/ 05.05.2022 - 09:20
Miten valita oikean kokoinen televisio?

Kuinka suuri television oikein pitäisi olla? Voiko se olla liian pieni – tai liian iso? Kokosimme oppaan auttamaan juuri sinulle sopivimman koon päättämisessä.

Uutta televisiota ostaessa ruudun koko on ensimmäinen ja tärkein päätettävä asia. Se vaikuttaa hintaan, tilantarpeeseen ja tietenkin siihen, millaista katselukokemusta on odotettavissa.

Samsung QLED 85 inch vs 65 inch
ISO ERO: Nykyään tarjolla on laaja valikoima kokovaihtoehtoja. Tässä näkyy 65- ja 85-tuumaisen television ero. Kuva: Audun Hage

Netistä löytyy paljon nyrkkisääntöjä, ”laskimia” ja suosituksia sopivan television valitsemiseksi. Loppujen lopuksi valinta tehdään kuitenkin omien mieltymysten, käytettävissä olevan tilan ja budjetin mukaan.

Seuraavaksi vinkkejämme oikean koon valintaan.

Ensinnäkin: miten koko mitataan?

Ruudun koko mitataan diagonaalisesti kulmasta kulmasta ja ilmoitetaan tuumina. Koko pyöristetään lähimpään täyteen tuumaan.

On hyvä aloittaa mittaamalla nykyisen television koko. Muista mitata itse ruudun koko, eli älä ota kehystä huomioon mittauksessa.

TV diagonal size

Mitä kokovaihtoehtoja on tarjolla?

Tänä päivänä kokotarjonta on laaja. Kalleimmat ja suurimmat ovat 100-tuumaisia. Eniten valinnanvaraa on 32 ja 85 tuuman välillä.

Tällä hetkellä suosituimmat televisiot ovat 55–65-tuumaisia. Tv:n keskikoko kasvaa jatkuvasti, mikä näkyy myös myyntitilastoissa. Suuremmat, 75–85-tuumaiset televisiot ovat halventuneet sen verran, että niitä menee jo paljon kaupaksi.

TV skjermstorrelser

Lue myös: Televisio seinälle – tee näin

Mikä resoluutio on tavallisin?

Suurin osa tällä hetkellä myytävistä televisiosta edustaa 4K-resoluutiota (3840 x 2160) tai 8K-resoluutiota (7680 x 4320), joka tekee kuvasta veitsenterävän. Tarkan resoluution ansiosta isoakin televisiota voi katsoa melko läheltä ilman, että kuvasta erottaisi pikseleitä tai ruutukuviota.

derfor trenger vi 8K

Miten oikea koko valitaan?

Nyrkkisääntönä koon valinnassa pidetään yleensä katseluetäisyyttä, eli television ja sohvan välistä etäisyyttä. Mitä kauempana istuu, sitä suurempi televisio tarvitaan optimaalisen katselukokemuksen saamiseksi. Sääntö liittyy suositeltuun katselukulmaan eli siihen, kuinka ison alan tv-kuvan pitäisi kattaa näkökentästä.

Jos ruutu on hyvin iso ja sitä katselee liian läheltä, silmät väsyvät helposti ja juonen seuraaminen voi vaikeutua, kun kaikkea ei ehdi nähdä. Yleensä televisio on pikemminkin liian pieni katseluetäisyyteen nähden, jolloin elokuva ei tempaa mukaansa kuten ohjaaja ja tuottajat ovat ajatelleet.

SMPTE ja THX ovat elokuvateatteripuolelta tuttuja toimijoita, joiden suositukset koskevat teattereita, mutta niistä voi saada vinkkiä myös kotikatseluun.

SMPTE:n mukaan television kuvan pitäisi peittää näkökentästä ainakin 30 astetta. THX menee vielä pidemmälle ja suosittelee 40 asteen peittoa parhaan elokuvakokemuksen luomiseksi.

Näiden suositusten mukaan voimme laskea suositellut tv-koot katseluetäisyyden mukaan. Tämän perusteella saatat huomata tarvitsevasi suuremman television kuin luulitkaan…!

fov compare kopi

1. Kuinka kaukana tv:stä istut?

Ota mittanauha ja mittaa sohvan etäisyys siihen kohtaan, mihin televisio on tulossa: tasolle tai seinään.

tv screen

Seinälle ripustettu tv on yleensä 20–30 cm kauempana sohvasta kuin tason päällä jalustalla seisova tv.

2. Suositellut koot katseluetäisyyden mukaan

Tästä taulukosta näet THX:n ja SMPTE:n standardien mukaiset suosituskoot eri katseluetäisyyksille.

Ruudun koko Katseluetäisyys, kotiteatteri Katseluetäisyys, sekalainen käyttö
(THX 40°) (SMPTE 30°)
32 tuumaa 1,0 m 1,5 m
43 tuumaa 1,3 m 1,8 m
50 tuumaa 1,5 m 2,1 m
55 tuumaa 1,7 m 2,3 m
60 tuumaa 1,8 m 2,5 m
65 tuumaa 2,0 m 2,7 m
70 tuumaa 2,1 m 2,9 m
75 tuumaa 2,3 m 3,1 m
80 tuumaa 2,4 m 3,3 m
85 tuumaa 2,6 m 3,5 m

Taulukosta huomaa, että THX suosittelee huomattavasti isompaa televisiota, jotta elokuvaelämys pääsisi oikeuksiinsa.  Esimerkiksi SMPTE:n mukaan 2,1 metrin katseluetäisyydelle sopiva koko on 50 tuumaa, kun taas THX suosittelee samalle etäisyydelle 70-tuumaista!

Toisin sanoen: koon valinnassa käyttötarkoitus ja paikka ovat avainasemassa. Kakkos-tv:n tai makuuhuoneen television ei tarvitse olla yhtä iso kuin kotiteatterin leffanäytön. Jos haluaa saada eniten irti elokuvista, sarjoista ja urheilusta, kannattaa ohjenuoraksi ottaa THX:n suositus ja huomioida, kuinka suuri televisio ajateltuun tilaan ylipäätään mahtuu.

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Marimekkoa kehyksiin

Vuoden jännittävimmät televisiot

Kaareva 8K-tv 65-tuumaisena - onko näitä pian joka kodissa?

Lisää Hue-valaistuja Samsungin televisioita?

LG kahmii tunnustusta innovaatioistaan

Black Weekin muikeimmat tv-löydöt

Ääni & Kuva
Scroll to Top