Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Televisio seinälle – tee näin

Kuinka korkealle seinä-tv oikein kuuluu ripustaa? Mitä muuta asennuksessa pitää huomioida?

/ 07.03.2022 - 08:27
Televisio seinälle – tee näin

Kun uuden television ostaja saa ostoksensa kotiin, voi olla houkutus vain nostaa tv edellisen paikalle olohuoneen tasolle. Kannattaa kuitenkin miettiä asiaa tarkemmin – katseluelämys on nimittäin paljon parempi, jos tv:n nostaa seinälle!

Seinälle ripustettuna televisio on käytännöllinen ja säästää tilaakin. Sitä on mukavampi katsoa ja se on myös esteettisesti kaunein vaihtoehto. Kunhan vain sijoittaa tv:n sopivasti, saavat kaikki sohvalla olijat nauttia mahtavasta kuvasta. Tässä vinkkimme optimaalisen sijoituspaikan löytämiseen.

GX 6 scaled 1
Kuva: LG

1. Ripusta oikealle korkeudelle

Seinää vasten taulumaisesti ripustettu televisio on monen unelma – mutta se ei tarkoita, että tv pitäisi ripustaa yhtä korkealle kuin taulu! Liian korkealle nostettu televisio tuntuu niskassa ja silmissä epämiellyttävältä. Samasta syystä tv:tä ei kannata ripustaa takan yläpuolelle – pää kenossa katselu ei paranna katselukokemusta.

Taulun ripustuksessa nyrkkisääntönä on, että taulun olisi hyvä olla seisovan ihmisen katseen korkeudella. Vastaavasti television olisi hyvä olla istuvan ihmisen katseen korkeudella.

Television paikkaa miettiessä onkin ensin päätettävä, missä ja miten istutaan, kun sitä katsotaan. Ihanteellisesti katse osuu keskelle ruutua. Lisäksi on tärkeää huomioida, että kaikki sohvalla istujat näkevät television esteettä.

Samsung The Frame on wall
On houkuttelevaa ripustaa televisio samalle korkeudelle, jolle ripustaisi vastaavankokoisen taulunkin, mutta ratkaisu ei ole pidemmän päälle kovin mukava. Kuva: Samsung

Näin määrität sopivan korkeuden televisiolle:

Istu sohvalle mittanauhan kanssa ja mittaa silmiesi ja lattian välinen etäisyys. Sen jälkeen mittaa televisiosi korkeus.

ViewingHeight Span
Kuva: Vantage Point

Käytämme esimerkissä yksinkertaisuuden vuoksi silmän korkeutena 100 cm:n mittaa ja nollan asteen katselukulmaa. Jos seinälle on tarkoitus asentaa 65-tuumainen televisio, jonka ruutu on 83 cm korkea, on ruudun keskikohta ensin selvitettävä jakamalla korkeus kahdella: 83 / 2 = 41,5 cm. Vähennetään nyt tämä mitta silmän korkeudesta:

100 – (83/2) = 58,5 cm

Esimerkissämme siis paras paikka 65-tuumaiselle televisiolle olisi jättää tv:n alareunan ja lattian väliin noin 60 cm.

Mutta hetkinen, entä jos tykkää katsoa telkkaria nojatuolista tai sängyssä maaten?

Jos katselee tv:tä makuultaan, ihanteellinen korkeus on eri kuin istuma-asennossa, sama koskee makuuhuoneen televisiota. Silloin pitää ottaa huomioon nojailukulma!

Se tekeekin korkeuden laskemisesta hivenen monimutkaisempaa, joten käytämme näissä tapauksissa tätä kätevää Omni Calculatorin laskinta, johon voi syöttää istuma-asennon kulman ja etäisyyden televisioon sopivan korkeuden määrittämiseksi:

https://www.omnicalculator.com/other/tv-mounting-height

2. Testaa paikkaa ennen asennusta

Ennen kuin alkaa porailla seinään reikiä, on fiksua kokeilla, tuntuuko korkeus käytännössä hyvältä. Television voi silloin väliaikaisesti laittaa pakkauksessa mukana tulleen jalustan päälle ja säätää korkeutta vaikkapa kirjapinojen tai pahvilaatikoiden avulla.

Kokeilua varten mene sohvalle istumaan mukavaan asentoon ja laita tv päälle. Sitten vain hienosäätämään korkeutta, kunnes se tuntuu täydelliseltä.

Huom! Muista myös huomioida kaikki kalusteet ja esimerkiksi soundbarin vaatima tila.

Test av TV hoyde på vegg
Hyvä nyrkkisääntö on ottaa isovarvas mittatikuksi: sen yli on pystyttävä näkemään! Kuva: Audun Hage

3. Käytä sopivaa seinäkiinnikettä

Kun sopiva korkeus televisiolle on löytynyt, tarvitsee tv vain kiinnittää seinälle. Joissakin malleissa, kuten Samsungin The Frame -mallin kohdalla seinäkiinnike tulee mukana pakkauksessa, mutta useimmiten kiinnike on ostettava erikseen.

Nykyaikaiset seinäkiinnikkeet mahdollistavat litteän television kiinnittämisen aivan seinään kiinni. Osaan kiinnikkeistä voi yhdistää lisäosia, kuten hyllyjä pelikonsoleita tai tv-bokseja varten. Tarjolla on myös kääntyviä ja varrellisia kiinnikkeitä, jotka mahdollistavat ruudun kääntämisen ja kallistamisen.

vogefw8305gr 1
Kuva: Vogel’s

Useimmat televisiomallit ovat yhteensopivia VESA-standardin mukaisen kiinnikkeen kanssa, joka kertoo neljän ruuvinreiän paikat. Reikien väliset etäisyydet voi tarkistaa television takaa tai asennusohjeista. Mitä isompi ja painavampi tv, sitä kauempana toisistaan reiät ovat.

Vinkki: Vogelin hakukone kertoo, millainen seinäkiinnike omaan televisiomalliin sopii:

www.vogels.com/en-fi/c/

4. Käytä kunnollista kiinnikettä ja sopivia ruuveja

Televisio painaa helposti 30-40 kiloa ja enemmänkin, joten kiinnikkeen on kestettävä painoa. Jos kiinnike tulee kipsilevyseinälle, on käytettävä kipsilevyankkureita – tavalliset ruuvit eivät jaksa pitää televisiota seinällä. Rakentajan ja remontoijan kannattaa huomioida television paikka hyvissä ajoin ja laittaa sille tukipuut valmiiksi seinän sisään. Suosittelemme mieluummin liioittelemaan tukirakenteiden ja ruuvikoon kanssa!

5. Laita tv päälle – ja nauti

Kun televisio on saatu seinälle voikin hyvällä omallatunnolla laittaa popparit kulhoon, nostaa jalat ylös ja nauttia uuden television tuomasta katseluilosta.

Lokoisia katseluhetkiä!

Sony 832
Kuva: Geir Gråbein Nordby
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edullinen Atmos-soundbar Denonilta

Vanhan B&O-kaiuttimen pikapäivitys

Klipschiltä uudet pöytästereot

Onkyon ja Klipschin yhteinen soundbar-mallisto

Koko yön karaoket

KEFin halvempi olohuonekaiutin

Ääni & Kuva
Scroll to Top