Vuoden parhaat 2022-2023
Uutinen

Top 10 televisiota jouluun

Etsitkö televisiota pukinkonttiin? Lue ensin vinkkimme ostoksille sekä suosituksemme tämän hetken parhaista malleista!

forfatter
Julkaistu 17.12.2022 - 07:00

Testaamme hurjan määrän televisiota vuodessa LB Ääni & Kuvan toimituksessa. Kokosimme tähän kymmenen tämän hetken parasta mallia. Jos kuvanlaatu on ykköskriteerisi television valinnassa, voit luottaa siihen, että tämän listauksen premium- ja highend-malleista löytyy mieluinen malli!

Listalla on testivoittajia ja lämpimät suosituksemme saaneita televisioita vuodelta 2021 tähän päivään.

Viisi vinkkiä televisio-ostoksille

1. Valitse sopiva koko

Ensin on hyvä päättää, minkä kokoista televisiota on ostamassa. Klassinen moka on hankkia liian pieni tv, sillä se alkaa kaduttaa hyvin nopeasti. Modernit litteät näytöt ovat kuvaltaan niin teräviä, että niitä voi katsoa hyvinkin läheltä. 4K- tai 8K-resoluution kanssa voi turvallisin mielin hankkia oikein suuren television.

2. Valitse paneelin typpi ja laatu: LCD, OLED ja 4K, 8K

Mihin käyttöön tv pääosin on tulossa? Katsotko eniten tavallisia televisio-ohjelmia, pelaatko konsolipelejä vai vietätkö leffailtoja pitkän kaavan mukaan? Kun tietää, mitä haluaa, on helpompi valita itselle sopivin televisio. Jos vaikkapa katsoo pääosin elokuvia ja sarjoja, ovat kuvanlaatu ja etenkin hyvä kontrasti ja syvä musta tärkeitä. Urheilufani arvostaa televisiota, joka loistaa liikkeiden toistossa, ja pelaajalle näytön lyhyt viive (input lag) on tärkeä ominaisuus. Ja mitä isompi televisio, sen tärkeämpiä kuvan terävyys ja korkea resoluutio ovat.

3. Mieti tv:n paikka

Minne tv kannattaa sijoittaa? Jos katsoo televisiota usein päivänvalossa, on kirkas, mielellään mattapintainen näyttö paras valinta, jolloin se heijastelee vähemmän ympäristöään kuin kiiltävät ruudut.

Suurilla televisioilla on usein leveä jalusta tai jalat tv:n reunoilla, jotta isokokoinen laite pysyy vakaasti pystyssä. Tarkista siis ennen kaupoille lähtemistä, että suunniteltu tv mahtuu omalle tv-tasolle. Joissakin televisiomalleissa on kääntyvä jalusta, jonka avulla ruutua voi hieman säätää sopivaan katselukulmaan.

4. Muista ääni!

Litteä televisio tarkoittaa useimmiten myös ohutta ääntä, joskin poikkeuksiakin on. Kun haluaa puheen, musiikin ja efektien kuuluvan kirkkaasti, kannattaa panostaa television ääneen – joko valitsemalla hieman kalliimman mallin laadukkaalla sisäänrakennetulla äänellä tai mieluiten hankkimalla erikseen kotiteatterikaiuttimet tai soundbarin.

Jotta soundbarin äänestä saa parhaan mahdollisen äänentoiston, on sekä kaiuttimen että television tuettava HDMI 2.1-standardia eARC-liitännällä (enhanced Audio Return Channel).

5. Liitännät (HDMI)

Jos televisioon aikoo kytkeä lisälaitteita, on hyvä tarkistaa, että liitännät riittävät. Neljä HDMI-sisääntuloa on melkeinpä standardi, mutta joissakin malleissa on vain kolme. Jos haluaa käyttää tv-ruutua PlayStation 5:n tai Xbox Series X/S:n näyttönä, on järkevintä valita malli, joka tukee HDMI 2.1-ominaisuuksia.

Äänenpalautuskanavaan (ARC/eARC) kytketty soundbar vie aina yhden HDMI-paikan, mikä on hyvä huomioida laskuissa.

 

Lue myös: Miten valita oikean kokoinen televisio?

 

Lue myös: Televisio seinälle – tee näin

 

Lue myös: Vinkkimme soundbarin käyttöönottoon

 

Lue myös: Vuoden parhaat televisiot 2022-2023

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

TCL QLED860 (55QLED860)

Kaunista kuvaa ja kätevä käyttää

TCL QLED860 tarjoaa uuden Google TV -käyttöliittymän ja erittäin hyvää kuvanlaatua hintaansa nähden.

TCL QLED860:n kuva on erittäin hyvä ja kontrasti vahva. Hyvä Google-käyttöjärjestelmä ja toimivat liitännät.
TCL:n katselukulma on vähän kapeampi kuin Philipsillä. Ääni on odotettua latteampi.

Philips OLED807 (65OLED807/12)

Kirkasta ja värikästä

Philips on jälleen tehnyt värikkään OLED-television, joka tarjoaa upean kontrastin ja Ambilight-valojen ansiosta mahtavia elokuvakokemuksia.

Philips OLED807:n kuvanlaatu on upea, kontrasti vahvaa ja liikkeidentoisto pehmeää. Ambilight-värivalot korostavat katselukokemusta ja tekevät katselusta silmille miellyttävämpää.
Philips toimii yhä vanhemmalla Android 11 -käyttöliittymällä. Iso kaukosäädin voi tuntua vähän hankalalta.

Sony A80K (XR-55A80K)

Parhaiden luokkaa

Loistava kuvanlaatu ja suoraan ruudusta kumpuava kristallinkirkas ääni tekevät Sony A80K:sta vaikuttavan television, joka melkein yltää paljon kalliimman A95K:n tasolle!

Sony A80K:n kuva on veitsenterävä ja kontrasti todella vahva. Googlen käyttöliittymä on erittäin helppokäyttöinen. Tv:n oma ääni on oivallinen. Loistava OLED-ostos!
Kirkkaus ei yllä parhaimpien huippumallien tasolle.

Samsung QN95B (QE65QN95B)

Mahtavaa kontrastia Samsungilta

Viime vuoden parhaan television seuraaja, Samsung QN95B on kokenut monia parannuksia – mutta pari ärsyttävääkin ominaisuutta löytyy.

Samsung QN95B:n kuva on todella kirkas, ja kontrasti ja värintoisto ovat loistavia. MiniLED-näytön musta ja valonjakautuminen ovat erinomaiset. Erittäin hyvä yleis-tv.
Samsung ei edelleenkään tue suosittua Dolby Vision formaattia. Tizenin päivitetty käyttöliittymä vaatii Samsungin käyttäjiltä aikamoista totuttelua.

LG OLED C2 (OLED65C2)

LG lupaa hyvää televisiovuodelle

LG:n suositut C-sarjan OLED-televisiot ovat saaneet kasvojenkohotuksen tähän vuoteen, ja nyt erinomainen tv on entistäkin parempi!

LG:n OLED-malli erottuu joukosta linjakkaan litteällä muotoilullaan, helppokäyttöisellä ja sujuvalla käyttöliittymällään ja hyvällä formaattituellaan. Kuvanlaatu on loistava ja kuva edellistä sukupolvea kirkkaampi.
Näytön etulasi on melko kiiltävä, joten ympäristön heijastuksia on vain siedettävä.

Samsung S95B (QE65S95B)

QD-OLED: voittamaton tekniikka?

Pääsimme vihdoin testaamaan vuoden odotetuimpiin kuuluvan television eli Samsungin uuden QD-OLED-mallin! Samsung S95B tarjoaa vaikuttavaa kuvanlaatua, mutta kaipaa myös kehittelyä.

Samsung S95B tarjoaa veitsenterävää kuvaa, jossa on mahtava kontrasti ja hieno värintoisto. OLED-television musta on erinomainen ja katselukulma leveä.
S95B ei tue Dolby Visionin HDR-formaattia, joten kaikkien elokuvien, sarjojen ja pelien katselu ei suju optimaalisella laadulla. Käyttöliittymään on tehty muutoksia, jotka eivät välttämättä ole Samsungiin tottuneiden käyttäjien mieleen. Malli on saatavana suurimmillaan vain 65-tuumaisena.

Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)

Mitkä värit!

Sonyn uusi huippumalli A95K on ensimmäisiä QD-OLED-tekniikan televisioita. Kuvanlaatu on ennennäkemättömän hieno!

Sony A95K tarjoaa huikean katselukokemuksen kuvallaan, jonka kontrasti on todella vahva ja värintoisto ilmiömäistä. Kaiken lisäksi äänenlaatukin on hyvä – suoraan ruudulta.
Sony A95K on toistaiseksi saatavana vain 55- ja 65-tuumaisina, eli jättikokoa ei saa. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee kaikkia 2.1-ominaisuuksia. QD-OLED-paneelin erikoinen pikselirakenne voi näyttää häiritsevältä läheltä katsottuna.

LG OLED G2 (OLED65G2)

OLEDia vaativaan makuun

LG:n tyylikäs galleria-OLED löytyy myös mallivuodelta 2022. Ja sen kuvanlaatu on loistava!

LG OLED G2 on uskomattoman hyvä televisio, jonka muotoilu on priimaa ja ominaisuudet kohdillaan. Kontrasti ja kirkkaus ovat parempia kuin monilla muilla OLED-malleilla.
Ruudun lasi melko kiiltävä. G2 on kalliimpi kuin muut OLED-mallit. Seinäkiinnike kuuluu pakkaukseen, mutta jalustasta pitää maksaa erikseen.

Panasonic LZ2000E (TX-77LZ2000E)

Leffafanin unelma-tv

Panasonicin paras OLED-televisio on päivittynyt tälle vuodelle muun muassa suuremmin kokovaihtoehdoin. LZ2000E:n kuvanlaatu on yksinkertaisesti loistava.

Panasonic LZ2000 toistaa elokuvat ja sarjat upean terävinä ja väritarkkoina. Sisäänrakennettujen kaiuttimien ääni on erinomainen.
Panasonicin käyttöliittymä ei tarjoa kaikkia suosittuja sovelluksia.

LG OLED Z2 (OLED77Z29LA)

Pelottavan todentuntuista!

LG:n uusi huippumalli on huikeimpia näkemiämme televisioita, sillä siinä yhdistyvät OLED-tekniikan hyväksi havaitut puolet ja todella terävä 8K-resoluutio!

OLEDin kontrasti ja huipputerävä resoluutio ovat upea yhdistelmä. Laadukas rakenne ja ylellinen kaukosäädin.
8K on yhä kallis, sillä tv maksaa tuplasti vastaavaan 4K OLED -mallin verrattuna. Niinpä kohderyhmä rajautuu vain tosiharrastajiin ja varakkaisiin.
TCL QLED860 (55QLED860) Philips OLED807 (65OLED807/12) Sony A80K (XR-55A80K) Samsung QN95B (QE65QN95B) LG OLED C2 (OLED65C2) Samsung S95B (QE65S95B) Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K) LG OLED G2 (OLED65G2) Panasonic LZ2000E (TX-77LZ2000E) LG OLED Z2 (OLED77Z29LA)
forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.
LG:n tv taipuu kaarevaksi pelinäytöksi LG:n uusi OLED-televisio on räätälöity pelaamiseen, ja ilmettä voi vaihtaa kaarevasta suoraksi napinpainalluksella. Hinta kylläkin on suolainen!
Studiolaatuista tv-kuvaa Panasonic LZ1500E tarjoaa upeaa kontrastia ja väritarkkuutta ja on lähin esimerkki kotikäyttöön saatavasta studiolaatuisesta kuvasta.
Philips Hue tottelee nyt Samsungin televisioita Samsungin ja Signifyn uusi yhteinen sovellus tarjoaa yllättäviä mahdollisuuksia – ikään kuin Ambilight-valaistus Samsungin televisioihin!
Isompia OLED-malleja Samsungilta Samsung esittelee Las Vegasissa Neo QLED-, Micro LED- ja OLED-televisioita - vihdoin myös 77-tuumaisen!
Yleishyvä Sonyn tv on varustettu Google TV -käyttöliittymällä ja huippuluokan kuvankäsittelyllä, mutta MiniLED-malleihin verrattuna X90K voi näyttää vähän tylsältä.
Veitsenterävää kontrastia Samsung QN85B on litteä tv, johon mahtuu rutkasti suorituskykyä: kuva on terävä, kontrasti mahtava ja syvyysvaikutelma upea!