Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony A80K (XR-55A80K)

Parhaiden luokkaa

Loistava kuvanlaatu ja suoraan ruudusta kumpuava kristallinkirkas ääni tekevät Sony A80K:sta vaikuttavan television, joka melkein yltää paljon kalliimman A95K:n tasolle!

Julkaistu 14.09.2022 - 11:00
Sony A80K (XR-55A80K)
Audun Hage

Sony tarjoaa syksyyn vahvan valikoiman televisioita. Olemme jo testanneet highendiä edustavan A95K-mallin, joka on maailman ensimmäisiä QD-OLED-televisioita ja kuvanlaatu parhaita koskaan näkemiämme. Kalliskin se on! Jos rahat eivät riitä lippulaivamalliin tai sen kokovaihtoehdot eivät sovi itselle, on edullisempi A80K kiinnostava vaihtoehto. Tämän OLED-television kuvapaneeli on perinteisempi, mutta muuten siinä on monia samoja ominaisuuksia – ja se on saatavilla jopa 77-tuumaisena jättinä!

Lue myös: Sony A95K – Mitkä värit!

65 A80K titan blk titan blk outsidel ccw 65 A80K titan blk titan blk outsidel front 65 A80K titan blk titan blk outsidel cw 65 A80K titan blk titan blk outsidel back
<
>
Sony XR A80K. Kuva: Sony

Sony A80K: Edullinen OLED-TV

A80K jatkaa mallistossa mallivuodelta 2021 tutun ja testissämme erinomaisesti pärjänneen A80J:n jalanjäljissä. Resepti vaikuttaa samalta: LG Displayn valmistama OLED-paneeli, johon on yhdistetty Sonyn videoprosessori ja audio-osaaminen. Käyttöjärjestelmänä on edeltäjästä tuttu Google TV. Näiden kahden mallin välillä on selvästi enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja.

Mainos
65 A80K titan blk titan blk outsidel bz
Sony A80K on varustettu LG Displaysin valmistamalla 4K OLED-paneelilla. Kuva: Sony

A80K ei siis voi ylpeillä eksoottisella QD-OLED-paneelilla, jollainen A95K-huippumallista löytyy, vaan tekniikka nojaa perinteisempään OLED-tekniikkaan. Ero näkyy myös hinnassa: 65-tuumainen A80K maksaa saman verran kuin 55-tuumainen A95K, ja maksamalla vain vähän lisää saa jo 77-tuumaisen. Tässä testissä arvioimme 55-tuumaista XR-55A80K-versiota, mutta oletamme tuttuun tapaan mallin kuvanlaadun olevan samanlaista kuvan koosta huolimatta.

Huom! A80K on saatavilla vain 55-, 65- ja 77-tuumaisena. Jos halajaa pienempää OLED-televisiota, kannattaa tutustua Sonyn A90K-sarjaan, jonka 42- ja 48-tuumaiset mallin on erityisesti suunniteltu ”compact living” ja pelaaminen edellä. Tästäkin on testi tuloillaan!

Bravia XR A80K: Design

A80K on ulkonäöltään hyvin samanlainen kuin edeltäjänsä vuodelta 2021: litteä, tyylikäs ja hillityn mustakehyksinen OLED, jonka metallijalkoja voi säätää. Näin ruutua saa ylemmäs, jos tasolle sen alle haluaa mahduttaa soundbarin.

Myös seinälle kiinnitys onnistuu, mutta silloin kannattaa harkita ulosvedettävän seinäkiinnikkeen hankkimista – sivulle sijoitetut liitännät voivat muuten olla hieman hankalassa paikassa. Television takaosa elektroniikkoineen ja kaiuttimineen tuo OLED-paneelille pulleutta, jonka vuoksi tv työntyy seinästä vähän irti.

 

65 A80K titan blk titan blk outsidel btyI 65 A80K titan blk titan blk outsidel btyH
<
>
Sony A80K:n voi nostaa ylemmäs jalkoja säätämällä, jolloin alapuolelle mahtuu soundbar. Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

Sony A80K pyörii tutun Google TV -alustan voimin (Androidin 10. versio), ja sisällöt on listattu selkeästi ja kattavasti. Uusi aloitusvalikko antaa hyvän yleisnäkymän saatavilla olevista sisällöistä, ja uutuutena tässä versiossa on mahdollisuus luoda perheenjäsenille omat käyttäjäprofiilinsa, jolloin valikko näyttää käyttäjälle räätälöidyt asetukset ja suositukset. Useimmin käytetyt sovellukset ovat tarjolla ensimmäisenä.

Googlen käyttöliittymä toimii hyvin, ja pidämme siitä, että päivitysten myötä siihen voi saada uusia toimintoja.

Sovellustarjonta on laaja, ja mukana ovat esimerkiksi Netflix, HBO Max, Disney+ ja Amazon Prime Video. Tarjolla on myös Sonyn oma suoratoistopalvelu Bravia Core. A80K:n tuki eri formaateille on myös tätä päivää, ja esimerkiksi HDR-videoformaatti Dolby Vision ja 3D-ääniformaatti Dolby Atmos toimivat.

A80K tukee Airplayta ja Chromecastia sekä Google Assistantia kaukosäätimen ja tv:n sisäänrakennetun mikrofonin avulla.

Liitäntäpuolella tarjolla on neljä HDMI-sisääntuloa, joista kaksi tukee 4K/120 Hz -signaalia ja on siten täydellisiä pelikonsolikäyttöön PS5:n ja Xbox Series X:n kanssa.

Tosin toinen näistä sisääntuloista toimii äänenpalautuskanavana (eARC), joten jos käytössä on soundbar, on käytännössä vapaana vain yksi HDMI 2.1.

Muutoin Sonyn tv sopii pelaamiseen mainiosti, sillä sen peliasetuksella viive on vain 16 millisekuntia.

Sony A80K remote
Sony A80K:n mukana tulee Sonyn uusi kaukosäädin, joka on entistä linjakkaampi ja minimalistisempi. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Kuvanladullisesti ei isoja yllätyksiä tule vastaan. OLED-paneeli ja Sonyn paras XR-videoprosessori mahdollistavat erittäin laadukkaan kuvan.

A80K:ssa käytettävä OLED-paneelia on W OLED -tyyppiä, jonka pohjapikselit ovat valkoisia. Suurin osa markkinoiden OLED-televisioista edustaa tätä tyyppiä. LB Ääni & Kuvan kokemusten mukaan kirkkaus ei ole näillä yhtä hyvä kuin uusimmilla EX- tai Evo-paneeleilla.

OLEDin kaikki hyvät ominaisuudet ovat läsnä: Sonyn kuva on terävä ja kontrasti vahva, joten nyökyttelemme kuvalle hyväksyvästi heti tv:n avattuamme. Testihuoneessamme A80K:n vieressä oli huimasti kalliimpi lippulaivamalli XR-55A95K, jonka rinnalla A80K ei mitenkään kalpene!

Musta on esimerkillistä ja tv suoriutuu hyvin vaativista kohtauksista. Kun uuden Taru Sormusten Herrasta: Mahtisormukset -sarjan toisessa jaksossa Arondir (Ismael Cruz Cordova) ryömii pimeässä kaivoskäytävässä, on kuva oikeissa kohdin sysimusta eikä sekaannu luolan tummanharmaisiin yksityiskohtiin. Pimeydessä hehkuva lyhty erottuu selkeänä ja dynaamisena. Tummasävyiset kohtaukset saavat ilmiömäistä syvyyttä, mikä tempaa katsojan äkkiä mukaansa tapahtumiin – loistavaa!

Sony XR A80K OLED Rings of Power Arondir
Sony A80K tarjoaa erinomaista kontrastia, jonka ansiosta kuva on syvä ja musta mustaa. Tässä Amazon Primen “Mahtisormukset”. Kuva: Audun Hage

Tietysti meidän oli kokeiltava myös, miten A80K pärjää vanhemman HD-materiaalin kanssa, joten laitoimme Netflixistä pyörimään alkuperäisen Top Gun -elokuvan vuodelta 1986. Elokuvaklassikko toistuu Sonylla juuri niin kuin pitääkin, eikä värintoistoa tai kohinanpoistoa yritetä liioitella. XR-prosessori osaa käsitellä kuvaa taitavasti niin, että se vaikuttaa terävämmältä mutta ei menetä syvyyttä ja realismia. Saumattomat värisiirtymät ja sulavat liikkeet tekevät nuoren Tom Cruisen katselusta mukavaa.

DSC 4887
Jopa vanhat elokuvat, kuten vuoden 1986 ”Top Gun”, näyttävät teräviltä ja värikkäiltä Sonyn televisiolla. Kuva: Audun Hage

Lue myös arvostelu: Taru Sormusten Herrasta: Mahtisormukset

Rajallinen kirkkaus

Odotetusti ainoa asia, jossa Sony A80K jää vähän jälkeen muutamasta kilpailijasta, on kirkkaus. Mittasimme kirkkaudeksi HDR-asetuksella ja 10-prosenttisella kuva-alalla 600 nitiä, joka on itse asiassa hitusen vähemmän kuin edeltäjällä, ja huomattavasti heikompi kuin vaikkapa LG OLED C2 -televisiolla, jonka kirkkaus samoilla spekseillä on noin 750 nitiä.

Hieman heikomman kirkkauden huomaa kovan kontrastin HDR-efekteissä, kuten auringonvalon, liekkien ja räjähdysten kohdalla, sillä ne jäävät himmeämmiksi parhaisiin televisioihin verrattuna. Testikuvat elämistä ja luonnosta paljastavat, että huippumalli A95K onnistuu saamaan kuviin intensiivisemmät ja vivahteikkaammat värit. Sama pätee Samsungin QD-OLED-paneelilla varustettuun S95B-malliin.

Äänenlaatu

Äänipuolella A80K nojaa Sonyn ”näkymättömään” Acoustic Surface Audio -kaiutinjärjestelmään. Sen sijaan, että kaiuttimet olisivat tavalliseen tapaan laitteen pohjassa tai sivuilla, käyttää Sony kuvapaneelin takana pieniä ”värähtelijöitä”, jotka puskevat äänen OLED-paneelin läpi. Tv:n takapuolella on myös erillinen subwoofer.

Sonyn keksinnöstä on monta hyötyä, joista tärkeimpänä se, että ääni tuntuu tulevan ja tuleekin suoraan kuvasta, jolloin se on hyvin synkassa ruudun tapahtumien kanssa. Puhe toistuu täyteläisenä ja kirkkaana, ja ääni on kaiken kaikkiaan keskimääräistä televisioääntä huomattavasti parempi.

Huippumalli A95K:hon verrattuna on A80K kuitenkin ääneltään hivenen lattea. Kalliimman mallin kattavampi ja tehokkaampi äänijärjestelmä tuottaa voimakkaamman ja selkeämmän puheentoiston ja enemmän painetta ääniefekteihin. Eron kuulee selvästi.

Ja toki markkinoilla on kilpailijoitakin, joilla on tehokkaammat kaiuttimet. Haluan mainita ainakin Philips OLED936 -mallin (joka korvautuu pian OLED937-mallilla), joka on varustettu jalustaan sijoitetulla B&W:n kaiuttimella. Ratkaisu vie tietysti tilaa eikä mahdollista helppoa kaiutinten päivitystä, kun taas Sonyn näkymättömien kaiuttimien rinnalle on helppo hankkia haluamansa soundbar missä vaiheessa tahansa. Jos päätyy sitä paitsi Sonyn omaan soundbariin, voi yhdistää laitteen oman äänen soundbarin ääneen, jolloin sointi on vahvempi ja paremmin paikannettavissa.

Yhteenveto: Sony A80K

A80K kuuluu Sonyn edullisempiin OLED-televisioihin mallivuonna 2022. Se muistuttaa monin paikoin viime vuoden A80J-mallia ja onkin pikemminkin kasvojenkohotus aiemmalle kuin aivan uusi televisiomalli. A80K tarjoaa loistavaa kuvanlaatua, eläväisen äänen ja toimivan käyttöliittymän monine sovelluksineen. Oikeastaan vain kirkkaudessa A80K häviää parhaimpia vastaan. Tärkeimpänä kilpailijana lienee LG OLED C2, jonka kuvan- ja äänenlaatu ovat parantuneet tälle vuodelle huimasti ja jolla lisäksi on varsin kilpailukykyinen hinta. Erot näiden kahden välillä eivät kuitenkaan ole dramaattisia, ja Sony A80K on silti varsin erinomainen tv. Jos siis hakee hillittyä OLED-televisiota Googlen käyttöliittymällä ja hyvällä äänellä, on Sony A80K erittäin hyvä ostos!

Karakter
Sony A80K (XR-55A80K)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony A80K:n kuva on veitsenterävä ja kontrasti todella vahva. Googlen käyttöliittymä on erittäin helppokäyttöinen. Tv:n oma ääni on oivallinen. Loistava OLED-ostos! Kirkkaus ei yllä parhaimpien huippumallien tasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top