Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Nothing Phone (2a)

Hyvää "ei mitään" puoleen hintaan

Nothing Phone (2a) ei eroa juurikaan kalliimmista edeltäjistään, joten se tarjoaa hyvää vastinetta rahoille.

Julkaistu 12.04.2024 - 14:03
Nothing Phone (2a)
Peter Gotschalk

Vielä jokin aika sitten Nothingilla oli takataskussaan vain kaksi puhelinmallia, mutta ne olivat harvinaisen hypetettyjä. Nothing Phone (1) ja Nothing Phone (2) saivat runsain mitoin huomiota, mutta kaupoissa kuhina ei niinkään käynyt. Nyt Nothing on heilauttanut taikasauvaansa ja turvautunut varmaksi todettuun kikkaan: hintojen halventamiseen.

Nothing Phone (2a) on merkin kolmas puhelinmalli, joka lanseerattiin maaliskuussa. Se maksaa noin puolet siitä, mitä kahdesta edellisestä mallista pyydettiin. Tutkailimme tarkemmin, tarjoaako Nothing Phone (2a) yhtä paljon “ei mitään” kuin edeltäjänsäkin.

Design ja rakenne

Etupuolelta Nothing Phone (2a) ainakin näyttää samalta kuin edeltäjänsä, eli toisin sanoen muistuttaa iPhonea. Pyöristetyt kulmat ja kehys todistavat, että iPhonen ikoninen design on lievästi sanoen ”inspiroinut” Nothingin suunnittelutiimiä. Napitkin ovat samoilla paikoilla.

Mainos

Vasta, kun Nothing Phone (2a):n kääntää ympäri, selviää, ettemme taida enää olla Cupertinossa. Takakuori on läpinäkyvää muovia, kuten aiemmissakin Nothingin puhelimissa. Onneksi siinä eivät sormenjäljet juuri näy.

Nothing Phone (2a)
Näytön enimmäiskirkkaus on 1 300 nitiä. Se on siis erittäin kirkas, ja värintoisto ja kontrasti näyttävät hyviltä. Kuva: Peter Gotschalk

Nothingin oma Glyph Interface oli jo ensimmäisessä Phone (1) -mallissa, mutta nyt se vie vähemmän tilaa: kolmeen osaan jaetut ledvalot on sijoitettu vain kameran ympärille.

Kameramoduulissa on kaksi linssiä, jotka on sijoitettu takapuolelle kuin silmiksi.

Näyttö ja ääni

Takaosa on hieman kaareva, mutta näyttö on aivan litteä. Näyttö ja sitä ympäröivä kehys ovat symmetrisiä, eli reunan paksuus pysyy samana kaikkialla. Hieno yksityiskohta!

FHD+-resoluution (2 412 x 1 084 pikselin) näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa, ja sen virkistystaajuus on 30–120 Hz. Kirkkaus on huikeat 1 300 nitiä, mikä tekee värintoistosta ja kontrastista oikein hyvät esimerkiksi videoita katsoessa. Myös äänenlaatu on asiallinen.

Kamera

Kamerassa on kaksi objektiivia: 50 Mp:n laajakuva ja 50 Mp:n ultralaajakuva. Nothing lupaa kuvien olevan realistisia yrityksen itse kehittämän TrueLens Enginen algoritmien ansiosta.

Nothing Phone (2a)
Kameramoduulin kaksi linssiä ovat kuin silmät. Kuva: Peter Gotschalk

Lupaus pitää ainakin osittain. Kuvat ovat kohtuullisen teräviä, kontrasti hyvää ja värit aidontuntuiset. Ultralaajakuvalla otetut kuvat eivät juurikaan vääristy, mikä pilaisi visuaalisen vaikutelman.

Salaman sijaan kamera käyttää Glyph Interface -toimintoa, jossa linssejä ympäröivät pienet ledvalot valaisevat kohteen pehmeämmin ja luonnollisemmin.

Optisen zoomin sen sijaan voi unohtaa. 2-kertainen zoomaus vielä toimii, mutta sen jälkeen kuvista tulee rakeista pikselimössöä.

Suorituskyky ja toiminnot

Nothingin puhelimista erityisen tekevät juuri Glyph Interface ja Nothing OS, ja molemmat ovat tarjolla myös Nothing Phone (2a).

Kuten mainittua, ei läpinäkyvän kuoren alla ledvaloja ole niin paljon kuin aiemmin. Erilaisten soitto- ja ilmoitusäänien ansiosta puhelin esittää silti vaikuttavan ääni-, valo- ja värinshow’n, kun puhelin soi tai tulee viesti. Ja mikä parasta, soittoäänet voi laittaa kokonaan pois ja antaa vain Glyph Interface -valojen vilkkua puhelun merkiksi. On nimittäin jo aika, että joku sanoo tämän ääneen: kaikki Nothingin soittoäänet ovat hirveitä.

Nothing Phone (2a)
Nothingin Glyph Interface vie vähemmän tilaa kuin ennen. Kolmeen osaan jaetut ledvalot on sijoitettu vain kameran ympärille. Kuva: Nothing

Glyph Interfacea voi käyttää myös visuaalisena lähtölaskentana tai luoda oman pienen valoshow’n musiikin kuunteluun.

Nothing OS 2.5 pohjautuu Android 14:ään, mutta on esteettiseltä ilmaisultaan erilainen. Päällekkäisiä sovelluksia ei ole. Aidon Android-kokemuksen ystävien kannattaa siis tutustua Nothing Phone (2a) -malliin, jossa on minimalistinen, melkein pelkkiä Googlen sovelluksia sisältävä käyttöjärjestelmä. Käyttöliittymä sen sijaan on erikoinen Nothing OS, johon kuuluu muiden muassa omat fontit ja mustavalkoiset widgetit.

Puhelin pyörii MediaTek Dimensity 7200 Pro -prosessorin varassa. Akun kapasiteetti on 5 000 mA, ja sen voi ladata 45 watin laturilla, jollaista ei kuitenkaan puhelimen mukana toimiteta.

Nothingphone2a kamera1
Valokuvat ovat melko teräviä, kontrasti hyvä ja värit aidontuntuiset. Kuva: Peter Gotschalk

Prosessori vastaa puhelimen hintaluokkaa, mutta benchmark-testiemme mukaan Nothing Phone (2a) on yhä hieman hitaampi hintaluokkansa muihin malleihin verrattuna. Edelleen myynnissä olevat OnePlus Nord 3 5G (2023) ja Google Pixel 6a (2022) pärjäävät suorituskykytesteissä paremmin ja ovat edullisempia kuin Nothing Phone (2a).

Jollain tapaa Nothing ei siis saa kaikkea mahdollista irti MediaTekin prosessorista, joskin on painotettava, että puhelin toimii tavallisessa käytössä loistavasti eikä kuumene edes raskaiden pelien ja sovellusten kohdalla.

Nothingphone2a kamera2
32 Mp:n etukameralla otetut selfiet ovat teräviä ja eläväisiä, värit toistuvat luonnollisesti. Kuva: Peter Gotschalk

Akunkesto on pitkä (13 h 3 min PCMark-akkutestissä). Puhelin latautuu tyhjästä täyteen 59 minuutissa. Hyvä suoritus.

Yhteenveto: Nothing Phone (2a)

Kun puhelin maksaa noin 400 euroa, ei aivan kaikkea voi kuvitella saavansa. Useimmat tämän hintaluokan puhelimet ovat aika tylsiä, mutta Nothing Phone (2a) erottuu joukosta Nothing OS -käyttöliittymällään ja ainutlaatuisella Glyph Interfacellaan.

Puhelimena Nothing Phone (2a) on oikein edullinen. Muotoilu on tyylikästä, näyttö ja kamerat ovat hyviä ja akku kestää pitkään. Samalla rahalla saa tehokkaampiakin puhelimia, mutta erot eivät juuri arkikäytössä näy.

Verrattuna edeltäjiinsä Nothing Phone (2a) tarjoaa yhtä paljon “ei mitään” mutta puolet halvemmalla. Kannattaa siis tarttua tarjoukseen, jos Nothing on aiemmin tuntunut houkuttelevalta mutta turhan kalliilta. Nothing Phone (2a) on erinomainen keskihintainen puhelin peruskäyttöön.

Karakter
Nothing Phone (2a)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs ja kestävä puhelin, jonka läpinäkyvä takakuori ja Glyph Interface erottuvat massasta. Hyvä ja kirkas näyttö. Kameralla saa hyviä, aidontuntuisia kuvia. Minimalistinen Android-puhelin ainutlaatuisella käyttöliittymällä. Loistava akunkesto. Ei häikäise suorituskyvyllään edes omasa hintaluokassaan. Ei kunnon optista zoomia. Soittoäänet ovat kamalia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Pim-pom! Onko ketään kotona?

Talvea on vielä jäljellä

Ääni & Kuva
Scroll to Top