Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bosch Serie 6 -yleiskone (MUMS6ZS00)

Vahva moottori poikkeuksellisessa paketissa

Boschin uusi yleiskone ei näytä ihan perinteiseltä, mutta tämä keittiön työjuhta keskittyykin kaikkein tärkeimpään: moottoriin.

Julkaistu 12.04.2024 - 12:15
Bosch Serie 6 -yleiskone (MUMS6ZS00)
Lasse Torp Hansen

Yleiskone on periaatteessa pyörivä moottori, joka ei välitä siitä, veivaako se taikinakoukkua tai lihamyllyä. Bosch on oivaltanut yleiskoneen ytimen ja keskittynyt uuden Serie 6 -mallinsa kohdalla juuri siihen: moottori on 1600-wattinen ja sillä on 10 vuoden takuu. Näin tehokasta konetta harvoin näkee, mutta jos haluaa pitkäikäisen keittiöapulaisen, on moottoriin panostaminen järkevää. Boschin yleiskone tarjoaa lisäksi automaattisia reseptejä, joilla kone itse arvioi esimerkiksi marengin, kermavaahdon tai hiivataikinan rakennetta.

Muiden yleiskoneiden tapaan Bosch on suunniteltu etenkin leipomiseen, joten koneen mukana toimitetaan vispilä, sekoitin, taikinakoukku ja kansi. Lisävarusteina voi ostaa tehosekoittimen, pastakoneen ja lihamyllyn. Lisäksi koneessa on käytännöllinen sisäänrakennettu vaaka. Muotoilultaan Serie 6 -yleiskone on poikkeuksellisen kompakti.

bosch serie 6
Koneeseen on saatavilla paljon lisävarusteita. Kuva: Bosch

Käyttäjäkokemus

Yleensä yleiskone vie aika lailla tilaa keittiössä, mutta Serie 6 on melko pieni. Koneen pohjassa on pienet kädensijat, joista 8-kiloinen laite on helppo nostaa ja siirtää paikasta toiseen. Siitä on iloa, jos konetta haluaa säilyttää kaapissa tason sijaan.

Mainos

Koneessa on 2,7-tuumainen kosketusnäyttö, jonka koko ei useimmiten riitä siihen, että näkisi lukea siinä olevat tekstit. Useimmiten teksti rullaa näytön läpi, joten sitä on tuijotettava pitkään ja kärsivällisesti. Onneksi valikko on selkeä, ja konetta itseään ohjataan sivulla olevasta nupista eikä kosketusnäytöltä. Lisävarusteet kytketään koneen päältä, jossa liitoskohtaa peittää magneettiluukku. Toinen liitoskohta on pohjassa, ja siihen pääsee käsiksi poistamalla kulhon ja laskemalla koneen yläosan alas. Hieman monimutkaisempaa kuin pelkän sekoittimen kytkeminen päälle, mutta tämä on kompromissi, joka on tehtävä, jos haluaa kompaktimman kokoisen koneen.

bosch seri6
Näyttö on koneen heikoin lenkki. Kuva: Lasse Torp Hansen

Älykäs vaaka

Sisäänrakennettu vaaka on yleiskoneessa looginen varuste, jollaista näkee yleensä kalliimmissa malleissa. Bosch Serie 6:n vaaka on vieläpä harvinaisen hyvä – suorastaan koneen parhaita puolia. Bosch ei ole sijoittanut vaakaa vain kulhon alle, vaan myös koneen päälle. Niinpä voi punnita kaiken kulhoon tulevan, mutta lisäksi myös kaikki muut reseptiin tulevat ainesosat. Jos vaikkapa pitää sulattaa voita hiivataikinaan, pannun voi asettaa koneen päälle ja punnita sen. Kuulostaa ehkä pikkujutulta, mutta se helpottaa elämää, kun ei tarvitse muistaa pitää erillistä vaakaa vieressä tai yrittää punnita pieniä määriä isossa kulhossa.

bosch køkkenmaskine
Vaaka tarjoaa paljon tilaa punnitsemiseen. Kuva: Lasse Torp Hansen

Hurjaa voimaa

Kun Serie 6 vaivaa taikinaa, tehon todella tuntee. Sitkeinkin taikina vaivautuu kepeästi. Ainekset sekoittuvat kulhossa hyvin, eikä kulhon reunoja tarvitse juurikaan itse kapia. Keittiökoneet tuppaavat pitämään meteliä, eikä Bosch ole poikkeus.

Konetta voi käyttää manuaalisesti tai pyörittää automaattiohjelmaa, mutta kone pysäytetään aina kääntämällä nopeus 0-asentoon. Sitten vain odotellaan kärsivällisesti, että kone pyörii sopivaan asentoon, jossa kulho ja vispilä eivät osu toisiinsa, kun kannen avaa.

bosch røremaskine
Kuva: Lasse Torp Hansen

Automaattiohjelmat

Bosch Series 6 tarjoaa kuusi valmista reseptiä, joiden tekemiseen käyttäjän ei juuri tarvitse osallistua: kermavaahto, munanvalkuaisvaahto, hiivataikina, keksitaikina, kakkutaikina ja pasta/struudelitaikina.

Kone mittaa itse (todennäköisesti vastuksen perusteella), milloin esimerkiksi kermavaahto on rakenteeltaan oikeanlaista. Kun käynnistää automaattiohjelman, kone kertoo, mikä varuste – esimerkiksi taikinakoukku tai vispilä – siihen pitää kiinnittää. Sen jälkeen kone veivaa aineksia eri nopeuksilla. Automaattiohjelman ajan näytöllä pyörii animaatio, kun taas manuaaliohjelmalla näytöllä on ajastin. Ajastin olisi ollut automaattiohjelmallakin parempi, sillä sen avulla ohjelman edistymistä olisi ollut helpompi seurata.

Lue myös: Kenwood Titanium Chef Patissier XL – Enemmän leipomista, vähemmän tiskaamista

Hiivataikinan automaattiohjelma kesti seitsemän minuuttia, eli täsmälleen sen verran kuin donitsireseptissäni luki. Kone siis tietää, mitä tekee. Vaivaamisen jälkeen kone halusi antaa taikinan levätä 15 minuuttia, mikä taas poikkesi reseptistäni. Silloin on vain päätettävä, uskooko reseptiä vai konetta, mutta onneksi automaattiohjelma on helppo keskeyttää, jos noudattaa mieluummin omaa reseptiä.

Automaattiohjelma tekee kokkauksesta mukavaa, kun koneelle voi huoletta kääntää selkänsä ja tietää, ettei kermavaahdosta tule sillä välin voita. Harmillista, ettei automaattiohjelmien määrää voi lisätä. Parhaan hyödyn koneesta saa, mikäli käyttää usein valmiita ohjelmia.

bosch røremaskine
Yleiskone ei tee omistajastaan mestarikokkia, ja donitsien teko osoittautui odotettua vaikeammaksi. Kyllä niistä silti ihan syötäviä tuli. Kuva: Lasse Torp Hansen

Bluetooth?

Vielä yksi mainitsemisen arvoinen seikka: näytön yläpuolelta voi heikosti erottaa Bluetooth-symbolin, mutta konetta ei mitenkään voi käyttää Bluetoothilla. Käyttöohjeessa ei ole Bluetoothista mainintaa, eikä myöskään opasvideoilla. Valikossa sitä ei näy. Virallisissa lehdistökuvissa symbolia ei näy. Jälleenmyyjät eivät mainitse siitä mitään.

Yritin kytkeä koneen Boschin Home Connect -sovellukseen, mikä ei onnistunut, joten Bluetooth-symboli jää mysteeriksi. Veikkaan, että näyttö on peräisin mallista, jossa Bluetooth on.

bosch køkkenmaskine
Bluetooth-logoa ei ole piilotettu, joten ihmetyttää, miksi toimintoa ei kuitenkaan oikeasti löydy. Kuva: Lasse Torp Hansen

Yhteenveto: Bosch Series 6 -yleiskone

Bosch Series 6 -yleiskone ei muistuta ulkonäöltään muita yleiskoneita, mutta toimii kuten pitääkin. Koneessa on panostettu kaikkein tärkeimpään eli moottoriin. Automaattiohjelmat ja käytännölliset vaa’at perustelevat hinnan, mutta valinnanvaraa tässä kategoriassa riittää. Konetta on todella helppo siirrellä paikasta toiseen, mistä iso kiitos.

Karakter
Bosch Serie 6 -yleiskone (MUMS6ZS00)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Tehokas 1 600 watin moottori 10 vuoden takuulla. Käytännöllinen vaaka sekä kulhon pohjassa että koneen päällä. Automaattiohjelmat. Yllättävän helppo liikutella. Pieni näyttö tuntuu vanhanaikaiselta. Vispilän asettelu vaatii hieman vaivannäköä, jotta kannen saa auki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Ääni & Kuva
Scroll to Top