Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Enemmän leipomista, vähemmän tiskaamista

Kenwood yrittää mahduttaa mahdollisimman monta astiaa samaa pataan. Kenwood Titanium Chef Patissier XL on kallis kone, mutta halvempi kuin Cooking Chef XL. Onko kyseessä kompromissi vai vain edullisempi vaihtoehto?

Julkaistu 15.09.2023 - 14:05
Kenwood Titanium Chef Patissier XL
Lasse Torp Hansen

Yleiskone ei ole vain yleiskone. Koneiden laadussa on valtavia eroja, ja parhaat voi jättää perinnöksi lapsenlapsille. Kenwood Titanium Chef Patissier XL on edullisempi kuin malliston hienous, Kenwood Cooking Chef XL. Erona on lähinnä se, ettei Patissier ei lämpene yhtä kuumaksi, joten se ei sovi ruuanlaittoon. Se kuitenkin sulattaa, lämmittää ja punnitsee ja sopii näin ollen leivontaan.

Siihen se onkin parasta laatua. Vispilä ja taikinakoukku ovat alumiinin sijaan ruostumatonta terästä. Kaikki on hyvällä tavalla painavaa ja kestänee vielä ensi vuosisadan puolellakin. Tarvikkeita saa liitettyä koneen päälle ja etupuolelle. Kenwoodin valikoimista löytyy ainakin 25 konetta, jotka voi kytkeä Patissierin moottoriin, kuten sekoittimia, lihamyllyjä ja pastakoneita.

Patissierissa on sisäänrakennettu induktiolämmitys ja vaaka. Pieni näyttökin löytyy. Siitä voi vaihtaa asetuksia, lämpöä, nopeutta ja ajastinta. Joitakin sisäänrakennettuja reseptejäkin koneessa on, mutta toisin kuin Cooking Chef XL -mallissa, ei Kenwoodin sovellus toimi Patissierin kanssa.

Mainos
Kenwood tilbehør
Kenwoodin moottoriin saa kytkettyä erilaisia lisälaitteita. Kuva: Lasse Torp

Älyominaisuuksia on siis nihkeästi kalliimpaan malliin verrattuna, mutta jäljelle jääneet on valittu hyvin. Jatkuva punnitus on käytännöllinen päivitys, joka säästää aikaa ja tiskiä. Samoin lämmitys, jonka ansiosta suklaata tai voita voi sulattaa suoraan kulhossa. Hiivataikinat vaativat lämpimän paikan kohotakseen, ja Patissierissa taikinan voi jättää lämpimään kulhoon.

Kenwood tilbehoer 2
Kenwoodin moottoriin saa kytkettyä erilaisia lisälaitteita. Kuva: Lasse Torp

Koneen käyttö

Näyttö on hyvin pieni, mutta yhdessä simppelin säätöpyörän kanssa se hoitaa koko ohjauksen. Kyseessä on kosketusnäyttö, joten heikkonäköiselle tai rajoittuneen hienomotoriikan omaavalle käyttökokemus ei ole hyvä. Ohjaus sinänsä on yksinkertaista. Päävalikoita on kolme: reseptit, vaaka sekä lämmön, nopeuden ja ajastimen säätö.

Reseptit ovat ehkä enemmänkin esittely koneen ominaisuuksista kuin varsinainen opastus leivonnaisten tekoon. Mittoja tai ainesosia ei kerrota, vaan ainoastaan oikeat asetukset esimerkiksi munanvalkuaisten vaahdottamiseen ja leipä- tai pizzataikinan kohottamiseen. Koska kone ei tottele Kenwoodin sovellusta, ei siihen saa lisättyä enempää reseptejä. Se on vähän sääli.

Säätöpyörä toimii hyvin, joten laitteen käyttö ja asetusten vaihto sujuu mukavasti. Näyttöä lukuun ottamatta tämä yleiskone sopii useimmille ja tuntuu tutulta. Yläosa nousee, jolloin kulhon saa paikoilleen tai pois. Lisälaitteiden kytkentäpaikkoja suojaavat magneettiset luukut.

Kenwood skærm 1 Kenwood skærm 3 Kenwood skærm 4
<
>
Kolmeen osaan jaettu näyttö on huomaamaton. Kun yläosan nostaa, näytön voi kääntää pystyyn. Kuva: Lasse Torp

Leivonta

Patissier on pikemminkin käytännöllinen kuin älykäs. Ikävä kosketusnäyttö ja langattomien liitäntöjen puute tarkoittaa, ettei kone ajattele käyttäjän puolesta. Sen sijaan se tekee raskaan manuaalisen työn käyttäjän puolesta! Muiden Kenwoodien tapaan Patissier on kunnon työjuhta.

Taikinakoukku helpottaa käsityötä, varsinkin kosteiden, helposti käsiin tarttuvien taikinoiden vaivaamisessa. Koukulla sai myös hyvän pastataikinan. Jauhot ja munat kulhoon ja 10 minuutin vaivaamisen päästä taikina oli valmis kaulittavaksi.

Useimmilta löytyy kotoa paistinpannu ja keittiövaaka, joten näiden integroiminen laitteeseen on lähinnä tiskin säästämiseksi. Eipähän tarvitse sulatella voita mikrossa! Olisi tosin ollut mukavaa, jos Patissier osaisi myös ruskistaa voin, mutta valitettavasti ei.

Patissier vaivasi pullataikinan nopeasti tahmeasta möykystä kimmoisaksi. Sen jälkeen taikina sai levätä kulhossaan lämmöt päällä, kunnes se oli kohonnut kolminkertaiseksi.

1 400 watin moottorissa piisaa vääntöä jopa kovan pastataikinan vaivaamiseen matalimmalla nopeudella ilman mitään ongelmia. Kun haluaa koneen toimivan vuosikymmeniä, on tehoilla väliä.

On jokaisen oma asia miettiä, ovatko vaaka ja lämmitystoiminto rahansa arvoisia ominaisuuksia, vai kannattaako valita halvempi malli ilman niitä. Molemmat säästävät tiskiä, mikä minusta on mainiota, mutta ilman näitä ominaisuuksia voi oikeasti säästää rahaa. Niinpä valitsisin Kenwoodin mallistosta ehkä jonkun sellaisen laitteen, joka tarjoaa enemmän lisävarusteita. Toisaalta kun konetta on tarkoitus käyttää vuosia, ei ehkä ole pöllömpi idea panostaa pieneen lisäluksukseen.

Kenwood mad 1 Kenwood mad 2 Kenwood mad 3 Kenwood mad 4 Kenwood mad 5
<
>
Yleskone nopeuttaa kaikenlaisten taikinoiden tekoa. Kuva: Lasse Torp

Yhteenveto: Kenwood Chef Patissier XL

Jos yleiskonetta aikoo käyttää vain leipomiseen, on Kenwood Titanium Chef Patissier XL oiva vaihtoehto. Se on ennen kaikkea vuosikausia kestävä luotettava keittiökone ja toissijaisesti älylaite, juuri niin kuin kuuluukin. Liitäntöjen myötä se tosin olisi tulevaisuusvarmempi ja toimisi myös Kenwoodin sovelluksen kanssa.

Jos tiskaaminen ei innosta ja vaa’an ja paistinpannun kaivaminen kaapista tuntuu turhan työläältä leipoessa, kannattaa valita Patissier. Se tekee kaiken, ja jos haluaa vielä enemmän, on Kenwoodilla tarjota lisävarusteita muuhunkin.

Karakter
Kenwood Titanium Chef Patissier XL
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Kestävät ja laadukkaat materiaalit. Kun sama kone punnitsee, sulattaa, kohottaa ja vaivaa, säästyy tiskiä js sitä paitsi useimmat osat voi pestä koneessa. Jotkut reseptit todella vaativat yleiskonetta. Lämpö ei riitä voin ruskistamiseen. Kalliimpi Kenwood Cooking Chef XL tekee muutakin kuin leipoo, joten se saattaa olla kannattavampi investointi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Pim-pom! Onko ketään kotona?

Talvea on vielä jäljellä

Ääni & Kuva
Scroll to Top