Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, uuni, sous vide, painekeitin ja paistinpannu samassa!

Multicooker-nimitys on melkeinpä vähättelyä Instant Potin monitaiturikoneelle, joka korvaa keittiössä melkein kaiken!

Julkaistu 15.09.2023 - 14:16
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Lasse Torp Hansen

Instant Potin multicooker korvaa melkein koko keittiön! Siinä missä muut keittiökoneet omistautuvat jollekin tietylle asialle, yhdistää Instant Pot Pro Crisp & Airfryer käytännössä kaiken mahdollisen yhteen pyöreään koneeseen.

Kone hoitelee niin perusasiat, kuten paistamisen, leivonnan ja painekeittämisen, kuin toimii edistyksellisempänäkin kokkina, joka hoitelee sous viden, slow cookingin, kuivatuksen ja ilmafriteerauksen.

Koneen muotoilu on yksinkertaista ja näppärää. Kaiken keskiössä on irrotettava induktiokattila.

Mainos

Siinä voi kuullottaa tai paistaa kuten millä tahansa paistinpannulla. Kattila kestää konepesunkin. Erikoiskannen avulla kattila toimii painekattilana, jolloin ruuanvalmistus nopeutuu huomattavasti. Jos haluaa tehdä keittoa, riisiä tai hauduttaa mitä tahansa, on painekattila oikea valinta. Sama kansi toimii myös höyryttäessä tai sous vide -menetelmää käyttäessä.

Pakettiin kuuluu toinenkin kansi, jossa on sisäänrakennettu lämmitin ja kiertoilma. Sitä käytetään airfryer- ja uunitoiminnoilla.

Monet koneen toiminnoista ovat ikään kuin toistensa variaatioita. Leivonta- ja airfryer-napeilla ei ole oikeastaan mitään eroa, sillä kumpikin käyttää samaa kiertoilmatekniikkaa. Laitteessa on monia valmisasetuksia, joiden avulla uusia toimintoja on helppo kokeilla. Uunin lämpötilaa voi säätää tarkasti 21–232°C:n välillä.

Tällä tavalla on saatu mahdutettua hirveä määrä toimintoja koneeseen, joka on käytännössä kattila, jonka päällä on uuni.

Airfryer
Korkea kansi sisältää lämmityslementin, joka mahdollistaa leipomisen Instant Potilla. Kuva: Instant Pot

Älykkäitä lisävarusteita

Instant Potin jokaisella neliösentillä on tarkoituksensa, ja sama pätee varusteisiin. Pakkauksen mukana toimitetaan kaksi varustetta. Kuulostaa ehkä pihiltä, mutta niiden avulla pääsee jo pitkälle. Toinen on kori ja toinen pieni metallinen jalusta. Molemmat on tarkoitettu kattilan pohjalle, ja halutessaan ne voi asettaa hieman irti kuumasta pohjasta. Korissa on lisäksi irrotettava ritilä, jonka ansiosta ruokaa voi kypsentää useammassa tasossa. Varsin elegantti ja yksinkertainen ratkaisu, josta on hyötyä niin kuivatuksessa kuin ilmafriteerauksessa. Metallijalustassa on korkeat kädensijat, joiden avulla leipomukset saa helposti nostettua kattilasta.

 

Instant pot tilbehør 1 Instant pot tilbehør 2
<
>
Instant Potiin ei mahdu loputtomasti leivonnaisia, joten lisätaso tuo kaivattua tilaa. Kuva: Instant Pot

Käyttö ja koneen laatu

Instant Potia käyttäessä ei tarvitse juuri arvailla. Jokaiselle toiminnolle löytyy oma nappinsa, ja sellaista painettuaan valitaan vielä lämpötila ja kesto.

Suurin osa asetuksista tehdään keskellä olevaa isoa säädintä pyörittämällä. Etenkin leipoessa ja ilmafriteeratessa se toimii, kun lämpötila valitaan samoin kuin uuneissakin. Paistaminen ja keittäminen ovat monimutkaisempia, sillä Instant Pot käyttää omia termejään lämpötiloille. Helpointa on käyttää manuaaliasetusta high– tai low-asetusten sijaan. Se toimii hyvin, vaikka ei olekaan yhtä intuitiivista kuin perinteisen lieden lämpötilansäätö. Laite piippaa kovasti samalla, kun tekee säätöjä, mikä tuntuu vähän häiritsevältä.

Instant pot knapper
Koneessa on pieni äänisymboli, mutta en onnistunut hiljentämään piippauksia. Kuva: Lasse Torp

Ruuanvalmistus

Instant Pot ei ole mikään keittiön hätävara tai kompromissi. Sen monia toimintoja voi hyvin hyödyntää arjessa erinomaisin lopputuloksin. Joulukinkku sinne ei ehkä mahdu, mutta kokonainen kana kastikkeineen ja perunoineen kyllä. Painekeittimellä saa keittoannoksia pakkaseen tunnissa. Jälkiruuaksi voi pyöräyttää korvapuustit. Maailman helpoin coq au vin syntyy slow cookerilla itsekseen. Enemmän vaivannäköä vaatii friteerattu kana, josta saa airfryerilla herkullista.

Instant pot middag 1 Instant pot middag 2 Instant pot middag 3 Instant pot middag 4
<
>
Instant Potilla saa helposti aikaan kokonaisen aterian. Uunitoiminto toimii yhtä hyvin kuin ”oikea” uuni. Kuva: Lasse Torp

Kokonainen kana ja korvapuusteja

Noin 1 400 gramman painoinen kokonainen kana – joka on maailman helpoimpia ja herkullisimpia ruokia – mahtuu täydellisesti mukana tulevaan metallilieriöön. Sen voisi kypsentää toki myös suoraan kattilassa, mutta haaveilin kananrasvassa paistetuista rapeista perunoista, joten laitoin potut pohjalle ja kanan niiden päälle.

Ei ole väliä, valitseeko Instant Potista uuni- vai airfryer-toiminnon, sillä se vaihtaa vain ehdotettua asetusta. Asetus kannattaa valita kuten kiertoilmauunissakin. Ilma kiersikin kanaa täydellisesti, sillä nahka oli kauttaaltaan mukavan rapea, ja pohjalla olevista perunoista tuli juuri sellaisia kuin haaveilinkin: kullanruskeita ja kananrasvasta aromia imeneitä herkkupalleroita. Metallilieriössä kana oli helppo nostaa ylös. Nostettuani perunat pohjalta paistoin ylijääneessä kananrasvassa vielä pari padronpaprikaa ja lopuksi keittelin vielä nopean kastikkeen pohjalle jääneistä herkuista. Tämän helpompaa, halvempaa ja herkullisempaa ateriaa saa hakea!

Kun kanasta oli riivitty kaikki syötävä, laitoin luut ja rippeet takaisin kattilaan ja täytin sen vedellä. Kone hoiti loput, ja tunnin päästä kanaliemi oli valmista. Yleensä liemen valmistamiseen kuluu paljon pidempi aika, jotta maut saa varmasti talteen. Ja toisin kuin leivontakannen, painekattilakannen voi lopuksi heittää pesukoneeseen.

Jälkiruuaksi päätin tehdä korvapuusteja, sillä testasin samalla myös monitoimikonetta. Instant Potiin mahtui neljä isoa pullaa. Ero tavallisessa uunissa ja Instant Potissa paistettujen puustien välillä oli huomattava: Instant Potilla pulliin tuli paremmin karamellisoitu pinta – ehkäpä siksi, että puustit pääsevät siinä paistumaan lähempänä lämmitysvastusta. Joka tapuaksessa Instant Potilla tehdyt pullat olivat mielestämme parempia kuin uunissa tehdyt, mikä todistaa Instant Potin olevan paitsi käytännöllinen, myös lopputuloksen kannalta parempi. Kovin suuria leipomuksia ei Instant Potiin tosin kerralla mahdu.

Instant pot dessert 1 Instant pot dessert 2
<
>
Instant Potilla tehdyt korvapuustit eivät vaatineet reseptin muokkaamista. Pullista tuli päältä rapsahtavia mutta sisältä herkullisen pehmeitä. Kuva: Lasse Torp

Friteerattua kanaa airfryerillä

Airfryereistä on tullut huikean suosittuja, joten ei ihme, että tässäkin sellainen on. Käytännössä airfryer eli ilmafriteerauslaite on vain pieni kuuma uuni, joten sen lisääminen Instant Potiin on helppoa. Kokeilimme tehdä sillä friteerattua kanaa. Airfryer lupaa rapeutta perinteistä friteerausta pienemmällä rasvamäärällä, joten fried chicken oli itsestäänselvä valinta.

Lämpötila ja aika valitaan kuten uunitoiminnossakin. Puolivälissä paistoaikaa kone päästää todella, todella kovan äänen. Se ilmoittaa, että kone on aika laittaa pauselle (eli irrottaa kansi) ja ravistella kanoja. Kanasta tuli loppujen lopuksi oikein rapeaa, mutta ei sen rapeampaa kuin kiertoilmauunillakaan. Sama haaste oli ranskalaisten kanssa. Airfryerille omistettuja reseptejä löytyy netistä runsaasti, joten ehkä kone pitäisi vain oppia tuntemaan paremmin. Toinen vaihtoehto on, että osa multicookerin lukuisista toiminnoista on saatu aikaan airfryerin kustannuksella.

Instant Potin etuna tavalliseen uuniin nähden on erittäin vikkelä lämpenemisaika. Tähteet, valmisruuat ja pakasteranskalaiset valmistuvat koneessa siis hetkessä.

Instant pot airfry 1 Instant pot airfry 2
<
>
Toinen reisipala on tehty airfryertoiminnolla ja toinen tavallisessa kiertoilmauunissa. Ne näyttävät (ja maistuvat) samalta. Lohkoperunat eivät maistu tavallista paremmilta, mutta valmistuivat tavallista nopeammin. Kuva: Lasse Torp

Kukkoa viinissä hitaasti hauduttamalla

Joskus sitä on valmis uhraamaan laadun käytännöllisyyden tieltä, ja siinä slow cooker astuu kuvaan. Se vastaa tuntikausien hidasta hauduttelua liedellä, mutta ei vaadi vahtimista. Kansi estää ruokaa kuivumasta ja ajastin kytkee lämmön pois päältä, kun ruoka on valmis. Tai lämmön voi pitää päällä, kunnes tulee töistä kotiin.

Halusin nähdä, kuinka laiskaksi kokki voikaan heittäytyä, joten päätin kokeilla maailman helpointa tapaa tehdä coq au vin. Sydämeni hieman särkyi, kun ladoin raa’at pekonit, perunat ja sienet pataan ja kaadoin perään varsin kyseenalaista laatikkoviiniä.

Mitään ei siis esikypsennetty tai kuullotettu, vaan kaikki jäi muhimaan viideksi tunniksi slow cookerin matalimmalla teholla. Lopputulos maistui paljon paremmalta kuin kuuluisi. Mikään ei ollut mennyt mössöksi, ja koti tuoksui ihanalta koneen ollessa käynnissä. Slow cooking toimii täydellisesti halpojen ruhonosien kypsentämiseen, ja netti on pullollaan herkullisia slow cooker -reseptejä.

slow cook opskrift
Ruskistaminen kannattaa aina, mutta hyvin laiska kokki voi heittää kaiken raakana Instant Potiin ja onnistua silti. Kuva: Lasse Torp

Yhteenveto: Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer tekee kaiken, mitä voisi toivoa. Täydellinen lahja vaikkapa opiskelijalle, joka on muuttamassa keittokomerolliseen yksiöön tai ruokaa rakastavalle retkeilijälle asuntovaunuun tai veneeseen. Koko on siinä mielessä rajoite, ettei kovin suurelle joukolle voi Instant Potilla ehkä ruokaa valmistaa, mutta arkikokkailuun tilavuus riittää hyvin. Jos haluaa ostaa vain yhden keittiökoneen, on Instant Pot Pro Crisp & Airfryer hyvä valinta.

Karakter
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Koko keittiö yhdessä koneessa eikä vie paljoa tilaa. Kohtuullinen hinta. Käytännöllisyys ja älytoiminnot samassa paketissa. Useimmat osat voi pestä astianpesukoneessa. Piippaa ärsyttävän usein. Tarvitaan kaksi kantta eri toiminnoille. Pelkkänä airfryerina ei ole mikään markkinoiden paras.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Pim-pom! Onko ketään kotona?

Talvea on vielä jäljellä

Ääni & Kuva
Scroll to Top