Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: L’Or Barista Sublime

Isoa ja pientä kapselia

L'Or haastaa Nespresson uudella kapselikahvikoneellaan, johon käyvät niin tunnetut kahvikapselit kuin L’Orin uudet XXL-kapselitkin.

Julkaistu 15.09.2023 - 14:05
L’Or Barista Sublime
Lasse Torp Hansen

Kapselikahvikoneet ovat pieniä, näppäriä ja hyvin suosituja. Erilaisten kahvijuomien välillä on helppo valita. Isoin miinus näissä koneissa on yhden annoksen tavattoman pieni koko: tavallisesti kapselissa on 5 tai 6 grammaa kahvia.

L’Or Barista Sublime lupaa ratkaista puutteen, eikä kone maksakaan kuin satasen.

L’Orin uutuuskoneeseen voi laittaa tavallisia Nespresson kapseleita, mutta myös L’Orin jättikapseleita, joissa kahvia on kaksinkertainen määrä tavalliseen nähden. Myös Nespresso tekee isoja kapseleita, mutta niitä varten on ostettava erikseen niille kehitetty kone. Onkin houkutteleva ajatus hankkia kone, jossa voi käyttää sekä vanhankokoisia että uusia kapseleita.

Mainos
Lor barista espressomaskine
Jos ostaa maidonvaahdottimen, se tulee tälle sivulle. Kuva: Lasse Torp

Taistelu kapseliherruudesta

Syy, miksi Nespresso ei valmista konetta, jossa voisi käyttää sekä tavallisia että isoja kapseleita, on ahneus. Nespresson koneet ja kapselit muodostivat aiemmin suljetun ekosysteemin, eli koneissa saattoi käyttää ainoastaan valmistajan omia kapseleita. Myöhemmin valmistaja menetti patentin Nespresso-koneisiin yhteensopivista kapseleista, jonka jälkeen muut yritykset, kuten D’Or, alkoivat myydä Nespressoihin sopivia kahvikapseleita. Kuluttajille tämä oli tietysti vain hyvä asia, kun valinnanvaraa tuli enemmän. Nespresso vastasi tähän kehittämällä Vertuo-nimisen konemalliston, johon sopii ainoastaan isompi (ja patentoitu) kapselityyppi.

L’Or pyrkii tarjoamaan kummankin maailman parhaat puolet. Kuluttaja voi valita vapaasti tavallisen kokoisten kapselien ja isompien (ja todennäköisesti patentoitujen) XXL L’Or Barista -kapselien väliltä. Idea on hyvä, mutta tällä hetkellä L’Or-kapseleita saa vain isossa koossa. Omasta mielestäni L’Orin kahvi on laadultaan hieman alle Nespresson, mutta niin on onneksi hintakin.

On vaikea saada käsitystä siitä, mitä XXL-kapseleita L’Or oikein valmistaa. Niitä ei löydy ruokakaupoista, joten valikoimaa on etsittävä netistä. Koneen mukana tulee maistelulajitelma, jossa suurten kapselien maku on aika samanlainen kuin pientenkin.

Jos isoja kapseleita löytyisi useamman valmistajan valikoimista, niitä olisi mielekkäämpää kokeilla.

Lor Kapsler 1 Lor Kapsler 2
<
>
Ensisilmäyksellä isot ja pienet kapselit näyttävät samalta. Isoissa on tuplasti enemmän kahvia. Kuva: Lasse Torp

Pöhköä suunnittelua

On L’Or Barista Sublimen erikoisen sulkemismekaniikan ansiota, että siihen käyvät sekä isot että pienet kapselit. Kone on muutoin melko yksinkertainen: espresson voi valita kolmesta koosta eikä edes on/off-nappia ole. Maidonvaahdottimen voi ostaa lisävarusteena.  Kone käynnistyy, kun painaa yhtä espressonapeista. Kone alkaa jäähtyä heti, kun ensimmäinen kahvi on valmis, joten useampia kupillisia tehdessä pitää olla nopea. Kone säätää kupin koon automaattisesti, joten kahvin ja veden suhde on sama, käyttipä sitten isoa tai pientä kapselia.

Barista Sublime näyttää on hyvältä, mutta laatu on kilpailijoita heikompi. Jopa hintaansa nähden laatu on aikamoinen pettymys: kaikki on muovia, ja etenkin hieno sulkemismekaniikka tuntuu epäluotettavalta. Jokapäiväinen käyttö tuntuu ajatuksena siltä, ettei koneesta ole iloa vuosiksi. Esimerkiksi DeLonghi ja Sage tekevät kapselikoneensa yhteistyössä Nespresson kanssa, ja niiden sulkumekaniikka on metallia, mikä tuntuu vankemmalta. Näin on myös halvemmissa kapselikoneissa, joiden kanssa Barista Sublime suoremmin kilpailee.

Yleisesti ottaen Nespresson koneissa on aina jokin pieni käytännöllinen oivallus, joka parantaa koneiden käyttöä. Olin niin tottunut siihen, että pidin sitä itsestäänselvyytenä aloittaessani Barista Sublimen testaamisen. Yllätyin.

Jos haluaa käyttää tavallisen kokoista kahvikuppia, pitää ensin poistaa tippatarjotin ja keksiä sille väliaikainen säilytyspaikka. Vesisäiliö on pyöreä, eikä sitä voi kantaa kannesta pitäen. Kapselisäiliö täyttyy helposti yli niin, ettei sitä huomaa, jolloin sitä tyhjentäessä saa kahvitahroja ympäri pöytää. Useimmissa muissa koneissa laite sammuu automaattisesti, kun säiliö on täynnä.

Lor mekanisme 2 Lor mekanisme 1
<
>
Kapselisymboleista saa 25 ml, 40 ml tai 110 ml valmista kahvia tai tuplasti isoa kapselia käyttäen. Kuva: Lasse Torp

Yhteenveto: D’Or Barista Sublime

On kätevää, että yhdellä koneella voi käyttää erikokoisia kahvikapseleita. L’Or Barista Sublimeen sopivat uudet isot kapselit ovat hyvänkokoisia, ja kone säätää veden määrän automaattisesti niille oikeaksi. Tällä hetkellä tosin isoja kapseleita valmistaa vain D’Or itse, eikä niitä ole kovin helppo löytää, eivätkä ne myöskään maun puolesta tarjoa mitään järin kiinnostavaa.

Vaikka kone onkin halpa, on kilpailijoilla samassa hintaluokassa usein paremmin arkea palvelevia ominaisuuksia ja älykkäämpiä ratkaisuja.

Karakter
L’Or Barista Sublime
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

On hyvä idea voida käyttää erikokoisia kapseleita samassa koneessa. Edullinen. Laatu on huonompi kuin kilpailijoilla. On/off-nappi puuttuu. Koneessa mahtuu järkevästi käyttämään vain espressokuppeja. Vain D’Or valmistaa isoja kapseleita, eikä niitä myydä yleisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vertailussa fiksut palohälyttimet

Sähkölaskujen säätöä älypistorasioilla

Ylellinen kuivaus- ja höyrykaappi

Virta kulkee mukana

Elämää helpottava luksusjääkaappi

Robotti-imurit pyyhkivät myös lattiat - mutta pesevätkö oikeasti?

Ääni & Kuva
Scroll to Top