Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Kenwood Cooking Chef XL

Suurin

Kenwoodin yleiskone on nappaillut digisteroideja.

Julkaistu 28.09.2023 - 16:55
Kenwood Cooking Chef XL
Pernille Redder

Kenwoodin kone eroaa muista vertailun lämmittävistä yleiskoneista lähes kaikin tavoin, mutta toimintojensa puolesta se kuitenkin sopii mukaan testiin. Cooking Chef XL näyttää steroideja nappailulta keittiöapurilta, mitä se onkin. Kulho on jättimäinen, melkein tuplasti isompi kuin vertailun muilla koneilla, ja induktio lämmittää raaka-aineet jopa 180-asteiseksi, mihin muut eivät yllä. Sitä paitsi Cooking Chef XL on testin ainoa kone, jossa on popcorn-ohjelma. Sitä oli pakko testata ja se toimii!

Eikä lisävarusteita ole vielä edes mainittu. Niitä on hirveästi. Kuusi raastinta, taikinakoukku, vispilä, K-lasta kakkutaikinan sekoittamiseen ja mitähän vielä.

Suurin ero muihin on kuitenkin se, ettei Cooking Chef XL tee kaikkea kulhossa, vaan on enemmänkin kulhon ja tehosekoittimen ja yleiskoneen yhdistelmä. Se on toisin sanoen nykyaikainen versio Kenwoodin legendaarisesta yleiskoneesta, jollainen on monessa perheessä siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Mainos

Englantilaisyritys on tehnyt kodinkoneita toisen maailmansodan päättymisestä saakka. Kenwood olisi yhä brittien kansallisaarre, ellei italialainen De’Longhi olisi mennyt ostamaan sitä 2001.

Mutta palataan koneeseen, joka on todella iso, painava, vankka ja varusteineen täyttää yhden keittiönkaapin kokonaan. Hyvä uutinen on se, että kaapista voi heittää kaikki muut koneet menemään, sillä Cooking Chef XL korvaa ne kaikki.

OpKenwood
Raaka-aineet on helppo lisätä kulhoon, sillä koneen yläosa kääntyy taaksepäin. Kuva: Kenwood

Reseptit ja sovellus

Cooking Chef XL ei ole pelkkää voimaa – sovelluksen ansiosta sen käyttö on aika älykästä. Puhelimella ohjelmista saa etäversioita, jolloin koneesta ei tarvitse painaa kuin käynnistysnappia.

Näin se toimii: sovelluksesta etsitään resepti, jonka haluaa valmistaa. Sovellus ohjaa vaihe vaiheelta valmistuksen läpi ja aina, kun kone täytyy laittaa päälle, painetaan vain napista.

Kenwoodin valikoimiin kuuluu sekä analogisia että digitaalisia keittiökoneita, ja Cooking Chef XL on merkin huippumalli. Testin aikana tuli kuitenkin tunne, ettei Kenwood ole vielä aivan kotonaan digitaalisessa ajassa, vaan yrityksen vahvuus on tehokkaiden keittiökoneiden valmistuksessa.

Pienen kosksetusnäytön käyttäminen aiheuttaa usein hämmennystä. Siihen varmasti tottuisi, mutta näyttö vaatii enemmän keskittymistä kuin vertailun muilla koneilla.

Näytöllä on pikavalinta resepteistä, mutta niiden päätyminen pikavalintoihin ei tunnu ihan loogiselta.

Koger
180 asteen induktio tekee keittämisestä helppoa. Kuva: Pernille Redder

Käynnistys

Koneessa riittää ytyä, joten induktion lämmittämät kasvikset ruskistuvat nopeasti. Kone ehdottaa sekoittimen käyttöä, jotta mikään ei pala pohjaan. Sitten lisätään litra vettä, joka alkaa kiehua hetkessä. Kun kasvikset ovat kypsiä ja on aika soseuttaa, menee homma vaikeaksi. Kenwood ei suosittele Cooking Chef XL sosekeittojen valmistukseen, ja pian selviää, miksi.

Muut koneet sekoittavat ja soseuttavat kaiken suoraan kulhossa, kun taas Cooking Chef XL:ssä on erillinen tehosekoitinkannu, joka laitetaan koneen päälle. Kannu kestää kuumaa, joten en voi olla testaamatta, miten se toimii. Kuuma keitto kaadetaan kulhosta kannuun, joka sitten horjuvin käsin pitää nostaa hartiakorkeudelle, sillä kone on keittiön tasolla. Aika huolestuttava toimenpide.

Blenderi kuitenkin soseuttaa keiton onnistuneesti, ja koemaistaminen sujuu helposti näppärästi irrotettavan kannen ansiosta. Jos ei ole kovin pitkä, pitää tehosekoitinta käyttääkseen joko seistä tuolilla tai laittaa yleiskone matalalle pöydälle.

Pizzataikina

Cooking Chef XL -mallista löytyy hieman edullisempi versio, Patissier Chef XL. Se on toiminnoiltaan muuten samanlainen, mutta ei kuumene yhtä kuumaksi. Patissierilla voi siis esimerkiksi sulattaa voita, mutta ei ruskistaa tai keittää. Aiemmin testaamamme Patissier Chef XL osaa tehdä pizzataikinan, joten jos leipomishommat ovat itselle kiinnostavimpia, kannattaa tutustua siihen.

Sovelluksesta tulee peräti neljä osumaa hakusanalle ’pizza’. On pizzapullia, rapeapohjaista pizzaa, hiivatonta versiota ja klassista pizzaa. Käyttäjien arvioiden mukaan klassinen resepti on 4,2 tähden arvoinen 5 tähden asteikolla. Ohje on todella selkeä pienine kuvineen – yhdeksänvuotiaskin osaa tehdä pizzaa tällä reseptillä.

Alan leipoa vaihe vaiheelta -ohjeistuksen mukaan, mutta en tajua, miksi monet ainesosat pitää mitata tee- tai ruokalusikalla, kun koneen vaaka on erittäin tarkka. Eikö olisi luontevampaa kertoa, paljonko 3 rkl öljyä on grammoissa, jolloin ei tarvitsisi sotkea mittalusikoita?

Taikina valmistuu silti, ja Kenwoodin 70 vuoden kokemus taikinan vaivaamisesta tulee selväksi. Vaivaaminen kestää 8 minuuttia, jonka jälkeen taikina on täydellisen sileää ja lämpöistä. Pizzoista tulee juuri sellaisia kuin pitääkin.

Yhteenveto: Kenwood Cooking Chef XL

Kenwoodin koneessa näkyy valmistajan seitsemän vuosikymmenen kokemus keittiökoneiden valmistuksesta. Laite on jykevä, tehokas ja laadukas kuin mikä. Iso kulho on käytännöllinen, kun tekee ruokaa koko perheelle tai juhliin. Sovellus ja valikot eivät ole täysin linjassa muun laadun kanssa. Tehosekoitinosan sijoittaminen pään korkeudelle tuntuu myös hankalalta.

Karakter
Kenwood Cooking Chef XL
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Peräti 6,7-litrainen kulho on tuplasti isoimpi kuin vertailun muilla koneilla. Toimiva sovellus, hyvä reseptivalikoima ja koneen ohjaus sovelluksen kautta. Kone on hieman monimutkaisempi kuin testin muut, joten vaatii hieman perehtymistä. Ruoan siirtely yleiskoneen, tehosekoittimen ja kulhon välillä on työlästä ja aiheuttaa tiskiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa kahviharrastajan myllyt

Sunnuntaiaamut on pelastettu!

Kaksi robottia kaksintaistelussa: kumpi siivoaa paremmin?

Freo X Ultra auttaa mutta ei tee kaikkea puolestasi

Vertailussa sähköhammasharjat: puhtaammat ja terveemmät hampaat!

Nothing uusi, halvempi puhelin

Ääni & Kuva
Scroll to Top