Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Vorwerk Thermomix TM6

Alkuperäinen

Thermomix on markkinajohtaja, eikä syyttä.

Julkaistu 28.09.2023 - 16:55
Vorwerk Thermomix TM6
Pernille Redder

Saksalaisten insinöörien vuonna 1971 kehittämä Vorwerkin Thermomix on päässyt vuonna 2019 esiteltävän TM6-mallin myötä jo kahdeksanteen sukupolveen.

Jos haaveilee omasta jogurtista, on TM6 oiva valinta, sillä se tarjoaa huikeat 20 toimintoa, ja lisää on kuulemma tulossa. Lisävarusteitakin on joka lähtöön, kuten esimerkiksi perunankuorija ja Thermomix Friend, joka on rinnakkaiseen ruoanvalmistukseen tarkoitettu apuri. Sitä ei tällä kertaa testattu.

TM6:n toimintoihin kuuluvat muiden muassa korkea lämpötila (esimerkiksi lihan ruskistamiseen), sous vide, hapatus, vaivaaminen, vatkaaminen sekä höyrytys.

Mainos

Lisäksi on sisäänrakennettuja valmisohjelmia, kuten munankeitto-ohjelma. Kananmuna laitetaan kannuun, jonka jälkeen kone punnitsee sen ja antaa kuusi vaihtoehtoa sen kypsennykseen. Haluttu löysyys- tai kovuusaste valitaan, ja kone hoitaa loput. TM6 punnitsee gramman tarkkuudella, joten valkuainen ei mitenkään voi jäädä löysäksi – ellei nimenomaisesti halua.

Verkkokurssilla mestariksi?

Thermomix järjestää netissä erilaisia kokkaustilaisuuksia (ruotsiksi tai englanniksi), joissa asiantuntija esittelee eri toimintojen käyttöä, mikä voi helpottaa kynnystä kokeilla erilaisia reseptejä. Tietoa tilaisuuksista löytyy yrityksen verkkosivuilta.

Teen ensin limonadia. Siihen menee pari minuuttia, jonka jälkeen kaadan litran haaleankeltaista sitruunalimonadia lasikannuun. TM6 osoittaa heti heikot puolensa, sillä kannussa on nyt kolme pieneksi viipaloitua sitruunanjämää, jotka täytyy poimia pois. Yleiskoneiden puhdistus on ylipäätään aikamoinen homma, eikä TM6 ole poikkeus.

Sisäänrakennetun reseptikirjan nimi on Cookidoo, ja se löytyy myös sovelluksesta. Jos haluaa saada kaikki ominaisuudet käyttöönsä, on tehtävä vuositilaus. Kuva: Vorwerk

Musiikkia ja robottikäsiä

Aina, kun TM6 aloittaa tehtävän, se lukitsee kannun paikoilleen kahden Star Trek -henkisen, sinisen robottikäden avulla. Ne tarttuvat kannun reunoihin ja sanovat ”tsumm” – ja sitten kone on valmis käytettäväksi.

Kun tehtävä on suoritettu, kone soittaa pienen pling-pling-pling-melodian. Pikku konsertti melkein ansaitsisi aplodit, ellei sitten mieti sitä, miten ärsyttäväksi saman melodian kuuleminen voi ajan saatossa käydä.

Maukasta keittoa

Alan ruskistaa kasviksia, jotka soseutetaan keitoksi samalla, kun kasviksista nouseva lämpö höyrystää perunoita. Lisään kasviksia ja ladon keon päälle marinoidut kanan rintafileet, jotka kypsyvät saman höyryn avulla. Nerokasta, sillä kanasta irtoava neste maustaa perunat ja kasviskeiton herkulliseksi.

TM6 valmistaa keiton 20 minuutissa ja soseuttaa sen täydellisen sileäksi. Keitto maistuu mahtavalta! Säästän kuitenkin suurimman osan seuraavalle päivälle, sillä loput sekoitetaan munankeltuaisten kanssa kastikkeeksi, joka tarjoillaan maukkaiden, pehmeiden perunoiden ja mehukkaan kanan kera.

Koneen osien pesuun kului varmaan yhtä kauan aikaa kuin saman aterian valmistukseen uunia ja liettä käyttäen, mutta itse ruoka valmistui kuitenkin parissakymmenessä minuutissa. Ja samalla se keittokin, eli hetkessä syntyi ruokaa kahdelle aterialle.

Pizzapäivä

Epäilen TM6:n väitettä, jonka mukaan se vaivaa taikinan kahdessa minuutissa. Parin minuutin jälkeen on selvää, että vaivaamisajan voi tuplata. Mutta neljän minuutin ohjelman jälkeen taikina on 37-asteista, kiiltävää ja sopivan sitkoista.

Kenellä muka ei olisi neljää minuuttia aikaa vaivata taikinaa? Siinä ajassa ei ehdi edes wolttaamaan pizzaa.

Taikinalle voisi toki antaa enemmänkin aikaa, jolloin lopputulos olisi vieläkin kuohkeampi. Vanha KitchenAid Artesan -koneeni ei tosin neljässä minuutissa saa vaivattua lähellekään käyttökelpoista taikinaa.

Kulhoon ja etenkin koukkuun jää taikinajäämiä, mutta tätä varten TM6 on varustettu esipesuohjelmalla. Kannuun lisätään vähän vettä ja tiskiainetta, napautetaan ruudulta ohjelma päälle, ja parin minuutin kuluttua jäämät ovat sulaneet veteen. Nerokasta.

Keittokirja

TM6:n sisäänrakennettu keittokirja Cookidoo on yhdistetty myös sovellukseen. Kun yleiskoneen ostaa, saa kuuden kuukauden käyttöoikeuden kaupan päälle, mutta sen jälkeen vuosimaksu on noin 30 euroa. Hinnalla pääsee 89 000 reseptin arkistoon.

Vuonna 2022 Vorwerk sai Red Dot Award -palkinnon siitä, että keittokirjaan saa tallennettua omia reseptejä. Sovelluksesta voi luoda ainesosaluettelon mukaan ostoslistan. Kun ruokaa valmistaa, seurataan koneen ohjeistuksia vaihe vaiheelta. Niinpä, kun kone sanoo ”lisää 400 g jauhoja”, se punnitsee ainekset samalla, kun niitä kaataa kulhoon. Sen jälkeen vain klikkaillaan ohjetta eteenpäin.

Yhteenveto: Verwork Thermomix TM6

Koneen suunnittelussa on mietitty monia pieniä yksityiskohtia, mikä näkyy esimerkiksi valmistumisesta ilmoittavan melodiassa, supertarkassa punnituksessa ja sinisissä robottikäsissä.

Thermomix on tyylikäs ja kokonaisvaltainen yleiskone, jonka laatutasolle tässä vertailussa yltää vain Kenwood. Ja koska TM6 on lisäksi esimerkillisen helppokäyttöinen, ansaitsee se testivoittajan tittelin.

Karakter
Vorwerk Thermomix TM6
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Todella paljon toimintoja. Lähes mahdotonta epäonnistua koneen opastaessa melkein minkä tahansa ruoan valmistuksessa. Keittokirja edellyttää maksullista tilausta. Kansi ei ole läpinäkyvä, joten välillä edistymistä on vaikea seurata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Pim-pom! Onko ketään kotona?

Talvea on vielä jäljellä

Ääni & Kuva
Scroll to Top