Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Samsung ja Google lanseeraavat kilpailijan Dolby Atmokselle

Uusi 3D-ääniformaatti on syntynyt: IAMF.

/ 01.12.2023 - 10:52
Samsung ja Google lanseeraavat kilpailijan Dolby Atmokselle

3D-surroundääni on aina vain yleisempi elokuvissa, sarjoissa ja peleissä, ja ilmeisesti Samsung ja Google ovat tulleet siihen tulokseen, että Dolby ja DTS ovat saaneet hallita näitä juhlia liian kauan. Vuodesta 2020 lähtien Samsung ja Google ovat nimittäin kehitelleet omaa vaihtoehtoaan Dolby Atmokselle ja DTS:X:lle, ja nyt nimen IAMF saanut formaatti on vihdoin valmis.

3D Audio Tech main1
Samsung Researchin tiimi johti IAMF:n kehitysprojektia. Vasemmalta: SungHee Hwang, JeongHoon Park ja WooHyun Nam. Kuva: Samsung Research

IAMF on Samsungin ja Googlen uusi 3D-ääniformaatti

IAMF on lyhenne sanoista Immersive Audio Model and Formats. Samsung Researchin kehittämä IAMF on avoimen lähdekoodin formaatti, eli se on suuryritysten, rautavalmistajien ja pienten sisällöntuottajien vapaassa käytössä. Samsungin mukaan IAMF:n kohdalla on keskitetty kolmeen ydintoimintoon:

  1. Äänen vertikaaliseen perspektiiviin (korkeusinformaatioon)
  2. Tekoälypohjaiseen kohtausten analysointiin (puhe, taustameteli jne)
  3. Äänen käyttäjäkohtaiseen kustomointiin (esimerkiksi selkeämpi puhe)

”Jotta 3D-äänitekniikkaa sisältävää sisältöä voidaan tuottaa vapaasti, pitää siihen liittyvän teknologian olla avointa kaikille. Tarjoamalla avoimen lähteen kehyksen 3D-äänelle aina luomisesta toistoon, pystymme tekemään tulevaisuuden audioelämyksistä entistä monipuolisempia”, Samsung Researchin WooHyun Nam toteaa.

Samsung Researchin JeongHoon Park uskoo, että IAMF-tekniikalla tulee olemaan valtava vaikutus tuleviin äänimaisemiin: ”Elämme sisällöntuotannon aikakautta, jossa IAMF auttaa laajentamaan ja muuttamaan 3D-audion ekosysteemiä.”

3D Audio Tech main4
IAMF antaa käyttäjälle mahdollisuuden vallita, mitä osaa korostetaan: esimerkiksi puhetta tai taustaääniä. Kuva: Samsung Research

Lue myös: LG:lle yli 30 innovaatiopalkintoa CES 2024 -messuilta

Yhteistyötä avoimen lähdekoodin tähden

Samsung ja Google ovat sekä kilpailijoita että kumppaneita, joista kumpikaan ei ole erityisen kiinnostunut maksamaan kalliista kolmansien osapuolten formaateista.

Kumpikin yritys kuuluu Alliance for Open Media -yhteisöön, jonka aikaansaannoksia ovat esimerkiksi AV1- ja VP9-videokoodekit. Samsung puolestaan on kehittänyt HDR10+ -formaatin vaihtoehdoksi Dolby Visionille. IAMF otettiin lokakuussa 2023 Alliance for Open Median viralliseen suojelukseen, joten ei kulune kauaa ennen kuin pääsemme kuulemaan ensimmäiset formaattia hyödyntävät teokset. Ehkäpä ensimmäiset kuullaan YouTubessa? Suosittu videopalvelu ei nimittäin tue Dolby Atmos -ääntä, vaan rajoittuu 5.1-surroundiin tietyillä laitteilla.

Pääsemme varmastikin tutustumaan IAMF:iin tarkemmin tammikuun CES-messuilla. Pidämme peukkuja, että IAMF paljastuu kunnon haastajaksi Atmokselle eikä vain noloksi kopioversioksi – raporttia seuraa!

 

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttäjät raivoissaan uudesta Sonos-sovelluksesta

Sonosin ensimmäiset kuulokkeet pian kaupoissa?

Tämä on kaiutin

Sonos helpottaa arkea uuden sovelluksensa avulla

Uusi kotiteatterimallisto Sony Bravia Theatre

Edullinen Atmos-soundbar Denonilta

Ääni & Kuva
Scroll to Top