Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Amazon ostaa MGM:n

2021 tulee näköjään olemaan fuusioitumisen vuosi suoratoistopuolella. Amazonin Prime Video -striimauspalvelun sisällöt tulevat kasvamaan vauhdilla.

/ 29.05.2021 - 10:13
Amazon ostaa MGM:n

Korona tuli ja peruutti tapahtumat ja sulki leffateatterit. Kansainväliset suoratoistopalvelut kokivat ennen näkemättömän suosiopiikin, kun koronauupuneet ihmiset ympäri maailmaa turvautuivat viihteeseen Netflixin, Disney+:n, HBO Maxin, Amazon Prime Videon, Apple TV+:n ja uuden Paramount+:n muodossa.

Ja nyt näyttää siltä, että tämä vuosi tullaan alalla muistamaan suoratoistopalvelujen yritysostoista.

Viikko sitten kerrottiin, AT&T ja Discovery yhdistyvät. AT&T omistaa jo CNN:n, HBO:n ja Warner Bros.:n, ja nyt mukaan tulee myös Warner Bros. Entertainment (jonka portfolioon kuuluu muiden muassa Harry Potter -elokuvat) Discoveryn verkossa. Kokonaisuus muodostaa uuden striimausjätin markkinoille.

Jos kilpailuviranomaiset hyväksyvät kaupan, aloittaa uusi yritys David Zaslavin johdolla 2022.

harrypotterbg
Harry Potter. Kuva: Warner Bros.

Pian huhuttiin, että myös Jeff Bezos on laittanut ostohousut jalkaan. Ja nyt vahvistui, että Amazon Prime Video on ostanut perinteikkään MGM-elokuvastudion!

Skyfall bilde 5 890x500 1

Daniel Craig saa James Bondina uudet omistajat. Kuva: MGMMetro-Goldwyn-Mayer eli MGM omistaa oikeudet muun muassa näihin elokuviin ja sarjoihin:

 • Hobitti
 • James Bond
 • Rocky
 • Uhrilampaat
 • Neljät häät ja yhdet hautajaiset
 • Blondin kosto
 • Operaatio Valkyrie
 • Poltergeist
 • A Star is Born
 • Stargate – tähtiportti
 • Fargo
 • The Handmaid’s Tale
 • Beverly Hillsin täydelliset naiset
 • The Hills

8,45 miljardin dollarin budjetillaan (vajaa 7 miljardia euroa) Amazon saa haltuunsa 1924 perustetun elokuvayhtiön kaikki oikeudet ja arkiston. MGM:lla sanotaan olevan lähes 4 000 titteliä valikoimissaan, ja niiden myötä Prime Video vahvistaa merkittävästi asemaansa ja houkuttelevuuttaan striimausmarkkinoilla.

Pitkään on tiedetty Bezoksen ja kumppaneiden halusta kehittää Prime Videosta kunnon kisaaja suoratoistokentälle, ja kaupan myötä se onkin vahvemmin samalla viivalla Netflixin, Disney+:n ja HBO Maxin kanssa. Prime Videolla on paljon tilaajia mutta toistaiseksi varsin vähän alkuperäistä sisältöä (esimerkiksi mainio sarja The Marvelous Mrs. Maisel) Netflixiin ja Disneyyn verrattuna.

Amazon julkisti hiljattain ylittäneensä 200 miljoonan tilaajan rajan, joten se hönkii jo tiukasti Reed Hastingsin ja kumppaneiden niskaan, sillä Netflixillä tilaajia on noin 220 miljoonaa.

Laajentamalla tarjontaansa lukuisten elokuvien ja sarjojen muodossa saa Amazon kasvatettua tilaajamääräänsä. Sen lisäksi olemassa olevat tilaajat käyttänevät enemmän aikaa palvelun parissa – jolloin mahdollisuus korottaa kuukausihintaa kasvaa.

Elokuva-ala kituu koronan kourissa niin pahasti, että moni uskoo sen kuolevan perinteisessä muodossaan kokonaan tai ainakin muuttuvan radikaalisti. Varmaa on ainakin se, että elokuvien katselusta kotona on tullut entistä suositumpaa.

Jää nähtäväksi, jäävätkö elokuvateatterit käyttämättä koronan jälkeenkin, mutta monen studion julkaistessa elokuviaan suoraan omistamiinsa suoratoistopalveluihin kuten Disney+- ja HBO Max -palveluun, on varmaa, että elokuvateattereiden kovat ajat jatkuvat tulevaisuudessakin.

Uusien yhdistymisten myötä striimauspalveluiden kolmena kärkenä erottuvat tällä hetkellä Netflix, Disney+ ja Prime Video.

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scifi-western Outer Rangesta uusi kausi

Paranormaali ruotsalaistrilleri tulossa SkyShowtimelle

Koodinimi: Annikan ensi-iltatunnelmia

Suomalaista nordic noiria

Kevin Costner jättää Yellowstonen

Lisää katsottavaa!

Ääni & Kuva
Scroll to Top