Vuoden parhaat 2022-2023
Uutinen

Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset tänään katsottavissa!

Valmiina maailman kalleimpaan tv-sarjaan? LB Ääni & Kuva kävi Mahtisormusten ensi-illassa Lontoossa.

forfatter
Julkaistu 02.09.2022 - 10:50

Millainen suoratoistosyksy meitä odottaakaan! Kansainvälisten striimauspalveluiden tilaajataisto on johtanut sarjabudjettien kasvamiseen ja uutuusjulkaisujen tasaiseen virtaan. Tämän syksyn päätaisto käydään HBO Maxin ja Prime Videon välillä, kun molemmat tuovat ruutuihin suursuosittuihin fantasiamaailmoihin perustuvat sarjansa: Game of Thronesin tapahtumia aiempaan sijoittuva House of the Dragon alkoi HBO Maxilla 22.8. ja Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset -sarja lähti pyörimään tänään Prime Videolla.

Lue myös arvostelumme: Taru Sormusten Herrasta: Mahtisormukset 

Sarjojen kohdeyleisöt eivät kylläkään sinänsä ole aivan samat, sillä House of the Dragonin seksiä ja suolenpätkiä tihkuva poliittinen juonittelu vetoaa kypsempään väkeen, kun taas Mahtisormusten toisinaan sokerisen suloinen hobittimaailma sopii melkein koko perheelle.

Perheen pienimmille tosin haltijoiden ja örkkien väliset veriset taistelut voivat olla liikaa, kun peikkojen aivot lentävät katsojaa kohti, eli pelkkää vitsailua ja mättöaamiaisten nauttimista ei ole luvassa.

Ringenes Herre Maktens Ringer 14 9
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime Video

LB Ääni & Kuva on jo ehtinyt arvostella Mahtisormusten kaksi ensimmäistä jaksoa, minkä perusteella voi veikata, että sekä fantasia- että LOTR-fanit tulevat nauttimaan visuaalisesti upeasta sarjasta. Vastaavaa ei ole nimittäin ennen nähty!

 

LB Ääni & Kuva sai kutsun Mahtisormusten tiistaina järjestettyyn ensi-iltaan Lontooseen, jossa VIHREÄLLÄ matolla paistatteli muun muassa Prime Videon pääyhtiön Amazonin perustaja ja pääomistaja Jeff Bezos.

Paikalla olivat myös sarjan – suurimmaksi osaksi vielä melko tuntemattomat – näyttelijät, joista varmasti tulee ohjelman myötä kansainvälisiä supertähtiä.

Ringenes Herre Maktens Ringer Verdenspremiere London 1 27
LB Ääni & Kuvan Tor Aavatsmark (oik.) tapasi kuningas Gil-galadia näyttelvän Benjamin Walkerin Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset -sarjan ensi-illassa 30.8.2022. Kuva: LB Ääni & Kuva

Leicester Square oli lavastettu ensi-iltaa varten haltijakyläksi.

Vihreän maton jälkeen siirryttiin Leicester Squarella sijaitsevaan Odeon Luxe -elokuvateatteriin.

 

Paikalla oli runsaasti faneja, joista onnekkaimpien kohdalle sarjan näyttelijät pysähtyivät nimikirjoituksia ja selfieitä varten.

Sarjan tähdet on vielä melko tuntemattomia naamoja, mutta pian tilanne muuttunee.

 

 

Yleisön yllätykseksi itse Jeff Bezos oli matkannut Lontooseen, ehkäpä katsomaan, millaista pöhinää hänen sarjaan kuluttamansa miljoonat ovat saaneet aikaan. Spekulaatio sarjan menestyksen ympärillä käy kiivaana – tuleeko tästä Prime Videolle floppi vai ei?

 

Amazonin perustaja Bezos kertoi tilaisuudessa pitkäaikaisesta intohimostaan Tolkienin tarinoita kohtaan ja kiitteli työryhmää, etenkin käsikirjoittajia Patrick McKayta ja John D. Paynea.  Hän kertoi myös hauskan anekdootin Bezosin perheen osallistumisesta projektiin:

Bezos kertoi, että jokaisen sarjan rahoittajan unelma on saada nähtäväksi otteita käsikirjoituksesta jo varhaisessa vaiheessa.

– Haluan kiittää tekijöitä siitä, että kuuntelitte mielipiteitäni silloin, kun niistä oli apua, mutta ennen kaikkea kiitän siitä, ett jätitte ne huomioimatta oikeilla hetkillä. Lapsena on iso Tolkien-fani, ja kun Amazon lähti sarjan tekoon, hän katsoi minua silmiin ja sanoi: ”Dad, please don’t fuck this up!”

McKay ja Payne puolestaan kiittelivät saamastaan taiteellisesta vapaudesta ja kertoivat siitä, miten haastavaa oli kuvata näin suurta produktiota Uudessa-Seelannissa keskellä koronapandemiaa.

 

Lopuksi oli näyttelijöiden vuoro astua lavalle, ja he muodostivatkin varsin vaihtelevan joukon niin kokemuksen kuin (luojan kiitos!) etnisten taustojen suhteen. Näyttelijäjoukosta erottui tietysti ruotsalaissyntyinen Morfydd Clark, joka on sarjassa merkittävässä roolissa Galadrielina.

 

Mahtisormukset perustuu J.R.R. Tolkienin (1892-1973) Taru sormusten herrasta -romaanin lisäksi kuuteen muuhun tarinaan, jotka syventävät hahmoja, kulttuuria ja taustoja.

Tapahtumat sijoittuvat ajallisesti Taru sormusten herrasta -trilogiaa varhemmaksi. Vertailua Peter Jacksonin erinomaisiin, vuosina 2001-2003 julkaistuihin Taru somusten herrasta -elokuviin on varmasti vaikea välttää, mutta nyt tapahtumat sijoittuvat Keskimaan Toiseen aikaan eli tuhansia vuosia aiemmaksi.

 

 

Sarja on reippaasti kalliimpi kuin yksikään sarja tai elokuva ikinä. The Vergen mukaan sarjan tekeminen maksoi 465 miljoonaa dollaria! Siitä huolimatta kausia on tulossa ainakin viisi.

Ringenes Herre Maktens Ringer 1 11
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime Video

Ensimmäiset kaksi jaksoa ovat nähtävissä nyt Prime Video -palvelussa, ja loput julkaistaan yksi kerrallaan aina perjantaisin klo 7.00. Kahdeksas eli kauden päätösjakso julkaistaan 14.10.2022.

Ringenes Herre Maktens Ringer 14 7
Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset. Kuva: Prime Video
forfatter

Tor Aavatsmark

(s. 1974): LB:n oma elokuvakriitikko ja toimitusjohtaja. Tor siirtyi LB Ääni ja Kuvaan vuonna 2005 omistamastaan mediayhtiöstä, jonka portfolioon kuului myös elokuvalehti – ja toi elokuvat mukanaan myös LB:n uutistarjontaan. Tor on koulutukseltaan yhteiskuntatieteilijä mutta tuntenut olonsa aina kotoisaksi mediayhtiön johdossa.
Elokuvalegendat kiehtovassa länkkärissä Odotuksemme 1923-sarjasta ovat todella korkealla, kun tarinan luojana on Taylor Sheridan ja tähtinä Harrison Ford ja Helen Mirren.
Iloinen zombi-yllätys! Tietokonepelistä tehty sarja onnistuu yhdistämään näyttävän zombiräiskinnän, uskottavan kehityskertomuksen sekä pohdintaa ihmisyydestä.
Lisää katsottavaa! Suoratoistopalveluiden uusin tulokas tiukentaa otettaan ja lupaa enemmän – ja parempia – sisältöjä.
Vuoden parhaat elokuvat ja sarjat 2022-2023 Elokuva- ja viihdeteollisuuden kahden peräkkäisen kauhuvuoden jälkeen suoratoistopalvelut ja elokuvateatterit tekevät parhaansa sopeutuakseen tämän päivän uuteen markkinatodellisuuteen.
Netflix alkaa veloittaa tunnusten jakamisesta Netflix on jo pitkään taistellut sitä vastaan, ettei samalla tunnuksella jaettaisi katseluoikeuksia – ja näyttää nyt keksineen keinon estää keplottelu.
Dad, please don’t fuck this up! Valmiina maailman kalleimpaan tv-sarjaan? LB Ääni & Kuva kävi Mahtisormusten ensi-illassa Lontoossa.