TESTISSÄ Viisi 55-tuumaista budjettiluokan LCD-televisiota

Halvat ja hyvät tv:t

Hyvästä tv-viihteestä ei tarvitse maksaa maltaita: testasimme viisi mainiota mallia, jotka maksavat reippaasti alle tuhat euroa.

Gruppe TV scaled 1

Menikö vanha televisio rikki, mutta budjetti ei anna myöten kovin kalliiseen hankintaan? Ei hätää, tämä testi luo toivoa – eivätkä hyvät neuvotkaan ole nyt kalliit!

Testaamme LB Ääni & Kuvassa jatkuvasti uusia premium- ja highend-televisioita, joiden kuvanlaatu hivelee silmiä. Moni kiva asia on kuitenkin harmillisen kallista hupia, johon kaikilla ei ole varaa. Kai nyt hyviä televisioita löytyy halvemmallakin?

Parhaat halvat tv:t

Elämme niukkoja aikoja eivätkä uudet televisiot ja muut viihdelaitteet ole monelle ensimmäisenä listalla, kun mietitään, mihin rahat oikein riittävät. Jos vanha tv kuitenkin hajoaa ja uusi tarvitaan, voi reilusti alle tonnillakin tehdä oikein hyvän löydön.

Mainos
Kuva: Amund S. Hammeren

 

Mitä sopii odottaa budjettiluokan tv:ltä?

4K-resoluutiosta on tullut aika lailla standardi budjettiluokassakin, joten uusien ohjelmien ja elokuvien voi odottaa toistuvan terävästi.

Useimmat tämän hintaluokan televisiot tukevat HDR:ää (High Dynamic Range, tarkoittaa videosisältöjä, joissa kontrastia korostetaan). Se on kuitenkin harvemmin käytössä, sillä halpojen mallien kirkkaus ja kontrasti eivät tahdo riittää HDR-toistoon.

Älyominaisuuksia voi kuitenkin olettaa saavansa, eli halvoissakin televisioissa on yleensä uusimmat sovellukset ja palvelut.

Ja mitä ei kannata luulla saavansa…

Halvimmissa televisioissa ei tietenkään käytetä uusinta ja hienointa paneelitekniikkaa. Testin laitteista yksikään ei ole OLED-malli, vaan kaikki ovat yksinkertaisia LCD-malleja reunavalaistuksella.

120 hertsin paneeleita ei tässä hintaluokassa myöskään nähdä, vaan virkistystaajuus on yleensä 60 Hz. Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kuvaruutua sekunnissa näyttö toistaa.

Niinpä liikkeiden sulavuus voi hieman kärsiä, ja ainakaan tv ei pysy nopeiden PC- ja konsolipelien tahdissa kuten kalliimmat mallit.

Halvemmissa televisioissa on harvemmin myöskään HDMI 2.1 -sisääntuloja, sillä 60 Hz:n tv ei tarvitse isompaa kaistaa 4K/120 Hz -toistoa varten. Useimmiten sisääntuloja on neljän sijaan vain kolme.

Käytännössä kaikki nykyään myytävät televisiot ovat älytelevisioita, mutta halvemmissa malleissa on yleensä vanhempi ja hitaampi käyttöliittymä heikomman prosessorin ja pienemmän muistin vuoksi.

Suosittuja video- ja audioformaatteja, kuten Dolby Visionia ja Dolby Atmosta, ei myöskään kannata odottaa näkevänsä ja kuulevansa.

Kuva: Amund S. Hammeren

Testistä

Olemme vertailleet tällä kertaa 55-tuumaisia televisioita, jotka maksavat reippaasti alle 1 000 euroa. Vaatimuksena oli 4K-resoluution LCD-paneeli, älykäs käyttöliittymä ja hyvät liitännät.

Tässäkin luokassa vallitsevat tunnetut valmistajat, kuten Samsung, LG ja Philips, mutta uusiakin haastajia kentällä on.

Kannattaa ottaa huomioon, että useimmat tämän vertailun mallit edustavat mallivuotta 2023, joten ne saanevat kalliimman korvaajan vuoden 2024 mallista.

Löysimme pari erinomaisen hinta-laatusuhteen mallia, joiden kuvanlaatu on hintaan nähden aivan oivallinen. On siis täysin mahdollista saada hyvä televisio halvalla. Tässä hintaluokassa kannattaa vain olla erityisen tarkkana, sillä laatuerot ovat suuria.

Lue eteenpäin, niin selviää, mikä malli ansaitsi testivoittajan tittelin!

Jatka lukemista
Exit mobile version