Tunnustan heti, että en tule testaamaan kuulokkeita pyöräilemällä pölypilvessä. Mutta otan kuulokkeet kyllä mukaan salille, joogaan, kävelylenkeille ja spinning-tunnille. Niiden pitäisi riittää selvittämään, onko Elite 8 Active nimensä veroinen treenikuuloke.
Kun otan kuulokkeet paketista, niissä on valmiina keskikokoiset sovitteet. Pakkauksessa on myös niitä isommat ja pienemmät sovitevaihtoehdot, samoin kuin lyhyt USB-C-latausjohto.
Kuulokkeiden yhdistäminen puhelimeen sujuu vaivattomasti, ja Jabra Sound+ -sovelluksen lataaminen onnistui ongelmitta.
Jabra Sound+ -sovellus
Jotta Elite 8 Activesta saisi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen irti, kannattaa viettää hetki sovellusta tutkien. Sovelluksesta voi valita, mitä tapahtuu, kun klikkaa oikeaa tai vasenta kuulokenappia. Kyllä, käytin sanaa “klikata”, sillä kuten Jabran aiemmatkin treenikuulokemallit 4 Active ja 7 Active, tottelee 8 Activekin painallusta hipaisun sijaan.
Sovelluksella voi räätälöidä kuulokkeet mieleisekseen. Käyttäjä voi valita eri ääniasetusten väliltä ja opettaa kuulokkeet tunnistamaan oman äänensä Google Assistant -puheavustajaa varten. Kun toisen kuulokenapin ottaa pois korvasta, voi valita, haluaako soiton jatkuvan vai pysähtyvän.
Treenaaminen Jabra Elite 8 Activen kanssa
Kuulokkeet toimivat hyvin treeneissä, jopa varsin hikisissä sellaisissa. Elite 8 Active tuo mukavaa energiaa treenaamiseen. Korvani eivät edelleenkään pidä in-ear-malleista, ja mukavuuden kannalta Shokz OpenFit on edelleen suosikkini. Niissä ei toisaalta ole vastamelua, kun taas Jabra Elite 8 Active tarjoaa hybridivastamelun. Sen pitäisi siis mukautua ympäristöön ja suodattaa ei-toivotut äänet, kuten tuulen kohinan ja liikenteen melun.
Olen yleensä skeptinen ”automaattisesti mukautuviin” toimintoihin, mutta nyt ei kyllä voi valittaa. Kävelin moottoritien vierustaa liikenteen häiritsemättä, eikä edes kotikaupunkini Karlskronan kova tuulisuus aiheuttanut Jabra Elite 8 Activelle haastetta.
Napit pysyvät hyvin paikoillaan treeneissä kuin treeneissä, ja kuten urheilukuulokkeilta sopii odottaakin, ne voi huuhtaista hanan alla puhtaaksi treenien jälkeen. Kuulokkeet ovat paitsi IP68-suojausluokiteltu, myös Yhdysvaltain armeijan MIL-STD-810h-luokituksen mukaisesti kestävät. Siksi Jabra kehtaakin väittää Elite 8 Activen olevan maailman kestävin kuulokemalli. En itse ole kovin seikkailuhenkinen, mutta uskon kuulokkeiden kestävän hurjapäisempienkin menoa, jossa nappeihin voi kohdistua iskuja tai ne voivat jäädä pyöränrenkaan alle. Kuten aiemmin testattu Jaybird Vista 2.
Lue myös: 4 robotti-imuria – Vertailussa alle tonnin robotti-imurit
Elite 8 Activea koskee sama miinuspuoli kuin monia muitakin tiukasti istuvia nappikuulokkeita: kuulen omat askeleeni kävellessäni. Ääni ei ole yhtä selkeä kuin joillakin muilla kuulokkeilla, mutta kuitenkin selkeästi havaittava.
Äänenlaatu
Käytän kuulokkeita ensin tehdasasetuksilla, koskematta mihinkään säätöihin. Mikä huti! Melkein stressaannun siitä, miten oudolta Active 8 kuulostaa. Vaikutelmaa on vaikea kuvailla, sillä ääni ei tunnu tulevan ihan säilykepurkin sisältä, mutta ei se kaiukaan. Ääni on vain outo. Menen Jabra Sound+ -sovellukseen ja alan etsiä ratkaisua.
Alan käydä ääniasetuksia läpi järjestyksessä. Löydän Spatial Sound -tilaäänen, jota kuvataan nettisivuilla näin: ”Sen sijaan, että kuulisit äänen korvissasi, tunnet sen aivan kuin päässäsi, mikä tekee kuuntelusta todenmukaisemman.” Valitsen toiminnon, ja rauha laskeutuu maahan. Tälle toiminnolle on varmasti paikkansa, mutta treenatessa ja äänikirjoja kuunnellessa tilaäänelle ei mielestäni ole tarvetta.
Valmiita ääniasetuksia on kuusi, ja niitä voi jatkojalostaa itsekin. Lisäksi voi luoda kokonaan omia asetuksia. Neutraali asetus on nimensä mukaisesti melko lattea ja neutraali. Äänikirjoille ja podcasteille paras asetus on tietysti Speech. Bass Boost, Treble Boost, Smooth ja Energize kannattaa valita kuunneltavan musiikkigenren mukaan. Omalla treenilistallani on paljon rockia ja popia, ja jumaloin Volbeatia. Treenilistani pääsi parhaiten oikeuksiinsa Bass Boostin kanssa, jolloin basso sai kivaa ekstrapotkua.
Joogamatolle sen sijaan en päästä Volbeatia, vaan kuuntelen joogatessa mieluummin rauhallista instrumentaalimusiikkia. Smooth-asetus avaa tämäntyyppisen musiikin äänimaiseman laveaksi ja luo samalla sointiin ilmavuutta ja lämpöä.
Elite 8 Active ei ole tarkoitettu nojatuolissa musiikista nautiskeluun, ja siksi voinkin hyvällä omatunnolla sanoa, että kuulokkeiden äänenlaatu on oikein hyvä. Toki välillä soittimia on vaikea erottaa toisistaan, mutta en treenatessa keskity tällaisiin seikkoihin. Bassontoisto saisi tosin olla vieläkin erottuvampaa.
Puhelut
Kuulokkeissa on kuusi mikrofonia ja tuulimelua vaimentava kangas. Vastamelu tekee puheluista selkeämpiä myös meluisassa tai tuulisessa paikassa. Soitan tyttärelleni, joka on hyvin kriittinen puheluiden äänenlaadun suhteen, mutta hänellä ei ole mitään valitettavaa. Hän kuulee minut kuulemma aivan hyvin, vaikka olenkin kävelyllä ja ulkona tuulee.
Yhteenveto: Jabra Elite Active 8
Jabra Elite 8 Active piristää treenejä kuin treenejä. Kustomointimahdollisuudet ja esimerkillinen sovellus tekevät käytöstä mukavaa. Äänikuva voisi olla erottelevampikin, mutta ottaen huomioon, että kuulokkeet on tehty hikoiluun ja liikuntaan eikä pelkästä musiikista nautiskeluun, on äänenlaatu hyväksyttävällä tasolla.
Ääni & Kuva kiteyttää
Paljon erilaisia asetuksia, joita voi säätää mieleisekseen. Mukavat, kestävät ja käyttäjäystävälliset kuulokkeet. Äänikuva voisi olla erottelevampikin.
Hinta: 200 €
Faktat
- Tyyppi: In-ear, täysin langaton
- Bluetooth: 5.3
- Kuulokkeiden kestävyys: IP68 & MIL-STD-810h
- Kotelon kestävyys: IP54
- Vastamelu: Mukautuva
- Säädettävä taajuuskorjain: On
- Elementit: 6 mm
- Sovellus: Jabra Sound+
- Akunkesto: 8 h vastamelu päällä ja 14 h ilman vastamelua
- Kuulokenappien paino: 5 g/kpl
- Lataus: USB-C ja langaton
- Verkkosivusto: jabra.fi