Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Shokz OpenFit

Erilaiset ja hyvät

Shokzin uudet kuulokkeet on varustettu ”direct pitch air conduction” -tekniikalla. Halvat ne eivät ole, mutta jos avoin rakenne toimii itselle, voi OpenFit olla panostuksen väärti.

Julkaistu 16.08.2023 - 11:30
Shokz OpenFit
Åsa Warme

Kuulokkeiden riisuminen paketistaan saa hymyn kasvoille. Mattabeiget kuulokkeet näyttävät ylellisiltä ja tyylikkäiltä. Ja jos kuuluu mustaan klaaniin, niin ei hätää: kuulokkeet on saatavana myös mustana.

Shokz-etui-stangt Shokz Etui öppet
<
>
Beige kotelo näyttää oikeastaan aika siistiltä! Kuva: Åsa Warme Hallén

Shokz OpenFit on tarkoitettu yleiskuulokemalliksi, joka toimii kaikkialla – siis myös lenkkipolulla ja kuntosalilla. Tässä testissä keskitymmekin erityisesti kuulokkeiden suoriutumiseen treenatessa.

Jotta kuulokkeet ansaitsevat treenikuulokkeiden tittelin, pitää niiden mielestäni kestää kosteutta, sadetta ja hikeä. Shokzin uutuus on IP54-luokiteltu, joten tämän puolen pitäisi olla kunnossa. Ehkä ei kuitenkaan kannata unohtaa kuulokkeita verkkareiden taskuun ja sitä kautta pesukoneeseen…

Mainos

Lue myös: 6 täyslangatonta treenikuuloketta

Istuvuus ja tekniikka

Treenikuulokkeiden pitää tietysti myös istua mukavasti ja jämäkästi, jotta ne eivät lentele kesken urheilun ja häiritse siten itse asiaa. Omiin korviini nappikuulokkeet eivät oikeastaan tunnu mukavilta, mutta suosin niitä silti treenatessani, sillä over-ear-sankakuulokkeet tuntuvat aivan liian kuumilta ja sitä paitsi heiluvat liikkuessa aika lailla.

OpenFit ei ole korvaan työnnettävä in-ear-malli, jonka tarkoitus olisi sulkea muu maailma ulkopuolelle, vaan kuulokenapit asettuvat korvakäytävän etu- ja yläpuolelle tukkimatta korvaa. Siitä nimikin, open fit. Jotta kuulokkeet pysyisivät paikoillaan, kulkee napista korvalehden taakse kiertyvä sanka.

Shokz OpenFit istuu itse asiassa niin hyvin, että unohdan kuulokkeiden olemassaolon, vaikka musiikki on jo lakannut soimasta! Ne eivät kiristä tai töki tai heilu. Kuulokkeet ovat pehmeät, joustavat ja helposti puettavat.

Shokzin mainostama ”direct pitch air conduction” tarkoittaa käytännössä sitä, että ääniaallot ohjataan kuulokkeiden sijainnin ansiosta ilman avulla korvakäytävään.

Shokz OpenFit
Shokz OpenFit ei muistuta ulkonäöltään perinteisiä in-ear-kuulokkeita eikä sitä olekaan. Kuulokkeet tuntuvat jämäköiltä, pehmeiltä ja joustavilta. Kuva: Åsa Warme Hallén

Avoin rakenne tarkoittaa samalla sitä, että ympäristön äänet kuuluvat koko ajan, vaikka kuuntelisinkin treenisoittolistaani. Onko se sitten hyvä vai huono asia riippuu siitä, mitä ja missä treenaa. Joskus siitä on hyötyä, joskus haittaa.

Sovellus

Saamieni testikuulokkeiden yhteydessä ei mainita mitään sovelluksesta. Ei QR-koodia tai muutakaan vihjettä sellaisen olemassaolosta.

Mutta sovellus on kuitenkin olemassa, ja sen nimi on osuvasti Shokz. Tietysti se pitää heti päivittää. Jos saisin kympin joka kerran, kun minua pyydetään päivittämään jokin tuote, voisin lopettaa muut työni!

Shokz-appen-1 Shokz appen 2 Shokz appen 3
<
>
”Bass Boost” ei oikeastaan tuo sointiin lisää painetta, vaan vaimentaa ilmavuutta ja tilantuntua ja pakkaa äänikuvan kompaktimmaksi. ”Treble Boost” toimii mielestäni parhaiten äänikirjojen, klassisen musiikin ja meditaatiosoitolistan kanssa. Kuvakaappaus

Kuulokenappeja voi ohjata napautuksilla, ja sovelluksesta voi määritellä, mitä mikäkin napautus tekee.

Tarjolla ei ole valmiita genren mukaisia ääniasetuksia, kuten pop, rock tai akustinen, kuten monilla kuulokkeilla. Sen sijaan asetuksia voi tehdä ja tallentaa taajuuskorjaimella itse oman mielentilan tai kuunneltavan soittolistan mukaan.

Lue myös: Ecovacs Winbot W1 Pro – Ikkunat puhtaaksi ilman roiskimista

Äänenlaatu

Tapani mukaisesti laitan kuulokkeet päähäni ja alan vain kuunnella. Jos kuulokkeiden mukana tulee opas, katson yleensä nopeasti, onko käytössä jotain erityistä huomioitavaa. Koska sovelluksesta ei tosiaan ollut mitään mainintaa, käytin kuulokkeita aluksi ilman sovellusta. Ja OpenFit toimi oikein moitteettomasti niinkin.

Äänikuva on todella avoin, kaunis ja ilmava. Kuulokkeiden avoimen rakenteen vuoksi olin varma, että kaikki ympärillänikin kuulivat sen, mutta niin ei ollutkaan. Volyymia piti nostaa todella lujaksi, jotta lähelläni olevat ihmiset kuulivat musiikin.

Shokz OpenFit
OpenFit istuu napakasti korvaa vasten. Jos haluaa kuunnella vain toisella korvalla, sekin onnistuu. Kuva: Åsa Warme Hallén

Olin etukäteen vähän huolissani siitä, että avoin rakenne saisi äänen ohenemaan matkalla kuulokkeista korviin, mutta sekä basso että diskantti ja jopa hienovaraiset pienet vivahteet erottuivat hyvin. Treenisoittolistaltani löytyy niin raskasta rockia kuin tanssibändicovereitakin, ja jooga- ja meditaatiolistallani soivat lähinnä rauhalliset instrumentaalikappaleet. Vaikka kaikki ei kuulostakaan OpenFitillä täydelliseltä, on äänenlaatu ehdottomasti enemmän kuin riittävän hyvä treenejä ilostuttamaan.

Kuten aina kuuloketesteissäni, soitan tyttärelleni, joka on hyvin kriittinen kuulokkeilla soitettujen puhelujen äänenlaadusta. Tässäkin Shokz OpenFit saa hyväksynnän.

Yhteenveto: Shokz OpenFit

Shokz OpenFit on mahtavan mukavasti istuva kuulokemalli, jota voi pitää koko päivän korvien väsymättä. Äänikuva on avoin, ilmava ja kaunis eikä lainkaan ohut tai tylsä. Jos haluaa sulkea ympäröivän maailman ulkopuolelle, pitää valita toisenlaiseen tekniikkaan nojaavat kuulokkeet, mutta jos haluaa liikuntaan sopivat kuulokkeet ja avoin rakenne sopii omaan elämäntyyliin ja omille korville, suosittelen lämpimästi Shokz OpenFitiä.

Karakter
Shokz OpenFit
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Istuvuus ja äänenlaatu ovat kohdillaan. Kuulokkeita jaksaa pitää pitkään! Kallis. Ei sovi ulkomaailman sulkemiseen, vaan ympäristön äänet kuuluvat läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top