Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Jabra Elite 5

Täydellisessä tasapainossa

Jabra Elite 5 on aivan erinomainen keskihintainen täyslangaton.

Julkaistu 23.09.2022 - 10:45
Jabra Elite 5
Peter Gotschalk

En usein pääse arvostelemaan nappikuulokkeita – tai oikeastaan minkäänlaisia audiotuotteita. Hifiin intohimoisesti suhtautuvat kollegani ovat siinä paljon parempia, mutta silloin tällöin markkinoille tulee tuote, joka tarjoaa kaikkea kaikille, ja silloin minäkin voin päästä ääneen. Tällainen tuote on myös Jabra Elite 5, joka tarjoaa järkihintaan vastamelun, langattoman latauksen, Bluetooth 5.2 -yhteyden multipointilla eli mahdollisuudella liittää kuulokkeet samanaikaisesti kahteen laitteeseen, sekä IP55-suojausluokituksen mukaisen kestävyyden, jonka ansiosta kuulokkeet sietävät roiskevettä, kuten esimerkiksi sadetta.

 

Jabra Elite 5
Jabra Elite 5 on varustettu kuudella mikrofonilla. Kummassakin kuulokenapissa on kaksi feedback-mikrofoni sisäpuolella ja yksi feedforward-mikrofoni ulkopuolella. Kuva: Jabra

Samassa hintaluokassa on kova kuhina hyvien täyslangattomien suhteen, muiden muassa Anker Soundcore Liberty 3 Pro, Audio-Technica ATH-CKS50TW ja Technics EAH-AZ40, joka voitti keväänä edullisten täyslangattomien vertailumme. En nyt välttämättä sano, että Jabra Elite 5 kuulostaa paremmalta kuin testivoittaja, mutta Jabra tarjoaa sellaisen kokonaispaketin, joka vedonnee moniin käyttäjiin, jotka haluavat pitää kuulokkeita sekä töissä että musiikkia kuunnellessa.

Mainos

Bileet töissä

Jabra Elite 5 on varustettu peräti kuudella mikrofonilla. Kummassakin kuulokenapissa on sisäpuolella kaksi feedback-mikrofonia ja ulkopuolella yksi feedforward-mikrofoni. Tämän yhdistelmän ansiosta puheluiden laatu paranee merkittävästi, kun kuulokkeita käyttää kännykän kanssa. Ulkopuolen mikrofonit ovat aina päällä, kun taas sisäpuolen mikrofonit aktivoituvat automaattisesti havaitessaan esimerkiksi tuulen kohinaa.

Jos kaipaa työskentelyyn keskittymisrauhaa, voi Jabra Sound+ -sovelluksesta valita taustaääniä (Jabran termein soundscapes), kuten aaltojen, sateen tai tuulettimen kohinaa.

Jabra Elite 5
Jabra Elite 5:n mukana tulee kolmet EarGels-sovitteet, jotka mukautuvat korviin. Näin kuulokkeet istuvat niin tiiviisti, että ulkopuolen äänet vaimenevat passiivisesti. Kuva: Jabra

Microsoft Swift Pairin avulla kuulokkeiden yhdistäminen Windows-koneeseen käy kädenkäänteessä. Toisin sanoen Jabra on huomioinut hyvin käyttäjät, jotka työskentelevät kotona tai joiden työ ja vapaa-aika muutoin limittyvät. Molemmissa tapauksissa on hyvä olla näppärästi toimivat langattomat kuulokkeet.

Äänenlaatu

Tietysti musiikkia kuunnellessa äänenlaatu on tärkein kriteeri. Käytännöllisyys ei paljoa auta, jos oma lempimusiikki ei soi miellyttävästi.

Onneksi Jabra Elite 5:n ääni on loistava. Vastamelua voi säätää manuaalisesti, mutta se on aina mukavan huomaamaton eikä aiheuta sellaista umpinaista juustokuputunnetta, jollainen monen muun vastamelukuulokkeen kanssa syntyy. Mainiota on sekin, että Jabra Elite 5 tukee AAC-, SBC- ja jopa aptX-koodekkeja (jota esimerkiksi Jabra Elite 85t ei tue).

Äänikuva on kirkas ja erotteleva, ja volyymia ja bassoa riittää. Ääni ei toki ole yhtä täyteläinen kuin huomattavasti kalliimmilla kuulokkeilla – kuten Sony WF-1000XM4:llä – mutta musiikki soi kirkkaasti sekä diskantissa että keskirekisterissä. Till Lindemannin raaka ääni tulee todella lähellä Rammsteinin Adieu-kappaleella. Sen sijaan Gojiran äänivalli tuottaa kuulokkeille vaikeuksia, ja metallifanien kannattanee valita jokin muu kuulokemalli kuin Jabra Elite 5.

Täydellinen istuvuus

Jabra Elite 5:n mukana toimitetaan kolmet EarGel-sovitteet, jotka mukautuvat korviin. Näin kuulokenapit istuvat niin tiukasti, että kaikki ulkopuolinen melu vaimenee. Kuulokkeet myös istuvat niin jämäkästi, ettei tarvitse pelätä niiden tippuvan.

Jabra Elite 5
Jabran mukaan Elite 5:n akunkesto on kaikkiaan 28 tuntia. Kotelosta saa kolme täyteen latausta ennen kuin sitä tarvitsee ladata. Kuva: Jabra

Ympäristöä ei toki suljeta täysin ulkopuolella. Kuten monissa vastamelukuulokkeissa, on Elite 5 varustettu ympäristöäänillä, jonka avulla saa päästettyä ulkopuolen äänet sisään. Se toimii erinomaisesti ja on kätevä asioidessa kaupan kassalla tai pyöräillessä muun liikenteen seassa.

Hyvä sovellus

Jabra käyttää samaa Jabra Sound+ -sovellusta kaikkien nappikuulokkeidensa kanssa. Kaikki säädöt tehdään sovelluksessa ja se myös mittaa käyttäjänsä kuulon ensimmäisellä käyttökerralla ja mukauttaa soinnin siihen sopivaksi.

Kuten mainittua, myös vastamelun määrää voi säätää sovelluksesta. Ääntä voi näpelöidä viisikaistaisella taajuuskorjaimella ja tallentaa omia ääniprofiileja valmiiksi olemassa olevien kuuden lisäksi.

Yhteenveto: Jabra Elite 5

Jabra Elite 5 on erittäin onnistunut kuulokemalli etenkin hintaansa nähden. Kuulokkeet toimivat sekä töissä että musiikkia kuunnellessa puhtaan äänenlaatunsa ansiosta. Täyteläisempääkin sointia on toki tarjolla, mutta huomattavasti kalliimmista kuulokkeista.

Vastamelu toimii kuten pitääkin, ja sovellus tarjoaa paljon säätömahdollisuuksia Jabra Elite 5:n muokkaamiseksi omaan makuun sopivaksi.

Karakter
Jabra Elite 5
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Kirkas ja puhdas ääni. Erinomainen vastamelu, joka ei luo suljetun kuplan tunnetta. Mikrofonitekniikan ansiosta myös puheluiden äänenlaatu on parempi. IP55-suojausluokitus, langaton lataus ja Bluetooth Multipoint mahdollistavat monipuolisen käytön. Ei ole omiaan ”wall of sound”-tuotetun musiikin parissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top