Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Jabra Elite 85t

Vastameluluksusta minikoossa

Jabran suurin täysin langaton kuulokemalli ei ole järin suuri. Silti se on täynnä hienoja ominaisuuksia!

Julkaistu 16.12.2020 - 05:00
Jabra Elite 85t
Geir Gråbein Nordby

Tanskalaisen kuulolaitevalmistaja GN Audion tytäryritys Jabra pääsee hyödyntämään korvaan mahtuvan minielektroniikan suunnittelua ilmaiseksi. Ehkäpä tästä syystä valmistaja on lanseerannut täysin langattomia kuulokkeita vauhdilla.

Viime aikoina olemme testanneet Jabra Elite 75t -kuulokkeet ja niiden sporttiversion Elite Active 75t:n. Molemmat olivat loistavia ja ovat sittemmin saaneet ohjelmistopäivityksen myötä aktiivisen vastamelun (Active Noise Cancelling, ANC), jonka saa ladattua sovelluksesta.

Nyt vuorossa on brändin uusin huippumalli Jabra Elite 85t, joka hyödyntää Jabran tehokkainta vastamelua nimeltään Jabra Advanced Active Noise Cancellation. Ja täysin langattomasti tietysti.

Mainos
Jabra Elite 85 Angle
Nappikuulokkeiden akku kestää 5,5 tuntia vastamelu päällä, ja kotelosta saa vielä 19,5 tuntia lisää. Kotelon voi ladata langattomasti. Kuva: Jabra

Käyttäjäystävällisyys

Istuvuus on nappikuulokkeissa erityisen tärkeä ominaisuus. Jos napit eivät tiivisty kunnolla korvaan, häviää basso taivaan tuuliin, ja ympäristön äänet pääsevät läpi. Jos taas tuntuma on täydellisen tiivis, tulee helposti olo kuin istuisi juustokuvun alla. Elite 85t on rakenteeltaan puoliavoin, eli tuuletusaukot estävät paineen syntymistä korvaan. Ratkaisu toimii todella hyvin ja napit tuntuvat mukavammilta kuin monet täysin tiiviit kuulokkeet.

Elite 85t:n akunkesto on vastamelu päällä 5,5 tuntia, ja latauskotelosta saa 19,5 tuntia ekstraa. Kotelon voi ladata USB-C-johdolla tai langattomasti Qi-alustalla.

Sovelluksen ansiosta Elite 85t pysyy ajan tasalla, ja sieltä löytyy myös viisikaistainen taajuuskorjain sekä tiedot siitä, missä osoitteessa kuulokkeita on viimeksi käytetty.

Kuulokkeiden ohjaus on, useimpien täysin langattomien nappikuulokkeiden tapaan, kompromissi. Vastamelun tai ympäristön äänet saa päälle ja pois, vastattua puheluihin ja vaihdettua kappaletta painamalla jompaakumpaa kuulokenappia yksi, kaksi tai kolme kertaa. Tällaisissa tapauksissa Siri ja Google Assistant todella todistavat hyödyllisyytensä.

Jabra Elite 85t SPREAD(2)
Kuva: Jabra

Puheluiden laatu

Jabra Elite 85t -kuulokkeiden äänenlaatu puhujan äänelle on todella hyvä. Ensimmäiset pari sekuntia voivat hieman kadota, sillä sen verran DSP:llä kestää aktivoitua. Sen jälkeen ääni avautuu, muuttuu puhtaammaksi ja avoimemmaksi kuin useimmilla muilla. DSP-viive ei ole iso ongelma puheluissa, mutta voi muuttua ärsyttäväksi, jos kännykkään haluaisi tehdä usein lyhyitä saneluita.

Musiikin äänenlaatu

Jabra Elite 85t soi tasapainoisesti ja basso on soinnikas ja muhkea. Musiikin kuuntelu on todella viihdyttävää näillä.

Kun vastamelu on alimmalla tasolla, se ei juurikaan vaikuta ääneen. Siitä pykälä ylöspäin ja heti huomaa, että osa ilmavuudesta katoaa. Laulun vapaus tuntuu rajoittuneemmalta ja symbaalien kirkkaus himmenee. Myös tilavaikutelma tuntuu heikommin.

Jabra-Elite-85t-Lifestyle-male-scaled-1
Kuva: Jabra

Näin käy lähes kaikilla vastamelukuulokkeilla, ja on myös huomioitava tilat, joissa vastamelua yleensä käytettäisiin – eli hälyisät. Hurisevat lentokoneet, junat ja bussit ovat muutenkin paikkoja, joissa on turha kuvitella kokevansa mitään hifielämyksiä. Vastamelun häivyttämät musiikilliset yksityiskohdat hukkuisivat siis hälyyn joka tapauksessa, jos vastamelua ei olisi.

Suosittelemme kuitenkin pitämään vastamelun aina pienimmällä tasolla, kun mahdollista. Silloin musiikki kuulostaa parhaimmalta. Ihme kumma, ei siis silloin, kun vastamelu on kokonaan pois päältä – silloin ääni on hiukkasen ohut.

Kokonaisuus on hyvä, ja basso rytminen ja miellyttävä. Pop soi mahtavasti! Sello sen sijaan voi kuulostaa hiukan kovalta isolla äänenvoimakkuudella. Kun volyymiä säätää alemmaksi, on ääni taas miellyttävä.

Aivan ylimmistä äänistä puuttuu ilmavuutta, ja äänikuva on parhaita kapeampi. Yleisvaikutelma on kuitenkin todella hyvä, ja kuulokkeet on varustettu monilla käytännöllisillä ominaisuuksilla. Elite 85t tarjoaa paljon vastinetta rahoille.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vasemmalta oikealle: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Johtopäätökset

Elite 85t on Jabran paras langaton kuulokemalli tähän mennessä, ja se äänenlaatu ja vastamelu sekä puheluiden laatu ovat erinomaiset. Ainakin kun on antanut DSP:lle pari sekuntia aikaa aktivoitua.

Olemme erittäin tyytyväisiä Jabra Elite 85t -kuulokkeisiin ja tekisi mieli sanoa, että nämä ovat ne kuulokkeet, joiden odotimme Bose QC Earbudsien olevan.

6 true wireless in ear EQ 1
Testikuulokkeiden taajuuskäyrät. Yksikään testin kuulokkeista ei ole neutraali, ja monien käyrä muistuttaa toisiaan. Se ei tarkoita, että ne myös kuulostaisivat samalta. Mitattu minidDSP EARS -mikrofonia ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

Karakter
Jabra Elite 85t
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomainen säätyvä vastamelu. Kotelon lataus onnistuu langattomasti. Ei aptX-tukea. Tarjolla on kuulokkeita, joissa on parempi erottelevuus ylä-äänissä.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top