Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser CX 400BT

Simppeli suosikkimme

CX 400BT on Sennheiserin edullinen kuulokemalli, josta on riisuttu kaikki ylimääräinen.

Julkaistu 16.12.2020 - 05:00
Sennheiser CX 400BT
Geir Gråbein Nordby

Minusta Sennheiser vastaa markkinoiden parhaista langattomista nappikuulokkeista – tarkoitan tietysti Momentum True Wireless 2 -mallia. Niiden ääni on loistava, vastamelu hyvä samoin kuin ympäristön äänten vahvistaminen. Niiden akunkesto on huomattavasti parempi kuin edeltäjillään, ja ne sietävät vettä ja pölyä.

Sennheiser CX_400BT_White_Earbuds_Front
Kuva: Sennheiser

Momentumit ovat myös melko kalliit (350 euroa). Kalliimmat kuin mihin suurin osa on valmis panostamaan langattomien kuulokkeiden kohdalla. Siksi Sennheiser on tuonut markkinoille CX 400BT:n, joka Momentumin riisuttu versio. Elementit ovat samat, ja audiokoodekit samoin (aptX, AAC), jotta äänenlaatua ei tarvitsisi heikentää. Niiden sijaan varustevalikoimasta on poistettu vastamelu, ympäristön äänten läpipääsy ja vedenkestävyys. Jäljelle jää siis herkullinen äänenlaatu houkuttavaan hintaan.

Sennheiser CX_400BT spread
Kuva: Sennheiser

Käyttäjäystävällisyys

Sennheiserilla ei ole NFC:tä, joten Android-käyttäjät joutuvat tyytymään iPhone-fanien kohtaloon ja etsimään kuulokkeet kännykän Bluetooth-listalta. Ei se nyt oikeasti niin vaikeaa ole.

Mainos

Helppokäyttöisyys on siis kohdillaan, mutta itse en pidä siitä, että kuulokenappeja painellaan kerran tai useammin toimintojen aktivoimiseksi. Siksi ohjaan musiikkia mieluummin kännykällä tai painan oikeaa kuulokenappia herättääkseni puheavustajan. Mikä toimii vähän arpomalla riippumatta kuulokemallista tai sen valmistajasta.

Sennheiser Smart Control -sovelluksesta voi päivittää ohjelmiston ja säätää taajuuskorjainta. Vaihtoehtona on joko kolmekaistainen korjain (basso, keskirekisteri, diskantti) tai yksikaistainen. Jälkimmäinen on minusta aika huono, enkä saanut ääntä sellaiseksi kuin olisin halunnut. Bassoa, keskirekisteriä ja diskanttia säätämällä on helpompi saada haluamansa – jos neutraali asetus ei miellytä.

Sennheiser CX_400BT w case
Sennheiser CX 400BT True Wirelessin akku kestää 7 tuntia, ja kotelosta saa 13 tuntia lisää. Kuva: Sennheiser

Puheluiden laatu

CX 400BT:n äänenlaatu puheluille on keskivertoa parempi. Diskantissa saisi olla enemmän energiaa, mutta puhe ei kuulostaa tuhnuiselta eikä mikrofoni nappaa huoneen ääniä niin paljon kuin monella kilpailijalla. Oikein hyvä suoritus.

Musiikin äänenlaatu

Avenue Beatin F2020 toistuu hienon ja mehukkaan basson saattelemana, ja ylä-äänissä on hyvää kirkkautta, jolloin laulusta on helppo saada selvää. Sennheiser on keskirekisteriltään rajoittuneempi kuin Huawei Freebuds Pro, mutta CX 400BT:llä on silti enemmän erottelevuutta. Billie Eilishin Therefore I Am todistaa tämän isolla bassollaan ja selkeällä laulullaan. Billien ääni toistuu kirkkaana ja ylä-äänissä on hyvin ilmaa.

Myös klassinen musiikki kuulostaa hyvältä, ja selloissa on hyvää hehkua ja täyteläisyyttä. Kevyemmät jousenvedot soivat ilmavasti ja tilantuntu on suurempi kuin kilpailijoille.

Sennheiser CX 400BT Black Earbuds Front scaled 1
Kuva: Sennheiser

Ei kalliimman kaltainen

Momentum True Wireless 2 (ja edeltäjänsä) on yläreksiteriltään energisempi, kun taas CX 400BT on sulkeutuneempi ja hiukan tummasävyisempi. Se on jännää, sillä muissa arvosteluissa olen nähnyt väitettävän, että ääni on samanlainen kuin Momentumilla. Ei todella ole, minkä myös mittaukset todistavat. Vaikka kaiutinelementit ovat samat, on äänen käsittely hieman erilaista. Momentum on eläväisempi diskantiltaan ja CX 400BT soi lämpimämmin ja sen basso vahvemmin.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vasemmalta oikealle: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Johtopäätökset

Sennheiser CX 400BT on hieman ristiriitainen malli. Jos haluaa aktiivisen vastamelun, ympäristön äänten vahvistusta tai vedenkestävyyttä, eivät nämä tarjoa mitään. Jos sen sijaan etsii vain parasta äänenlaatua edullisesti, voimme vahvasti suositella CX 400 BT -kuulokkeita. Harva kilpailija nimittäin yltää äänenlaadun saralla samalle tasolle. Ylä-ääniltään CX 400BT on sulkeutuneempi kuin esikuvansa Momentum Wireless 2, mutta onpahan hintakin edullisempi.

6 true wireless in ear EQ 1
Testikuulokkeiden taajuuskäyrät. Yksikään testin kuulokkeista ei ole neutraali, ja monien käyrä muistuttaa toisiaan. Se ei tarkoita, että ne myös kuulostaisivat samalta. Mitattu minidDSP EARS -mikrofonia ja REW-ohjelmistoa käyttäen.
Sennheiser CX 400BT vs Momentum True Wireless
Sennheiser CX 400BT ei kuulosta identtiseltä Momentum True Wireless 2:n kanssa, vaan diskantissa on vähemmän eloa. Käyrällä erot tulevat ilmi.

Karakter
Sennheiser CX 400BT
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä ääni ja selkeät puhelut, hyvä istuvuus ja helppo käyttää. Hyvä akunkesto. Ei vastamelua eikä ympäristön äänten läpi pääsyä. Kuulokkeet eivät kestä vettä.

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top