TESTISSÄ: Sony WF-SP800N

Sonyn kuulokkeet aktiiviliikkujalle

Sonyn uusi, entistä edullisempi ja hyvin päivitetty treenikuulokemalli korvaa vanhahtavan lippulaivamallin.

Karakter
Sony WF-SP800N
forfatter
Julkaistu 16.12.2020 - 05:00
Ääni & Kuva kiteyttää
Taattua Sony-laatua edullisesti. Kestävä ja kaunisääninen kuulokemalli.
Keskinkertainen puheluiden laatu. Maksimiäänenvoimakkuus melko hiljainen. Miksi ei Sonyn LDAC-koodekki ole käytössä?
Faktat
  • Tyyppi: Täysin langattomat kuulokkeet
  • Bluetooth: 5.0
  • IP-luokitus: IP55
  • Koodekit: AAC, SBC
  • Akunkesto: 9 h + 9 h kotelosta (ANC päällä), 13 h + 13 h kotelosta (ilman ANC:tä)
  • Paino: 19,6 g
  • Latausjohto: USB C
  • Verkkosivusto: sony.fi

Sony WF-1000XM3 oli selkeä referenssimallimme langattomille kuulokkeille. Täyteläinen ja vakaa äänenlaatu, hyvä vastamelu tekivät niistä voittajamallin, vaikka ääni saattoikin vähän rätistä kännykkäyhteydellä.

Muutamassa kuukaudessa kilpailu kiristyi, eikä yhteyden katkeileminen enää ole hyväksyttävää. Samasta syystä tiputimme WF-1000XM3 suosittelulistamme kärjestä.

Vaikka osasimmekin odottaa seuraajaa huippumallille, ei se tee WF-SP800N yhtään vähemmän jännittävää. Sonyn uusimman elektroniikan lisäksi kuulokkeet ovat päivittyneet kestävämmäksi: IP55-luokituksen mukainen suojaus sietää vettä ja pölyä, toisin kuin edeltäjässä WF-1000XM3-mallissa. WF-SP800N on suunnattu aktiivisille käyttäjille, jotka haluavat ottaa kuulokkeensa salille ja lenkille.

Kuulokenapit ovat suuret, jopa painavammat kuin Bose QC Earbuds. Bosen tapaan Sonyn napit kiinnittyvät korviin silikonisiivekkeillä, joten ne eivät pääse tippumaan kovassakaan hyppelyssä. Kuulokkeet myös istuvat mukavasti.

Sony WF-SP800N spread
Kuva: Sony

Säätyvä vastamelu

Aktiivinen vastamelu ja ympäristön äänien läpipääsyä voi säätää Sony Headphones -sovelluksessa. Kuulokkeet oppivat käyttäjänsä tottumuksista ja säätävät vastamelua käytön mukaan. Jos sallii, kuulokkeet käyttävät myös sijaintitietoja vastamelun säätämiseen: jos siis esimerkiksi työpaikallasi laitat aina vastamelun päälle, kuulokkeet voivat tehdä sen automaattisesti havaitessaan saapumisesi toimistolle.

Vastamelu on aivan hyvä – se on heikompi kuin WF-1000XM3-mallissa, Bose QC Earbudseissa tai Jabra Elite 85t -kuulokkeissa, mutta täyttää tehtävänsä. Se poistaa osan bassoäänistä, joita napit eivät passiivisesti estä, ja ympäristön äänet läpi päästävä ominaisuus toimii moitteetta.

Käyttäjäystävällisyys

Kuulokkeisen yhdistäminen käy kätevästi, vaikka NFC-yhdistäminen ei olekaan mahdollista. Latauskotelo ei muuten tue langatonta Qi-latausta, vaan USB-C hoitaa kaiken latailun. Akunkesto on hyvä 9 tuntia ja saman verran saa kotelosta. Ja tämä siis vastamelu päällä – ilman sitä akku kestää 13 tuntia. Hienoa!

Napeissa on hipaisukytkimet, ja oikean ja vasemman kuulokenapin toimintoja voi valita itse (esimerkiksi vastamelu vasemmalla ja musiikin ja puheluiden ohjaus oikealla). Sen sijaan sitä, kuinka monta kertaa nappeja on painettava halutun toiminnon aktivoimiseksi, ei voi säätää.

Sony on jättänyt SP800N-mallista aptX:n pois. Vain AAC ja fiksu SBC-koodekki toimivat. Hieman käsittämätöntä on, että myös Sonyn oman LDAC-koodekki puuttuu, vaikka sillä saisi loistavaa Bluetooth-ääntä. Minusta LDAC pitäisi olla saatavilla Sonyn kaikissa Bluetooth-laitteissa.

Sony WF-SP800N_case_with_hand_LED-on_WT-Large
Sony WF-SP800N:n latauskotelo on iso, kuten napit itsekin. Kuvan valkoisen version lisäksi saatavilla on myös musta värivaihtoehto. Kuva: Sony

Puheluiden laatu

Puhelut saisivat toistua paremminkin. Oma ääneni ei jaksa kantautua kovin tarkasti vastaanottajalle. Ääni on sulkeutunut, joten s- ja f-äänteitä on hankala erottaa toisistaan, samoin p- ja t-äänteitä. Bose on tällä saralla Sonya selkeämpi, vaikka ääni onkin terävämpi ja ärsyttävämpi. Niinpä puheluiden laadussa Sony jää tämän testin viimeiseksi.

Musiikin äänenlaatu

Onneksi musiikki kuulostaa paremmalta, paljon paremmalta. Basso on muhkea ja soundi lämmin ja täyteläinen. Ääni ei muutu teräväksi volyymin kasvaessa kuten Huawei Freebuds Prolla ja Bose QC Earbudseilla. Jonkun makuun bassoa voi olla liikaakin, mutta sitä voi säätää.

Jos haluaa vaimentaa bassoa sovelluksesta, kannattaa huomioida, että tavallista taajuuskorjainta ei ole syytä käyttää. Graafinen EQ on matalimmillaan 400 Hz, kun taas 100 Hz:n tienoilla SP800N on parhaimmillaan. Basson hillitsemiseksi kannattaakin säätää Clear Bass -toimintoa pienemmälle.

SP800N:n suurin ongelma ei ole basso tai vastamelun riittävyys, vaan volyymi. Äänenvoimakkuus ei vain riitä, joten pop ja bilemusiikki jäävät laimeiksi. Myös klassinen musiikki ansaitsee kunnollisen volyymin, mutta Sony ei jaksa soittaa tarpeeksi kovaa. Johtuuko pulma 6 mm:n elementeistä? Ainakin ero WH-1000XM4:ään (ja XM3:een) on suuri. Onneksi toimivan vastamelun ansiosta musiikkia ei tarvitse soittaa ihan niin kovaa kuin muutoin, mutta ääni on silti turhan hentoinen makuuni.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vasemmalta oikealle: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Johtopäätökset

Sony WF-SP800N on hyvin varustettu langaton nappikuulokemalli, jonka akunkesto, veden- ja pölynkestävyys, vastamelu sekä ympäristön äänet läpi päästävä ominaisuus ovat oikein hyvät.

Ääni on lämmin, täyteläinen ja tempaa mukaansa. LDAC-koodekin puuttuminen ei ole niin iso ongelma kuin luulisi, vaikka se varmastikin auttaisi tuomaan ylärekisteriin ilmavuutta.

6 true wireless in ear EQ 1
Testikuulokkeiden taajuuskäyrät. Yksikään testin kuulokkeista ei ole neutraali, ja monien käyrä muistuttaa toisiaan. Se ei tarkoita, että ne myös kuulostaisivat samalta. Mitattu minidDSP EARS -mikrofonia ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

Myös tässä testissä

Sennheiser CX 400BT

Simppeli suosikkimme

CX 400BT on Sennheiserin edullinen kuulokemalli, josta on riisuttu kaikki ylimääräinen.

Hyvä ääni ja selkeät puhelut, hyvä istuvuus ja helppo käyttää. Hyvä akunkesto.
Ei vastamelua eikä ympäristön äänten läpi pääsyä. Kuulokkeet eivät kestä vettä.

X by Kygo Xellence

Kygon parhaat nappikuulokkeet

X by Kygo tähtää korkealle premium-nappikuulokemallillaan Xellence – ja onnistuu pääosin hyvin.

Herkullinen basso ja tenhoava ääni, hyvä vastamelu ja mahdollisuus säätää ääntä omalle kuulolle sopivaksi.
Basso voi joillekin olla liian hento. Meidän tapauksessamme tilanne helpottui sovelluksen kuulotestin jälkeen, mutta se aiheutti uusia ongelmia. Puheluiden laatu voisi olla parempi.

Jabra Elite 85t

Vastameluluksusta minikoossa

Jabran suurin täysin langaton kuulokemalli ei ole järin suuri. Silti se on täynnä hienoja ominaisuuksia!

Erinomainen säätyvä vastamelu. Kotelon lataus onnistuu langattomasti.
Ei aptX-tukea. Tarjolla on kuulokkeita, joissa on parempi erottelevuus ylä-äänissä.

Bose QuietComfort Earbuds

Vaisu esitys Boselta

Odotimme QuietComfort-sarjan langattomilta nappikuulokkeilta paljon enemmän.

Luokkansa parasta vastamelua! Kuulokkeet kestävät vettä. Langaton lataus.
Keskinkertainen ääni ja puheluiden laatu on pettymys.

Huawei Freebuds Pro

Kloonin hyökkäys

Häpeämättömästi AirPodseja kopioivia kuulokkeita tulee sellaiseen tahtiin, ettei niihin kiinnitä enää jjuuri huomiota. Huawein kopio on kuitenkin ehkä parhaasta päästä.

Luonnollinen ja hyvä ääni, vastamelu toimii hyvin ja äänenlaatukin on hyvä. Erinomainen laatuvaikutelma!
Basso voi möykätä turhan paljon. Androidin käyttäjät voivat säätää ääntä sovelluksesta, mutta iPhonen omistajat eivät. Kuulokkeet eivät kestä vettä. Vastamelun kanssa akunkesto on lyhyt.
Mainos

Päivän tarjoukset