Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: X by Kygo Xellence

Kygon parhaat nappikuulokkeet

X by Kygo tähtää korkealle premium-nappikuulokemallillaan Xellence – ja onnistuu pääosin hyvin.

Julkaistu 16.12.2020 - 05:00
X by Kygo Xellence
Geir Gråbein Nordby

Xellence ei ole norjalaisen Kygon ensimmäinen täysin langaton kuulokemalli, mutta se on ensimmäinen X by Kygo -brändinimen alla julkaistava. Aiemman treenikuulokemaali E7/900:n sijaan Xellence on premium-luokan hinnoissa, ja myös ulkonäön suhteen kuulokkeet onnistuvat vakuuttamaan laadustaan.

Xellence on vedenkestävä IPX5-luokituksen mukaisesti, mutta kuulokkeet eivät sinänsä sovi kovin hyvin lenkkeilyyn, sillä niissä ei ole siivekkeitä, joilla napit kiinnittyisivät korviin hyvin. Jos kaipaa tiukasti kyydissä pysyviä nappikuulokkeita, kannattaa tutustua malliin E7/1000.

Xellence puolestaan tarjoaa aktiivisen vastamelun ja ympäristön äänet läpi päästävän toiminnon sekä kunnioitettavan 10 tunnin akunkeston, kun vastamelu on pois päältä. Kotelosta saa kaksi lisälatausta eli yhteensä jopa 30 tuntia, ja vastamelun ollessa päällä yhteensä noin 24 tuntia.

Mainos
Kygo Xellence spread
Kyrre Gørvell-Dahll alias Kygo. Kuva: X by Kygo

Käyttäjäystävällisyys

Kygo Xellence toimii painelemalla kuulokenappeja kerran tai useammin, kuten moni muukin vastaava malli. Kahdella painalluksella musiikki menee pauselle, pitkä painallus oikeassa napissa vaihtaa seuraavaan kappaleeseen ja vasemmassa kelaa edelliseen. Kolmella painalluksella pääsee vaihtamaan vastamelun, ympäristön äänten tai niiden sulkemisen välillä. Myös sovellusta voi käyttää tähän, ja puheavustajalle (Siri tai Google Assistant) löytyy oma nappinsa.

Sekä vastamelu että ympäristön äänet toimivat hyvin. Ne eivät yllä Bosen tai Jabran tasolle, eivätkä Apple Airpodsienkaan. Minusta tuntuu, että omistamani Huawein napitkin ovat paremmat. Kygo on sen sijaan suurin piirtein samalla tasolla kuin Sony WF-SP800N.

Kygo tarjoaa sovelluksessa kuulotestin, jolla kuulokkeiden äänen voi säätää omalle kuulolle sopivaksi. Se toimii, joskin varauksin – lisää siitä tuonnempana.

Puheluiden laatu

Xellencen laatu puheluiden suhteen ei ole aivan erinomaisimmasta päästä. Oma ääneni toistuu hiljaisissa ympäristöissä riittävän selkeästi, mutta kuulostaa tulevan kaukaa, sillä mikrofoni nappaa myös muita ääniä. Niinpä taustahäly hukuttaa puheen helposti. Kygo on kaukana parhaista.

Musiikin äänenlaatu

Kygo Xellence on bassoltaan melko muhkea, mikä ei tietysti ole ihme, sillä DJ Kygo tekee EDM:ää, joka kuulostaa usein paremmalta saadessaan pienen lisäpotkun bassoon. Ylempää rekisteri on riittävän kirkas eikä mikään taajuusrekisteri peitä muita alleen. Täyteläinen basso antaa kuitenkin äänelle sen luonteen.

Näin käy myös akustisen musiikin kohdalla, kuten Brandy Clarkin ja Brandi Carlilen Same Devil -kantriballadissa. Basso tulee turhan eteen äänimaisemassa. Toisaalta kuulokkeet toimivat todella hyvin popmusiikin, kuten Kygon, Astrid S:n ja Justin Bieberin kanssa. Akustisen musiikin ja klassisen kuunteluun basso saisi olla miedompi.

Sovelluksesta ei voi säätää ääntä paitsi aktivoimalla Bass Boost -toiminnon, joka vahvistaa bassoa vain entisestään. Mutta yksi kikka asian korjaamiseksi löytyy.

Kygo Xellence black

Ulkonäöltään X by Kygo Xellence on luokkansa tyylikkäimpiä. Kuva: X by KygoSovelluksessa voi tehdä kuulotestin. Se lähettää satunnaisia ääniä kumpaankin korvaan, ja kun ääni kuuluu, pitää painaa sovelluksesta nappia ja päästää taas irti, kun ääni lakkaa kuulumasta. Simppeliä!

Kuulotesti todella toimii. Omalla kohdallani bassoa laskettiin, ja ääni oli paljon luonnollisempi testin jälkeen. Ongelma on siinä, että sovelluksen painelu ei ole ihan tarkkaa. Koska molemmat korvat testataan erikseen, on lopputuloksena eri puolille hieman epätasainen, mikä sotkee stereokuvaa.

Tulos voi olla parempi, jos tekee testin aivan hiljaisessa tilassa (kuten sovellus suosittaa) ja toistaa sen niin monta kertaa, että saa käyrät kohdilleen. Muutaman yrityksen jälkeen en tosin vieläkään onnistunut siinä. Idea on kuitenkin hyvä, ja jos testin voisi tehdä molemmille korville yhtä aikaa, uskon lopputuloksenkin olevan parempi.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vasemmalta oikealle: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Johtopäätökset

X by Kygo Xellence on designin puolesta positiivinen poikkeus. Pidämme sen ulkonäöstä, eikä peruskäyttöön tarvita ihmeempiä kikkailuja. Akunkesto on myös parhaasta päästä.

Äänenlaatu on hyvä, jos rakastaa bassoa. Jos haluaa hillitä bassoa, voi kokeilla kuulotestiä sovelluksesta, jonka jälkeen ääni mukautuu omille korville sopivammaksi. Testi tehdään kummallekin korvalle erikseen, joten on vaikea saada niitä tasapainoon. Normaalikuuloisten ihmisten pitäisi voida tehdä testi yhtä aikaa molemmille korville, jolloin stereokuvan saisi kohdilleen.

Vastamelu ja ympäristön äänet toimivat, mutta puheluiden laatu on heikko.

6 true wireless in ear EQ 1
Testikuulokkeiden taajuuskäyrät. Yksikään testin kuulokkeista ei ole neutraali, ja monien käyrä muistuttaa toisiaan. Se ei tarkoita, että ne myös kuulostaisivat samalta. Mitattu minidDSP EARS -mikrofonia ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

Karakter
X by Kygo Xellence
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Herkullinen basso ja tenhoava ääni, hyvä vastamelu ja mahdollisuus säätää ääntä omalle kuulolle sopivaksi. Basso voi joillekin olla liian hento. Meidän tapauksessamme tilanne helpottui sovelluksen kuulotestin jälkeen, mutta se aiheutti uusia ongelmia. Puheluiden laatu voisi olla parempi.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Ääni & Kuva
Scroll to Top