System Audio Pandion 5

 itemprop
System Audio Pandion 5

Ylellinen minimalli

Pandion 5 on paranneltu versio Pandion 2:sta, eivätkä yhtäläisyydet huippumalliin jää huomaamatta.

Soundi on kuten Pandion 50:ssä, mutta koko on kompaktimpi ja hinta hiukan yli neljäsosan isommasta mallista.
Hinta on pienempi mutta ei silti edullinen. Basson kapasiteetti ja äänen paine eivät tietystikään ole kuten isommissa malleissa.

System Audion Pandion 2 -kaiutin syntyi 110 vapaaehtoisen insinöörin yhteistyön tuloksena. Sen jälkeen uusia Pandion-malleja onkin riittänyt, ja olemme testanneet aiemmin esimerkiksi Pandion 50 -lattiakaiuttimen.

Nyt testiin päätyi hyllylle tai jalustalle sopiva Pandion 5, joka on hyvin samankaltainen kuin Pandion 2, mutta hiukan suurempi. Designin suhteen System Audio on osoittanut entistä enemmän kunnianhimoa, mikä näkyy korkeakiiltoisen kaapin upotetuissa yksityiskohdissa. Takapuolen terminaalit (ei bi-wiringia) ovat samoin huippulaatua ja käyttöön sopivat tukevat banaaniliitttimet.

System Audion Ole Witthøft kertoo Pandion 2:n ja Pandion 5:n eroista:

”Pandion 5 eroaa 2:sta suuremman kaappinsa ja materiaaliensa osalta. Bassoelementissä on vahvempi moottori ja matalampi resonanssi. Diskantin takakammio on muotoiltu uudelleen, mikä parantaa akustiikkaa. Jakosuodinta on parannettu, ja se suoriutuu 2:sta korkeammasta taajuusvasteesta ja parantaa heijastusta.”

Elementit ovat samat kuin Pandion 30:ssa ja 50:ssä, vaikka tässä onkin vain yksi basso/keskirekisterielementti kahden tai neljän sijaan. Bassoelementti on 5-tuumainen ja diskantti 1 tuuman kalotti. Molemmat ovat Scan Speakin luomia erikoisversioita. Niinpä Pandion 5:tä voi pitää suurempien mallien coupé-versiona. Suunnittelijoiden mukaan idea olikin tehdä ylikasvanut minimalli.

Hyllyyn vai jalustalle?

Nimitys “jalustakaiutin” on vallannut ennen “kirjahyllykaiuttimina” tunnettujen laitteiden markkinat. Monikaan pienempi kaiutin ei nimittäin pääse edukseen kirjahyllyyn tungettuna, jolloin niiden takaosa joutuu melko suoraan seinään kiinni. Ympärillä olevat kirjatkaan eivät ehkä paranna akustiikkaa.

Pandion 5 puolestaan on todella hyvä kirjahyllykaiutin, sillä se on rakennettu toimimaan seinän vieressä. Niinpä se on helppo sijoittaa, ja jos huone on pieni – ja etenkin perheessä, jossa eri perheenjäsenillä on erilaisia prioriteetteja – sijoitettavuus voi olla tärkeä valintakriteeri. Jalusta on siitä huolimatta ihanteellisin sijoituspaikka myös Pandion 5:lle.

mainos

Luonnonlait pätevät Pandioniinkin

Pandion 5 on vähemmän tehokas kuin suuremmat mallit (herkkyys on 87 dB) ja samalla se sietää vahvistimeltakin vähemmän tehoja, koska sillä on nimittäin rajansa, kuinka paljon ilmaa yksi 5-tuumainen elementti jaksaa nostaa. Useimmille vahvistimille tämä ei ole varsinainen haaste. Testissä yhdistimme kaiuttimet pieneen NAD C338 -vahvistimeen, joka teki erinomaista työtä niin kauan, kun volyymit piti tasolla, jolla naapurisopu säilyy.

mainos

Koko näkyykin parhaiten kohdissa, joissa soittoa on yhtäaikaisesti hyvin korkealta ja hyvin matalalta. Syväbasso Hamiltonin ”Right Hand Man” –kappaleessa hajoaa mutta ei kuulosta pahalta, vaikkakin se tekee laulusta hiukan vähemmän kirkasta. Silloin on kuitenkin nostettava volyymi todella kovalle, jolloin kaksoishäiriö on vain luonnollinen ilmiö ja väistämätön seuraus siitä, että sama elementti tuottaa keskirekisterin vivahteita, samalla kun bassoäänet saavat kalvon värähtelemään jopa senttimetrin verran.

Äänenlaatu

Kun luonnonlait on tarkastettu, voimme siirtyä kuuntelemaan Pandion 5:n soittoa. Lyhyesti sanottuna se omaa monia isomman version luonteenpiirteitä tarkkuuden ja erottelevuuden suhteen. Äänityksestä on helppo erottaa eri komponentit, ja jokainen soitin ja ääni kuuluu tarkasti kokonaisuudesta. Äänimaisema levittäytyy paljon kaiutinten kokoa suuremmaksi, mikä on tässä hintaluokassa odotettavaakin. Referenssivahvistimena käytimme Marantzin PM-10:tä ja SA-10:tä.

Jazz at the Pawnshopin ”I’m Confessin” luo niin vakuuttavan jazzluolatunnelman, että pinttyneen tupakansavun ja oluttahrat voi melkein haistaa. Magellanin cover-versio Supper’s Readyn ”Mamasta” hävittää huoneen takaseinän ja levittäytyy valtavan laajuisena tilaan, kun tummat syntikkasävelet alkavat soida.

Vaikka Pandion 5 maksaakin murto-osan saman sarjan suurempiin malleihin verrattuna, on se silti melko kallis ja painii samassa hintaluokassa kuin moni muukin. Samaan ryhmään lukeutuvat esimerkiksi Dali Epicon 2 ja Dynaudio Contour 20, noin pari tanskalaista kilpakumppania mainitakseni. Kaikilla kolmella on äänimaisema ja äänenlaatu suurempi kuin kaiutinten fyysinen koko antaisi ymmärtää. Parhaan valinnan tekeminen riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja kaiuttimissa käytetystä elektroniikasta.

mainos

Johtopäätökset

Pandion 5 ei tee samanlaista tajunnanräjäyttävää vaikutusta kuin isoveljensä. Omena ei kuitenkaan ole pudonnut kauas, ja 5 tarjoaa kompaktissa koossa ja huomattavasti edullisemmin monia kalliimpien mallien ominaisuuksia. Tarkkuus ja erottelevuus ovat samaa luokkaa sarjan muiden kaiuttimien kanssa, ja pienen asunnon omistajalle tämä on varmasti fiksu valinta.

picture3 picture1 picture2
<
>
(Kuva: System Audio)
Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin

Faktat

System Audio Pandion 5

2-tie bassorefleksi

1 tuuman diskantti

5 tuuman basso

Vahvistimen maksimiteho: 200 wattia

Suositeltu vahvistimen teho: Vähintään 70 wattia

Taajuusalue: 35–25 000 Hz (+/–1,5 dB)

Herkkyys: 87 dB

Impedanssi: 4–8 ohmia

Jakotaajuudet: 600 Hz, 2 000 Hz (24 dB/okt)

Mitat: 21 x 36 x 34 cm

Paino: 10,5 kg

Värivaihtoehdot: Korkeakiiltoinen pähkinäpuu tai valkoinen, mattavalkoinen

Hinta: 4 000 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Vieritä ylös