: System Audio Pandion 5

Ylellinen minimalli

Pandion 5 on paranneltu versio Pandion 2:sta, eivätkä yhtäläisyydet huippumalliin jää huomaamatta.

 itemprop

Ääni & Kuva kiteyttää

Soundi on kuten Pandion 50:ssä, mutta koko on kompaktimpi ja hinta hiukan yli neljäsosan isommasta mallista.
Hinta on pienempi mutta ei silti edullinen. Basson kapasiteetti ja äänen paine eivät tietystikään ole kuten isommissa malleissa.

System Audio Pandion 5

2-tie bassorefleksi

1 tuuman diskantti

5 tuuman basso

Vahvistimen maksimiteho: 200 wattia

Suositeltu vahvistimen teho: Vähintään 70 wattia

Taajuusalue: 35–25 000 Hz (+/–1,5 dB)

Herkkyys: 87 dB

Impedanssi: 4–8 ohmia

Jakotaajuudet: 600 Hz, 2 000 Hz (24 dB/okt)

Mitat: 21 x 36 x 34 cm

Paino: 10,5 kg

Värivaihtoehdot: Korkeakiiltoinen pähkinäpuu tai valkoinen, mattavalkoinen

Hinta: 4 000 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

System Audion Pandion 2 -kaiutin syntyi 110 vapaaehtoisen insinöörin yhteistyön tuloksena. Sen jälkeen uusia Pandion-malleja onkin riittänyt, ja olemme testanneet aiemmin esimerkiksi Pandion 50 -lattiakaiuttimen.

Nyt testiin päätyi hyllylle tai jalustalle sopiva Pandion 5, joka on hyvin samankaltainen kuin Pandion 2, mutta hiukan suurempi. Designin suhteen System Audio on osoittanut entistä enemmän kunnianhimoa, mikä näkyy korkeakiiltoisen kaapin upotetuissa yksityiskohdissa. Takapuolen terminaalit (ei bi-wiringia) ovat samoin huippulaatua ja käyttöön sopivat tukevat banaaniliitttimet.

System Audion Ole Witthøft kertoo Pandion 2:n ja Pandion 5:n eroista:

”Pandion 5 eroaa 2:sta suuremman kaappinsa ja materiaaliensa osalta. Bassoelementissä on vahvempi moottori ja matalampi resonanssi. Diskantin takakammio on muotoiltu uudelleen, mikä parantaa akustiikkaa. Jakosuodinta on parannettu, ja se suoriutuu 2:sta korkeammasta taajuusvasteesta ja parantaa heijastusta.”

Elementit ovat samat kuin Pandion 30:ssa ja 50:ssä, vaikka tässä onkin vain yksi basso/keskirekisterielementti kahden tai neljän sijaan. Bassoelementti on 5-tuumainen ja diskantti 1 tuuman kalotti. Molemmat ovat Scan Speakin luomia erikoisversioita. Niinpä Pandion 5:tä voi pitää suurempien mallien coupé-versiona. Suunnittelijoiden mukaan idea olikin tehdä ylikasvanut minimalli.

Hyllyyn vai jalustalle?

Nimitys “jalustakaiutin” on vallannut ennen “kirjahyllykaiuttimina” tunnettujen laitteiden markkinat. Monikaan pienempi kaiutin ei nimittäin pääse edukseen kirjahyllyyn tungettuna, jolloin niiden takaosa joutuu melko suoraan seinään kiinni. Ympärillä olevat kirjatkaan eivät ehkä paranna akustiikkaa.

Pandion 5 puolestaan on todella hyvä kirjahyllykaiutin, sillä se on rakennettu toimimaan seinän vieressä. Niinpä se on helppo sijoittaa, ja jos huone on pieni – ja etenkin perheessä, jossa eri perheenjäsenillä on erilaisia prioriteetteja – sijoitettavuus voi olla tärkeä valintakriteeri. Jalusta on siitä huolimatta ihanteellisin sijoituspaikka myös Pandion 5:lle.

mainos

Luonnonlait pätevät Pandioniinkin

Pandion 5 on vähemmän tehokas kuin suuremmat mallit (herkkyys on 87 dB) ja samalla se sietää vahvistimeltakin vähemmän tehoja, koska sillä on nimittäin rajansa, kuinka paljon ilmaa yksi 5-tuumainen elementti jaksaa nostaa. Useimmille vahvistimille tämä ei ole varsinainen haaste. Testissä yhdistimme kaiuttimet pieneen NAD C338 -vahvistimeen, joka teki erinomaista työtä niin kauan, kun volyymit piti tasolla, jolla naapurisopu säilyy.

mainos

Koko näkyykin parhaiten kohdissa, joissa soittoa on yhtäaikaisesti hyvin korkealta ja hyvin matalalta. Syväbasso Hamiltonin ”Right Hand Man” –kappaleessa hajoaa mutta ei kuulosta pahalta, vaikkakin se tekee laulusta hiukan vähemmän kirkasta. Silloin on kuitenkin nostettava volyymi todella kovalle, jolloin kaksoishäiriö on vain luonnollinen ilmiö ja väistämätön seuraus siitä, että sama elementti tuottaa keskirekisterin vivahteita, samalla kun bassoäänet saavat kalvon värähtelemään jopa senttimetrin verran.

Äänenlaatu

Kun luonnonlait on tarkastettu, voimme siirtyä kuuntelemaan Pandion 5:n soittoa. Lyhyesti sanottuna se omaa monia isomman version luonteenpiirteitä tarkkuuden ja erottelevuuden suhteen. Äänityksestä on helppo erottaa eri komponentit, ja jokainen soitin ja ääni kuuluu tarkasti kokonaisuudesta. Äänimaisema levittäytyy paljon kaiutinten kokoa suuremmaksi, mikä on tässä hintaluokassa odotettavaakin. Referenssivahvistimena käytimme Marantzin PM-10:tä ja SA-10:tä.

Jazz at the Pawnshopin ”I’m Confessin” luo niin vakuuttavan jazzluolatunnelman, että pinttyneen tupakansavun ja oluttahrat voi melkein haistaa. Magellanin cover-versio Supper’s Readyn ”Mamasta” hävittää huoneen takaseinän ja levittäytyy valtavan laajuisena tilaan, kun tummat syntikkasävelet alkavat soida.

Vaikka Pandion 5 maksaakin murto-osan saman sarjan suurempiin malleihin verrattuna, on se silti melko kallis ja painii samassa hintaluokassa kuin moni muukin. Samaan ryhmään lukeutuvat esimerkiksi Dali Epicon 2 ja Dynaudio Contour 20, noin pari tanskalaista kilpakumppania mainitakseni. Kaikilla kolmella on äänimaisema ja äänenlaatu suurempi kuin kaiutinten fyysinen koko antaisi ymmärtää. Parhaan valinnan tekeminen riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja kaiuttimissa käytetystä elektroniikasta.

mainos

Johtopäätökset

Pandion 5 ei tee samanlaista tajunnanräjäyttävää vaikutusta kuin isoveljensä. Omena ei kuitenkaan ole pudonnut kauas, ja 5 tarjoaa kompaktissa koossa ja huomattavasti edullisemmin monia kalliimpien mallien ominaisuuksia. Tarkkuus ja erottelevuus ovat samaa luokkaa sarjan muiden kaiuttimien kanssa, ja pienen asunnon omistajalle tämä on varmasti fiksu valinta.

picture3 picture1 picture2
<
>
(Kuva: System Audio)
Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös