Mainos
Mainos
Mainos

System Audio Pandion 5

Ylellinen minimalli

Pandion 5 on paranneltu versio Pandion 2:sta, eivätkä yhtäläisyydet huippumalliin jää huomaamatta.

Soundi on kuten Pandion 50:ssä, mutta koko on kompaktimpi ja hinta hiukan yli neljäsosan isommasta mallista.
Hinta on pienempi mutta ei silti edullinen. Basson kapasiteetti ja äänen paine eivät tietystikään ole kuten isommissa malleissa.

System Audion Pandion 2 -kaiutin syntyi 110 vapaaehtoisen insinöörin yhteistyön tuloksena. Sen jälkeen uusia Pandion-malleja onkin riittänyt, ja olemme testanneet aiemmin esimerkiksi Pandion 50 -lattiakaiuttimen.

Nyt testiin päätyi hyllylle tai jalustalle sopiva Pandion 5, joka on hyvin samankaltainen kuin Pandion 2, mutta hiukan suurempi. Designin suhteen System Audio on osoittanut entistä enemmän kunnianhimoa, mikä näkyy korkeakiiltoisen kaapin upotetuissa yksityiskohdissa. Takapuolen terminaalit (ei bi-wiringia) ovat samoin huippulaatua ja käyttöön sopivat tukevat banaaniliitttimet.

System Audion Ole Witthøft kertoo Pandion 2:n ja Pandion 5:n eroista:

”Pandion 5 eroaa 2:sta suuremman kaappinsa ja materiaaliensa osalta. Bassoelementissä on vahvempi moottori ja matalampi resonanssi. Diskantin takakammio on muotoiltu uudelleen, mikä parantaa akustiikkaa. Jakosuodinta on parannettu, ja se suoriutuu 2:sta korkeammasta taajuusvasteesta ja parantaa heijastusta.”

Elementit ovat samat kuin Pandion 30:ssa ja 50:ssä, vaikka tässä onkin vain yksi basso/keskirekisterielementti kahden tai neljän sijaan. Bassoelementti on 5-tuumainen ja diskantti 1 tuuman kalotti. Molemmat ovat Scan Speakin luomia erikoisversioita. Niinpä Pandion 5:tä voi pitää suurempien mallien coupé-versiona. Suunnittelijoiden mukaan idea olikin tehdä ylikasvanut minimalli.

Hyllyyn vai jalustalle?

Nimitys “jalustakaiutin” on vallannut ennen “kirjahyllykaiuttimina” tunnettujen laitteiden markkinat. Monikaan pienempi kaiutin ei nimittäin pääse edukseen kirjahyllyyn tungettuna, jolloin niiden takaosa joutuu melko suoraan seinään kiinni. Ympärillä olevat kirjatkaan eivät ehkä paranna akustiikkaa.

Pandion 5 puolestaan on todella hyvä kirjahyllykaiutin, sillä se on rakennettu toimimaan seinän vieressä. Niinpä se on helppo sijoittaa, ja jos huone on pieni – ja etenkin perheessä, jossa eri perheenjäsenillä on erilaisia prioriteetteja – sijoitettavuus voi olla tärkeä valintakriteeri. Jalusta on siitä huolimatta ihanteellisin sijoituspaikka myös Pandion 5:lle.

Luonnonlait pätevät Pandioniinkin

Pandion 5 on vähemmän tehokas kuin suuremmat mallit (herkkyys on 87 dB) ja samalla se sietää vahvistimeltakin vähemmän tehoja, koska sillä on nimittäin rajansa, kuinka paljon ilmaa yksi 5-tuumainen elementti jaksaa nostaa. Useimmille vahvistimille tämä ei ole varsinainen haaste. Testissä yhdistimme kaiuttimet pieneen NAD C338 -vahvistimeen, joka teki erinomaista työtä niin kauan, kun volyymit piti tasolla, jolla naapurisopu säilyy.

Koko näkyykin parhaiten kohdissa, joissa soittoa on yhtäaikaisesti hyvin korkealta ja hyvin matalalta. Syväbasso Hamiltonin ”Right Hand Man” –kappaleessa hajoaa mutta ei kuulosta pahalta, vaikkakin se tekee laulusta hiukan vähemmän kirkasta. Silloin on kuitenkin nostettava volyymi todella kovalle, jolloin kaksoishäiriö on vain luonnollinen ilmiö ja väistämätön seuraus siitä, että sama elementti tuottaa keskirekisterin vivahteita, samalla kun bassoäänet saavat kalvon värähtelemään jopa senttimetrin verran.

Äänenlaatu

Kun luonnonlait on tarkastettu, voimme siirtyä kuuntelemaan Pandion 5:n soittoa. Lyhyesti sanottuna se omaa monia isomman version luonteenpiirteitä tarkkuuden ja erottelevuuden suhteen. Äänityksestä on helppo erottaa eri komponentit, ja jokainen soitin ja ääni kuuluu tarkasti kokonaisuudesta. Äänimaisema levittäytyy paljon kaiutinten kokoa suuremmaksi, mikä on tässä hintaluokassa odotettavaakin. Referenssivahvistimena käytimme Marantzin PM-10:tä ja SA-10:tä.

Jazz at the Pawnshopin ”I’m Confessin” luo niin vakuuttavan jazzluolatunnelman, että pinttyneen tupakansavun ja oluttahrat voi melkein haistaa. Magellanin cover-versio Supper’s Readyn ”Mamasta” hävittää huoneen takaseinän ja levittäytyy valtavan laajuisena tilaan, kun tummat syntikkasävelet alkavat soida.

Vaikka Pandion 5 maksaakin murto-osan saman sarjan suurempiin malleihin verrattuna, on se silti melko kallis ja painii samassa hintaluokassa kuin moni muukin. Samaan ryhmään lukeutuvat esimerkiksi Dali Epicon 2 ja Dynaudio Contour 20, noin pari tanskalaista kilpakumppania mainitakseni. Kaikilla kolmella on äänimaisema ja äänenlaatu suurempi kuin kaiutinten fyysinen koko antaisi ymmärtää. Parhaan valinnan tekeminen riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja kaiuttimissa käytetystä elektroniikasta.

Johtopäätökset

Pandion 5 ei tee samanlaista tajunnanräjäyttävää vaikutusta kuin isoveljensä. Omena ei kuitenkaan ole pudonnut kauas, ja 5 tarjoaa kompaktissa koossa ja huomattavasti edullisemmin monia kalliimpien mallien ominaisuuksia. Tarkkuus ja erottelevuus ovat samaa luokkaa sarjan muiden kaiuttimien kanssa, ja pienen asunnon omistajalle tämä on varmasti fiksu valinta.

picture3 picture1 picture2
<
>
(Kuva: System Audio)
System Audion Pandion 2 -kaiutin syntyi 110 vapaaehtoisen insinöörin yhteistyön tuloksena. Sen jälkeen uusia Pandion-malleja onkin riittänyt, ja olemme testanneet aiemmin esimerkiksi Pandion 50 -lattiakaiuttimen. Nyt testiin päätyi hyllylle tai jalustalle sopiva Pandion 5, joka on hyvin samankaltainen kuin Pandion 2, mutta hiukan suurempi. Designin suhteen System Audio on osoittanut entistä enemmän kunnianhimoa, mikä näkyy korkeakiiltoisen kaapin upotetuissa yksityiskohdissa. Takapuolen terminaalit (ei bi-wiringia) ovat samoin huippulaatua ja käyttöön sopivat tukevat banaaniliitttimet. System Audion Ole Witthøft kertoo Pandion 2:n ja Pandion 5:n eroista: ”Pandion 5 eroaa 2:sta suuremman kaappinsa ja materiaaliensa osalta. Bassoelementissä on vahvempi moottori ja matalampi resonanssi. Diskantin takakammio on muotoiltu uudelleen, mikä parantaa akustiikkaa. Jakosuodinta on parannettu, ja se suoriutuu 2:sta korkeammasta taajuusvasteesta ja parantaa heijastusta.” Elementit ovat samat kuin Pandion 30:ssa ja 50:ssä, vaikka tässä onkin vain yksi basso/keskirekisterielementti kahden tai neljän sijaan. Bassoelementti on 5-tuumainen ja diskantti 1 tuuman kalotti. Molemmat ovat Scan Speakin luomia erikoisversioita. Niinpä Pandion 5:tä voi pitää suurempien mallien coupé-versiona. Suunnittelijoiden mukaan idea olikin tehdä ylikasvanut minimalli.

Hyllyyn vai jalustalle?

Nimitys “jalustakaiutin” on vallannut ennen “kirjahyllykaiuttimina” tunnettujen laitteiden markkinat. Monikaan pienempi kaiutin ei nimittäin pääse edukseen kirjahyllyyn tungettuna, jolloin niiden takaosa joutuu melko suoraan seinään kiinni. Ympärillä olevat kirjatkaan eivät ehkä paranna akustiikkaa. Pandion 5 puolestaan on todella hyvä kirjahyllykaiutin, sillä se on rakennettu toimimaan seinän vieressä. Niinpä se on helppo sijoittaa, ja jos huone on pieni – ja etenkin perheessä, jossa eri perheenjäsenillä on erilaisia prioriteetteja – sijoitettavuus voi olla tärkeä valintakriteeri. Jalusta on siitä huolimatta ihanteellisin sijoituspaikka myös Pandion 5:lle.

Luonnonlait pätevät Pandioniinkin

Pandion 5 on vähemmän tehokas kuin suuremmat mallit (herkkyys on 87 dB) ja samalla se sietää vahvistimeltakin vähemmän tehoja, koska sillä on nimittäin rajansa, kuinka paljon ilmaa yksi 5-tuumainen elementti jaksaa nostaa. Useimmille vahvistimille tämä ei ole varsinainen haaste. Testissä yhdistimme kaiuttimet pieneen NAD C338 -vahvistimeen, joka teki erinomaista työtä niin kauan, kun volyymit piti tasolla, jolla naapurisopu säilyy. Koko näkyykin parhaiten kohdissa, joissa soittoa on yhtäaikaisesti hyvin korkealta ja hyvin matalalta. Syväbasso Hamiltonin ”Right Hand Man” –kappaleessa hajoaa mutta ei kuulosta pahalta, vaikkakin se tekee laulusta hiukan vähemmän kirkasta. Silloin on kuitenkin nostettava volyymi todella kovalle, jolloin kaksoishäiriö on vain luonnollinen ilmiö ja väistämätön seuraus siitä, että sama elementti tuottaa keskirekisterin vivahteita, samalla kun bassoäänet saavat kalvon värähtelemään jopa senttimetrin verran.

Äänenlaatu

Kun luonnonlait on tarkastettu, voimme siirtyä kuuntelemaan Pandion 5:n soittoa. Lyhyesti sanottuna se omaa monia isomman version luonteenpiirteitä tarkkuuden ja erottelevuuden suhteen. Äänityksestä on helppo erottaa eri komponentit, ja jokainen soitin ja ääni kuuluu tarkasti kokonaisuudesta. Äänimaisema levittäytyy paljon kaiutinten kokoa suuremmaksi, mikä on tässä hintaluokassa odotettavaakin. Referenssivahvistimena käytimme Marantzin PM-10:tä ja SA-10:tä. Jazz at the Pawnshopin ”I’m Confessin” luo niin vakuuttavan jazzluolatunnelman, että pinttyneen tupakansavun ja oluttahrat voi melkein haistaa. Magellanin cover-versio Supper’s Readyn ”Mamasta” hävittää huoneen takaseinän ja levittäytyy valtavan laajuisena tilaan, kun tummat syntikkasävelet alkavat soida. Vaikka Pandion 5 maksaakin murto-osan saman sarjan suurempiin malleihin verrattuna, on se silti melko kallis ja painii samassa hintaluokassa kuin moni muukin. Samaan ryhmään lukeutuvat esimerkiksi Dali Epicon 2 ja Dynaudio Contour 20, noin pari tanskalaista kilpakumppania mainitakseni. Kaikilla kolmella on äänimaisema ja äänenlaatu suurempi kuin kaiutinten fyysinen koko antaisi ymmärtää. Parhaan valinnan tekeminen riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja kaiuttimissa käytetystä elektroniikasta.

Johtopäätökset

Pandion 5 ei tee samanlaista tajunnanräjäyttävää vaikutusta kuin isoveljensä. Omena ei kuitenkaan ole pudonnut kauas, ja 5 tarjoaa kompaktissa koossa ja huomattavasti edullisemmin monia kalliimpien mallien ominaisuuksia. Tarkkuus ja erottelevuus ovat samaa luokkaa sarjan muiden kaiuttimien kanssa, ja pienen asunnon omistajalle tämä on varmasti fiksu valinta. [gallery ids="70367,70365,70366"]
Pääsy kaikkiin Ääni & Kuvan sisältöihin | Kuukauden ilmainen tilaus | Testiarkistomme vapaa käyttö
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
-
Digitaalinen tilaus
0 €/kk1. kuukausi ilmaiseksi
Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle
-
Vain 5 €/kk, voit irtisanoa milloin tahansa
Bästa pris på System Audio Pandion 5

System Audio Pandion 5

2-tie bassorefleksi

1 tuuman diskantti

5 tuuman basso

Vahvistimen maksimiteho: 200 wattia

Suositeltu vahvistimen teho: Vähintään 70 wattia

Taajuusalue: 35–25 000 Hz (+/–1,5 dB)

Herkkyys: 87 dB

Impedanssi: 4–8 ohmia

Jakotaajuudet: 600 Hz, 2 000 Hz (24 dB/okt)

Mitat: 21 x 36 x 34 cm

Paino: 10,5 kg

Värivaihtoehdot: Korkeakiiltoinen pähkinäpuu tai valkoinen, mattavalkoinen

Hinta: 4 000 €

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.