Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony HT-AX7

Kannettava kotiteatteri

Sony lupaa kannettavan HT-AX7-kaiuttimensa tuovan elokuvateatterin tunnelmaa minne tahansa.

Julkaistu 06.11.2023 - 11:00
Sony HT-AX7
Geir Gråbein Nordby

Ensisilmäyksellä HT-AX7 näyttää tavalliselta Bluetooth-kaiuttimelta. Tai ei varsinaisesti, sillä kaiuttimen päällä olevat kiekot tekevät designista kyllä todella poikkeavan. Mutta ainakaan ensivilkaisulla ei arvaisi, että kyseessä on kannettava kotiteatterijärjestelmä!

Muotoilussa on vissi idea: kiekkomaiset pyörylät ovat nimittäin langattomat kaiuttimet. Kiinnitettynä soundbariin ne latautuvat, ja kun ne irrottaa ja vie katsojan taakse, saadaankin takakaiuttimet. Näin kompakti kaiutin muuntautuu 360-ääntä tarjoavaksi surround-järjestelmäksi.

Koko kaiutin on ladattava ja niin pieni, että kulkee helposti mukana minne vain.

Mainos
IMG 20230704 115643
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Tekniikasta

Sony HT-AX7 hyödyntää 360 Spatial Sound Mappingia, jonka pitäisi luoda yhtenäinen ja kuulijan ympärille sulkeutuva äänikuva. Dolbyn tai DTS:n sijaan Sony siis käyttää omaa algoritmiaan. Toimiiko? Kyllä vain, kaiutin luo stereokuvan, joka tuntuu kuuluvan kaikista suunnista.

Kaiutin toimii vain Bluetooth-yhteydellä, mikä tekee siitä mainion tabletin, puhelimen ja kannettavan projektorin kaverin. Kannettavuuden ja helppouden nimissä ratkaisu on oikein hyvä, mutta vaikeuttaa käyttöä tiloissa, joissa olisi televisio tai muu HDMI-liitäntää vaativa laite. HDMI tekee kaiuttimesta kiinteästi asennettavan, ja Sony suosittelee näihin tilanteisiin perinteistä soundbaria.

Akunkesto

Kannettavien laitteiden suurin ongelma on akunkesto: kuinka kauan elokuvaa ehtii katsoa ennen kuin kaiutin simahtaa? Sony ei tuota pettymystä: akunkestoksi on ilmoitettu 30 tuntia, joten HT-AX7 antaa vapauden nauttia leffoista ja musiikista ilman huolta jatkuvasta lataamisesta. En kokeillut, kestääkö akku todella 30 tuntia, mutta satunnaista käyttöä kaiutin kesti lataamatta yli viikon.

IMG 20230704 115602
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sony HT-AX7:n äänenlaatu

Vaikka speksit kuulostavatkin hyvältä, ei niillä ole väliä, jos suorituskyky käytännössä on heikkoa. Kuulin HT-AX7-kaiutinta esittelytilaisuudessa Lontoossa aiemmin tänä syksynä. Äänimaisema oli varsin vaikuttava. Vain kolmen kaiuttimen avulla ääniefektit tuntuivat tulevan kaikista suunnista. Hahmot eivät sijoittuneet äänimaisemaan satunnaisesti, vaikka ääniraita olikin stereona: tennisottelussa pallo viuhui selkeästi edestakaisin ja elokuvissa eri elementit kuulostivat olevan uskottavasti omilla paikoillaan.

Käytettyäni testikaiutinta jonkin aikaa olen edelleen vaikuttunut äänimaisemasta. Kun sijoitan takakaiuttimet molemmin puolin taakseni (niiden pohjasta näkee, kumpi on oikea ja kumpi vasen), iso ja ilmava ääni ympäröi minut.

Sony-HT-AX7 Home Entertainment App GeirNordby
HT-AX7-kaiuttimet on helppo asentaa Sonyn sovelluksen avulla. Akunkestoksi luvataan 30 tuntia. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sovellus

Sony Home Entertainment Connect -sovelluksella voi säätää takakaiuttimien äänenvoimakkuutta, basson määrää ja valita sopivimman surround-asetuksen (sound field). Basso ei ole maailman energisin, mutta ääni on miellyttävän tasapainoinen. Puhe erottuu selkeästi, diskantti on ilmavaa ja basso riittävän täyteläinen. Keskirekisteri ja ylä-äänet ovat parhaimmat saaden puheen, laulun ja soittimet erottumaan hyvin.

HT AX7 Bedroom 360SSM effect Large scaled 1
360-äänikuva. Kuva: Sony

Tilaa parannuksille

Kuten aina, löytyy Sonystakin paranneltavaa. Basson ystävät pitänevät syväbassoa turhan ohuena, mutta valinta on toki tarkoituksellinen, jotta kaiutin on saatu pidettyä mahdollisimman pienenä. Sen sijaan on korostettu keski- ja yläbassoääniä. Ratkaisu saa aikaan mukaansa tempaavan bassontoiston, mutta tilanteesta ja sijoituspaikasta riippuen basso voi olla hieman värittynyt. En esimerkiksi suosittele laittamaan HT-AX7:ää avoimen tv-tason päälle.

Dynamiikatkin voisivat olla paremmat. Yleinen äänentoisto on todella hyvää, mutta vahvojen ja hiljaisempien kohtien välillä saisi olla enemmän kontrastia.

Ja vaikka surround toimii vakuuttavasti, en onnistunut toistamaan Lontoossa kuulemaani vankkaa äänimaisemaa. Joku on nähnyt kovasti vaivaa löytääkseen juuri täydelliset esittelyvideot, sillä YouTubesta ja Netflixistä satunnaisesti valitsemani pätkät sijoittavat elementtejä välillä liian eteen ja liian taakse. Usein elementit voivat olla samanaikaisesti takana ja edessä, mikä ympäröi kuulijan vähän epämääräisellä äänellä tarkan äänikuvan sijaan.

Ei silti ole epäilystäkään siitä, etteikö HT-AX7 tekisi elokuvista ja sarjoista huomattavasti viihdyttävämpiä kuin tavallinen, hyvälaatuinen Bluetooth-stereopari. Toivotaan, että Sony tekee vielä vastaavan kaiuttimen, joka hyödyntäisi Dolby Atmoksen ja DTS:X:n tarjoamaa metadataa – ja olisi samalla varustettu HDMI- tai wifi-yhteydellä.

Hinta-laatusuhde

600 euron hintainen Sony HT-AX7 asettuu premium-luokkaan. Erityisten ominaisuuksiensa ja teknisen laatunsa ansiosta kaiutin on monelle kannattava sijoitus. Jos kuitenkin ensisijainen tavoite on saada täysverinen kotiteatterikokemus, on ehkä järkevämpää tutustua varsinaisiin soundbareihin, kuten Sony HT-A5000:aan tai JBL Bar 500:aan. Jos kannettavuus on ykkösprioriteetti eikä äänenlaadusta halua tinkiä, on HT-AX7 ehdottomasti kiinnostava vaihtoehto.

Sony HT-AX7 GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Sony HT-AX7

Sony HT-AX7 ei ole vain Bluetooth-kaiutin, vaan kannettava kotiteatterijärjestelmä. Se ei ole ihanteellinen kaikkiin tarpeisiin, mutta täyttää selvän markkinaraon. Jos etsii kannettavaa kaiutinta mökille, makuuhuoneeseen tai matkoille, on HT-AX7 erinomainen vaihtoehto. Kaiuttimen vaikuttava tekniikka, design ja pitkä akunkesto osoittavat Sonyn pysyttelevän edelleen audiovisuaalisten innovaatioiden huipulla.

Karakter
Sony HT-AX7
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Kompakti ja kannettava kaiutin, jolla pitkä akunkesto. Helppo Bluetooth-yhteys ja vaikuttava 3D-ääni. Ei tue surroundformaatteja, vaan skaalaa stereon surroundiksi. Ei HDMI:tä. Bassosta puuttuu syvyyttä. Aika kallis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertailussa Dolby Atmos -soundbarit

Säveliä seinästä

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Ääni & Kuva
Scroll to Top