TESTISSÄ : Sony MDR-Z7M2

Viihdearvo taattu

Sony on parannellut Z7 premium-malliaan lippulaivamallinsa Z1R:n tekniikalla. Lopputuloksena on muhkea ääni.

Sony MDR-Z7M2
Sony MDR-Z7M2

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin mukavat pehmusteet. Laadukkaan oloinen, paljon metallia. Mahtava basso, joka tekee musiikista viihdyttävää.
Dynamiikat voisivat olla paremmat ja basso tarkempi – nyt ylä-äänistä jää puuttumaan ilmavuutta.
 • Tyyppi: Suljettu, over-ear
 • Periaate: Dynaaminen
 • Taittuu kokoon: Ei
 • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
 • Johto: Irrotettava 3-metrinen (3,5 mm), balansoitu 1,2-metrinen (4,4 mm Pentaconn + 6,3 mm:n adapteri)
 • Elementit: 70 mm
 • Impedanssi/herkkyys: 56 ohmia/98 dB
 • Taajuusvaste: 4–100 000 Hz
 • Paino: 340 g (ilman johtoa)
 • Väri: Musta
 • Verkkosivusto: sony.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 699 €

Sonyn MDR-Z7 oli monella tapaa viihdyttävä kuulokemalli, josta sai mehukasta bassoa vasta kunnon kuulokevahvistimella. Kännykkään liitettynä soundi jäi turhan kesyksi. Sony ei ole yksin tämän ongelman kanssa, ja oli fiksusti tarjonnut ratkaisun kannettavan soittimen ja DAC-vahvistimen muodossa.

Uusi M2-versio on saanut reippaan määrän päivityksiä. Ulkonäöltään se on samankaltainen mutta ei samanlainen. Etenkin paksummat pehmusteet erottavat uutuuden aiemmasta, mutta myös se, että kuulokkeet ovat nyt kokonaan mustat – edeltäjässä oli alumiinisia yksityiskohtia.

Z7M2 on perinyt ominaisuuksia lippulaivamallista Z1R:stä: muun muassa sisäpuolen verkot noudattavat Fibonacci-kuviota. Tämä luonnossa toistuva spiraali perustuu siihen, että yksi osa on aina kahden viereisen osan kokoinen. Sonyn mallissa tämä ei ihan näytä toteutuvan, mutta vaikutelma voi olla optinen harhakin. Joka tapauksessa idea on jakaa diskanttiäänet tasaisemmin. Se onkin haaste näin isoilla kaiutinelementeillä (70 mm).

Sony MDR-Z7M2_fibunacci
Kaiutinelementtejä peittävä verkko noudattaa Fibonaccin kuviota tasatakseen äänen jakautumista. Kuva: Sony

Neodyymimagneetit ovat tuplasti vahvempia kuin aiemmin, siinä on ajatuksena parantaa dynamiikkaa ja kontrollia.

Pakkauksesta paljastuu 3-metrinen johto 3,5 mm:n liittimellä ja 6,3 mm:n adapterilla. Mukana tulee myös 1,2-metrinen johto 4,4-millisellä Pentaconn-liittimellä, joten kuulokkeet voi kytkeä myös yhteensopivaan soittimeen balansoidusti.

Sony MDR-Z7M2 käytössä

Aluksi ajattelen, että MDR-Z7M2 on mukavimpia suljettuja kuulokkeita, joita olen kokeillut. Isot tyynyt istuvat samettisesti päätä vasten. Ne istuvat kuitenkin sen verran napakasti, että korville tulee ajan myötä hiki. Mekaaninen melunvaimennus on ainakin huippuluokkaa.

Äänenlaadultaan M2 on selvästi edeltäjäänsä parempi. Basso on tiukempi ja kontrolli on parempi kaikin puolin. Korkeampi impedanssi ei tee käytöstä hankalaa, vaan kuulokkeita käyttää jopa mielellään kännykänkin kanssa. Toki viimeinen potku painetta jää silloin uupumaan.

mainos

Viihdearvoa ei ole unohdettu: basso iskee kuin sata salamaa, mikä toimii kuin nyrkki silmään EDM:n, popin ja rapin kanssa.

mainos

 

Sony MDR-Z7M2
Kuva: Sony

Diskantti ei ole lainkaan niin kova ja karkea kuin Neumannilla. Basso saattaa joskus ottaa vallan viuluihin nähden. Flyygelin sointi jää hieman mattaiseksi ja tummaksi. Klassisen musiikin kuuntelu ei ole mitenkään ikävää, vaan orkesteri soittaa vahvasti ja miellyttävästi. Keskirekisteri ja diskantti eivät sulaudu samaan tyyliin basson kanssa, mikä on vähän tylsää.

Popmusiikki soi eläväisesti ja latteaksi tuotetutkin kappaleet saavat vähän törkyisempää meininkiä.

Emme testanneet kuulokkeita 4,4-millisellä balansoidulla johdolla, sillä sopivaa soitinta ei tähän hätään löytynyt. Kokeilimme kuitenkin haastaa M2:a 4-piikkisellä XLR-johdolla. Soundi avautui hieman enemmän, dynamiikka kirkastui ja vivahteita tuli paremmin esiin.

mainos

Johtopäätökset

Sony MDR-Z7M2 on todella viihdyttävä kuulokemalli, joka toimii hyvin kännykän kanssa, mutta muiden tapaan ansaitsee mieluummin vahvistimen. Balansoitu 4,4-millisen piuhan hyväksyvä soitin olisi paras, sillä johto tulee kuulokkeiden mukana ja soundi saisi siitä lisää dynamiikkaa ja vivahteita. Bassovaste on parantunut sitten viime näkemän, ja soundi pysyy kokonaisuutena paremmin hallinnassa. Pop, rock ja rap toimivat parhaiten – akustiseen ja klassiseen musiikkiin kaipaisimme hieman enemmän yksityiskohtia ja ilmaa diskantista.

Uutuus on edeltäjäänsä kalliimpi, ja hintakilpailu on viime aikoina kiristynyt. Tästä syystä annamme M2-mallille yhden tähden vähemmän kuin edeltäjälleen, vaikka se tuotteena onkin parempi.

MDR-Z7M2 frequency response

MDR-Z7M2:n taajuuskäyrä. Sony MDR-Z7M2 mitattiin miniDSP EARS:iä ja REW:tä käyttäen. EARS antaa usein virheellisen notkahduksen 4 kHz:n tienoilla, joten emme ota sitä vakavasti. Toisaalta subjektiivinen kokemukseni on, että keskirekisteri tuntuu vetäytyneeltä ja pyöristyneeltä. Loppu näyttää hyvältä, ja basso korostuu mutta pysyy tasaisena. Diskantti alkaa liian aikaisin, joten ei ihme, että ylimmät äänet tuntuivat vetäytyneiltä.

Lisää
Keskustelu

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös