Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Fostex T60RP

Laajalle levittäytyvää musiikkia

Fostex T60RP:n ääni on puhtaampi kuin useimmissa tämän hintaluokan suljetuissa kuulokkeissa, mikä saattaa johtua niiden puoliavoimesta rakenteesta.

/ 16.04.2020 - 10:00
Fostex T60RP

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Tyylikäs resoluutio, täyteläinen basso ja paljon tilaa. Erittäin musikaalinen äänentoisto.
  • Vaativat paljon tehoa! Kännykkäkäytön voi unohtaa. Diskantti on hiukan laimea. Ulkonäöltään kuulokkeet muistuttavat teollisia kuulosuojaimia…

Fostex aloitti vuonna 1973 valmistamalla kaiutinelementtejä hifirakentelijoille, mutta siirtyivät pian myös kokonaisten kaiuttimien ja äänityslaitteistojen valmistamiseen. Parhaiten yritys tunnetaan ehkä kasettideskeistään ja nauhureistaan.

Jo varhain Fostex ryhtyi tekemään kuitenkin myös mikrofoneja ja kuulokkeita, ja Fostex T20RP oli 80-luvun lopun suosituimpia studiokuulokkeita Yhdysvalloissa. Ainutlaatuiset kuuloke-elementit perustuivat ortoDynamic-nimiseen periaatteeseen, joka nykyään tunnetaan planaarisena. Kaiutinelementit eivät ole yhtä isot, vain 40 mm ja neliömäiset.

T60RP on perinyt vanhalta T20RP:ltä sekä ulkonäön että mekaanisen periaatteen, joskin tyynyt ovat paksummat ja kupit suuremmat. Ulkonäöltään ne muistuttavat teollisia kuulosuojaimia, mutta sellaisten sijaan näistä vuotaa paljon ääntä. Kuulokkeet eivät olekaan täysin suljetut, vaan puoliavoimet. Tahtoo sanoa, että ne istuvat suljettuun tapaan, mutta niissä on ilma-aukkoja, jotka helpottavat ali- ja ylipainetta, jotka voisivat haitata elementtien dynaamista soittoa.

Kuulokkeiden mukana tulee 1,5-metrinen johto 3,5-millisellä liittimellä ja 6,3-millisellä adapterilla. Johto on irrotettavissa, ja Fostex tarjoaa sekä balansoidun että balansoimattoman vaihtoehdon.

Fostex T60RP
Mahonkiset kupit ovat kestävät ja tarjoavat hyvän kaikupohjan. Kuva: Fostex

T60RP käytössä

Ulkonäön perusteella olin hieman ennakkoluuloinen – ajattelin rakeista äänikuvaa ja liioiteltua bassoa. Sen sijaan sainkin kuulla hyvin kauniin version Susanne Sundførsin Undercover-kappaleesta Music For People In Trouble (Live from the Barbican) – livelevyltä. Kappale soi täyteläisesti ja lämpimästi, ja pianon alimmat äänet saavat mukavaa pontta. Ja ah, miten Sundförsin laulu soi! Hänen äänessään on painetta, joka helposti muuttuu kuulokkeissa kovaksi ja säröileväksi. Mutta näissä laulu toistuu kauniisti, samoin kontrabassosoolo: rehevää ja sopivan vivahteikasta.

Läsnäoloalueella (noin 3,5 kHz:n kieppeillä) on notkahdus, joka muuttaa laulun hieman löysemmäksi kuin mikä neutraalissa soinnissa olisi ideaalia. Se voi johtua siitäkin, että ääni koskaan äidy teräväksi. Jos tykkää kovin dynaamisista levytyksistä raskaine rumpuineen, ei soinnissa riitä aggressiota, vaan soundi voi jäädä vähän kesyksi.

 

Fostex T60RP side
Kupeissa olevat tuuletusaukot tarjoavat dynamiikoille hyvän perustan. Niiden vuoksi Fostex T60RP -kuulokkeita voi pitää puoliavoimena mallina. Kuva: Fostex

Puoliavointen laajempi äänikuva

Tavallisiin suljettuihin kuulokkeisiin verrattuna Fostexin äänikuva on isompi. Koska kuulokkeet hengittävät enemmän, niitä kelpaa myös pitää kauemmin, kun korvat eivät hiostu. Täysin suljetuissa kuulokkeissa etuna on passiivinen melunvaimennus, joka rei’itetyllä rakenteella toki menetetään.

Toinen miinus on kuulokkeiden vaatima teho. Kännykän teho ei riitä soittamaan kuulokkeita läheskään riittävällä volyymillä, vaan erillinen kuulokevahvistin on aivan välttämätön. Yleensäkin suosittelemme sellaista, mutta tässä kohtaa vahvistin on todella pakollinen.

Ja vaikka olisi kuinka tehokas vahvistin, ei bassorumpu koskaan pääse sille tasolle, jossa se iskisi oikein mojovasti ja tuntuvasti. Edes Auralic Taurus ei saanut kuulokkeisiin eloa. Tämän sanottuanikin on todettava, että soundi on muuten niin koukuttava ja musikaalinen, että näiden lähettäminen takaisin valmistajalle kirpaisee.

 

Fostex T60RP headband scaled 1
Sanka vaikuttaa laadukkaalta ja on päällystetty nahalla. Myös päätä vasten lepäävä panta on aitoa nahkaa. Kuva: Fostex

Johtopäätökset

Testin ainoina puoliavoimina kuulokkeina Fostex T60RP tarjoilee dynaamisempaa ja isompaa ääntä kuin suljetut mallit. Bassontoisto on samalla yhtä mukaansa tempaavaa kuin suljetuissa kuulokkeissa. Bassorummun iskut eivät ole yhtä mojovat kovalla volyymilla, jossa potkua odottaisi. Tavallisella äänenvoimakkuudella ja siitä vähän kovemmalla on soundi kaikin puolin todella hyvä.

Piano soi kauniisti ja äänikuva on laajempi kuin tavallisilla kuulokkeilla. Myös laulu toistuu upeasti. Kevyemmät rintaäänet saattavat hieman vaimentua, kun tarvittaisiin voimaa, mutta ääni on yleisesti ottaen todella koukuttava. Miinusta tulee isosta tehon tarpeesta.

 

Fostex T60RP frequency
Fostex T60RP mitattiin miniDSP EARS:ia ja REW:tä käyttäen. Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten mittaukset eivät aina vastaa subjektiivista kuuntelukokemusta. 3,5 kHz:n kohdalla tapahtuva notkahdus vaikuttaa oikealta, sillä siinä kohtaa jäimme kaipaamaan lisää ytyä. Myös basso tuntuu melko tarkalta 100 Hz:n liepeillä, jonka jälkeen se pehmeästi laskee. Meidän korviimme bassoäänissä oli runsaasti täyteläisyyttä. Piikki erottuu 10 kHz:n kohdalla mutta tippuu nopeasti sen jälkeen.

Karakter
Fostex T60RP
Premium

Myös tässä testissä

Neumann NDH 20

Onnahteleva ensiyritys

Legendaarinen mikrofonivalmistaja ei vakuuta ensimmäisellä kuulokemallillaan.

Hyvännäköiset kuulokkeet alumiiniviimeistelyineen. Miellyttävän tuntuiset. Vaikuttaa olevan vahvistimelle helppo nakki, sillä ääni ei vaihtele vahvistimesta riippuen.
Tumma soundi, ylä-äänissä liian vähän yksityiskohtia. Liian terävä ääni makuumme.
Lue koko testi

Sony MDR-Z7M2

Viihdearvo taattu

Sony on parannellut Z7 premium-malliaan lippulaivamallinsa Z1R:n tekniikalla. Lopputuloksena on muhkea ääni.

Erittäin mukavat pehmusteet. Laadukkaan oloinen, paljon metallia. Mahtava basso, joka tekee musiikista viihdyttävää.
Dynamiikat voisivat olla paremmat ja basso tarkempi – nyt ylä-äänistä jää puuttumaan ilmavuutta.
Lue koko testi

Denon AH-D5200

Suurenmoista ääntä suljetuista kuulokkeista

Denon AH-D5200 on luokkansa parhaita suljettuja kuulokkeita.

Loistava ja vivahteikas äänikuva, jossa paljon sävyjä. Tyylikäs design ja miellyttävä istuvuus.
Diskantin kovimpia ääniä olisi voinut vähän hillitäkin.
Lue koko testi

Beyerdynamic DT 1990 Pro

Veitsenterävää analyysiä

Studio-ominaisuudet voivat olla näiden kuulokkeiden vahvuus ja heikkous. Kokeile ennen ostopäätöstä!

Todella erotteleva ja analyyttinen ääni. Basso pysyy tiukasti hallinnassa, soundi on avoin ja vivahteikas. Mielettömän mukavat päässä.
Analyyttinen luonne voi tehdä kuuntelukokemuksesta terävämmän ja ”vaativamman” – ei mitään easy listeningiä.
Lue koko testi

Audeze LCD-1

Highend-kuulokkeet kännykälle

Mobiilikäyttöön sopivampia kuulokkeita ei tästä hintaluokasta löydy!

Kompaktit, kevyet ja täydelliset kuulokkeet puhelimen kanssa käytettäväksi. Kristallinkirkas ja neutraali soundi, eläväinen basso.
Basso vaimenee turhan aikaisin, eikä äänimaisema ole yhtä hienostunut kuin referenssimallissa.
Lue koko testi

Sennheiser HD 660S

Klassikon uudet vaatteet

Sennheiserin paras malli 600-sarjasta on turvallinen valinta tässä luokassa.

Silkkinen ja vivahteikas soundi. Laulu toistuu kauniisti, lämpimästi ja täyteläisesti.
Rajallinen äänenpaine ja syväbasso.
Lue koko testi

Beyerdynamic Amiron Home

Viilein valinta

Beyerdynamic Amiron Home on harvinaisen onnistunut yleiskuuloke.

Vivahteikas, lämmin ja avoin soundi vahvalla bassolla. Erinomainen istuvuus ja laadukas rakenne.
Vaatii kunnon vahvistimen. Joidenkin makuun soundi voi olla liian pehmeä.
Lue koko testi

Hifiman Sundara

Avoimen luokan testivoittaja

Hifiman Sundara ei ole vain hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, se on myös äänenlaadultaan luokkansa paras.

Täydellisen tasapainoinen ääni, jossa vahva basso ja yksityiskohtia erottuu runsaasti. Todella erotteleva äänikuva lähes täydellisin ominaisuuksin.
Paino ja koko voivat karkottaa joitakin ostajia.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top