Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sennheiser HD 660S

Klassikon uudet vaatteet

Sennheiserin paras malli 600-sarjasta on turvallinen valinta tässä luokassa.

Julkaistu 16.04.2020 - 10:00
Sennheiser HD 660S
Geir Gråbein Nordby

Harvalla kuulokemallilla on yhtä legendaarinen maine kuin Sennheiserin 600-sarjalaisilla. Maineikkain malli on HD 660S, joka on ollut referenssikuulokkeemme avointen, dynaamisten kuulokkeiden joukosta tässä hintaluokassa. Ne ovat kompaktit, kevyet ja soittelevat miellyttävän kuuloisesti kaikkea, olipa toisessa päässä sitten simppeli kuulokevahvistin tai kallis highend-hifivahvari. HD 660S ei ole ääniprofiililtaan täysin neutraali, mutta tarpeeksi tasapainoinen kelvatakseen vertailukohdaksi.

Sennheiser tulee valmistajan oman 3-metrisen johdon, kuljetuskotelon ja 4,4 mm:n Pentaconn-liittimen kera. Valitettavasti kovin monessa kuulokevahvistimessa ei ole Pentaconn-liitäntää, paitsi tietysti Sennheiserin omissa. Audeze LCD-1:n tapaan kuppeja on kallistettu hiukan, ja HD 660S on suurimmaksi osaksi materiaaliltaan muovia. Sen ansiosta se onkin kevyt ja mukavan tuntuinen.

Sennheiser HD 660S käytössä

Kangaspäällysteiset kupit lepäävät kepeästi päätä vasten, ja ovaali muoto sopii ainakin omille korvilleni mainiosti. Jonkin verran kuulokkeita voi käyttää mobiilistikin. Vastusta on 150 ohmia ja herkkyys 104 dB. joten ääni on puhelimen kautta soitettuna ihan hyvä. On kuitenkin selvää, että jos kännykän ja kuulokkeiden väliin kytkee Audioquest Cobaltin, niin ääni on huomattavasti parempi.

Mainos

Sennheiser HD660S side scaled 1

Ovaalit kupit ja kohtalainen napakkuus tekevät istuvuudesta todella mukavan. Beyerdynamicin tapaan nämä ovat ehdottomasti mukavimpia kuulokkeita ja sietävät pidempääkin käyttöä. Jos ne taittuisivat kokoon, olisivat ne täydelliset matkoille – vaikka eivät yhtä kompaktin kokoiset olekaan kuin LCD-1.

Sennheiserin edellisen HD 600 -sarjan tuntevat tuskin pettyvät HD 660S:ään. Äänimaisema on suurempi ja vivahteikkaampi, basso erottuu selvemmin ja eri sävyt pääsevät kauniimmin esiin äänikuvassa. Kuulokkeet eivät ole yhtä analyyttiset kuin Beyerdynamic DT 1990 Pro, ja sointi on lämpimämpi ja miellyttävämpi kuin LCD-1.

Jouset erottuvat kauniisti, samoin kuin laulu. Diskantin päällä tuntuu olevan ohut verho, joka vaimentaa kovimmat iskut ja syö esimerkiksi heavy rockin aggressiivisuutta. On silti totuus, että äänen tasapino tarjoilee todella miellyttävää kuunneltavaa. Ilmaa on enemmän kuin Hifiman Sundaralla, ja basso tiukempi ja dynaamisempi kuin LCD-1:ssä, mutta nämä eivät vähennä HD 660S:n hohtoa millään lailla.

Johtopäätökset

Sennheiserin kuulokkeet tuntuvat turvakalliolta – ne eivät ole hitechiä tai ultramodernia muotoilua, mutta ne istuvat kuin hanska ja toimivat luotettavasti joka kerta.  Klassinen ”Sennheiser-soundi” on koukuttava. Muissa kuulokkeissa voi olla coolimmat dynamiikat ja terävämmät yksityiskohdat, mutta harva on onnistunut kokoamaan näin paljon positiivisia ominaisuuksia yhteen pakettiin kuin Sennheiser HD 660S.

HD660S frequency
HD 660S mitattuna miniDSP EARS:ia ja REW:tä käyttäen. Alle 100 Hz:ssä basson energisyys vähän himmailee, ja keskirekisteri aloittelee varovasti 1 kHz:n kohdalla, lukuun ottamatta 8 kHz:n kohdalla olevaa piikkiä, joka tuo esiin yksityiskohtia ja ilmavuutta.

Karakter
Sennheiser HD 660S
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Silkkinen ja vivahteikas soundi. Laulu toistuu kauniisti, lämpimästi ja täyteläisesti. Rajallinen äänenpaine ja syväbasso.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Bose palasi huipulle

Luokkansa paras sointi

Loistavan hinta-laatusuhteen budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top