TESTISSÄ : 9 premium-kuuloketta

Kuulokkeet nautiskeluun

Langattomien vastamelukuulokkeiden hinnalla saa mielettömän hyvät perinteisen malliset sankakuulokkeet.

9 hodetelefoner 2020

Muutama vuosi sitten kohoteltiin kulmakarvoja, jos meni ostamaan viidensadan euron kuulokkeet. Kun langattomat vastamelukuulokkeet tulivat markkinoille, ei hinta enää tuntunutkaan niin kummalliselta – useimmat kun maksavat yli 400 euroa.

Kuinka usein kuitenkaan tarvitsee aktiivista vastamelua? Lentokoneessa vastamelun hyödyt ovat kiistattomat, mutta näinä aikoina on ehkä hyvä miettiä muitakin kuulokevaihtoehtoja.

Tavalliseen bussi- ja junamatkusteluun sopivat suljetut kuulokkeet, samoin avokonttoriin. Jos työskentelee omassa toimistossa tai kotona, voi harkita myös avoimia kuulokkeita. Niissä on usein parempi äänenlaatu eivätkä korvat pääsee hikoilemaan samalla lailla kuin suljetuissa.

Jos malttaa luopua langattomasta vaihtoehdosta ja investoi mieluummin 500 euroa langallisiin kuulokkeisiin, saa äänenlaatua, jossa musiikkiin on helppo uppoutua ja jossa soittimet tuntuvat olevan niin lähellä, että melkein voisi koskea. Ero premium-kuulokkeiden ja samanhintaisten vastamelukuulokkeiden äänenlaadun välillä on niin iso, että sitä voi olla vaikea kokeilematta uskoa.

Äänimaisema avautuu isommaksi ja musiikki saa tilaa herätä eloon parempien dynamiikkojen ja vähemmän säröilyn ansiosta.

Laadukasta designia

Tämän hintaluokan kuulokkeissa laatu ja mukavuus ovat myös eri tasolla. Rahalla saa enemmän alumiinia, laadukkaammat pehmusteet ja usein myös ylellisen pakkauksen, nahkaa, käsin viimeisteltyjä ompeleita ja niin edelleen. Koko budjetti ei siis mene ääneen, ja hienoimmat kuulokkeet eivät välttämättä yllä soundiltaan vaatimattomampien mallien tasolle. Tämäkin on syytä ottaa huomioon.

Paremmat kuin kaiuttimet

Jos 500 euroa kuulokkeista tuntuu paljolta, voi olla lohduttavaa ajatella, että äänenlaadultaan ne vertautuvat helposti 5-10 kertaa kalliimpiin kaiuttimiin. Kuulokkeiden kaiutinelementit ovat lähellä korvia, joten huoneesta aiheutuvat haitat äänelle jäävät pois. Äänenpainettakin tarvitaan vähemmän, kun äänen ei tarvitse kantautua metrien päähän. Samalla särön riski on pienempi vaikka äänenvoimakkuuden kokisikin samaksi kuin kaiuttimista. Kuulokkeisiin menee tietenkin myös todella paljon vähemmän materiaaleja kuin kaiuttimiin. Rahalle saa siis kuulokkeiden kohdalla enemmän vastinetta.

mainos

Yhdeksän ehdokasta

Tähän testiin olemme koonneet yhdeksän kuulokemallia, jotka kilpailevat luokkansa herruudesta.

mainos

Olemme ottaneet mukaan sekä avoimia että suljettuja malleja, jotta valinnanvaraa löytyisi omien käyttötarpeiden mukaan (jos ehdottomasti tarvitsee vastamelua, voit tutustua testiimme täällä).

Emme ole hirveästi painottaneet tässä testissä toimivuutta kännykän kanssa, mutta testasimme kuitenkin, toimivatko kuulokkeet iPhonen Lightning-liitännän kautta. Muutoin käytimme testissä Hegelin integroitua H190-vahvistinta (noin 3 500 €) ja erillistä Schiit Magni 3+ -kuulokevahvistinta (noin 200 € ilman DA-muunninta). Kaikkein raskaimpia kuulokkeita kokeiltiin myös Auralic Tauruksen (noin 1 500 €) kanssa.

Neumann NDH-20
Neumann NDH 20

Onnahteleva ensiyritys

Legendaarinen mikrofonivalmistaja ei vakuuta ensimmäisellä kuulokemallillaan.

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvännäköiset kuulokkeet alumiiniviimeistelyineen. Miellyttävän tuntuiset. Vaikuttaa olevan vahvistimelle helppo nakki, sillä ääni ei vaihtele vahvistimesta riippuen.
Tumma soundi, ylä-äänissä liian vähän yksityiskohtia. Liian terävä ääni makuumme.
 • Tyyppi: Suljettu, over-ear
 • Periaate: Dynaaminen
 • Taittuu kokoon: Kyllä
 • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
 • Johto: 3-metrinen suora ja 1,5–3 metrin spiraali (3,5 mm + 6,3 mm:n adapteri)
 • Elementit: 38 mm
 • Impedanssi/herkkyys: 150 ohmia/114 dB
 • Taajuusvaste: 5–30 000 Hz
 • Paino: 390 g (ilman johtoa)
 • Väri: Hopeanharmaa/musta
 • Verkkosivusto: neumann.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 499 €

Kun kuulimme, että Neumann on tehnyt ensimmäiset kuulokkeensa, innostuimme. Studiomaailmassa saksalaisvalmistaja tunnetaan mikrofoneistaan, joiden hinnat vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin tuhansiin euroihin. Valmistajan studiomonitorit ovat myös suosittuja.

Aiemmin Neumann ei ole koskenut kuulokkeisiin, mutta emofirma Sennheiserin huomioiden oli vain ajan kysymys, koska niin tapahtuisi.

Neumannin insinöörit ovat käyttäneet Sennheiserin komponentteja NDH 20 -mallissa. Perustana on edesmennyt Sennheiser HD 630VB, joka ansaitsi parhaan hinta-laatusuhteen tittelin testissämme 2016.

NDH 20 eroaa esikuvastaan siinä, ettei vaihtelevaa bassokontrollia ole (ominaisuus, josta pidimme kovasti), mutta sen sijaan irrotettava johto on. Studiokäyttöön tarkoitetuissa kuulokkeissa impedanssi on melko korkea, 150 ohmia. Sen ansiosta samaan vahvistimeen voi kytkeä useampia kuulokkeitta ilman, että impedanssia täytyisi laskea vahvistimen kannalta hallitsemattomalle tasolle. Herkkyys on miellyttävät 114 dB, joten ne pystyy periaatteessa kytkemään kännykkäänkin. Täydellä volyymillä iPhonen Lightning-adapterilla liitetyt kuulokkeet soivat kuitenkin juuri ja juuri riittävän kovaa.

Kuulokkeiden ulkonäkö viehättää, samoin se, että ne taittuvat kokoon. Ne ovat paljon ylellisemmän tuntuiset kuin esikuvansa HD 630VB.

Neumann-NDH-20 parts
Neumann NDH 20:n mukana tulee sekä suora että spiraalijohto. Kuva: Neumann

Neumann NDH 20 käytössä

Istuvuus on oikein hyvä. Kuulokkeet puristavat hieman korvien ympäriltä, ja veluuripäällysteiset memory foam -tyynyt ovat hieman kovan tuntuiset. Kuulokkeet kuitenkin tuntuvat hengittävän paremmin kuin moni muu suljettu malli. Ääniteknikoita ajatellen se on hyvä, kun kuulokkeita täytyy pitää studiossa pitkiä aikoja kerrallaan.

Studiokuulokkeet tuovat minulle mieleen lineaarisen taajuuskäyrän ja todella analyyttisen ja tarkan soundin. Sellaisen kuin Sennheiser HD 800S-mallissa, emoyhtiön lippulaivamallissa (dynaamisten kuulokkeiden joukosta, nyt ei puhuta 60 000 euron HE1-mallista…).

mainos

NDH 20 ei kuitenkaan ole lineaarinen. Bassoa on liikaa etenkin ylemmässä bassorekisterissä. Yläpäässä on liian vähän ilmaa ja yksityiskohtia, mikä kuuluu varsinkin symbaaleissa ja laulussa.

mainos

Johtopäätökset

Neumannin ensimmäinen kuulokemalli on ylellisen näköinen ja laadukkaamman oloinen kuin esikuvansa Sennheiser HD 630VB, johon malli perustuu. NDH 20 ei kuitenkaan ole yhtä mukaansa tempaava. Jonkin ajan kuluttua korvat väsyvät kuunteluun, olipa musiikkityylinä mikä tahansa. Soitinten äänistruktuuri ei ole tarpeeksi monitasoinen, äänikuva ei ole järin suuri ja kaikki soi vähän lattean ja tylsän kuuloisesti. Ja terävästi.

Ei tarvittaisi paljoa, jotta NDH 20 soisi hyvin. Perusta on kunnossa mutta lopullinen äänenlaatu jättää toivomisen varaa. Toivottavasti Neumann yrittää vielä uudelleen – uskomme, että he pystyvät parempaan!

Neumann NDH 20 frequency
Neumann NDH 20 mitattiin miniDSP EARS:ia ja REW:tä käyttäen. Käyrä keskittyy keskirekisteriin, ja vahvistusta ollen 200 hertsistä 1 000 hertsiin. Diskantti säilyy kutakuinkin vaimennettuna joka kohdassa.

Sony MDR-Z7M2
Sony MDR-Z7M2

Viihdearvo taattu

Sony on parannellut Z7 premium-malliaan lippulaivamallinsa Z1R:n tekniikalla. Lopputuloksena on muhkea ääni.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin mukavat pehmusteet. Laadukkaan oloinen, paljon metallia. Mahtava basso, joka tekee musiikista viihdyttävää.
Dynamiikat voisivat olla paremmat ja basso tarkempi – nyt ylä-äänistä jää puuttumaan ilmavuutta.
 • Tyyppi: Suljettu, over-ear
 • Periaate: Dynaaminen
 • Taittuu kokoon: Ei
 • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
 • Johto: Irrotettava 3-metrinen (3,5 mm), balansoitu 1,2-metrinen (4,4 mm Pentaconn + 6,3 mm:n adapteri)
 • Elementit: 70 mm
 • Impedanssi/herkkyys: 56 ohmia/98 dB
 • Taajuusvaste: 4–100 000 Hz
 • Paino: 340 g (ilman johtoa)
 • Väri: Musta
 • Verkkosivusto: sony.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 699 €

Sonyn MDR-Z7 oli monella tapaa viihdyttävä kuulokemalli, josta sai mehukasta bassoa vasta kunnon kuulokevahvistimella. Kännykkään liitettynä soundi jäi turhan kesyksi. Sony ei ole yksin tämän ongelman kanssa, ja oli fiksusti tarjonnut ratkaisun kannettavan soittimen ja DAC-vahvistimen muodossa.

Uusi M2-versio on saanut reippaan määrän päivityksiä. Ulkonäöltään se on samankaltainen mutta ei samanlainen. Etenkin paksummat pehmusteet erottavat uutuuden aiemmasta, mutta myös se, että kuulokkeet ovat nyt kokonaan mustat – edeltäjässä oli alumiinisia yksityiskohtia.

Z7M2 on perinyt ominaisuuksia lippulaivamallista Z1R:stä: muun muassa sisäpuolen verkot noudattavat Fibonacci-kuviota. Tämä luonnossa toistuva spiraali perustuu siihen, että yksi osa on aina kahden viereisen osan kokoinen. Sonyn mallissa tämä ei ihan näytä toteutuvan, mutta vaikutelma voi olla optinen harhakin. Joka tapauksessa idea on jakaa diskanttiäänet tasaisemmin. Se onkin haaste näin isoilla kaiutinelementeillä (70 mm).

Sony MDR-Z7M2_fibunacci
Kaiutinelementtejä peittävä verkko noudattaa Fibonaccin kuviota tasatakseen äänen jakautumista. Kuva: Sony

Neodyymimagneetit ovat tuplasti vahvempia kuin aiemmin, siinä on ajatuksena parantaa dynamiikkaa ja kontrollia.

Pakkauksesta paljastuu 3-metrinen johto 3,5 mm:n liittimellä ja 6,3 mm:n adapterilla. Mukana tulee myös 1,2-metrinen johto 4,4-millisellä Pentaconn-liittimellä, joten kuulokkeet voi kytkeä myös yhteensopivaan soittimeen balansoidusti.

Sony MDR-Z7M2 käytössä

Aluksi ajattelen, että MDR-Z7M2 on mukavimpia suljettuja kuulokkeita, joita olen kokeillut. Isot tyynyt istuvat samettisesti päätä vasten. Ne istuvat kuitenkin sen verran napakasti, että korville tulee ajan myötä hiki. Mekaaninen melunvaimennus on ainakin huippuluokkaa.

Äänenlaadultaan M2 on selvästi edeltäjäänsä parempi. Basso on tiukempi ja kontrolli on parempi kaikin puolin. Korkeampi impedanssi ei tee käytöstä hankalaa, vaan kuulokkeita käyttää jopa mielellään kännykänkin kanssa. Toki viimeinen potku painetta jää silloin uupumaan.

mainos

Viihdearvoa ei ole unohdettu: basso iskee kuin sata salamaa, mikä toimii kuin nyrkki silmään EDM:n, popin ja rapin kanssa.

mainos

 

Sony MDR-Z7M2
Kuva: Sony

Diskantti ei ole lainkaan niin kova ja karkea kuin Neumannilla. Basso saattaa joskus ottaa vallan viuluihin nähden. Flyygelin sointi jää hieman mattaiseksi ja tummaksi. Klassisen musiikin kuuntelu ei ole mitenkään ikävää, vaan orkesteri soittaa vahvasti ja miellyttävästi. Keskirekisteri ja diskantti eivät sulaudu samaan tyyliin basson kanssa, mikä on vähän tylsää.

Popmusiikki soi eläväisesti ja latteaksi tuotetutkin kappaleet saavat vähän törkyisempää meininkiä.

Emme testanneet kuulokkeita 4,4-millisellä balansoidulla johdolla, sillä sopivaa soitinta ei tähän hätään löytynyt. Kokeilimme kuitenkin haastaa M2:a 4-piikkisellä XLR-johdolla. Soundi avautui hieman enemmän, dynamiikka kirkastui ja vivahteita tuli paremmin esiin.

mainos

Johtopäätökset

Sony MDR-Z7M2 on todella viihdyttävä kuulokemalli, joka toimii hyvin kännykän kanssa, mutta muiden tapaan ansaitsee mieluummin vahvistimen. Balansoitu 4,4-millisen piuhan hyväksyvä soitin olisi paras, sillä johto tulee kuulokkeiden mukana ja soundi saisi siitä lisää dynamiikkaa ja vivahteita. Bassovaste on parantunut sitten viime näkemän, ja soundi pysyy kokonaisuutena paremmin hallinnassa. Pop, rock ja rap toimivat parhaiten – akustiseen ja klassiseen musiikkiin kaipaisimme hieman enemmän yksityiskohtia ja ilmaa diskantista.

Uutuus on edeltäjäänsä kalliimpi, ja hintakilpailu on viime aikoina kiristynyt. Tästä syystä annamme M2-mallille yhden tähden vähemmän kuin edeltäjälleen, vaikka se tuotteena onkin parempi.

MDR-Z7M2 frequency response

MDR-Z7M2:n taajuuskäyrä. Sony MDR-Z7M2 mitattiin miniDSP EARS:iä ja REW:tä käyttäen. EARS antaa usein virheellisen notkahduksen 4 kHz:n tienoilla, joten emme ota sitä vakavasti. Toisaalta subjektiivinen kokemukseni on, että keskirekisteri tuntuu vetäytyneeltä ja pyöristyneeltä. Loppu näyttää hyvältä, ja basso korostuu mutta pysyy tasaisena. Diskantti alkaa liian aikaisin, joten ei ihme, että ylimmät äänet tuntuivat vetäytyneiltä.

Fostex T60RP oppslag
Fostex T60RP
Fostex T60RP:n ääni on puhtaampi kuin useimmissa tämän hintaluokan suljetuissa kuulokkeissa, mikä saattaa johtua niiden puoliavoimesta rakenteesta.
denon_ahd5200 spread
Denon AH-D5200
Denon AH-D5200 on luokkansa parhaita suljettuja kuulokkeita.
Beyerdynamic DT 1990 Pro
Studio-ominaisuudet voivat olla näiden kuulokkeiden vahvuus ja heikkous. Kokeile ennen ostopäätöstä!
Audeze LCD-1
Mobiilikäyttöön sopivampia kuulokkeita ei tästä hintaluokasta löydy!
Sennheiser HD 660S
Sennheiserin paras malli 600-sarjasta on turvallinen valinta tässä luokassa.
Beyerdynamic Amiron Home
Beyerdynamic Amiron Home on harvinaisen onnistunut yleiskuuloke.
Hifiman Sundara
Hifiman Sundara ei ole vain hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, se on myös äänenlaadultaan luokkansa paras.

Lue myös

Asus ZenBook Flip S UX371 on tämän hetken parhaita hybridikannettavia, jonka näyttö tekee erityisen suuren vaikutuksen.
Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös