7 pelikuuloketta

 itemprop
7 pelikuuloketta

Pelin pyörteisiin kohtuuhinnalla

Testasimme seitsemää kuuloketta, jotka tekevät pelikokemuksesta täydellisen eivätkä vie konkurssiin.

Kunnollinen pelikone on, check. Siinä on ehkä upea näyttökin. Läppärin kaiuttimiin ei voi missään nimessä tyytyä. Tietysti sitä voisi liittää pelikoneensa stereoihin tai kotiteatterijärjestelmään, mutta silloin koko perhe – ja ehkä naapuritkin – joutuvat mukaan pelimaailmaan. Kuulokkeet ovat siis ainoa oikea ratkaisu, ja tarkemmin sanottuna pelaamiseen suunnitellut kuulokkeet.

Jos luottokortti käy yhä kuumana Black Fridayn ja joulushoppailun jälkimainingeissa, on varmasti ilo kuulla, että pelikuulokkeet eivät vaadi järin ihmeellisiä investointeja. Toki löytyy satojen eurojen malleja, mutta satasellakin saa riittävän hyvät kuulokkeet, joiden kanssa ei jää jälkeen ammattilaispelaajien varustelusta.

Löysimme seitsemän hyvänhintaista pelikuuloketta, jotka tekevät virtuaalitaisteluista intensiivisempiä ja mystisistä maailmoista jännittävämpiä. Osa testimalleisa on uutuuksia ja osa viime vuoden huippumalleja, jotka saa nyt edullisempaan hintaan.

 

Ei mitään hifiä – eikä tarvitsekaan olla

Kun testaamme kuulokkeita musiikin kuunteluun, on puhdas ja luonnollinen soundi tärkeintä. Samat säännöt eivät välttämättä päde pelaamiseen, jossa tärkeää on ymmärtää toisten pelaajien ja hahmojen puhetta sekä erottaa pieniä yksityiskohtia äänimaisemasta. Niinpä pelikuulokkeissa on dikanttia ja keskirekisteriä usein korostettu, mikä ei toimisi hifi-kuulokkeissa. Pelaamisen täytyy tietysti olla myös hauskaa, joten bassoakin täytyy löytyä riittävästi, jotta posahdukset todella tuntuvat!

Kuuleeko komentaja?

Kaikissa pelikuulokkeissa on mukana mikrofoni. Pelaaminen on sosiaalista ja vaatii yhteistyötä, ja käskyt, ohjeet ja varoitukset viuhahtavat hetkessä verkon läpi pelaajien korviin. Joissakin peleissä on sisäänrakennettu puhekanava, ja toisissa keskustellaan Skypen välityksellä. Mikrofoni on siis lähes yhtä tärkeä kuin kuulokkeet itsessään.

mainos

Digiloikka

Osa testimalleista on langattomia ja osa vanhanaikaisesti passiivisia johdollisia malleja. Liikkumimsen mahdollistaminen ei ole ainoa langattomuuden suoma etu, ja oikeastaan aika turhakin ottaen huomioon, että pelatessa istutaan kiinteästi paikallaan. Tärkeämpää sisäänrakennetulla vahvistimella varustetussa aktiivikuulokkeessa onkin ne digitaaliset kikat, jotka voivat jopa ratkaista pelin kulun. Erityinen taajuuskorjain voi luoda ääniprofiileja, jotka toimivat juuri tietynlaisissa peleissä, tai hiljaisimpia ääniä voidaan vahvistaa, jolloin takaa hiipivän vihollisen huomaa ajoissa – tällaiset ominaisuudet ovat mahdottomia perinteisissä passiivimalleissa.

mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Turtle Beachin superkuulokkeet voivat ratkaista pelin eduksesi.

Amerikkalainen Turtle Beach on tehnyt tietokoneisiin äänilaitteita pidempään kuin kukaan muu. Aiemmin heidät tunnettiin äänikorteistaan, mutta viime vuosina valmistaja on keskittynyt pelikuulokkeisiin.

Turtle Beach Stealth 600:sta on kaksi versiota, Xbox Onelle omansa ja PlayStation 4:lle omansa. Molemmat ovat langattomia, mutta nyt testaamassamme PS4-versiossa on myös USB-lähetin, kun taas Xbox-versio käyttää Xboxin omaa langatonta standardia. PS4-mallia voi käyttää myös PC:n kanssa.

Stealth 600:ssa on kaksi riviä ääniasetusnappeja, joista on merkittävää etua pelatessa. ”Superhuman Hearing” -niminen asetus vahvistaa heikoimpia ääniä, jotta vaikkapa vihollisen aseen lataaminen kuuluu selvemmin. Toisella napila voi valita, korostetaanko bassoa, sekä bassoa että diskanttia, ihmisääniä (keskirekisteriä) vai ”signature soundia”.

Kuulokkeet koostuvat ovaaleista kupeista, joiden mattamustaa pintaa koristavat värikkäät kuviot. Kokonaisuus on halvanoloinen mutta toimiva, hiukan tiukoista kupeista huolimatta.

Turtle Beachin superkuulokkeet voivat ratkaista pelin eduksesi. (Kuva: Turtle Beach)

 

Äänenlaatu

Signature sound -asetuksella Stealth 600 kuulostaa neutraaleimmalta ja soundi on tasapainoinen ja kirkas. Soundi kallistuu lämpimään, mutta äänet toistuvat erottuvasti, selkeästi ja vääristymättä. Jos voimistaa bassoa, diskanttia tai keskirekisteriä, tilanne tietysti muuttuu. Jos ”Superhuman Hearing” on päällä, ei kannata kuunnella musiikkia. Eikä se ole asetuksen ideakaan, tai sen puoleen Stealth 600:n idea ylipäätään. Asetuksen ajatuksena ei ole nauttia kaikesta tasapuolisesti, vaan havaita ympäristön pienimmätkin rasahdukset.

Johtopäätökset

Turtle Beach Stealth 600 on erittäin hyvä kuulokemalli pelaajille, jotka haluavat hyödyntää sen tarjoaman etumatkan taistelupeleissä. Heikkojen äänien vahvistaminen nimittäin todella toimii. Muovisesta fiiliksestä huolimatta kuulokkeet ovat mukavat. Langattomuudesta tulee myös plussaa. Täydet pisteet jäivät uupumaan syystä, että paremmankin löydön voi tehdä, jos löytää vanhempia huippumalleja alennettuun hintaan.

mainos
mainos
Faktat

Tyyppi: Over-ear, suljettu

Elementti: 50 mm

Taajuusalue: ei ilmoitettu

Herkkyys: ei ilmoitettu

Impedanssi: ei ilmoitettu

Liitännät: langaton omalla sovittimella, mikroUSB latausta varten

Valot: Ei ole

Akunkesto: 15 tuntia

Paino: 350 g

Verkkosivusto: turtlebeach.com

Hinta: 130 €


PlusHyvä ääni tekee pelin seuraamisesta helppoa. Superhuman Hearing on taistelupeleissä iso plussa.
MiinusIstuvuus voisi olla parempi, ja tuntuma on yelisesti muovinen.
 data-srcset
Lompakolle ystävälliset kuulokkeet sopivat useimmille.

Lucid Sound on suhteellisen uusi kuulokebrändi, joka on erikoistunut pelaamiseen. Merkki on lähinnä pelaajien tunteman Trittonin alamerkki, vaikka Lucid Sounds kuvailee Trittonia kotisivuillaan näin: ”a leading high-end brand”.

LS30 näyttää melko tavanomaiselta pyöreine kuppeineen ja kiinteine pantoineen. Sekä kupit että panta on päällystetty pehmeällä tekonahalla. Ilman mikrofonia Lucid Soundin kuulokkeita voisi luulla tavalisiksi stereokuulokkeiksi.

Mikrofoni ei ole kiinteä, vaan sen pehmeä varsi on kiinni minijakkiliitännällä. Se on hyvä asia, jos haluaa käyttää kuulokkeita muuhunkin kuin pelaamiseen, mutta liitännän kuluessa yhteys voi kärsiä. Mikrofoni ei tee erityistä vaikutusta vaikka toimiikin kohtuullisesti. Ainakin jos ei kaipaa vastamelun kaltaisia ominaisuuksia, joita jotkut kilpailijat tarjoavat tässä hintaluokassa.

Ääni siirtyy langattomasti USB-lähettimen kautta, mutta LS30:n mukana tulee myös ämpärillinen johtoja. Kaksi minijakkijohtoa mikrofonin ja äänen analogiseen käyttöön, irtomikki ja vielä optinen johto (pelikonsoleille), joka liitetään USB-lähettimeen.

LS30 näyttää melko tavanomaiselta pyöreine kuppeineen ja kiinteine pantoineen. (Kuva: Lucid Sound)

 

Äänenlaatu

Äänen puolesta Lucid Sound LS30 on positiivinen yllätys. Äänikuva on tasapainoinen ja niin pamahdukset kuin herkät vivahteetkin erottuvat hyvin. Kuulokkeita voi käyttää myös musiikin kuunteluun, toisin kuin joitakin muita pelimalleja, jotka korostavat diskanttia piirtääkseen selvemmin esiin pelimaailman viholliset.

Johtopäätökset

Jos kaipaa pelaamiseen soveltuvia kuulokkeita eikä tavitse valoja, erityisiä nappeja ja virtuaalista surroundia, tarjoaa Lucid Sound LS30 hyvää vastinetta rahoille. Kilpailu on kuitenkin kovaa, ja jos haluaa kuulokkeet vain pelaamiseen, on olemassa samanhintaisia malleja, joissa on paljon enemmän pelaamista helpottavia ominaisuuksia.

mainos
mainos
Faktat

Tyyppi: Over-ear, suljettu

Elementti: 50 mm

Taajuusalue: 20–20 000 Hz

Puhekanavia: 2

Liitännät: langaton USB-lähetin, 3,5 mm, optinen

Valot: Ei ole

Akunkesto: 15 tuntia

Paino: 355 g

Verkkosivusto: lucidsound.com

Hinta: 150 €


PlusPaljon liitäntävaihtoehtoja. Uskomattoman hyvää ääntä tähän hintaan.
MiinusEi surroundia eikä peliominaisuuksia. Mikrofoni ei sytytä.
 data-srcset
Steelseries tarjoaa omalle lippulaivamallilleen vertaisensa vastustajan.

Arctis 5 on melko kevyt malli, jota Steelseries itse kutsuu aikuismalliksi. Ulkonäöltään kuulokkeet ovatki tavallista tyylikkäämmät. Leveä muovipanta syleilee ovaalia kuppia, ja mikrofonin saa taitettua siististi vasempaan kuppiin, kun se ei ole käytössä.

Useimmissa kuulokkeissa panta on kiinteä ja kupin vartta voi säätää, mutta tässä on toisin: varsi istuuu paikallaan ja panta on elastinen, vähän kuin hiihtolaseissa.

Kuulokkeissa tärkeintä on tietysti elektroniikka, ja tässä tapauksessa Steelseries ilmoittaa elementtien olevan samat kuin paljon kalliimmassa Siberia 840 -mallissa. Se selittänee äärimmäisen onnistuneen soundin.

Arctis 5 toimii kaikilla pelialustoilla (PC, Mac, PlayStation, Xbox, mobiili ja VR), mutta kaikista ominaisuuksista pääsee nauttimaan vain PC:llä.

RGB-valot ovat tietenkin ohjelmoitavissa. (Kuva: Steelseries)

 

Hyvä surround

Kuten muutkin pelikuulokkeet, voi Arctis 5:n mukauttaa peliin mukana tulevan ohjelmiston avulla. Tässä tapauksessa taajuutta ja äänen pakkausta voi säätää sekä ohjelmoida kuulokkeiden värivalot. Ja mikä hienointa, pelaamiseen voi valita virtuaalisen 7.1 surround-äänen. Arctis 5 käyttää DTS Headphones:X:ää, joka toimii parhaiten.

Äänenlaatu

Arctis 5 tosiaan perustuu samoihin elementteihin kuin kalliimmat mallit, ja on vain kääräsity yksinkertaisempaan pakettiin. Lopputulos on todella vakuuttava! Ääni on puhdas ja läpitunkematon aina syvimmästä bassosta korkeimpaan diskanttiin. DTS surround-äänen ansiosta viholliset havaitsee helposti, olivatpa he missä suunnassa tahansa. Saat siis syyttää vain itseäsi, jos joku pääsee kimppuusi.

mainos

Johtopäätökset

Arctis 5 on valikoiman halvimmasta päästä, mutta Steelseries on onnistunut tekemään kompromissin, jonka heikkouksia on vaikea löytää. Kuulokkeissa on kaikki ominaisuudet, joita tosipelaaja tarvitsee, valoefekteineen kaikkineen. Vain langattomuus puuttuu. Äänenlaatu on erinomainen ja kirsikkana kakun päällä on vielä DTS:X-surround, jonka ansiosta vihollisen huomaa ennen kohtalokasta hyökkäystä.

mainos
Faktat

Tyyppi: Over-ear, suljettu

Elementti: 40 mm

Taajuusalue: 20–22 000 Hz

Herkkyys: 98 dB

Impedanssi: 32 ohmia

Puhekanava: 7.1 (DTS Headphone:X)

Liitännät: USB-adapteri (sisään)

Valot: RGB

Paino: 281 g

Verkkosivusto: steelseries.com

Hinta: 120 €


PlusTodella hyvä ääni, hienostunut surround-vaikutelma ja mukava istuvuus lyömättömän hintaan.
MiinusEi ole langaton. Ei optista liitäntää.
 data-srcset
Razer Kraken Pro V2
Razerin toiseksi halvin kuulokkemalli sisältää tarvittavat ominaisuudet, mutta pro-tason pelaajat kääntynevät kalliimman mallin puoleen.
 data-srcset
Logitech G933 Artemis Spectrum
Logitechin huippukuulokkeissa on kaikki tarvittava pelin voittoon.
 data-srcset
HP Omen 800
HP Omen 800 on pehmeä ja mukava niin pitää kuin kuunnellakin. Soundi on kuitenkin liian tumma.
 data-srcset
Kingston HyperX Cloud Alpha
Nämä no-nonsense-kuulokkeet keskittyvät erinomaiseen äänenlaatuun ja korkeaan laatuun.
  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Lue myös

  No Content Available
  Vieritä ylös