Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bose QuietComfort Ultra Earbuds

Bosen parhaat täyslangattomat

Bose QuietComfort Ultra Earbuds jatkaa edeltäjänsä jalanjäljissä. Kuulokkeissa on siis paljon tuttua, mutta fiksut parannukset tekevät kokonaispaketista entistä houkuttelevamman.

Julkaistu 23.01.2024 - 11:25
Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Geir Gråbein Nordby

Kun mietitään kuulokemaailman tunnetuimpia brändejä, taitaa Bose pidellä valtikkaa. Nappikuulokepuolella amerikkalaismerkillä on kuitenkin ollut vaikeuksia pysyä maineensa tasalla. Onneksi Bose toi 2022 markkinoille erinomaisen täysin langattoman nappikuulokemallin: QuietComfort Earbuds II:n. Se onnistui korjaamaan lähes kaiken, mikä aiemmassa nappikuulokemallissa ollut pielessä.

Earbuds II ei jäänyt kovin pitkäikäiseksi, sillä nyt mallin on korvannut uusi lippulaiva QuietComfort Ultra Earbuds.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_09
Bosen uudessa lippulaivamallissa on uusia toimintoja, kuten Immersive Audio -asetus. Kuva: Bose

Ulkonäöltään uutuus muistuttaa edeltäjäänsä: ovaalit napit ovat iskunkestävää muovia. Tällä kertaa testaamamme musta versio näyttää samalta kuin ennen, paitsi että kotelon logo on kiiltävän mustan sijaan nyt hopeinen ja kuulokenapeissa on titaaninvärisellä levyllä musta logo, kun taas aiemmin käytössä oli musta levy ja valkoinen logo.

Mainos

Mustan lisäksi QuietComfort Ultra Earbuds on saatavana harmaavalkoisena.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_03 Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_04
<
>
Kuva: Bose

Käyttäjä voi valita, haluaako äänikuvan seuraavan pään liikettä, kuten tavallisissa kuulokkeissa, vai haluaako käyttää Immersive Audio -asetusta, jolloin ääni kiinnittyy tiettyyn sijaintiin, kuten kaiuttimet tekevät. Itse suosin ensimmäistä, koska paikallaan pysyvä ääni tuntuu minusta kuulokkeita käyttäessä vain oudolta. Videoita katsellessa se ehkä toimii, musiikin kuuntelussa ei.

EQ

Ääntä voi hienosäätää kolmekäyräisellä taajuuskorjaimella, jossa bassoa, keskirekisteriä ja diskanttia voi säätää erikseen. Tarjolla on neljä valmisasetusta, joissa basson ja diskantin korostus vaihtelee. Bose säätää huonekorjausta valitun EQ-säädön mukaan, jotta äänentoisto olisi aina parasta mahdollista.

Melunvaimennus ja puheluiden äänenlaatu

Kuulokkeet yhdistyvät Android-puhelimeen nopeasti, sillä ne ilmestyvät Bluetooth-listaukseen heti, kun on painanut kotelon takaa yhdistämisnappia.

Vastamelu oli jo QC Earbuds II -mallilla markkinoiden parhaimpia, eikä QuietComfort Ultra Earbuds onneksi ole edeltäjäänsä huonompi. Vastamelu on yhä parhaimpia kuulemiani, mutta samaa luokkaa kuin aiemminkin. Metron ja toimiston hälinä haipuvat tiehensä, ja myös ympäristöäänet toimivat moitteetta. Ulkopuoliset äänet pääsevät läpi luonnollisesti, mikä on mukavaa, kun haluaa kuulla puhetta tai lähestyvien autojen äänet.

Lue myös: Bose QuietComfort Ultra Headphones – Erinomainen vastamelu ja sointi

Puheluissa äänenlaatu on hyvä, joskaan ei niin täyteläinen kuin Sony WF-1000XM5 -kuulokkeilla. Vastapuoli sai hyvin selvää puheestani hälyisässäkin paikassa. Kaiken kaikkiaan melunvaimennus ja mikrofonit toimivat erinomaisesti, mutta Sony saattaa yhä olla paras äänenlaadussa.

Äänenkäsittelyä ei saa kokonaan pois päältä, joten päällä on joko vastamelu tai ympäristöäänet, joiden voimakkuutta voi säätää sovelluksesta.

Akunkesto on edelleen noin 6 tuntia nappien osalta, ja kotelosta saa 18 tuntia lisää soittoaikaa vastamelun ollessa päällä, mikä on ihan hyvä tulos. Jos laittaa päälle myös Immersive Audion, vähenee akunkesto 4 + 12 tuntiin, mikä taas on aika vähän.

Bose QuietComfort Ultra Earbuds: äänenlaatu

Kun yhdistän kuulokkeet iPhone 15 Pro Maxiin, en huomaa QC Earbuds II:n ja QC Ultra Earbudsin äänenlaadussa eroa. Earbuds II on ehkä ihan hitusen terävämpi ylemmässä keskirekisterissä, mutta kummallakin riittää virtaa yläpäässä. Sama pätee Brandi Carlilen lauluun, joka tuntuu välillä turhan kovalta Brandy Clarkin kanssa esitetyssä Dear Insecurity -kantriduetossa.

Kun vaihdan Android-puhelimeen (Asus Zenfone 9), joka tukee aptX-koodekkia – ja tässä tapauksessa myös Losslessia – tapahtuu Ultra Earbudsin soinnissa tärkeä muutos. Odotin kuulevani hienojakoisempaa diskanttia, ja niin käykin. Mutta mikä vielä tärkeämpää, kova keskirekisteri tulee erottelevammaksi. Ero ei ole aivan suuren suuri, mutta kuitenkin kuuluva. Brandi Carlile säilyttää lauluäänessään raakutta, joka ei kuitenkaan ala kuulostaa väsyttävältä.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds GeirNordby
QC Ultra Earbuds on edelleen tyylikäs kuulokemalli, jossa uutta on nappien titaaninväriset levyt. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Popmusiikki ja akustinen toistuvat hyvällä energialla. Parhaimpiin kuulokkeisiin verrattuna sointi on välillä vähän lattea, mutta äänenlaatu on ehdottomasti premium-luokkaa.

Äänenlaatu ei kuitenkaan mielestäni yllä Sony WF-1000XM5:n tai Bowers & Wilkins Pi7 S2:n tasolle, JBL Tour Pro 2:sta ja sen ylivoimaisesta EQ:sta puhumattakaan.

Joten ei, Bose ei vieläkään ole soinniltaan paras. Mutta kokonaisuutena QC Ultra Earbuds on erittäin hyvä.

Bose_QuietComfort_Ultra_Earbuds_05
Kuva: Bose

Yhteenveto: Bose QuietComfort Ultra Earbuds

QuietComfort Ultra Earbuds on Bosen kaikkien aikojen paras täyslangaton kuulokemalli, vaikkakin parannus edeltäjäänsä, QC Earbuds II -malliin on vain marginaalinen. Android-käyttäjät saavat lisäytyä sointiin aptX Adaptive/Lossless-tuen ansiosta. Immersive Audio -asetus tuntuu vähän turhalta kikkailulta, josta en itse olisi valmis maksamaan ekstraa. Kokonaisuutena kuulokkeet ovat kuitenkin erittäin hyvät, sillä niissä yhdistyvät hyvä puheluiden äänenlaatu, tehokas vastamelu ja luonnolliset ympäristöäänet. Bosen uutuuskuulokkeita kehtaa suositella varsinkin aptX Lossless -koodekkia tukevan Android-puhelimen kumppaniksi.

Karakter
Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Vahva ja hyvä sointi, joka on vieläkin parempi aptX Losslessia käyttäen. Mukava istuvuus, hyvä äänenlaatu puheluissa, tehokas vastamelu. Keskirekisteri voi olla turhan raaka ja basso suttuinen. Keskinkertainen akunkesto. Sovellus on välillä hidas. BT-yhteydellä kuuluu heikkoa kohinaa. Äänenkäsittelyä ei saa pois päältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top