Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bose QuietComfort Headphones

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Bose QuietComfort Headphones seuraa mallistossa QC45-mallia ja asettuu mallistossa Ultra-mallin alapuolelle. Kysymys kuuluu, olikohan uutuus aivan välttämätön lisä mallistoon?

Julkaistu 09.02.2024 - 07:00
Bose QuietComfort Headphones
Geir Gråbein Nordby

Bose julkisti jokin aikaa sitten QuietComfort Ultra Headphones -sankakuulokemallin, jota olikin jo odotettu. Mallin paranneltu äänenlaatu tarkoitti myös kalliimpaa hintaa, eikä kaikille 500 euron hinta muovisista sankakuulokkeista vain tunnu järkevältä tai mahdolliselta.

Niinpä Bose julkaisi samaan aikaan myös toisen mallin, jonka nimi on yksinkertaisesti QuietComfort Headphones. Ultra-version parannukset on jätetty pois, joten riisutusta mallista puuttuvat aptX Lossless (ja aptX ylipäätään) sekä Immersive-sointiasetus. Bose kutsuu jälkimmäistä virheellisesti huoneeseen mukautuvaksi ääneksi, jonka pitäisi simuloida kuulijan edessä olevista kaiuttimista tulevaa ääntä. Asetus toimii vähän sinne päin, joten on vain järkevää tuoda mallistoon kuulokkeet ilman tätä toimintoa. Sen sijaan olisin toivonut näkeväni häviöttömän äänen myös edullisemmassa mallissa.

Bose QuietComfort Headphones vs QC Ultra Headphones in cases
Bose Quiet Comfort Headphones (oikealla) on kulmikkaassa kotelossa ja Ultra-malli ovaalissa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Lue myös: Bose QuietComfort Ultra Headphones – Erinomainen vastamelu ja sointi

Mainos

Ultra-mallissa on hipaisukytkimet, mutta QC-mallissa on fyysinen on/off-nappula, jolla myös Bluetooth laitetaan päälle tai pois. Aivan kuten QC 45:ssä ja vanhemmassa QC 35 -mallissa siis. Myös soiton aloitus ja pysäytys sekä volyyminsäätö tapahtuu fyysisiä nappeja käyttäen kuten edeltäjissäkin. QC Headphones -mallista on vaikea löytää mitään uutta.

Bose QuietComfort Headphones GeirNordby
Bose QuietComfort Headphones istuu mukavasti ja sopii hyvin myös silmälasien käyttäjille. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Sama sisältä?

Vaikutelma siitä, että QC Headphones on vanha kuulokemalli uudessa paketissa vain korostuu Bluetooth-version kohdalla. Se on nimittäin vanhempaa 5.1-versiota, kun taas Ultra-mallissa käytössä on 5.3. Kuulokkeissa ei myöskään käytetä LE-Audio-toimintoja (LC3), mikä kuluttaisi vähemmän virtaa. Rehellisesti sanoen QC Headphones on aivan identtinen QuietComfort 45 -mallin kanssa, ja voin jo paljastaa, että vastamelukin on aivan sama. Ei siis lainkaan huono, vaan aivan loistava. Ei toki aivan yhtä hyvä kuin Sony WH-1000XM5 -kuulokkeilla, mutta ehdottomasti hoitaa hommansa.

Myös puheluiden äänenlaatu on ihan hyvä, vaikkakin hieman ohut. Käyttäjän puhe kuulostaa lattealta ja ilmatiiviiltä hälyssä vastamelun toiminnasta johtuen. Bose ei ole tässä ainoa, mutta jos kaipaa kuulokkeita erityisesti toimistolla puheluita puhumiseen, suosittelen siihen tarkoitukseen tehtyjä kuulokkeita.

Bose_QuietComfort_Headphones vs QuietComfort Ultra Headphones
Bose QuietComfort Ultra Headphones -mallin (vasemmalla) kiinnikkeet ovat elegantimmat kuin QuietComfort Headphones -mallissa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Bose QuietComfortin äänenlaatu

Bose QC Headphones eroaa edeltäjästään QC 45 -mallista musiikin äänentoistollaan. Syväbassossa on huomattavasti enemmän energiaa, minkä kuulee Brandy Clarkin Dear Insecurity -countryballadin pianopedaalin poljennassa. Matalat äänet toistuvat selkeämmin kuin olen tainnut ennen kuullakaan, ja jokainen pedaalin painallus vaatii huomiota.

Kuulostaa ehkä positiiviselta asialta, mutta liika on liikaa. Vaikka elektropopin bassorytmeissä on kivaa energiaa, se vie toisaalta liikaa huomiota keskirekisteriltä. Diskantti ei toistu lineaarisesti, joten osa jää peittoon, kun taas osa korostuu. QC Headphones onnistuu siis kuulostamaan samaan aikaan suttuiselta ja ylikorostamaan s-äänteitä terävinä.

Lue myös: Bose QuietComfort 45 – Bose ei yllätä

Sovelluksen taajuuskorjaimella ei saa säädettyä tilannetta juuri paremmaksi, sillä käyriä on vain kolme: basso, keskirekisteri ja diskantti. Bassoa vaimentamalla pääsee johonkin asti, mutta en saa millään sointia säädettyä luonnollisen kuuloiseksi.

Olen nähnyt arvioita, joissa ääntä moititaan oudoksi, ja nyt on pakko olla samaa mieltä. QuietComfort 45 -mallin käyrät näyttävät muuten samalta paitsi basson osalta. Edeltäjä oli tasapainoisempi ja siksi omiin korviini yleisesti ottaen paremman kuuloinen.

Bose QuietComfort Headphones SPREAD 2
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Bose QuietComfort Headphones

Bose QuietComfort Headphones on ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan riisutumpi versio Ultra-mallista. Onneksi vastamelu on lähes samaa tasoa ja todella erinomainen. Myös puheluiden äänenlaatu on hyvä.

Äänenlaatu musiikkia kuunnellessa on sen sijaan vähän niin ja näin. Sovelluksen EQ-asetuksista sointia saa parannettua, mutta tässä hintaluokassa se ei riitä. Ennen säätöjä bassoa on liikaa, keskirekisteriä liian vähän ja diskantti epätasainen, joten akustinen musiikki soi oudosti.

Ei sointi hirveä ole, mutta musiikki ei oikein liikuta. Ottaen huomioon, että edeltäjä kuulosti tehdasasetuksillaan paremmalta ja on halvempikin (niin kauan kuin varastoa riittää), suosittelisin QC45-mallia tämän sijaan.

Karakter
Bose QuietComfort Headphones
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä vastamelu, selkeä puhe puheluissa ja käyttäjän oma ääni erottuu. Hyvä sovellus. Äänenlaatu on pettymys. Ei aptX-tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top