TESTISSÄ : 6 highend-pelikuuloketta

Luksusluokan pelisoundit

Pelikuulokkeisiin satsaaminen kannattaa, sillä äänenlaatu paranee huimasti jo parinkympin lisäpanostuksella.

Nämä säät, mikä ihana tekosyy istua sisällä pelaamassa! Mahtavaan pelikokemukseen kuuluu tietysti mahtava ääni.

Jokin aika sitten testasimme pelikuulokkeita premium- ja budjettiluokassa. Nyt tutustumme highend- malleihin nähdäksemme, mihin pelimaailmassa on mahdollista päästä, jos raha ei ole este.

Tässä välissä on hyvä huomauttaa, että highend ei tarkoita tässä sarjassa samaa kuin hifikuulokkeiden maailmassa – pelikuulokkeiden hintahaitari on paljon pienempi.

Hyvästi johtosyheröille

Kun kuvetta kaivaa pelikuulokeostoksilla, on todennäköisintä osua langattomiin kuulokkeisiin. Neljä kuudesta testimallistamme on langattomia, ja niistä muutamassa voi jopa itse valita, käyttääkö kuulokkeita johdon kanssa vai ilman. Voittajat ovat johdollisia, mutta sen ei pidä tulkita tarkoittavan, että langaton äänensiirto tarkoittaisi jotenkin huonompaa laatua. Ei suinkaan, vaan voittajissa sattui olemaan muita ratkaisuja, jotka vain painoivat vaakakupissa enemmän.

Tässä hintaluokassa voi olettaa saavansa USB-äänikortin paketin mukana. Siitä on iloa monessa tapauksessa, sillä joidenkin tietokoneiden integroidut äänikortit ovat melko heikkoa laatua. Lisäksi se mahdollistaa surroundkäsittelyn sisällyttämisen äänikorttiin.

Highend-kuulokkeita ei ehkä kannata katsella, jos valoefektit ovat itselle tärkeässä roolissa. Useimmat testin kuulokkeet eivät ole lähteneet mukaan RGB-valoiloitteluun. Vain Razerilla ja Asuksella on valot, eivätkä nekään mitenkään hienommat kuin valmistajan edullisemmissa malleissa.

(Kuva: Sennheiser)

Bluetooth pannassa

Yleensä langattomuus on yhtä kuin Bluetooth. Peleissä tämä ei päde, sillä Bluetooth on liian hidas ja epävakaa ympäristöihin, joissa sekunnin murto-osan viive voi johtaa häviöön. Niinpä langattomissa pelikuulokkeissa on 2,4 GHz:n taajuudella toimiva USB-adapteri.

mainos

Viihdyttävyys ennen kaikkea

Tässä hintaluokassa rahalle tosiaan saa vastinetta äänenlaadun muodossa. Hyvissä elementeissä kohinaa on vähän ja vahvistimet ovat riittävän tehokkaat. Hyvä äänenlaatu ei tässä tapauksessa tarkoita neutraalia soundia, sillä pelaamisessa pyritään viihdyttävään ääneen, jossa tujakka basso tuo mehukasta syvyyttä räjähdyksiin. Ääniprofiileja voi yleensä vaihdella itse ohjelmistossa, jolloin vaikkapa korostettu diskantti tuo paremmin ympäristön rasahduksia ja muita yksityiskohtia esiin.

mainos

Muiden kanssa pelatessa mikrofoni on myös tärkeä, ja tässä ero halpoihin malleihin on huomattava. Highend-luokassa on kunnon hifimikit, jotka toistavat puhetta luonnollisesti ja usein myös elektronisesti kohinaa poistaen, jolloin ympäristön äänet eivät häiritse pelaajan puhetta.

Viholliset ympärilläsi

Kaikissa testin kuulokkeissa on jonkinlainen surroundääni. Se tuo realismia peleihin, jolloin tunne pelin maailmassa liikkumisesta vahvistuu. Oikein tehtynä surround antaa merkittävän edun 3D-ampumispeleissä, joissa takaa hiipivät viholliset voi kuulla ennen kuin on liian myöhäistä. Asuksen kuulokkeet menevät tässä pisimmälle: niissä on kahdeksan elementtiä aidon 7.1-äänen luomiseksi.

(Kuva: Razer)

HyperX Cloud Orbit S

Laadukasta peliääntä edullisesti

HyperX Cloud Orbit S on viime vuoden parhaan pelikuulokemallin valepukuinen versio.

Ääni & Kuva kiteyttää

Avoin, tarkka ja tyylikäs äänenlaatu. Waves NX -surround onnistuu paremmin kuin moni muu.
Surround ei vakuuta yhtä hyvin kuin Asus ROG Thetan.
 • Alusta: PC, Mac, mobiililaitteet, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Tyyppi: Over-ear, suljettu
 • Elementit: 100 mm, magnetostaattinen
 • Kanavat: 2.0/7.1
 • Taajuusalue: 10–50 000 Hz
 • Liitännät: USB, 4-polig 3,5 mm:n plugi
 • Lataus: Mikro-USB
 • Akunkesto: –
 • Valot: –
 • Verkkosivusto: hyperxgaming.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 330 €

Yli 10 miljoonalla myydyllä kappaleella HyperX on maailman suurimpia pelikuulokevalmistajia. Tavallisesti merkki tarjoaa paljon vastinetta huokealle hinnalle.

Cloud Orbit S on valmistajan kallein pelikuulokemalli, ja se eroaa joukosta muutenkin. Sisäpuolesta vastaa nimittäin highend-kuulokkeistaan tunnettu Audeze, joka myös voitti Vuoden parhaan tittelin pelikuulokkeissa 2019 Audeze Mobius -mallillaan. Oikeastaan Cloud Orbit S on Mobius valepuvussa.

Sisäpuolesta vastaa highend-kuulokkeistaan tunnettu Audeze. Kuva: HyperX

Perinteisten dynaamisten elementtien sijaan kuulokkeissa on käytetty magnetostaattisia elementtejä, jotka tarjoavat lähes sähköstaattisten kaiutinelementtien veroisen äänentoiston.

Toinen erikoisuus on Waves NX -surroundteknologia, joka tarjoaa virtuaalisen 7.1-surroundin lisäksi kiinteästi kuulijan eteen sijoittuvan äänen. Niinpä stereokuva säilyy, vaikka päätä kääntäisikin! Kikka tehdään asentomittarin avulla, joka lukee pään asentoa tuhat kertaa sekunnissa, lisäksi tarvitaan toki myös DSP-tehoja ja digitaikaa.

On aika yllättävää, että Audeze lainaa tällä tavalla tekniikkaansa HyperX:lle, sillä Bluetoothia lukuun ottamatta kuulokkeet tarjoavat kaiken saman kuin menestyksekäs Mobius-mallikin, ja vähän edullisempaan hintaankin. Audeze lienee laskeskellut, että myyntiä tulee maailman suurimpien pelikuulokevalmistajan kautta enemmän kuin omillaan – Audeze on kuitenkin vähemmän tunnettu merkki, jolla sattuu olemaan yksi todella hyvä ja kallis tuote valikoimissaan.

Ei siis ihme, että kaiken tämän tietäen soundikin on aika lailla identtinen Mobiuksen kanssa. Sama tarkkuus pienissä yksityiskohdissa. Sama avoimuus ja keveys. Sama voima, jolla 10-senttinen ovaali kalvo soittaa bassoa. Ja sama epäusko, kun aistejani puijataan äänellä, joka tuntuu tulevan suoraan näytöstä.

Pieni erokin löytyy. HyperX on ilmeisestikin pyytänyt, että Wavesin tilavaikutelmaa säädetään hieman, jolloin soundi vaikuttaa vähemmän kaiutinmaiselta ja enemmän kuulokemaiselta. Stereoperspektiivin toki kärsimättä.

mainos

Johtopäätökset

Audezen magnetostaattisten elementtien, Waves NX -surroundtekniikan ja HyperX:n hinnan muodostama yhdistelmä tekee Cloud Orbit S:stä lyömättömän. Vaikka testin kaikissa kuulokkeissa äänenlaatu on hyvä tai oikein todella hyvä, eivät muu yllä tälle tasolle. Keinotekoinen stereovaikutelma on pelatessa todella hyvä, sillä se pitää näytön sisällön ja äänen johdonmukaisesti kohdillaan.

mainos

 

Audezen magnetostaattisten elementtien, Waves NX -surroundtekniikan ja HyperX:n hinnan muodostama yhdistelmä tekee Cloud Orbit S:stä lyömättömän. Kuva: HyperX

mainos
Asus ROG Theta 7.1

Ehtaa surroundia kuulokkeista

Heippa vaan virtuaalinen surround – Asus tarjoaa oikeaa 7.1-ääntä!

Ääni & Kuva kiteyttää

Aito 7.1-surroundääni – ja sen huomaa! Loistava äänenlaatu ja miellyttävä istuvuus. Rahoilleen saa todella vastinetta!
Kupit ovat todella isot ja kömpelöt, hyvästä syystä kylläkin. Langaton käyttö ei onnistu.
 • Alusta: PC, PlayStation 4, Mac, Nintendo Switch, mobiililaitteet
 • Tyyppi: Over-ear, suljettu
 • Elementit: 6 x 30 mm, 2 x 40 mm
 • Kanavat: 7.1
 • Taajuusalue: 20–40 000 Hz
 • Liitännät: USB-C
 • Lataus: –
 • Akunkesto: –
 • Valot: Asus Aura RGB
 • Verkkosivusto: asus.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 300 €

Asus ROG Theta 7.1 ei huku massaan. Korvakupit eivät ole pelkästään isot, ne ovat giganttiset! Jättikoko on seurausta siitä, että niihin on mahdutettu peräti kahdeksan kaiutinelementtiä. Kuulokkeissa ei siis tarvitse tyytyä virtuaaliseen surroundiin, vaan tarjolla on aivan oikea 7.1-kanavainen surround! Kolme pientä 30 mm:n elementtiä kummassakin kupissa hoitelevat etu-, sivu- ja takakaiuttimien tehtäviä, ja 40 mm:n elementti molemmin puolin päätä vastaa syväbassosta. Asuksen designtiimi ansaitsee aplodit, sillä jotenkin kaiken tämän tunkeminen kuulokkeisiin on onnistuttu toteuttamaan suhteellisen tyylikkäästi.

Panta ja metalliset kiinnikkeet ovat vankat, 650-grammaiset kuulokkeet ovat onneksi anteliaasti pehmustetut, joten ne eivät paina päätä. Kuppien materiaalina on alumiini, joka on paitsi tyylikäs myös jäähdytyksen kannalta toimiva ratkaisu. DA-muuntajien asiantuntijan ESS:n sisäänrakennetut vahvistimet nimittäin vaativat hyvää viilennystä.

Asus ROG Theta 7.1 ei ole mikään seinäruusu. Surroundäänestä vastaavat kahdeksan elementtiä per kuppi vievät nimittäin tilaa. Kuva: Asus

Tekniikkaa kuulokkeissa piisaa sen verran, että ajatus akkukäyttöisyydestä ja sitä myöten langattomuudesta on mahdoton. Kumipäällysteiset johdot ovat puoli senttiä paksut.

Kaikkia Asus ROG -laitteita ohjataan ROG Armory -ohjelmalla. Mittavien äänisäätöjen lisäksi tarjolla on makroja ja valojen synkronointia. Säätövaihtoehtojen määrän huomioiden ohjelma on todella selkeä. Valmiita ääniasetuksia on kahdeksan, ja lisääkin voi luoda huomioiden esimerkiksi kanavien määrän, taajuuskorjaimen, ympäröivän tilan ja puheen vahvistuksen.

Mikrofonikaan ei ole perustasoa. Asus ilmoittaa vastamelun toimivan tekoälyn avulla, mutta ei selviä, tarkoitetaanko sillä algoritmipohjaista vai koneoppivaa teknologiaa. Ainakin puhe erottuu selkeästi.

Tämä ei ole Asuksen ensimmäinen aidon surroundin kuulokemalli. Muutama vuosi sitten testasimme ROG Centurionin, mutta sen jälkeen tekniikka on onnistuttu paketoimaan käytännöllisemmin eikä kömpelöstä äänikortistakaan tarvitse enää huolehtia.

Laittaessani kuulokkeet ensi kerran päähäni minulla oli epäilykseni, sillä surroundäänen luominen ei riipu vain elementtien määrästä. Asus on kuitenkin onnistunut. Surround tempaa mukaansa pelimaailmaan, ja eri puolilta tulevat äänet on helppo paikallistaa – paljon helpompi kuin virtuaalisella 7.1-surroundilla varustetuilla kuulokkeilla. Tärkeää on sekin, että elementit kuulostavat hyviltä: basso on vakaa mutta ei hallitseva (paitsi jos haluaa säätää sen sellaiseksi ROG Armorylla), ja ylärekisterin vivahteet toistuvat kirkkaina. Jos arvostelisin kuulokkeita hifikriteereillä, sanoisin, että viimeinen tujaus läpinäkyvyyttä puuttuu. Mutta nyt on kyseessä viihdyttävä pelikuulokemalli, ja Asus on todella saanut elementtinsä toimimaan hyvin yhdessä!

mainos

Johtopäätökset

Asus ROG Theta 7.1 on valtava ja näyttävä kuulokemalli, sillä surroundäänestä vastaavat kahdeksan elementtiä per kuppi vievät tilaa. Ulkokuori kätkee sisäänsä loistavan äänenlaadun, josta etenkin aito ja toimiva surround on mainittava erikseen. Ohjelmasta on helppo säätää eri vaihtoehtojen välillä, eikä kokonaisuudesta puutu oikeastaan muuta kuin langattomuus. Mutta akunkeston kannalta siinä ei kyllä olisi mitään järkeä!

mainos
ROG Theta 7.1 on viihdyttävä pelikuulokemalli, ja Asus on todella saanut elementtinsä toimimaan hyvin yhdessä! Kuva: Asus

 

Astro A50

Mukava mutta työläs

Astron huippumallia on ilo käyttää ja ilo kuunnella – mutta vaatii hieman taistelua, että siihen asti pääsee.

Ääni & Kuva kiteyttää

Todella miellyttävät päässä. Erittäin hyvä äänenlaatu. Tukiasema on näppärä.
Hankalat säädöt. Ohjelmisto on aika kamala.
 • Alusta: PC, PlayStation 4, Mac
 • Tyyppi: Over-ear, avoin
 • Elementit: 40 mm
 • Kanavat: 2.0/7.1 (Dolby Audio)
 • Taajuusalue: 20–20 000 Hz
 • Liitännät: USB, optinen, stereoplugi
 • Lataus: Tukiasema/Micro-USB
 • Akunkesto: 15 h
 • Valot: –
 • Verkkosivusto: astrogaming.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 350 €

Logitechin maine perustuu hiireen (vähän kuin Disney!), mutta vuosien saatossa toimintaa on laajennettu sinne ja tänne (silkkaa Disneytä!). Yksi Logitechin sateenvarjon alle mahtuva brändi on pelimerkki Astro.

Astro A50 on langaton kuulokemalli PC-, Mac- ja PS4-käyttöön (Xbox One -versiokin löytyy). Tukiasema kokoaa USB:n ja analogisen sisääntulon ja toimii samalla latausasemana. Kuulokkeet ovat melko isot, etenkin kantikkaat muoviset kupit. Panta on pehmeä ja joustava, mutta sen säätö vaatii molemmat kädet ja kuulokkeiden ottamista pois päästä. Oikeassa kiinnikkeessä on kaksi nappia suosikkitoimintojen ja kolmen ääniprofiilin ohjaamiseen.

 

Astro A50 on langaton kuulokemalli PC-, Mac- ja PS4-käyttöön. Oma versio löytyy myös Xbox Onelle. Kuva: Astro

Suoran latauksen sijaan – jota kaikki muut käyttävät – Logitech on päätynyt 100-prosenttisen huonoon Windows Storeen, josta Astro Command Center on ladattavissa. Astro Command Centerissä on hyviä ominaisuuksia ja kaikki asetukset tallentuvat kuulokkeisiin, joten pysyvät mukana vaikka äänilähdettä vaihtaisikin. Miinusta Astro saa täysin mahdottomasta käyttöliittymästä, joka ei noudata mitään Windows-logiikkaa ja jonka vuoksi niinkin yksinkertainen asia kuin taajuuskorjain muuttui todella monimutkaiseksi – jopa allekirjoittaneelle, joka on kuitenkin rakennellut omia taajuuskorjaimiaan lukioajoista lähtien.

Onneksi rauta toimii paremmin. Kunhan Astro A50:n on saanut aseteltua sopivaan kokoon, malli istuu todella miellyttävästi päähän. Kupit on pehmustettu ihanan pehmeällä kankaalla, joka tuntuu kuin upottautuisi säkkituolin uumeniin. Koostaan huolimatta kuulokkeet ovat melko kevyet, joten käyttö onnistuu tuntikausia putkeen pollan rasittumatta.

Astro A50 on valmistajan mukaan avoin malli, vaikka kupit näyttävät suljetuilta. Diskantti ja keskirekisteri soivat avoimille malleille tyypillisen ilmavan vapautuneesti. Ne eivät kuitenkaan jyrää bassoa, joka taas soi tiukkana ja muhkeana kuin suljetuissa kuulokkeissa. Tehdasasetuksilla soundi on kuitenkin hiukan tumma ja pidättyvä, joten vierailu pahamaineiseen Astro Command Centerin taajuuskorjaimeen on välttämätön.

Johtopäätökset

Astro A50 on kaksijakoinen kokemus. Toisaalta meillä on kuulokkeet, jotka istuvat todella mukavasti ja joiden äänenlaatu on todella hyvä. Toisaalta näistä puolista pääsee nauttimaan vasta sitten, kun on käynyt läpi melkoisen monimutkaisen ja raskaan säätövaiheen. Oikeastaan koko ohjelma kannattaa poistaa, kun asetukset on saanut ladattua kuulokkeisiin. sillä tavalla maailmasta tulee vähän parempi paikka.

mainos

 

mainos
Astro A50 on melko suuri malli kantikkaine kuppeineen. Kuva: Astro

Sennheiser GSP 670
Sennheiserin kuulokkeissa on loistava ääni, hyvä ohjelma ja keskinkertainen istuvuus.
Razer Nari Ultimate
Razer tuntee asiakkaansa, jotka eivät varmasti pety tähän viihdyttävään pelikuulokemalliin.
Audio-Technica ATH-G1WL
Audio-Technica puhuttelee keski-ikäistä hifinörttiä, jonka vapaa-aikaan kuuluu myös pelaaminen.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
MiniLED on tämän vuoden televisiohitti: tuhansien pienien ledvalojen avulla on tarkoitus puhaltaa uutta eloa LCD-teknologiaan. Kiinalainen TCL ehtii ensimmäisten joukossa markkinoille MiniLED-mallillaan.
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös