Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ROG Theta 7.1

Ehtaa surroundia kuulokkeista

Heippa vaan virtuaalinen surround – Asus tarjoaa oikeaa 7.1-ääntä!

Julkaistu 03.03.2020 - 19:36
Asus ROG Theta 7.1
John Hvidlykke

Asus ROG Theta 7.1 ei huku massaan. Korvakupit eivät ole pelkästään isot, ne ovat giganttiset! Jättikoko on seurausta siitä, että niihin on mahdutettu peräti kahdeksan kaiutinelementtiä. Kuulokkeissa ei siis tarvitse tyytyä virtuaaliseen surroundiin, vaan tarjolla on aivan oikea 7.1-kanavainen surround! Kolme pientä 30 mm:n elementtiä kummassakin kupissa hoitelevat etu-, sivu- ja takakaiuttimien tehtäviä, ja 40 mm:n elementti molemmin puolin päätä vastaa syväbassosta. Asuksen designtiimi ansaitsee aplodit, sillä jotenkin kaiken tämän tunkeminen kuulokkeisiin on onnistuttu toteuttamaan suhteellisen tyylikkäästi.

Panta ja metalliset kiinnikkeet ovat vankat, 650-grammaiset kuulokkeet ovat onneksi anteliaasti pehmustetut, joten ne eivät paina päätä. Kuppien materiaalina on alumiini, joka on paitsi tyylikäs myös jäähdytyksen kannalta toimiva ratkaisu. DA-muuntajien asiantuntijan ESS:n sisäänrakennetut vahvistimet nimittäin vaativat hyvää viilennystä.

ROG Theta 7.1 Scenario photo 3 scaled 1
Asus ROG Theta 7.1 ei ole mikään seinäruusu. Surroundäänestä vastaavat kahdeksan elementtiä per kuppi vievät nimittäin tilaa. Kuva: Asus

Tekniikkaa kuulokkeissa piisaa sen verran, että ajatus akkukäyttöisyydestä ja sitä myöten langattomuudesta on mahdoton. Kumipäällysteiset johdot ovat puoli senttiä paksut.

Mainos

Kaikkia Asus ROG -laitteita ohjataan ROG Armory -ohjelmalla. Mittavien äänisäätöjen lisäksi tarjolla on makroja ja valojen synkronointia. Säätövaihtoehtojen määrän huomioiden ohjelma on todella selkeä. Valmiita ääniasetuksia on kahdeksan, ja lisääkin voi luoda huomioiden esimerkiksi kanavien määrän, taajuuskorjaimen, ympäröivän tilan ja puheen vahvistuksen.

Mikrofonikaan ei ole perustasoa. Asus ilmoittaa vastamelun toimivan tekoälyn avulla, mutta ei selviä, tarkoitetaanko sillä algoritmipohjaista vai koneoppivaa teknologiaa. Ainakin puhe erottuu selkeästi.

Tämä ei ole Asuksen ensimmäinen aidon surroundin kuulokemalli. Muutama vuosi sitten testasimme ROG Centurionin, mutta sen jälkeen tekniikka on onnistuttu paketoimaan käytännöllisemmin eikä kömpelöstä äänikortistakaan tarvitse enää huolehtia.

Laittaessani kuulokkeet ensi kerran päähäni minulla oli epäilykseni, sillä surroundäänen luominen ei riipu vain elementtien määrästä. Asus on kuitenkin onnistunut. Surround tempaa mukaansa pelimaailmaan, ja eri puolilta tulevat äänet on helppo paikallistaa – paljon helpompi kuin virtuaalisella 7.1-surroundilla varustetuilla kuulokkeilla. Tärkeää on sekin, että elementit kuulostavat hyviltä: basso on vakaa mutta ei hallitseva (paitsi jos haluaa säätää sen sellaiseksi ROG Armorylla), ja ylärekisterin vivahteet toistuvat kirkkaina. Jos arvostelisin kuulokkeita hifikriteereillä, sanoisin, että viimeinen tujaus läpinäkyvyyttä puuttuu. Mutta nyt on kyseessä viihdyttävä pelikuulokemalli, ja Asus on todella saanut elementtinsä toimimaan hyvin yhdessä!

Johtopäätökset

Asus ROG Theta 7.1 on valtava ja näyttävä kuulokemalli, sillä surroundäänestä vastaavat kahdeksan elementtiä per kuppi vievät tilaa. Ulkokuori kätkee sisäänsä loistavan äänenlaadun, josta etenkin aito ja toimiva surround on mainittava erikseen. Ohjelmasta on helppo säätää eri vaihtoehtojen välillä, eikä kokonaisuudesta puutu oikeastaan muuta kuin langattomuus. Mutta akunkeston kannalta siinä ei kyllä olisi mitään järkeä!

ROG Theta 7.1 Scenario photo 5 scaled 1
ROG Theta 7.1 on viihdyttävä pelikuulokemalli, ja Asus on todella saanut elementtinsä toimimaan hyvin yhdessä! Kuva: Asus

 

Karakter
Asus ROG Theta 7.1
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Aito 7.1-surroundääni – ja sen huomaa! Loistava äänenlaatu ja miellyttävä istuvuus. Rahoilleen saa todella vastinetta! Kupit ovat todella isot ja kömpelöt, hyvästä syystä kylläkin. Langaton käyttö ei onnistu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top