TESTISSÄ Fujifilm X-H2

Kaikin puolin moitteeton kamera

Fujifilm X-H2 on niin erinomainen, että lyö laudalta monet paljon kalliimmat kamerat.

Fujifilm XH2 oppslag

Foto: Lasse Svendsen

Fujifilm X-H2 on monin tavoin identtinen X-H2S-kameran kanssa, mutta muutamia tärkeitä ominaisuuksia on uusittu. Siinä missä Fujifilm X-H2S on suunnattu äärimmäistä kuvausnopeutta ja automaattitarkennusta tarvitseville kuvaajille, tarjoaa X-H2 äärimmäistä resoluutiota ja ennen kaikkea 8K-videokuvausta.

Uusi taustavalaistu CMOS-kenno ja 40 megapikselin resoluutio tekevät X-H2-kamerasta luokkansa kovimman resoluution mallin. Eikä siinä vielä kaikki, sillä kamera mahdollistaa myös kuvaamisen peräti 160 Mp:n resoluutiolla!

Siitä pian lisää, mutta selvitetään ensin hiukan tarkemmin X-H2S:n ja X-H2:n välisiä eroja.

Mainos

Lue myös: Fujifilm X-HS2 – Luokkansa nopein kamera

Kummassakin on 7 aukkoarvon kuvanvakain ja Fujifilmin X-Trans-värisuodin, mutta S-versiossa on 26 Mp:n pinotun rakenteen kenno, joka tarjoaa 4K-videota Applen ProRes-laadulla.

Fujifilm X-H2S on siis suunniteltu etenkin urheilu-, toiminta- ja eläinten kuvaukseen, ja se onkin tuplasti nopeampi kuin X-H2 nopeudellaan 40 kuvaa/s (automaattitarkennus päällä). Elektronisen sulkimen kanssa X-H2 kuvaa nopeudella 20 fps (1,29-kertaisella rajauksella), ja mekaanisen suljinta käyttäen nopeus on 15 fps. Valittavana on jopa vielä nopeampi suljin, jonka lyhyin suljinaika on 1/180 000 s. Sekin on ainutlaatuinen ominaisuus tämän hintaluokan kamerassa.

Kuva: Lasse Svendsen

Fujifilm X-H2:

Listasta voi todeta, että X-H2 on hyvin samanlainen kuin X-H2S, ja kamerat ovatkin ulkonäöltään aivan identtiset. Molempiin saa halutessaan Fujifilmin lisävarusteena myytävän tuulettimen, joka kiinnitetään kameran takapuolelle jäähdyttämään laitetta videokuvauksen aikana. Jäähdytyksen ansiosta kuvausaikaa saa pidennettyä 160 minuutista 240 minuuttiin.

Video

X-H2 tallentaa 8K/30p -videota koko kuva-alalta, ja myös ylinäytteistetty 4K-laatu onnistuu. 4K-videota voi kuvata enimmillään nopeudella 60 fps. Vaihtoehtona on myös 6,2K/30p-videokuvaus 16:9-formaatissa, 8K-laadusta ylinäytteistettynä. Luonnollisesti kamera tukee Apple ProRes HQ 422 -koodekkia.

Näin laadukkaat tiedostot ovat kullanarvoisia, kun videota jälkikäsitellään. Valokuvaaja voi valita F-Log2-tallennuksen, joka Fujifilmin mukaan tarjoaa 13 aukkoarvon dynaamisen alan, mikä on vähemmän kuin X-H2S-mallin 14 aukkoarvoa. Myös rolling shutter -efektin määrässä on eroa, S-mallin eduksi. Tämä ei toki tarkoita, että rolling shutterista olisi erityistä viavaa X-H2-mallin kohdalla, sillä suurimmaksi osaksi mitään ongelmaa ei ole. Havaitsin efektin helikoptereista otetuissa kuvissa, joissa lavat näyttivät täydessä vauhdissa hieman taipuneilta.

Jos käytössä on ulkoinen soitin eikä käytä kameran CFexpress B- tai SDXC-korttipaikkoja, voi 8K-videota striimata HDMI:n kautta ProRes Raw -tiedostona vaikkapa Atomos Ninja -soittimeen.

X-H2 FAN-001 -tuulettimen kanssa. Kuva: Lasse Svendsen

Nopeus

X-H2 ei yllä S-version nopeuteen, mutta 40 Mp -kennoiselle kameralle 15 fps on varsin hyvä vauhti. Automaattitarkennus pysyi hyvin vauhdissa mukana myös elektronisen sulkimen 20 fps:n kuvausnopeudella. Onnistuin saamaan tarkkoja kuvia autoista, lentokoneista ja edellä mainituista helikoptereista sekä 15 että 20 fps:n nopeudella.

X-H2S-mallin tapaan kuvatessa voi valita tarkennuksen tietylle alueelle, koko kuva-alalle tai yhteen tarkennuspisteeseen. Valmiita fokusasetuksia on tarjolla niin lintujen, eläinten, autojen, polkupyörien, moottoripyörien kuin junien kuvaamiseen.

X-sarjan kamerat takaa. Kuva: Lasse Svendsen

Sama käyttäjäkokemus

Ulkoisesti X-H2S ja X-H2 ovat tosiaankin samanlaiset. Huolellisesti sääsuojattu kamera on varustettu kahdella säätöpyörällä, joista toinen on sulkimen edessä ja toinen takana peukalon vieressä. Asetuspyörä on uuden etsimen vasemmalla puolella ja tarjoaa samat seitsemän esivalintaa (C1–C7).

X-H2 tarjoaa Fujifilmin kuuluja emulsiofilmejä muistuttavat digisimulaatiot, kuten Astia, Provia ja Eterna.

Kääntyvä kosketusnäyttö ja tilanäyttö ovat niin ikään samat kuin S-versiossa.

Kahvakin on sama eli isompi ja parempi versio, joka sopii suurempien telezoomien kanssa käytettäväksi, esimerkiksi XF 50-140mm f2.8 tai XF 150-600mm f5.6-8. Kumpaankin kameraan menee sama pystykahva VG-XH, jossa on tilaa kahdelle lisäakulle. Se pidentää akunkeston 680 kuvasta yli 1 600 kuvaan.

X-H2-malliston pystykahva. Kuva: Lasse Svendsen

Kuvanlaatu

Kuvanlaadussa ei huomaa suurta eroa X-H2S:n ja X-H2:n välillä. Molemmat tuntuvat erittäin nopeilta ja automaattitarkennus tarraa kohteeseen heti eikä päästä siitä irti! S-version kuvanopeus on toki nopeampi, mutta tiedostojen resoluutio on X-H2:lla huomattavasti parempi. Kun zoomaa Photoshopissa kuvaa, joka on otettu vaikkapa uudella XF 56mm f1.2 R WR -objektiivilla, ei terävyys tai resoluutio ole lähelläkään Sony a7r IV:n tai Nikon Z9:n tiedostonlaadun tasoa.

Vaan paljon parempi.

Pikselitiheyden kasvaessa tosin myös kohinan määrä kasvaa. Nikonin kamera on tässä ylivoimainen melkein kaikkiin verrattuna, mutta ero ei ole suuri, kun vertaa Nikon Z9:llä ja Fujifilm X-H2:lla otettuja kuvia, jotka molemmat on kuvattu heikossa valaistuksessa ISO-arvolla 6 400. Tummissa kohdissa kohina on vähän rakeisempaa X-H2:lla, mutta erot eivät ole kovin suuria ennen kuin mennään ISO 2 800:een tai korkeammalle.

<
>
RAW-tiedostosta muunnettu. 12800 ISO. Kuva: Lasse Svendsen

Fujifilm on parantanut kuvankäsittelyään viime vuosina, kuten moni muukin valmistaja. Kuvan dynaamikkojen syvyys on aivan erinomaista ja värintoisto melkein pelottavan samankaltaista – eli loistavaa – kuin Fujifilmin GFX-sarjan kameroissa. Esimerkiksi ihon sävyt näyttävät luonnollisemmalta X-H2:lla kuin muilla X-sarjan kameroilla. Vihreät lehdet tai punaiset autot toistuvat syvyydellä, joka on tuttua keskikokoisista järjestelmäkameroita, olipa kyseessä sitten analoginen tai digitaalinen kamera.

Äärimmäistä resoluutiota tarvitsevat kuvaajat voivat hyödyntää 160 Mp:n kuvausta. Teknisesti kyseessä ei ole mikään uutuus, vaan muillakin valmistajilla on vastaavia mahdollisuuksia käytössään. Fujifilmillä kuitenkin kuvanvakain hoitaa homman. Toiminto on nimeltään Pixel Shift Multi Shot, ja se ottaa 20 kuvaa liikuttamalla kuvasirua aina puoli pikseliä kuvien välissä. Tiedosto on sitten siirrettävä PC:lle ja Macille ilmaisena saatavaan Pixel Shift Combiner -ohjelmistoon.

Tällä tavalla kuvien yksityiskohdat saa todella tarkoiksi, ja myös kuvien värisyvyys paranee.

Kuva: Lasse Svendsen

Yhteenveto: Fujifilm X-H2

Fujifilm X-H2S on markkinoiden parhaita urheilukuvaukseen tarkoitettuja kameroita, ja X-H2 puolestaan sopii maisema-, muotokuva-, hää-, muoti- ja tuotekuvaukseen. Muiden muassa. Se on edullisimpia ammattitason 8K-videokameroita ja parhaita testaamiamme kameroita, joka ylinäytteistää tiedostoja 8K-laadusta 4K-laatuun. X-H2S-kameran tapaan H2 sopii todella hyvin liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Automaattitarkennus ja nopea kuvanopeus tekevät kuvista teräviä, ja luokkansa parhaan resoluution ja värintoiston ansiosta X-H2 saattaa syrjäyttää täyskennolliset kamerat monen ostoslistalta.

Jatka lukemista
Exit mobile version