Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Fujifilm X-H2

Kaikin puolin moitteeton kamera

Fujifilm X-H2 on niin erinomainen, että lyö laudalta monet paljon kalliimmat kamerat.

Julkaistu 10.10.2022 - 11:54
Fujifilm X-H2
Lasse Svendsen

Fujifilm X-H2 on monin tavoin identtinen X-H2S-kameran kanssa, mutta muutamia tärkeitä ominaisuuksia on uusittu. Siinä missä Fujifilm X-H2S on suunnattu äärimmäistä kuvausnopeutta ja automaattitarkennusta tarvitseville kuvaajille, tarjoaa X-H2 äärimmäistä resoluutiota ja ennen kaikkea 8K-videokuvausta.

Uusi taustavalaistu CMOS-kenno ja 40 megapikselin resoluutio tekevät X-H2-kamerasta luokkansa kovimman resoluution mallin. Eikä siinä vielä kaikki, sillä kamera mahdollistaa myös kuvaamisen peräti 160 Mp:n resoluutiolla!

Siitä pian lisää, mutta selvitetään ensin hiukan tarkemmin X-H2S:n ja X-H2:n välisiä eroja.

Mainos

Lue myös: Fujifilm X-HS2 – Luokkansa nopein kamera

Kummassakin on 7 aukkoarvon kuvanvakain ja Fujifilmin X-Trans-värisuodin, mutta S-versiossa on 26 Mp:n pinotun rakenteen kenno, joka tarjoaa 4K-videota Applen ProRes-laadulla.

Fujifilm X-H2S on siis suunniteltu etenkin urheilu-, toiminta- ja eläinten kuvaukseen, ja se onkin tuplasti nopeampi kuin X-H2 nopeudellaan 40 kuvaa/s (automaattitarkennus päällä). Elektronisen sulkimen kanssa X-H2 kuvaa nopeudella 20 fps (1,29-kertaisella rajauksella), ja mekaanisen suljinta käyttäen nopeus on 15 fps. Valittavana on jopa vielä nopeampi suljin, jonka lyhyin suljinaika on 1/180 000 s. Sekin on ainutlaatuinen ominaisuus tämän hintaluokan kamerassa.

Fujifilm XH2 group scaled 1
Kuva: Lasse Svendsen

Fujifilm X-H2:

 • 40,2 Mp BSI CMOS-kenno X-Trans-värisuotimella
 • 160 Mp Pixel Shift multishot
 • 8K/30P -videokuvaus
 • Ylinäytteistetty 6.2K ja 4K
 • 160 minuuttia tallennusta
 • Apple ProRes 422 HQ, 422, 422 LT. 422 Proxy
 • Viisiakselinen 7 aukon kuvanvakaus
 • 15 kuvaa/s mekaanisella sulkimella
 • 425 tarkennuspistettä
 • 14-bittiset raakatiedostot
 • 1/180 000 s elektronisella sulkimella
 • 80-51200 ISO-laajennus
 • 5,76 Mp OLED-etsin
 • 3” kosketusnäyttö
 • Kattava sääsuojaus
 • CFexpress B + SD UHS II-korttipaikat
 • 680 kuvan akunkesto
 • VG-XH-akkukahva
 • FT-XH-tiedostonsiirto
 • Tuuletin lisävarusteena (FAN-001)

Listasta voi todeta, että X-H2 on hyvin samanlainen kuin X-H2S, ja kamerat ovatkin ulkonäöltään aivan identtiset. Molempiin saa halutessaan Fujifilmin lisävarusteena myytävän tuulettimen, joka kiinnitetään kameran takapuolelle jäähdyttämään laitetta videokuvauksen aikana. Jäähdytyksen ansiosta kuvausaikaa saa pidennettyä 160 minuutista 240 minuuttiin.

Video

X-H2 tallentaa 8K/30p -videota koko kuva-alalta, ja myös ylinäytteistetty 4K-laatu onnistuu. 4K-videota voi kuvata enimmillään nopeudella 60 fps. Vaihtoehtona on myös 6,2K/30p-videokuvaus 16:9-formaatissa, 8K-laadusta ylinäytteistettynä. Luonnollisesti kamera tukee Apple ProRes HQ 422 -koodekkia.

Näin laadukkaat tiedostot ovat kullanarvoisia, kun videota jälkikäsitellään. Valokuvaaja voi valita F-Log2-tallennuksen, joka Fujifilmin mukaan tarjoaa 13 aukkoarvon dynaamisen alan, mikä on vähemmän kuin X-H2S-mallin 14 aukkoarvoa. Myös rolling shutter -efektin määrässä on eroa, S-mallin eduksi. Tämä ei toki tarkoita, että rolling shutterista olisi erityistä viavaa X-H2-mallin kohdalla, sillä suurimmaksi osaksi mitään ongelmaa ei ole. Havaitsin efektin helikoptereista otetuissa kuvissa, joissa lavat näyttivät täydessä vauhdissa hieman taipuneilta.

Jos käytössä on ulkoinen soitin eikä käytä kameran CFexpress B- tai SDXC-korttipaikkoja, voi 8K-videota striimata HDMI:n kautta ProRes Raw -tiedostona vaikkapa Atomos Ninja -soittimeen.

Fujifilm XH2 vifte scaled 1
X-H2 FAN-001 -tuulettimen kanssa. Kuva: Lasse Svendsen

Nopeus

X-H2 ei yllä S-version nopeuteen, mutta 40 Mp -kennoiselle kameralle 15 fps on varsin hyvä vauhti. Automaattitarkennus pysyi hyvin vauhdissa mukana myös elektronisen sulkimen 20 fps:n kuvausnopeudella. Onnistuin saamaan tarkkoja kuvia autoista, lentokoneista ja edellä mainituista helikoptereista sekä 15 että 20 fps:n nopeudella.

X-H2S-mallin tapaan kuvatessa voi valita tarkennuksen tietylle alueelle, koko kuva-alalle tai yhteen tarkennuspisteeseen. Valmiita fokusasetuksia on tarjolla niin lintujen, eläinten, autojen, polkupyörien, moottoripyörien kuin junien kuvaamiseen.

Fujifilm XH2 trio scaled 1
X-sarjan kamerat takaa. Kuva: Lasse Svendsen

Sama käyttäjäkokemus

Ulkoisesti X-H2S ja X-H2 ovat tosiaankin samanlaiset. Huolellisesti sääsuojattu kamera on varustettu kahdella säätöpyörällä, joista toinen on sulkimen edessä ja toinen takana peukalon vieressä. Asetuspyörä on uuden etsimen vasemmalla puolella ja tarjoaa samat seitsemän esivalintaa (C1–C7).

X-H2 tarjoaa Fujifilmin kuuluja emulsiofilmejä muistuttavat digisimulaatiot, kuten Astia, Provia ja Eterna.

Kääntyvä kosketusnäyttö ja tilanäyttö ovat niin ikään samat kuin S-versiossa.

Kahvakin on sama eli isompi ja parempi versio, joka sopii suurempien telezoomien kanssa käytettäväksi, esimerkiksi XF 50-140mm f2.8 tai XF 150-600mm f5.6-8. Kumpaankin kameraan menee sama pystykahva VG-XH, jossa on tilaa kahdelle lisäakulle. Se pidentää akunkeston 680 kuvasta yli 1 600 kuvaan.

Fujifilm XH2 VPB scaled 1
X-H2-malliston pystykahva. Kuva: Lasse Svendsen

Kuvanlaatu

Kuvanlaadussa ei huomaa suurta eroa X-H2S:n ja X-H2:n välillä. Molemmat tuntuvat erittäin nopeilta ja automaattitarkennus tarraa kohteeseen heti eikä päästä siitä irti! S-version kuvanopeus on toki nopeampi, mutta tiedostojen resoluutio on X-H2:lla huomattavasti parempi. Kun zoomaa Photoshopissa kuvaa, joka on otettu vaikkapa uudella XF 56mm f1.2 R WR -objektiivilla, ei terävyys tai resoluutio ole lähelläkään Sony a7r IV:n tai Nikon Z9:n tiedostonlaadun tasoa.

Vaan paljon parempi.

Pikselitiheyden kasvaessa tosin myös kohinan määrä kasvaa. Nikonin kamera on tässä ylivoimainen melkein kaikkiin verrattuna, mutta ero ei ole suuri, kun vertaa Nikon Z9:llä ja Fujifilm X-H2:lla otettuja kuvia, jotka molemmat on kuvattu heikossa valaistuksessa ISO-arvolla 6 400. Tummissa kohdissa kohina on vähän rakeisempaa X-H2:lla, mutta erot eivät ole kovin suuria ennen kuin mennään ISO 2 800:een tai korkeammalle.

Fujiflm XH2 18_120_4 Fujifilm XH2 56_II_12800_ISO Fujifilm XH2 56_II_6 Fujifilm XH2 56_II_5 Fujifilm XH2 56_II_4 Fujifilm XH2 56_II_3 Fujifilm XH2 56_II_2 Fujifilm XH2 56_II_1 Fujifilm XH2 18_120_5 Fujifilm XH2 18_120_3 Fujifilm XH2 16_55 Fujifilm XH2 16_55_10000_ISO Fujifilm XH2 16_55_4 Fujifilm XH2 16_55_3 Fujifilm XH2 16_55_2
<
>
RAW-tiedostosta muunnettu. 12800 ISO. Kuva: Lasse Svendsen

Fujifilm on parantanut kuvankäsittelyään viime vuosina, kuten moni muukin valmistaja. Kuvan dynaamikkojen syvyys on aivan erinomaista ja värintoisto melkein pelottavan samankaltaista – eli loistavaa – kuin Fujifilmin GFX-sarjan kameroissa. Esimerkiksi ihon sävyt näyttävät luonnollisemmalta X-H2:lla kuin muilla X-sarjan kameroilla. Vihreät lehdet tai punaiset autot toistuvat syvyydellä, joka on tuttua keskikokoisista järjestelmäkameroita, olipa kyseessä sitten analoginen tai digitaalinen kamera.

Äärimmäistä resoluutiota tarvitsevat kuvaajat voivat hyödyntää 160 Mp:n kuvausta. Teknisesti kyseessä ei ole mikään uutuus, vaan muillakin valmistajilla on vastaavia mahdollisuuksia käytössään. Fujifilmillä kuitenkin kuvanvakain hoitaa homman. Toiminto on nimeltään Pixel Shift Multi Shot, ja se ottaa 20 kuvaa liikuttamalla kuvasirua aina puoli pikseliä kuvien välissä. Tiedosto on sitten siirrettävä PC:lle ja Macille ilmaisena saatavaan Pixel Shift Combiner -ohjelmistoon.

Tällä tavalla kuvien yksityiskohdat saa todella tarkoiksi, ja myös kuvien värisyvyys paranee.

Fujifilm XH2 topp scaled 1
Kuva: Lasse Svendsen

Yhteenveto: Fujifilm X-H2

Fujifilm X-H2S on markkinoiden parhaita urheilukuvaukseen tarkoitettuja kameroita, ja X-H2 puolestaan sopii maisema-, muotokuva-, hää-, muoti- ja tuotekuvaukseen. Muiden muassa. Se on edullisimpia ammattitason 8K-videokameroita ja parhaita testaamiamme kameroita, joka ylinäytteistää tiedostoja 8K-laadusta 4K-laatuun. X-H2S-kameran tapaan H2 sopii todella hyvin liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Automaattitarkennus ja nopea kuvanopeus tekevät kuvista teräviä, ja luokkansa parhaan resoluution ja värintoiston ansiosta X-H2 saattaa syrjäyttää täyskennolliset kamerat monen ostoslistalta.

Karakter
Fujifilm X-H2
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Luokkansa parasta kuvanlaatua yhdistettynä 8K-videoon, korkeaan kuvanopeuteen ja salamannopeaan automaattitarkennukseen. Täydellisen ergonominen kamera, jossa on loistava etsin ja integroitu 7 aukkoarvon kuvanvakain. 160 Mp:n kuvat vaativat erillisen ohjelmiston.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Ääni & Kuva
Scroll to Top