Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Fujifilm X-T5

Melkoinen päivitys Fujifilmiltä

Fujifilm X-T5 säilyttää klassiset käyttöominaisuudet, mutta harppaa kuvanlaadussa kunnolla eteenpäin.

Julkaistu 06.12.2022 - 12:30
Fujifilm X-T5
Lasse Svendsen

Harvat kamerat herättävät nostalgisia tunteita kuten Fujifilmin X-T-järjestelmäkamerat. Ne suorastaan tihkuvat retroa klassisen käyttöliittymänsä ansiosta, esimerkiksi suljinnopeutta ja ISO-lukua säädetään kameran päällä olevista rattaista.

Kameran klassinen muotoilu tuo mieleen 1960- ja 1970-lukujen kameramallit ja on leimannut X-T-sarjan malleja aina vuonna 2014 esitellystä X-T1:stä saakka. Nyt sarja on edennyt jo viidenteen sukupolveensa, ja vaikka X-T5 muistuttaa ulkoisesti ensimmäistä sukupolvea, se on sisältä pääosin aivan uusi.

Fujifilmin insinööreillä on pitänyt kiirettä, sillä X-T5 on valmistajan kolmas uusi järjestelmäkamera puolen vuoden sisään. X-T5 vedonnee eniten still-kuvaajiin, sillä aiemmin testaamamme X-H2 ja X-H2S on suunnattu urheilu- ja toimintakuvaukseen, jossa äärimmäinen kuvausnopeus on tärkeintä. X-H2 on suunniteltu kuvaajille, jotka vaativat kovaa resoluutiota ja ammattimaisia videokuvausominaisuuksia, kuten 8K-videota.

Mainos
Fuji XT5 hands
X-T5 on varustettu samalla 40,2 Mp:n X-Trans CMOS-kennolla kuin X-H2. Kuva: Lasse Svendsen

X-T5 rakentuu saman 40,2 megapikselin X-Trans CMOS-kennon varaan kuin X-H2-mallikin, mutta video on rajoitettu 6,2K-resoluutioon – tai 10-bittiseen 4K/60p-resoluutioon sisäisesti – ja 12-bittiseen ProRes RAW-videoon HDMI:n kautta.

Kamera ei millään muotoa ole hidas edes 40 fps:n X-H2S-malliin verrattuna. X-T5 ottaa 20 kuvaa/s sähköisellä sulkimella ja 1,29-kertaisella rajauksella tai 15 kuvaa/s mekaanisella sulkimella. Kuten X-H2-mallissakin, on elektronisen sulkimen lyhyin suljinnopeus minimaalinen 1/180 000 s. Luontevinta on kuitenkin verrata X-T5:tä vuonna 2020 esiteltyyn edeltäjäänsä.

X-T5 tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat:

  • Uusi 40,2 Mp:n BSI CMOS-kenno X-Trans-värisuotimella
  • 160 Mp Pixel Shift multishot
  • 6K/30p10-bittinen 422-video
  • 12-bittinen Apple ProRes RAW HDMI:n kautta
  • Viisiakselinen 7 aukkoarvon kuvanvakain
  • 1/180 000 s elektroninen suljin
  • Laajennettu ISO 64 51200:aan asti
  • Kolmeen suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö
  • 580 kuvan akunkesto
  • MHG-XT5-kahva

Tarkkaavaiset lukijat saattavat huomata, että kamerassa on uusi kahva. Se on muokattu juuri X-T5-mallia varten ja on profiililtaan terävämpi ja siten jämäkämpi kuin X-T4:llä tai aiemmilla malleilla. Se ei ole yhtä suuri kuin X-H2-mallissa, mutta Fuji tarjoaa uuden MHG-XT5-kahvan lisävarusteena esimerkiksi painavampien ja suurempien objektiivien kanssa käytettäväksi sekä Arca Swiss-jalustakiinnitystä varten.

X-T5-kameralle ei toisin sanoen lainkaan ole tarjolla akkukahvaa, kuten ei ollut X-T4-mallillekaan.

Fuji XT5 grep scaled 1
X-T5:n kädensija on entistä parempi. Kuva: Lasse Svendsen

Kameran runko on joka suunnasta hiukan entistä pienempi ja kokonaispainoakin on vähemmän, mutta runko on silti sääsuojattu ja vankkarakenteinen. Kamerassa on X-H1-mallista tuttu kolmeen suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, jonka saa kallistettua.

X-T5:n suljinnappi on entistä kätevämmässä paikassa, ja edessä ja takana sijaitsevat säätörattaat ovat klikattavia. Oikealla oleva valotuksen säädin on hiukan aiempaa suurempi. Vasemmalla oleva ISO-säädin ja oikealla oleva suljinnopeuden säädin tarjoavat samat asetukset kuin X-T4.

3,69 Mp:n resoluution etsin ei ole yhtä suuri ja terävä kuin X-H2:ssa, eikä X-T5:ssä ole H2:sta tuttua CFexpress B- ja SDXC-korttipaikkojen yhdistelmää. Sen sijaan UHS-II-korteille on kaksi SDXC-paikkaa.

Fuji XT5 skjerm
Kosketusnäytön saa kallistettua sivulle. Kuva: Lasse Svendsen

Video

Tallennustila riittää hyvin 6,2K- ja 4K-videolle jopa 30 fps:n resoluutiolla ja 360 Mbps:n datavirralla.

Kamera tallentaa 4K/30p koko kuva-alalta jopa 90 minuuttia tai 6,2K/30p-videota 1,23x-rajauksella jopa 60 minuuttia. Videon voi tallentaa muistikortille 10-bittisenä 422 HEVC -tiedostona (H.265) tai 12-bittisenä Apple ProRes RAW -tiedostona HDMI:n kautta ulkoiselle soittimelle. Kamera tukee myös F-Log2:a ja HLG:tä.

Video-ominaisuudet eivät ole yhtä edistykselliset kuin X-H2-mallissa, mutta X-T5 onkin suunniteltu pääosin still-kuvia ottaville kuvaajille kuin videokuvaajille. Selkeä merkki siitä on kuulokeliitännän puuttuminen, jollainen puolestaan löytyy sekä X-H2S- että X-H2-malleista.

Fuji XT5 topp
Retrodesignia. Kuva: Lasse Svendsen

Kuvanlaatu

Kun kenno on sama kuin aiemmin testaamassamme X-H2-mallissa, ei ole ihme, että kuvanlaatukin on samanlaista. Uuden XF 30mm f2.8 Macro -objektiivin kanssa resoluutio oli yhtä hienoa kuin 61 Mp:n Sony A7r IV -kameralla. Värintoisto on X-T5:llä – ja X-H2:lla – tyydyttävämpää kauniiden ihonsävyjen ja saumattomien varjostusten muodossa. Fujin filmiaikaa imitoivat asetukset ovat alan parasta luokkaa, ja esimerkiksi Acros- tai Monochrome-asetusten mustavalkokuvat ovat aivan täydellisiä.

Fuji XT5 Nostalgic neg
Esimerkki Fujin filmikuva-asetuksista. Kuva: Lasse Svendsen

Fujifilmin Pixel Shift Multi Shotia käyttäen kamera ottaa 20 valotusta, jotka yhdistetään yhdeksi 160 Mp:n kuvaksi ilmaisella Pixel Shift Combiner -ohjelmistolla, joka on saatavana sekä PC:lle että Macille. Näin voi tilanteen vaatiessa saada kuvista esiin todella tarkkoja yksityiskohtia vaikkapa korkearesoluutioisia mainoskuvia tai jopa reproa varten.

Sama onnistuu X-H2:llakin, jonka testiartikkelista voi lukea tarkemmin kuvanlaadusta.

Fuji XT5 front
X-T5 uuden XF 30mm f2.8 Macro -objektiivin kanssa. Kuva: Lasse Svendsen

Kilpailijoita ja vertailukohtia

Edeltäjä X-T4 on lähin vertailukohta X-T5:lle. Ulkoa niissä ei juuri eroja ole, ja molemmat kuvaavat 4K-videota ja still-kuvia 15 fps:n nopeudella. X-T5:n videokuvausominaisuudet ovat parempia ja uusi 40 Mp:n kenno tarjoaa parempaa kuvanlaatua resoluution lisäksi myös värintoiston ja dynamiikkojen osalta.

X-H2:n tapaan kuvia saa jopa 160 Mp:n resoluutiolla, mihin kilpailijat eivät pääse lähellekään. Panasonic Lumix S5 -kameralla saa 96 Mp:n kuvia 24 Mp:n kennosta (täydellä alalla), mutta kuvanopeus on vain 5 kuvaa sekunnissa. Canonin erinomainen EOS R7 pääsee suorituskyvyltään ja kuvanlaadultaan lähimmäksi X-T5-mallia. Canon on salamannopea ja sillä on mahtavaa kuvata, mutta R7:ään sopivien objektiivien valikoima on rajallinen.

Fuji XT5 vinkel
Kuva: Lasse Svendsen

Yhteenveto: Fujifilm X-T5

Fujifilmin X-T-sarjan aiemmat kamerat ovat aina olleet luokkansa parhaimmistoa, ja näin on myös X-T5:n laita. Se on sarjan isoin päivitys tähän mennessä ja tekee kuvanlaadussa aikamoisen harppauksen sitten vuoden 2018 X-T3-mallin. Sarjan retromuotoilua fanittavien harrastajien ei tarvitse pettyä tälläkään kertaa. Kameran käyttö on esimerkillisen selkeää, ja X-T5:n aiempaa pienempi ja kevyempi runko sekä edullisempi hinta ovat monen silmissä selvä etu. Toisia taas saattaa harmittaa akkukahvan puuttuminen, mutta jos se on ehdoton, kannattaa tutustua kuvanlaadultaan vastaavaan X-H2-malliin.

Karakter
Fujifilm X-T5
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Luokkansa parasta still-kuvanlaatua. 15 fps ja salamannopea automaattitarkennus. 7 aukkoarvon kuvanvakain. Klassinen käyttöliittymä asetusten välittömällä yleiskatsauksella. 160 Mp:n kuvat vaativat erillisen ohjelmiston. Osa kuvaajista kaivannee akkukahvaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Ääni & Kuva
Scroll to Top