Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR

Optisesti lähellä täydellistä

Muotokuvaobjektiivi voi tuskin olla tätä parempi.

Julkaistu 08.12.2022 - 13:50
Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR
Lasse Svendsen

Fujifilmin 56-objektivi tarjoaa vielä yhden välineen muotokuvaukseen. Valinnanvaraa nimittäin riittää: Fujifilmin omassa valikoimassa on peräti viisi valovoimaista objektiivia, jotka ovat erityisen omiaan potrettikuvaamiseen.

Kuvaajat tietysti huomauttavat heti, että muotokuvia saa millä vain, ja niin toki saakin. Henkilökuvauksiin sopii yhtä lailla laajakuva kuin kapeahko telefotokin – kaikki riippuu tilanteesta ja ympäristöstä.

Mutta lähikuvien kohdalla moni suosii tavallista pidempää polttoväliä. Yleiskuvaukseen sopivissa objektiiveissa polttoväli on tyypillisesti 50 mm, kun taas perinteisissä potrettiobjektiiveissa polttoväli sijoittuu 75 ja 135 mm:n välille. Usein sopivin on 85 mm, ja juuri siihen saumaan osuu myös uusi Fujifilm XF 56 mm f1.2 R WR.

Mainos
Fujifilm XF 56 4
Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR. Kuva: Lasse Svendsen

Valovoimainen objektiivi on uusi versio Fujifilmin vuonna 2014 julkaistusta XF 56mm f1.2 R -mallista, ja vaikka polttoväli ja valovoimaisuus ovatkin samat, on rakenne uusi. Verrattuna 35 mm:n täyskennoon polttoväli vastaa 85 mm:ä, ja pienen aukkoarvon (f1,2) ansiosta syväterävyydestä saa niin kapean, että kohde on helppo erottaa taustastaan.

Aukolla 1,2 on helppo kuvata myös hämärässä, ja uuden 56-mallin automaattotarkennus on myös edeltäjäänsä XF 56mm f1.2 R -mallia parempi. Vanha objektiivi ei ollut edes sääsuojattu, kuten uusi (WR).

Helppo käyttää

Uusi 56 on sääsuojattu ja valmistettu kevyestä metallista. Objektiivin mukana tulee metallinen häikäisysuoja. Tarkennus- ja valotusrenkaat ovat tuttuja vanhasta versiosta, mutta objektiivi on saanut 40 grammaa lisää painoa ja on myös leveämpi ja pidempi. Lähin tarkennusetäisyys on lyhentynyt 70 cm:stä 50 cm:iin, mikä tekee uutuudesta käyttökelpoisemman.

Objektiivin suuremmasta koosta huolimatta ensimmäisen ison eron edeltäjään huomaa vasta, kun sen liittää kameraan ja suuntaa kohteeseen. Automaattitarkennus on salamannopea, tarkka eikä kärsi edes hämärästä. Fujin automaattinen silmientarkennus tarkentaa välittömästi ja lähes äänettömästi lähimpään tunnistamaansa silmään.

11 pyöristetyn himmenninlehden ansiosta saa lähes täydellistä bokehia, jossa vain kuvan reunoilla olevissa valopisteissä näkyy pienen pientä vääristymää.

Fujifilm XF 56 5
Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR. Kuva: Lasse Svendsen

Optinen suorituskyky

Uusi rakenne perustuu kahteen asfääriseen linssielementtiin ja yhteen ED-elementtiin, minkä ansiosta valon jakautuminen pysyy erittäin hyvin hallinnassa. Objektiivin terävyys pysyy siten tasaisempana suuremmalla kuva-alalla ilman tuskin havaittavia vinjetöintiä tai vääristymiä. 40 megapikselin Fujifilm X-H2:n resoluutio on parhaita muotokuvaukseen suunnitellulta teleobjektiivilta näkemiämme. Kuvat ovat melkein liiankin teräviä.

56-millisellä objektiivilla ei ole nimeksikään diffraktiota. Terävyys on todella tasaista täydeltä aukolta aukkoon 8 asti ja äärimmäistä välillä f2–f5,6.

Kromaattista aberraatiota on vaikea havaita paitsi kaikkein pienimmän aukon reunoilla, muuten mitään ei näy.

 

Fujifilm XF 56 1 Fujifilm XF 56 3 macro Fujifilm XF 56 2
<
>
XF 56 mm aukolla f1,2. Kuva: Lasse Svendsen

Yhteenveto: Fujifilm 56 mm f1.2 R WR

Fujifilmin uusi 56-millinen on paras X-sarjasta testaamamme potrettiobjektiivi. Isompi ja painavampi 50 mm f1.0 on vielä himpun valovoimaisempi ja toimii vieläkin hämärämmässä, mutta 56-millinen on useimmille muotokuvaajille parempi ostos. Pienempi ja edullisempi 50 mm f2 taas on erinomainen budjettivaihtoehto, joka tarjoaa erittäin hyvää optista suorituskykyä. Se ei kuitenkaan ole yhtä valovoimainen tai terävä kuin XF 56 mm f1.2 R WR, joka on suosikkimme muotokuvaukseen Fujifilmin kameroilla.

Karakter
Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Melkein liiankin terävä äärimmäisen resoluution ja erittäin hyvän valovoimaisuuden ansiosta. Ei juurikaan optisia heikkouksia. Säänkestävä. Ei kuvanvakausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Ääni & Kuva
Scroll to Top