Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro

Budjettiystävällinen ja terävä makro

Ei ole helppo löytää makro-objektiivia ilman rajoitteita – mutta Fujifilm on onnistunut hyvin.

Julkaistu 08.12.2022 - 16:14
Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro
Lasse Svendsen

Jos haluaa sukeltaa minimaailmaan, jossa tarvitaan suurennuslasia järeämpiä tarkasteluvälineitä, on makro-objektiivi paikallaan. Sen avulla pääsee lähemmäs kohdetta kuin muilla objektiiveilla, mikä avaa ihan uusia maailmoja kuvaamiseen.

Suurin osa makro-objektiiveista on tehty vain yhtä tarkoitusta varten, jolloin niiden käyttö on hyvin rajoittunutta makrokuvaamisen ulkopuolella. Esimerkiksi automaattitarkennus on usein hidas, koska linssi on rakennettu tarkentamaan terävästi lyhyen matkan päästä. Manuaalisen tarkennuksen avulla pääseekin pitkälle, sillä näin on helpompi tarkentaa juuri haluamaansa kohtaan.

Makro-objektiivit yleensä korjataan antamaan parasta terävyyttä lyhyen tarkennusetäisyyden päästä. Se toimii hyvin lähikuvissa mutta ei juuri muuten. Valovoimaisuus on rajoittunut, sillä 1,4:n aukko 15 cm:n tarkennusvälillä tekee syväterävyydestä liian kapeaa ollakseen hyödyllinen.  Silloin myöskään tarkennuksen pinoamisessa ei ole ideaa.

Mainos
Fujifilm XF 30mm 1
Tarkennusrengas on pehmeä, herkkä ja tarkka. Kuva: Lasse Svendsen

Polttoväli ei makro-objektiivilla saisi mielellään olla liian lyhyt, sillä se vääristää perspektiiviä ja usein kohdetta on vaikea valaista, jos objektiivi joudutaan tunkemaan niin lähelle kuin 20-millinen makro.

Useimmat makro-objektiivit ovat 50, 60, 80 tai 90 mm f2,8:n aukolla. Toisin kuin tavallisen 50- tai 80-millisen kanssa, ei lähitarkennuksen raja jää 50–60 cm:iin, vaan kohdetta pääsee kuvaamaan 10–20 cm:n päästä.

Kuten nyt Fujifilm XF 30mm, -mallilla, joka pienin aukko on f2,8 ja lähin tarkennusetäisyys 10 cm suurennussuhteen ollessa silloin 1:1. Toisin sanoen kohdetta pääsee niin lähelle, että 1 cm pitkä hyönteinen vie 1 cm tilaa kennolla.

Fujifilm XF 30mm test 4
10 cm:n tarkennusetäisyys. Kuva: Lasse Svendsen

Vedenkestävä ja kompakti

Uusi XF 30mm F2.8 R LM WR Macron polttoväli vastaa 46 mm:ä täyskennollisella, mikä on melko ihanteellinen monelle kuvaajalle tarjoten kohtuullisen etäisyyden kohteeseen ilman suurempaa perspektiivin vääristymää, jopa 10 cm:n tarkennusetäisyydellä.

70 mm pitkä ja 195 grammaa painava objektiivi on sääsuojattu ja toimitetaan muovisen häikäisysuojan kanssa. Sisäänrakennettua kuvanvakaajaa ei ole, toisin kuin Fujifilmin tuplasti kalliimmassa XF 80mm f2.8 Macrossa, mutta 30-millinen on kompaktimpi ja ennen kaikkea nopeampi kuin vanhempi XF 60mm f2.4 Macro.

Objektiivissa on aukkorengas ja lineaarinen tarkennusmoottori, ja sen luvataan toimivan 10 pakkasasteessa. Siispä myös talvella luontokuvia ottavat makrokuvaajat voivat olla rauhallisin mielin.

Fujifilm XF 30mm 2
Mukana tulee häikäisysuoja. Kuva: Lasse Svendsen

Optinen suorituskyky

Nykypäivän digitaalisilla kameroilla on helppo tarkentaa tarkasti. Focus peaking, joka näyttää etsimessä kohteen tarkennetut ääriviivat, digitaalisesti jaetut kuvat ja mahdollisuus suurentaa kuvia digitaalisesti etsimessä ja näytöllä auttavat makrokuvaajaa. Fujifilmin herkkä ja tarkka tarkennusrengas auttaa tarkentamaan manuaalisesti lyhyillä etäisyyksillä.

Pyöristettyjä himmenninlehtiä on yhdeksän, ja ne luovat kuviin pehmeät taustat. Kolmen asfäärisen ja kahden ED-linssielementin (Extra Dispersion) muodostama optinen rakenne tekee terävyydestä tasaista koko kuva-alalla. Terävyys ei juurikaan heikkene reunoja kohti mentäessä 10 cm:n tarkennusetäisyydellä ja f2,8 aukolla. Todella hienoa.

Fujifilm XF 30mm test 3 Fujifilm XF 30mm test 5 Fujifilm XF 30mm test 3 Fujifilm XF 30mm test 2 Fujifilm XF 30mm 6 Fujifilm XF 30mm test 1
<
>
Kuva: Lasse Svendsen

Mutta ei yllättävää. Hyvin korjattu makro on yleensä juuri tällä saralla parhaimmillaan, kun kuvataan täydellä aukolla ja lähellä kohdetta. Yllättävämpää onkin nähdä, miten hyviä kuvista tulee, kun käyttää makro-objektiivia kuin mitä tahansa 50 mm:n normaaliobjektiivia ja kuvaakin kaupunkia, henkilöitä tai maisemia.

Automaattitarkennus, jonka pelkäsin olevan normaaleilla kuvausetäisyyksillä hidas, toimii salamannopeasti ja hiljaisesti. Edes aukolla f2,8 ei juuri vinjetöintiä tai vääristymiä näy. Terävyys kuitenkin paranee f4:stä eteenpäin ja on äärimmäisen korkeatasoista f5,6:sta alkaen koko kuva-alan osalta – mikä todistaa täydellisesti korjatusta optiikasta.

Kromaattista aberraatiotakaan ei näy, ja häikäisysuojaa käyttäen ei sirovalosta tai ghosting-ilmiöstä ole tietoakaan.

Fujifilm XF 30mm 3
Kuva: Lasse Svendsen

Yhteenveto: Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro

Fujifilmin kompakti 30 mm:n makro-objektiivi ei kärsi makrojen tavanomaisista rajoitteista. Se on suhteellisen edullinen, tekee kuvista tasaisen teräviä ja niin laadukkaita, että minkäänlaisia optisia virheitä näkyy juuri lainkaan. Useimmista makro-objektiiveista poiketen tämä toimii hyvänä yleislinssinä, jolla saa lähikuvia todella läheltä kohdetta. Salamannopea automaattitarkennus ja sääsuojaus tekevät pienestä ja kevyestä XF 30mm:stä yhden monipuolisimmista makro-objektiiveista, joita olemme testanneet.

Karakter
Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin hyvin korjatut optiikat 10 cm tarkennusetäisyydellä ja tasaisella terävyydellä kaikilla aukoilla. Edullinen ja kompakti makro käyttökelpoisin ominaisuuksin. Ei kuvanvakainta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Ääni & Kuva
Scroll to Top