TESTISSÄ Denon DHT-S517

Pieni suuri yllätys

Denonin halvin Dolby Atmos -soundbar tarjoaa yllättävän hyvää ääntä.

Denon DHT S517 SPREAD

Denon DHT S517 SPREAD

Denonin halvin Atmos-soundbar DHT-S517 on myös toistaiseksi valmistajan ainoa erillisillä yläkaiuttimilla varustettu malli. Kun korkeuskaiuttimet ovat laitteen päällä, ääni suuntautuu katon kautta sohvalla istuvaa kuulijaa kohti, jolloin syntyy vaikutelma oikeasti yläpuolelta tulevasta äänestä ja äänimaisema kasvaa suuremmaksi ja kolmiulotteisemmaksi.

Soundbar on melko kompakti ja suurin piirtein 43-tuumaisen television levyinen. Niinpä se ei vie visuaalisesti juurikaan tilaa ja sopii hyvin melkein mille tv-tasolle tahansa.

Kuva: Denon

Subwoofer painekammiolla

Soundbarin mukana toimitetaan pieni langaton subwoofer. Suljetussa bassolaatikossa on 13 cm:n (5,25”) bassoelementti. Tällaisessa niin kutsutussa painekammiossa basson matalimmat taajuudet eivät saa yhtä hyvin voimaa kuin portillisessa bassorefleksirakenteessa, mutta vastineeksi basso usein toistuu puhtaammin.

Mainos
Kompaktissa subwooferissa on suljettu kaappi, joka vähentää säröä bassotaajuuksista. Kuva: Denon

Äänenpalautus

Jotta suoratoistopalveluiden Dolby Atmos -ääniraidan saisi mahdollisimman helposti televisiosta soundbariin, on DHT-S517 varustettu eARC-liitännällä eli äänenpalautuskanavalla (e = enhanced). Se lähettää äänen takaisin HDMI-kaapeliin, joka yhdistää soundbarin televisioon, ja uusimman standardin mukaisesti tarjoaa leveämpää kistaa ja enemmän toimintoja useammalle ja paremmille ääniformaateille.

Tarjolla on lisäksi myös perus-HDMI, joka tukee 4K Ultra HD -resoluutiota 60 Hz:n virkistystaajuudella. 8K:n ja 4K:n 120 Hz:llä voi siis unohtaa, joten uudempien pelikonsolien käyttäjien kannattaa kytkeä laite televisioon HDMI 2.1 -liitäntää käyttäen ja välittää ääni soundbariin eARC:n kautta.

Denon DHT-S517:ssä on sekä erillinen HDMI-sisääntulo että HDMI-ulostulo laajennetulla äänenpalautuksella (eARC). Kuva: Denon

 

Pelkkä Bluetooth

Denon on jättänyt verkkoyhteyden soundbaristaan kokonaan pois, joten musiikin suoratoistoon tarjolla on vain Bluetooth-yhteys. Se on ihan järkevä valinta, sillä tämän hintaluokan laitteilla musiikki harvoin kuulostaa erityisen hyvältä muutenkaan, joten on fiksumpaa käyttää budjetti parempiin komponentteihin tärkeämmissä paikoissa.

Loistavaa ääntä elokuviin

Nyt on myönnettävä, että odotin melko latteaa äänikuvaa, jossa ihmiset mumisevat ja ääni olisi selkeän värittynyttä. Yleensä tämänhintaisilla soundbareilla tarjolla on nimittäin juuri sitä. Olikin iloinen yllätys huomata, että ääni on tasapainoinen ja hyvä.

The Gray Man -elokuvan puhe on kirkasta ja puhdasta, ja rintarekisterissäkin on hyvää muhevuutta. Soundbarin ja subwooferin välinen yhteistyö on saumatonta, eikä subwoofer aiheuta minkäänlaista säröä tai turbulenssia, kuten todennäköisesti bassorefleksiportin kanssa olisi käynyt. Basso toki on hiukan vähemmän muhkea, mutta se on tiukka ja tuo äänimaisemaan tarvittavan lisän, jotta elokuva onnistuu viihdyttämään.

Kaukosäädin on niin pieni, että se hukkuu helposti sohvatyynyjen väliin… Kuva: Denon

Tähänastinen suosikkimme tästä hintaluokasta, TCL TS8132, on bassoltaan ehkä kookkaampi, mutta subwoofer jää irtonaisemmaksi kokonaisuudessa ja yleisesti ottaen ääni on sumeampi. Denon ei yllä samaan äänenvoimakkuuteen, mutta on minusta kokonaisuutena parempi soundbar.

Myös Formula 1: Drive to Survive -dokumenttisarja hyötyy selkeästä puheesta ja jäämme kaipaamaan ohjelman kohdalla vain kovempaa volyymia, jollaista on tarjolla kalliimmissa kaiuttimissa. Sekä Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 että etenkin Samsung HW-Q995B ovat äänenpaineeltaan kovempia ja ennen kaikkea äänikuvaltaan suurempia ja avoimempia. Vaikka Denonilla on Atmos-korkeuskaiuttimet, jäädään äänimaiseman avaruudessa silti vajaaksi siinä, että surround olisi täydellinen.

Subwooferin raikas ja erotteleva sointi ilahduttaa, ja normaalilla volyymilla elokuvien äänessä ei huomaa mitään ilmeisiä vikoja tai ärsyttävyyksiä Denonin soundbarilla.

Ääni on huimasti parempi kuin television oma ääni ja paljon parempi kuin odotin.

Audun on samaa mieltä:

– Kuulostaa todella tasapainoiselta ja hyvältä!

Enpä olisi itse sitä paremmin sanonut.

Kuva: Denon

Musiikin kuunteluun puutteellinen

Musiikki kuulostaa Pure-asetuksella parhaimmalta, sillä se ei yritä venyttää äänikuvaa kuulijan yli tai ympärille. Auroran kirkas ja vaativa laulu paljastaa diskantin olevan hiukan vaisu hiljaisella A Potion For Love -kappaleella, jonka Susanne Sundfør olisi yhtä hyvin voinut esittää.

Subwoofer suoriutuu hyvin rytmeistä ja pitkistä matalista bassosävelistä mutta suuruudesta ja dynamiikasta jää jotain uupumaan. Toisin sanoen kaikki toimii niin hyvin mahdollista, mutta samalla sointi jää melko anonyymiksi.

Rammstein tunnetaan kitarasoundistaan, joka maalaa kunnon äänivallin kappaleisiin. Tässä se jää vähän himmeäksi. Zick Zackin kitarat ovat keskirekisterissä varovaisia eivätkä hyökkää kunnolla. Jos vaihtaa Music-asetukselle ja säätää Dialog Enhancer -asetuksen mediumiksi, saavat kitarat enemmän potkua ja Till Lindemanin laulu samoin. Kitarat nousevat paremmin esiin keskirekisteristä ja stereokuva laajenee hiukan. Musiikin kuunteluun on silti parempiakin vaihtoehtoja tarjolla. Samalla rahalla saa myös aktiivikaiutinparin, jolloin stereomusiikki kuulostaa paremmalta mutta samalla menetetään elokuvien puhekeskeisyys, subwooferin bassoefektit ja surround. Denonin soundbar avaa ääntä enemmän ylös- ja taaksepäin kuin stereokaiuttimet.

Kuva: Denon

Yhteenveto: Denon DHT-S517

Denon DHT-S517 on kompakti soundbar, joka solahtaa melkein mihin vain. Atmos-korkeuskaiuttimet ja kompakti subwoofer tekevät elokuvien äänestä todella hyvää ja tasapainoista äänikuvan laventuessa ylöspäin ja sivuille. Puhe erottuu puhtaana ja uskottavana. Elokuvien katseluun tämä on aivan mainio soundbar ja suorastaan uusi suosikkimme hintaluokassaan! Musiikki jää soundbarilla vähän laimeaksi, mutta se oli odotettavissakin.

Jatka lukemista
Exit mobile version