: 9 Bluetooth-kuuloketta

Langatonta laatua

Johdottomat kuulokkeet ovat käytössä käteviä. Kun löytää vielä itselleen oikean mallin, saa nauttia helppokäyttöisyyden lisäksi erinomaisesta äänenlaadusta.

 itemprop

Musiikin kuuntelu liikenteessä on monelle arkea. Vaikka musiikki ilostuttaakin työmatkoilla ja pidemmilläkin reissuilla, liittyy asiaan myös ärsyttäviä piirteitä. Ainakin se, kun kaivelee taskustaan umpisolmuun jumahtanutta kuulokejohtoa. Tai se, kun johto jää kiinni ovenkahvaan ja vetäisee kuulokkeet päästä. Nämä ongelmat ovat tietysti historiaa, kun valitsee Bluetooth-kuulokkeet.

Tähän testiin valitsimme hieman suurempia kuulokkeita. Langattomat kuulokkeet ovat kätevät myös kotona, kun kännykän voi jättää pöydälle ja puuhailla ympäriinsä. Isompi koko tarkoittaa sitä, että kuulokkeisiin mahtuu enemmän ominaisuuksia ja äänenlaatu voi sitä myöten olla parempi ja syvempi. Olemme painottaneet testissä äänenlaatua ja jättäneet kaikkein halvimmat mallit kauppaan. Hieman suurempi hinta takaa yleensä kestävämmän rakenteen.

Kupin koolla on väliä

Testissä on mukana kahdenlaisia kuulokkeita. Korvaa vasten tulevat on-ear-kuulokkeet ovat kooltaan pienempiä, mutta niiden huonona puolena on äänen vuotaminen ja pidempikestoisessa kuuntelussa voi tuntua ikävää painetta ja hiostusta korvalehdessä. Over-ear-mallisissa kuulokkeissa näitä ongelmia ei yleensä ole, sillä kuppi tulee korvalehden ympärille, päätä vasten. Niiden haittapuolena taas on suurempi koko.

Kiinnitimme testissä erityistä huomiota kuulokkeiden kokoontaitettavuuteen. Joissakin malleissa vain kupit saa käännettyä sivuille, jolloin kuulokkeet ovat toki litteät mutta vievät silti melko paljon tilaa. Toisia voi taivuttaa kokoon niin, että lopputuloksena on kuutionmallinen paketti, jota voi myös olla hankala kuljettaa laukussa. Parasta on, jos sekä sangan taivuttaminen että kuppien kääntäminen onnistuu. Kirjasimme testiin myös, tuleeko kuulokkeiden mukana kuljetuskotelo vai pelkkä pussukka.

Termistö

aptX – Algoritmi, joka mahdollistaa äänen siirtämisen alemmalla bittinopeudella mutta vähemmällä pakkaamisella. Tämän pitäisi johtaa parempaan äänenlaatuun, mutta sen hyödyistä ollaan erimielisiä.

AAC – Pakkaamismenetelmä, joka tarjoaa paremman äänenlaadun kuin MP3 samalla datamäärällä.

Bluetooth –Standardi langattomaan äänensiirtoon. Huomaa, että uudemmat Bluetooth-versiot eivät välttämättä tarkoita parempaa äänenlaatua.

mainos

NFC – Near Field Communication. Siirtää ääntä ilman eri käskyä ja langattomasti, kun kaksi laitetta laitetaan aivan vierekkäin.

mainos

Testistä

Pyysimme valmistajilta testiin tietynkokoisia Bluetooth-kuulokkeita noin 250 euron hintaluokassa. Kuulokkeet yhdistettiin älypuhelimeen aptX:n avulla. Soittolistalla oli erityyppistä ja tekniseltä laadultaan vaihtelevaa musiikkia. Äänenlaadun lisäksi kiinnitimme huomiota kuulokkeiden kuljetusmukavuuteen: kuinka paljon ne taittuvat kasaan ja millaisessa pakkauksessa niitä on tarkoitus kuljettaa. Arvioimme myös kuulokkeiden helppokäyttöisyyttä ja mukavuutta varsinkin pidempiaikaisessa kuuntelussa. Lopulliseen arvosanaan vaikutti myös hinta.

 data-srcset

Vaikea ja ikävä

Heikko äänimaisema yhdistettynä monimutkaisiin ominaisuuksiin ja mälsään designiin.

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä hinta ottaen huomioon, että kuulokkeissa on vastamelutoiminto. Erittäin hyvä akun kesto. Miellyttävän tuntuiset päässä.
Laatu ja design eivät vakuuta. Ominaisuuksia on vaikea käyttää. Kuulostaa yhtä ikävältä kuin näyttääkin.
Tyyppi: Over-Ear

Liitännät: BT aptX + AAC, AUX-kaapeli

Mikrofoni: On

Paino: 245 g

Akun kesto: 13-19 tuntia

Hinta: 180 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Sonyn kuulokkeiden muotoilu on melko ankea: näkyvissä on ruuveja ja muovia on paljon. Voisi sanoa, että design on funktionaalinen. Kestävyys on kuitenkin kyseenalaista ja kuljetukseenkin on tarjolla vain kankainen pussi. Kuulokkeet eivät taitu kasaan, joten ne vievät paljon tilaa matkustaessa. Viimeistelyyn voi valita mustan tai sinisen vaihtoehdon.

Nappeja on paljon, mutta ainakin pääsäädin volyymille, kappaleiden vaihtoon ja pauselle löytyy helposti ja on ymmärrettävä. Vastamelulle on kolme eri asetusta ja ilmeisesti myös kolme eri ääniasetustakin löytyy. Missään eri kerrota, miten niitä vaihdetaan tai mikä niiden ero on. Suurten korvakuppien ansiosta korvat saavat olla vailla painoa, joten kuulokkeet istuvat mukavasti. Akunkesto on myös vaikuttava, etenkin jos kuulokkeita käyttää ilman vastameluominaisuutta.

Valitettavasti äänenlaatu myötäilee ulkonäköä. Bassosta puuttuu voimaa, samoin diskantista. Soundi on kuitenkin melko tasapainoinen, ja kaikki musiikkityylit toimivat näillä kuulokkeilla yhtä hyvin (tai huonosti). Yleisesti ottaen musiikki kuulostaa rajoittuneelta. Näin suurista kupeista olisi odottanut avoimempaa äänimaailmaa.

Johtopäätökset

On vaikea arvella, kenelle Sony on suunnitellut MDR-ZX770BN-kuulokkeet. Toisaalta äärimmäisen niukka ulkonäkö ja vastamelutoiminto antaisi olettaa niiden sopivan bisnesihmisille. Toisaalta materiaaleissa on säästelty, jotta hintaa on saatu alas, mikä näkyy laadussa. Nuorisoa näin ikävän näköiset kuulokkeet tuskin houkuttavat, varsinkin kun soundikin on vaisu. Vaikka Sony tarjosikin joitakin ilahduttavia ominaisuuksiakin, suosittelemme hankkimaan jotkut toiset kuulokkeet.

 data-srcset

Tasapainoinen ja hienostunut

Vanhaan, erinomaisesti testeissä pärjänneeseen malliin verrattuna Philipsin uutuutta on paranneltu vain juuri oikeista paikoista.

Ääni & Kuva kiteyttää

Laadukkaat materiaalit ja kestävä rakenne. Muotoilu on samanaikaisesti kovan ja tyylikkään näköinen. Upea soundi.
Eivät taitu kasaan, joten vievät tarpeettoman paljon tilaa. Kuljetusta varten mukana tulee vain kangaspussukka.
Tyyppi: On-Ear

Liitännät: BT 4.0 aptX + AAC, AUX-kaapeli

Mikrofoni: On

Paino: 190 g

Akun kesto: 10 tuntia

Hinta: 229 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Viime vuonna Philips M1BT vei voiton langattomien kuulokkeiden testissämme. Nyt testiin pääsee sen jatkokehitelty versio M2BT, joka ei ulkonäöltään poikkea edeltäjästään paitsi kuulokkeiden kestävämpien kangaspäällysteiden osalta. Edellisessä mallissa päälliset olivat nahkaa. Metalliosat samat tutut kestävine kiinnikkeineen. Kupit saa käännettyä täysin litteiksi. Ihmetystä herättää kuljetusta varten mukaan pakattu säilytyspussi, joka on vain kankainen pussukka. Saatavana mustana.

Ominaisuuksiin on tullut sellainen parannus, että nyt kuulokkeiden parittaminen kännykän kanssa onnistuu helposti NFC:llä. Edellisen mallin tapaan korvakupista löytyy säädin, jolla vaihdetaan kappaleita ja säädetään äänenvoimakkuutta. Koko toinen kuppi toimii yhtenä isona painikkeena, josta vastataan puheluihin ja saa musiikin pauselle. Kuulokkeet pysyvät tukevasti paikoillaan mutta memoryfoamin ansiosta tuntuvat kuitenkin pehmeiltä. Mukavuutta lisää myös pääpannan pehmuste.

Äänen kohdalla ei ole tapahtunut muutosta edellisvuoden voittajaan verrattuna, ja miksipä olisikaan? Bassossa riittää jytkyä mutta se ei ole hyökkäävä. Diskantti kuulostaa hienostuneelta. Soundi on näin ollen hyvin tasapainossa ja äänestä löytyy dynaamista kontrastia. Eri soittimet on helppo erottaa, ja musiikin sävyt tulevat esiin kuten on tarkoitettu. Philipsin kuulokkeet sopivatkin poikkeuksellisesti kaikentyyppisen musiikin kuunteluun.

Johtopäätökset

Philipsin Fidelio-sarja on kerta toisensa jälkeen onnistunut testeissämme, eikä M2BT tee poikkeusta. Kuten viime vuoden voittaja M1BT, on tämän vuoden malli myös oppikirjaesimerkki siitä, miten langattomat kuulokkeet tulisi tehdä. Laatu on kestävää, kuulokkeet tuntuvat mukavilta ja käyttö on vaivatonta. Ennen kaikkea soundi on tasapainoinen, kuuntelipa sitten millaista musiikkia hyvänsä. Äänenlaatu on samaa luokkaa huomattavasti kalliimpien langallisten kuulokkeiden kanssa, mikä on paras arvio, jonka langaton voi saada.

 data-srcset

Edullinen ja edistyksellinen

Revo tuntuu ja kuulostaa hintaansa kalliimmalta, ja siinä on uusia ominaisuuksia, joista on oikeasti iloa kuuntelijalle!

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomainen soundi ja hyvä basso. Kosketusohjaus toimii. Sovellus tarjoaa paljon asetuksia. Kaunis ja kestävä.
Asetusvaihtoehtoja on ehkä liikaakin. Sovellus ei tuo äänenlaatuun mitään lisää.
Tyyppi: On-Ear

Liitännät: BT 3.0, AUX-kaapeli

Mikrofoni: On

Paino: 240 g

Akun kesto: 12 tuntia

Hinta: 200 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Jabra Revon puhdaslinjainen muotoilu ja erottuvat värit miellyttävät silmää, vaikkakin valkoinen voi olla hieman epäkäytännöllinen valinta. Alumiinisanka tuntuu tukevalta ja varmasti kestää pitkään. Saranoidut kupit saa taitettua kuljetuksen ajaksi kasaan mutta kuulokkeita ei valitettavasti saa täysin litteiksi. Tässä hintaluokassa oudoksuttaa kuljetuskotelon materiaalivalinta: mukana tulee pelkkä kangaspussukka. Kuulokkeiden värivaihtoehdot ovat valkoinen, harmaa ja musta metalliyksityiskohdin tai täysin musta.

Näkyviä säätimiä on vähän. Toinen kuppi on kosketusohjattava, joten äänenvoimakkuutta ja kappaleidenvaihtoa voi ohjata hipaisemalla, mikä toimii täydellisesti. Ääniohjaus kertoo halutessa, miten kuulokkeet yhdistetään kännykkään ja ilmoittaa statuksen. Yhdistäminen käy helposti NFC:n avulla. Memoryfoamilla pehmustetut kupit tuntuvat mukavalta eikä korviin synny painetta.

Äänenlaatu on ehdottomasti testin parhaimmistoa. Soundi on lämmin ja kirkas ja kuulostaa hyvältä vaikka volyymin nostaisi kovaksikin. Bassoakin löytyy riittävästi. Jos basso on omaan makuun liian raskas, voi sitä säätää kännykkäsovelluksella mieleisekseen, sillä applikaatiosta löytyy paljon valinnanvaraa taajuuksien säätelyyn. Ehkä liiankin paljon, ja on vaikea havaita suurta eroa sovelluksella säädettyyn soundiin verrattuna ääneen, joka tulee kuulokkeista ihan ilman säätöjä.

Johtopäätökset

Jabra Revo -kuulokkeiden kaunis muotoilu ei jyrää käytettävyyttä, vaan ne tuntuvat laadukkailta ja kestäviltä. Kyttö on helppoa ja kosketusohjaus toimii hyvin. Bonuksena kuulokkeet saa myös liitettyä tietokoneeseen. Kännykkäsovellus tarjoaa paljon valinnanvaraa säätöön, mutta on vaikea löytää asetusta, jolla musiikki kuulostaisi paremmalta kuin automaattisäädöillä. Soundi on oikeastaan erinomainen ilman mitään säätöjä.

 data-srcset
Sol Republic Tracks Air
Nuorekkaiden kuulokkeiden muotoilu on yhtä katu-uskottava kuin niiden jumputtava bassosoundikin.
 data-srcset
Samsung Level On Wireless
Yllättävän hienostuneissa kuulokkeissa on neutraali soundi ja bonuksena vastamelutoiminto.
 data-srcset
Koss BT540I
Mukava istuvuus ja hyvä soundi eivät auta tylsän näköisiä kuulokkeita nousemaan massasta.
 data-srcset
JBL Synchros S400BT
JBL:n kuulokkeet eivät vain näytä DJ-kuulokkeilta, ne myös kuulostavat siltä kuin olisi klubilla!
 data-srcset
Harman Kardon Soho BT
Harman Kardonin kuulokkeissa ensiluokkaiset materiaalit ja hieno design yhdistyvät upeaan ääneen, vain mukavuuteen ei ole kiinnitetty yhtä paljon huomiota.
 data-srcset
Bose Soundlink OE
Soundlink on käytännöllinen ja helppokäyttöinen – ja kuulostaa yllättävän hyvältä!
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös