9 Bluetooth-kuuloketta

 itemprop
9 Bluetooth-kuuloketta

Langatonta laatua

Johdottomat kuulokkeet ovat käytössä käteviä. Kun löytää vielä itselleen oikean mallin, saa nauttia helppokäyttöisyyden lisäksi erinomaisesta äänenlaadusta.

Musiikin kuuntelu liikenteessä on monelle arkea. Vaikka musiikki ilostuttaakin työmatkoilla ja pidemmilläkin reissuilla, liittyy asiaan myös ärsyttäviä piirteitä. Ainakin se, kun kaivelee taskustaan umpisolmuun jumahtanutta kuulokejohtoa. Tai se, kun johto jää kiinni ovenkahvaan ja vetäisee kuulokkeet päästä. Nämä ongelmat ovat tietysti historiaa, kun valitsee Bluetooth-kuulokkeet.

Tähän testiin valitsimme hieman suurempia kuulokkeita. Langattomat kuulokkeet ovat kätevät myös kotona, kun kännykän voi jättää pöydälle ja puuhailla ympäriinsä. Isompi koko tarkoittaa sitä, että kuulokkeisiin mahtuu enemmän ominaisuuksia ja äänenlaatu voi sitä myöten olla parempi ja syvempi. Olemme painottaneet testissä äänenlaatua ja jättäneet kaikkein halvimmat mallit kauppaan. Hieman suurempi hinta takaa yleensä kestävämmän rakenteen.

Kupin koolla on väliä

Testissä on mukana kahdenlaisia kuulokkeita. Korvaa vasten tulevat on-ear-kuulokkeet ovat kooltaan pienempiä, mutta niiden huonona puolena on äänen vuotaminen ja pidempikestoisessa kuuntelussa voi tuntua ikävää painetta ja hiostusta korvalehdessä. Over-ear-mallisissa kuulokkeissa näitä ongelmia ei yleensä ole, sillä kuppi tulee korvalehden ympärille, päätä vasten. Niiden haittapuolena taas on suurempi koko.

Kiinnitimme testissä erityistä huomiota kuulokkeiden kokoontaitettavuuteen. Joissakin malleissa vain kupit saa käännettyä sivuille, jolloin kuulokkeet ovat toki litteät mutta vievät silti melko paljon tilaa. Toisia voi taivuttaa kokoon niin, että lopputuloksena on kuutionmallinen paketti, jota voi myös olla hankala kuljettaa laukussa. Parasta on, jos sekä sangan taivuttaminen että kuppien kääntäminen onnistuu. Kirjasimme testiin myös, tuleeko kuulokkeiden mukana kuljetuskotelo vai pelkkä pussukka.

Termistö

aptX – Algoritmi, joka mahdollistaa äänen siirtämisen alemmalla bittinopeudella mutta vähemmällä pakkaamisella. Tämän pitäisi johtaa parempaan äänenlaatuun, mutta sen hyödyistä ollaan erimielisiä.

AAC – Pakkaamismenetelmä, joka tarjoaa paremman äänenlaadun kuin MP3 samalla datamäärällä.

Bluetooth –Standardi langattomaan äänensiirtoon. Huomaa, että uudemmat Bluetooth-versiot eivät välttämättä tarkoita parempaa äänenlaatua.

mainos

NFC – Near Field Communication. Siirtää ääntä ilman eri käskyä ja langattomasti, kun kaksi laitetta laitetaan aivan vierekkäin.

mainos

Testistä

Pyysimme valmistajilta testiin tietynkokoisia Bluetooth-kuulokkeita noin 250 euron hintaluokassa. Kuulokkeet yhdistettiin älypuhelimeen aptX:n avulla. Soittolistalla oli erityyppistä ja tekniseltä laadultaan vaihtelevaa musiikkia. Äänenlaadun lisäksi kiinnitimme huomiota kuulokkeiden kuljetusmukavuuteen: kuinka paljon ne taittuvat kasaan ja millaisessa pakkauksessa niitä on tarkoitus kuljettaa. Arvioimme myös kuulokkeiden helppokäyttöisyyttä ja mukavuutta varsinkin pidempiaikaisessa kuuntelussa. Lopulliseen arvosanaan vaikutti myös hinta.

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Heikko äänimaisema yhdistettynä monimutkaisiin ominaisuuksiin ja mälsään designiin.

Sonyn kuulokkeiden muotoilu on melko ankea: näkyvissä on ruuveja ja muovia on paljon. Voisi sanoa, että design on funktionaalinen. Kestävyys on kuitenkin kyseenalaista ja kuljetukseenkin on tarjolla vain kankainen pussi. Kuulokkeet eivät taitu kasaan, joten ne vievät paljon tilaa matkustaessa. Viimeistelyyn voi valita mustan tai sinisen vaihtoehdon.

Nappeja on paljon, mutta ainakin pääsäädin volyymille, kappaleiden vaihtoon ja pauselle löytyy helposti ja on ymmärrettävä. Vastamelulle on kolme eri asetusta ja ilmeisesti myös kolme eri ääniasetustakin löytyy. Missään eri kerrota, miten niitä vaihdetaan tai mikä niiden ero on. Suurten korvakuppien ansiosta korvat saavat olla vailla painoa, joten kuulokkeet istuvat mukavasti. Akunkesto on myös vaikuttava, etenkin jos kuulokkeita käyttää ilman vastameluominaisuutta.

Valitettavasti äänenlaatu myötäilee ulkonäköä. Bassosta puuttuu voimaa, samoin diskantista. Soundi on kuitenkin melko tasapainoinen, ja kaikki musiikkityylit toimivat näillä kuulokkeilla yhtä hyvin (tai huonosti). Yleisesti ottaen musiikki kuulostaa rajoittuneelta. Näin suurista kupeista olisi odottanut avoimempaa äänimaailmaa.

Johtopäätökset

On vaikea arvella, kenelle Sony on suunnitellut MDR-ZX770BN-kuulokkeet. Toisaalta äärimmäisen niukka ulkonäkö ja vastamelutoiminto antaisi olettaa niiden sopivan bisnesihmisille. Toisaalta materiaaleissa on säästelty, jotta hintaa on saatu alas, mikä näkyy laadussa. Nuorisoa näin ikävän näköiset kuulokkeet tuskin houkuttavat, varsinkin kun soundikin on vaisu. Vaikka Sony tarjosikin joitakin ilahduttavia ominaisuuksiakin, suosittelemme hankkimaan jotkut toiset kuulokkeet.

Faktat

Tyyppi: Over-Ear

Liitännät: BT aptX + AAC, AUX-kaapeli

Mikrofoni: On

Paino: 245 g

Akun kesto: 13-19 tuntia

Hinta: 180 €


PlusHyvä hinta ottaen huomioon, että kuulokkeissa on vastamelutoiminto. Erittäin hyvä akun kesto. Miellyttävän tuntuiset päässä.
MiinusLaatu ja design eivät vakuuta. Ominaisuuksia on vaikea käyttää. Kuulostaa yhtä ikävältä kuin näyttääkin.
 data-srcset
Vanhaan, erinomaisesti testeissä pärjänneeseen malliin verrattuna Philipsin uutuutta on paranneltu vain juuri oikeista paikoista.

Viime vuonna Philips M1BT vei voiton langattomien kuulokkeiden testissämme. Nyt testiin pääsee sen jatkokehitelty versio M2BT, joka ei ulkonäöltään poikkea edeltäjästään paitsi kuulokkeiden kestävämpien kangaspäällysteiden osalta. Edellisessä mallissa päälliset olivat nahkaa. Metalliosat samat tutut kestävine kiinnikkeineen. Kupit saa käännettyä täysin litteiksi. Ihmetystä herättää kuljetusta varten mukaan pakattu säilytyspussi, joka on vain kankainen pussukka. Saatavana mustana.

Ominaisuuksiin on tullut sellainen parannus, että nyt kuulokkeiden parittaminen kännykän kanssa onnistuu helposti NFC:llä. Edellisen mallin tapaan korvakupista löytyy säädin, jolla vaihdetaan kappaleita ja säädetään äänenvoimakkuutta. Koko toinen kuppi toimii yhtenä isona painikkeena, josta vastataan puheluihin ja saa musiikin pauselle. Kuulokkeet pysyvät tukevasti paikoillaan mutta memoryfoamin ansiosta tuntuvat kuitenkin pehmeiltä. Mukavuutta lisää myös pääpannan pehmuste.

Äänen kohdalla ei ole tapahtunut muutosta edellisvuoden voittajaan verrattuna, ja miksipä olisikaan? Bassossa riittää jytkyä mutta se ei ole hyökkäävä. Diskantti kuulostaa hienostuneelta. Soundi on näin ollen hyvin tasapainossa ja äänestä löytyy dynaamista kontrastia. Eri soittimet on helppo erottaa, ja musiikin sävyt tulevat esiin kuten on tarkoitettu. Philipsin kuulokkeet sopivatkin poikkeuksellisesti kaikentyyppisen musiikin kuunteluun.

Johtopäätökset

Philipsin Fidelio-sarja on kerta toisensa jälkeen onnistunut testeissämme, eikä M2BT tee poikkeusta. Kuten viime vuoden voittaja M1BT, on tämän vuoden malli myös oppikirjaesimerkki siitä, miten langattomat kuulokkeet tulisi tehdä. Laatu on kestävää, kuulokkeet tuntuvat mukavilta ja käyttö on vaivatonta. Ennen kaikkea soundi on tasapainoinen, kuuntelipa sitten millaista musiikkia hyvänsä. Äänenlaatu on samaa luokkaa huomattavasti kalliimpien langallisten kuulokkeiden kanssa, mikä on paras arvio, jonka langaton voi saada.

Faktat

Tyyppi: On-Ear

Liitännät: BT 4.0 aptX + AAC, AUX-kaapeli

Mikrofoni: On

Paino: 190 g

Akun kesto: 10 tuntia

Hinta: 229 €


PlusLaadukkaat materiaalit ja kestävä rakenne. Muotoilu on samanaikaisesti kovan ja tyylikkään näköinen. Upea soundi.
MiinusEivät taitu kasaan, joten vievät tarpeettoman paljon tilaa. Kuljetusta varten mukana tulee vain kangaspussukka.
 data-srcset
Sol Republic Tracks Air
Nuorekkaiden kuulokkeiden muotoilu on yhtä katu-uskottava kuin niiden jumputtava bassosoundikin.
 data-srcset
Samsung Level On Wireless
Yllättävän hienostuneissa kuulokkeissa on neutraali soundi ja bonuksena vastamelutoiminto.
 data-srcset
Koss BT540I
Mukava istuvuus ja hyvä soundi eivät auta tylsän näköisiä kuulokkeita nousemaan massasta.
 data-srcset
JBL Synchros S400BT
JBL:n kuulokkeet eivät vain näytä DJ-kuulokkeilta, ne myös kuulostavat siltä kuin olisi klubilla!
 data-srcset
Jabra Revo Wireless
Revo tuntuu ja kuulostaa hintaansa kalliimmalta, ja siinä on uusia ominaisuuksia, joista on oikeasti iloa kuuntelijalle!
 data-srcset
Harman Kardon Soho BT
Harman Kardonin kuulokkeissa ensiluokkaiset materiaalit ja hieno design yhdistyvät upeaan ääneen, vain mukavuuteen ei ole kiinnitetty yhtä paljon huomiota.
 data-srcset
Bose Soundlink OE
Soundlink on käytännöllinen ja helppokäyttöinen – ja kuulostaa yllättävän hyvältä!
  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Lue myös

  Sennheiser PXC 550-II

  Loistoääntä huomaamattomassa paketissa

  Sennheiser pelaa varman päälle ja on päivittänyt laatumallinsa säätyvällä vastamelulla ja ääniohjauksella. Käyttöliittymä on ikävästi kärsinyt vähän matkan varrella.

   data-src

  Paljon vastinetta rahoille!

  Jabra Elite 75t on markkinoiden paras täysin langaton kuulokemalli ilman aktiivista vastamelua.

  Bowers & Wilkins PX7

  Luksustason kuuloke-elämys

  Bowers & Wilkins ei ole säästellyt laadussa uuden vastamelukuulokemallinsa kanssa.

   data-src

  Sony on korjannut edellistä kuulokemalliaan vaivanneet viat ja onnistunut tekemään parhaat vastamelukuulokkeet, jotka olemme koskaan testanneet!

   data-src

  Testasimme parhaat langattomat kuulokkeet, joista osasta löytyy myös aktiivinen vastamelutoiminto.

   data-src

  Johdottomat kuulokkeet ovat käytössä käteviä. Kun löytää vielä itselleen oikean mallin, saa nauttia helppokäyttöisyyden lisäksi erinomaisesta äänenlaadusta.

   data-src

  Parhaat matkakuulokkeet toimivat ilman piuhaa ja sulkevat ympäristön hälyn ulkopuolelle.

   data-src

  Markkinoiden parhaat vastamelukuulokkeet ovat nyt myös langattomat! Lopputulos on silkkaa taikaa.

  Vieritä ylös