TESTISSÄ: iRobot Roomba j7+

Pehmeiden kalusteiden lemmikkikotiin

Jos lemmikille sattuu vahinko, P.O.O.P eli PetOwnerOfficialPromise pelastaa.

Karakter
iRobot Roomba j7+
forfatter
Julkaistu 28.07.2022 - 05:00
Ääni & Kuva kiteyttää
P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise tekee oikeasti mitä lupaa. Imuri suoriutuu testimatosta vaivatta.
Törmäilee kovaa tuolin- ja pöydänjalkoihin.
Faktat
 • Suunnistus: Precision vision Navigation (object decection & object avoidance)
 • Sovellus: iRobot HOME
 • Kamera: On
 • Kaukosäädin: Ei ole
 • Imuteho: Ei ilmoitettu
 • Moppaustoiminto: Ei ole
 • Pölysäiliön koko: Ei ilmoitettu
 • Itsetyhjentyvä: On
 • No-go-alue: on
 • Äänitaso: Ei ilmoitettu
 • Akunkesto: 75 minuuttia
 • Latausaika: Max 3 h
 • Mitat/paino: Ø 33,9×8,7/3,4 kg
 • Latausaseman mitat: 31 x 38 x 34 cm
 • Väri: Harmaa tai musta
 • Yhteensopiva: Google Assistant, Amazon Alexa
 • Verkkosivusto: irobot.fi

iRobot Roomba j7+:n käyttöönotto on yllättävän helppoa. Lataan iRobot-sovelluksen, jonka kieleksi voi valita myös suomen. Se on mukava lisä, sillä kaikki eivät kuitenkaan ole sujuvia englannin kanssa. Märthaksi nimeämäni iRobot Roomba j7+ yhdistyy verkkoon mutinoitta ja kaikki sujuu vain ihan uskomattoman sujuvasti – jes!

iRobot Roomba j7+
iRobot Roomba j7+ ansaitsee vertailun vähiten rumimman itsetyhjentyvän imurin tittelin. Kuva: Åsa Warme Hallén

 

iRobot detalj
On mukava huomata, että yksityiskohtiin on panostettu. Nahkainen kädensija ei sinänsä ole tärkeä, mutta tuo pientä luksusta laitteeseen, jota on pakko pitää jokseenkin esillä optimaalisen toiminnan vuoksi. Kuva: Åsa Warme Hallén

Lisätarvikelaatikko sisältää virtajohdon, ekstrasuodattimen ja ekstraharjan sekä pikaoppaan käyttöönottoon. Se tosin on englanniksi, mutta kuvituksineen hyvin selkeä. Tarjolla on paksumpikin käyttöohjekirjanen, joka ei sekään ole luettavissa pohjoismaisilla kielillä, mutta siitä voi halutessaan opiskella syvällisemmin siivousapurinsa saloja.

Nyt mennään!

Märtha käyttää kameraa ja ledvaloa tunnistaakseen esteitä. Valmistajan mukaan imurista tulee käytön myötä aina vain fiksumpi, joka oppii tuntemaan ympäristönsä. Päästän iRobot Roomba j7:n tutustumaan uuteen 45-neliöiseen valtakuntaansa. Kamera ja ledvalo eivät saa minulta pisteitä, sillä Märtha hidastaa kyllä lähestyessään estettä, mutta törmää silti turhan kovaa huonekaluihin.

 

 

Stadkarta-iRobot-1 Stadkarta iRobot 2
<
>
Siinä missä useimmat testin imurit saavat siivottua lähes koko 45 neliön alan, jää Märtha 38 neliöön. Siivouksen aikana se ottaa kuvia esteiksi tulkitsemistaan asioista, jotta voin halutessani merkata ne no-go-alueiksi. Kuvakaappaus

Koeajon jälkeen Märtha palaa latausasemalle ja tyhjentää pölysäiliötään noin 3 sekunnin ajan hirveän huudon saattelemana. Sovellus ilmoittaa, että iRobot Roomba j7 tarvitsee useampia siivouskierroksia ennen kuin voin mukauttaa kartan toiveideni mukaan. Lähetän Märthan uudelleen matkaan toivoen sen olevan tällä kertaa varovaisempi, mutta ehei – kukkaruukut ja tuolijalat saavat taas kyytiä.

iRobot
Märtha imuroi matot huolellisesti. Kuva: Åsa Warme Hallén

Maton kanssa Märthalla ei ole lainkaan ongelmia, vaan se käyttää hyvin aikaa sen huolelliseen imurointiin.

iRobot Roomba j7+ arjessa

Sovelluksessa voi ajastaa siivouksen, ja kunhan imuri on opetellut kartan, siihen saa lisättyä no-go-alueet ja myös määrittää alueet, joille haluaa erityisen huolekkaan siivouksen.

Märtha siivosi lattia-alaa vähiten kaikista testin imureista eivätkä nurkat kuulu sen vahvuuksiin. Mutta ehkäpä Roomba j7 oppii tarkemmaksi ajan myötä – kukapa tietää?

Äänitasoa ei ole ilmoitettu ja kysyessäni asiaa minulle vastataan, että ”robotti siivoaa asukkaan poissa ollessa, ja siksi iRobot ei kerro äänenvoimakkuutta”. Kauhean kummallinen asenne, koska minähän sen päätän, olenko kotona imuroinnin aikana vai en. Ja entä liikuntarajoitteiset tai mikä tahansa muu syy, joka estää poistumasta kotoa? Tätä kannattaisi valmistajan miettiä uudelleen ja huolella!

Bordsben-iRobot pooptastrophies iRobot
<
>
iRobot Roomba j7+ ajaa pöydänjalkoihin niin kovaa, että kolisee. Mutta kakkakatastrofia edustavia kissanleluja se ei lähesty tämän enempää. Kuva: Åsa Warme Hallén

Markkinointimateriaaleissa iRobot painottaa P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise-toimintoaan, joka selitetään yrityksen verkkosivuilla näin: ” Roomba® j7/j7+ kiertää ketterästi lemmikkien jätökset, mutta jos sotku kuitenkin yllättää, vaihdamme laitteen ilmaiseksi.” Ottaen huomioon, miten huolettomasti Märtha ajelee huonekaluja päin, tuntuu lemmikkienjätösten välttely vitsiltä – mutta pakkohan sitä on kokeilla!

Koska kissani osaavat tehdä tarpeensa hiekkalaatikkoon, simuloin jätöksiä kahden leikkihiiren avulla. Ja uskomatonta mutta totta: iRobot Roomba j7+ väistää ne hyvissä ajoin. Hämmästyttävää, että yksi ja sama laite törmäilee huonekaluihin, mutta osaa kuitenkin väistää kissanleluja.

Under locket iRobot
Oikealla käytössä oleva pölypussi ja vasemmalla pakkauksessa tullut ekstrapussi. Kuva: Åsa Warme Hallén
iRobot
iRobot Roomba j7+ on varustettu kahdella kumirullalla, jotka nostavat ylös harjan harjaamat roskat. Hiukset kiertyvät toki silti rullien ympäri, joten niitä on poistettava itse aika ajoin. Kuva: Åsa Warme Hallén

Yhteenveto: iRobot Roomba j7+

iRobot Roomba j7+ tuntuu tarvitsevan aikaa miljöön oppimiseen, sillä vaikka testissä saatiinkin hyväksyttävää siivousjälkeä, jäi siltä kuitenkin pölypalleroita nurkkiin. Yllätyksenä tuli imurin törmäily huonekaluihin, kun samaan aikaan se osaa väistellä hienovaraisesti lemmikin jätöksiä esittäviä pikkutavaroita. Suosittelen ennemmin panostamaan imuriin enemmän ja hankkimaan Ecovacsin Deebot X1 Omnin, joka kohtelee huonekaluja hellästi ja hoitaa myös lattioiden moppauksen.

Myös tässä testissä

Dreame Bot Z10 Pro

Edullinen mutta hutiloiva kotiapulainen

Testin halvin laite sekä imuroi että moppaa lattiat. Mutta kuinka hyvin?

Ilahduttava hinta. Navigoi sujuvasti esteiden ympäri eikä jumiudu mattoon.
Moppaustoiminto ei tuo lisäarvoa.

Ecovacs Deebot X1 Omni

Ystävällinen jätti

Ecovacsin kanssa tarvitaan paljon tilaa ja iso lompakko, mutta vastineeksi saa paljon.

Kaksoisharjakset ja pyörivä kaksoismoppi. Suoriutuu helposti testimatosta ja on suhteellisen hiljainen ja joustava siivoaja.
Kallis ja isokoinen.

TCL Sweeva 6500

Ei ihan maalissa

Vertailun toiseksi halvin malli on itsetyhjentyvä ja steriloi lattiat UV-C-säteilyllä, mutta ongelmiakin on.

Hiljainen. Onnistuu siivoamaan myös nurkista. UV-C-sterilointi tuntuu hyvältä idealta.
Ei kannata unohtaa tavaroita lattialle TCL:n syötäväksi. Sovellus on melko heikko esitys.

Samsung Jet Bot+

Imurointia melun kera

Valkoinen itsetyhjentyvä robotti-imuri on tyylikäs, mutta latausasema on aika erikoinen.

Yksinkertainen käyttöönotto. Suoriutuu hyvin matoista ja nurkista.
Äänekäs. Latausaseman muotoilua ei ole ehkä mietitty loppuun saakka.

Electrolux Pure i9.2

Kaunis mutta kummallinen

Nurkkien siivousta ajatellen suunniteltu kolmiomuoto houkuttaa, samoin imurin kultaväri. Mutta ei pidä innostua pelkän ulkonäön suhteen…

Tyylikäs ja pieni imuri, jonka saa halutessaan säilytettyä huomaamattomasti. Siivoaa myös nurkat.
Ei pärjää testimaton kanssa. Todella kovaääninen ja joustamaton siivouksessa. Epävakaa sovellus.
Mainos

Päivän tarjoukset

Åsa Warme

(s. 1972): Åsa päätyi vuonna 1995 vähän vahingossa töihin Elektronikvärlden-lehteen, joka sai sittemmin Ruotsissa LB-perheen nimen Ljud & Bild. 2013 Åsa päätti kokeilla siipiään toisaalla, työskenneltyään LB-toimituksessa projektinjohtajana, toimittajana ja toimituspäällikkönä. Alkuvuodesta 2021 hän palasi LB Ääni & Kuvaan freelance-kirjoittajana, joka keskittyy etenkin erilaisten hauskojen ja hyödyllisten vempaimien testaamiseen hieman eri vinkkelistä kuin kollegansa.
Send this to a friend