Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 6 rajakaapelitonta robottiruohonleikkuria (2025)

Langattomat robottiruohonleikkurit: hyvästi, rajakaapelit!

Nurmikon reunojen kaivelu loppuu nyt! Testasimme kuusi robottiruohonleikkuria, jotka suunnistavat pihalla ilman tarvetta rajakaapeleille.

/ 09.06.2025 - 16:00
6 rajakaapelitonta robottiruohonleikkuria (2025)

Robottiruohonleikkurit ovat helpottaneet omakotiasujien elämää jo vuosia, mutta rajakaapelien kanssa äheltäminen on tuonut pientä lisävaivaa. Kun pitää kaivaa satoja metriä kaapelia nurmikon ympärille, on kyseessä oikeasti aikaa vievä ja ärsyttävä homma. Puhumattakaan siitä, kun joku kuitenkin katkaisee kaapelin kukkapenkissä kaivellessaan, jolloin pitää kontata etsimässä katkennutta kohtaa.

Mutta se on nyt historiaa. Robottiruohonleikkureiden uusi sukupolvi suunnistaa langattomasti erilaisten teknologioiden avulla: käytössä voi mallista riippuen olla GPS, RTK-tukiasema tai Lidar-tutka.

Tässä testissä kuusi ruohonleikkurimallia pääsee näyttämään kykynsä niin tasaisella kuin kumpareisella maalla. Hinnat vaihtelevat noin 3 000 euron molemmin puolin.

5 robottiruohonleikkuria ilman rajauskaapelia (2024)

Robottiruohonleikkuria ilman rajakaapelia

Kaikille vertailun malleille yhteistä on rajakaapelin korvaaminen sovelluksessa tehtävällä digitaalisella kartoituksella. Ajettava alue määritellään puhelimella, jonka jälkeen robotti seuraa sille annettuja virtuaalisia rajoja. Osa malleista hyödyntää suunnistamisessa RTK-GNSS-tekniikkaa (Real Time Kinematic), joka toimii senttimetrin tarkkuudella, kun taas toiset luottavat Lidar-tutkiin, joita on höystetty kameroilla ja tekoälyllä.

Kummassakin tavassa on etunsa. RTK-mallien on ”nähtävä” koko ajan taivaalle, joten ne toimivat parhaiten avonaisella nurmikolla, kun taas Lidar-pohjaiset mallit toimivat paremmin varjoisilla alueilla. Kaikissa roboteissa on esteentunnistus, jonka avulla ne välttelevät esineitä, lemmikkejä ja ihmisiä.

10 vinkkiä robottiruohonleikkuria harkitsevalle

Ei universaalia ratkaisua

Vaikka tekniikat ovatkin hienoja ja nykyaikaisia, ei mikään testatuista malleista sovi kaikkiin pihoihin. Osa loistaa jyrkissä mäissä, toiset isoilla tasaisilla nurmilla. Jotkut toimivat parhaiten avoimilla nurmikentillä, jossa on hyvä GPS-kuuluvuus, kun taas toiset sopivat paremmin puiden ja pensaiden katveeseen. Käyttöönoton helppous vaihtelee melko paljon, samoin laitteiden hinnat.

Niinpä tässä testissä ei kannata tuijottaa vain testivoittajan titteliä, vaan keskittyä pohtimaan, millainen malli sopisi parhaiten omalle pihalle ja omiin tarpeisiin.

Dreame Roboticmower A2

Tekoälyllä varustettu tekniikkapaketti

Dreame Roboticmower A2 navigoi pihalla tekoälyn ja Lidar-tutkan voimin, ja se todistaa, että tämän päivän tekniikka todella toimii.

Järjestelmällinen leikkuukuvio antaa siistin lopputuloksen. Kartoitus sujuu melko helposti. Pärjää melko jyrkissäkin mäissä. Sovellukseen voi tallentaa useita karttoja.
Kallis. Ruohonleikkuri pitää pysäyttää, kun haluaa vaihtaa asetusta. Automaattinen kartoitus saisi toimia paremminkin. Ei RTK-tukiasemaa tarkkaan kartoitukseen.
Lue koko testi

Mova 1000

Lyömätön hinta

Mova 1000 on testin isoin yllättäjä, ja sen hintalappu saa kilpailijat punastumaan. Tämä robotti pystyy nimittäin lähes kaikkeen, mihin kaksi kertaa kalliimmatkin mallit!

Ylivoimaisesti paras hinta-laatusuhde. Fyysiset napit mahdollistavat käytön myös ilman sovellusta. Kätevä leikkuukorkeuden manuaalinen säätö. Vaikuttavaa suorituskykyä edulliseen hintaan.
Sopii vain pienille pihoille (enintään 1000 m²). Kapea leikkuuleveys. Esteiden tunnistus on vähemmän edistyksellistä kuin huippumalleilla. Vaatii manuaalisen kartoituksen.
Lue koko testi

Husqvarna Automower 405XE NERA

Referenssiruohonleikkuri

Husqvarna Automower 405XE NERA vahvistaa asemansa alan standardina. Sen kartoitus toimii loistavasti ja leikkuukuviot ovat ainutlaatuisia. Mutta eräs merkittävä puutekin siinä on.

Yksinkertainen nurkkapistekartoitus säästää aikaa. Älykäs satunnainen leikkuukuvio on paras valinta nurmikon hyvinvoinnin kannalta. EdgeCut vähentää reunojen siistimistarvetta. Tekniikka ja käyttäminen toimivat luotettavasti.
Jyrkissä mäissä toiminta on epävakaata. Monimutkainen Bluetooth-yhdistäminen. Käynnistyy hitaammin kuin kilpailijansa. Kallis, etenkin EPOS-lisävarusteiden kanssa.
Lue koko testi

Mammotion Luba mini AWD 800

Maastoasiantuntija

Mammotion Luba mini AWD 800 on tehty maastoihin, joissa muut robottiruohonleikkurit eivät pärjää: jyrkkiin rinteisiin ja mäkisille pihoille. Mutta kaikkea ei ole mietitty ihan loppuun asti.

Poikkeuksellisen hyvä ruohonleikkuri rinteeseen nelivetonsa ansiosta. Mukautuva riippujärjestelmä tekee ajosta sulavaa. Todella coolin näköinen!
Testin hitain. RTK-järjestelmä edellyttää hyvää satelliittikuuluvuutta, eikä se toiminut testaajan kotona lainkaan. Latausasemalle meno voi olla haaste. Vain pienemmille pihoille. Ohjelmisto kaipaa huolellisempaa kehittämistä.
Lue koko testi

Segway Navimow X330E

Segwayn supernopea ruohonleikkuri

Segway on robottiruohonleikkuri vakuuttaa nopeudellaan ja tehokkuudellaan. Navimow X330E on vertailun nopein ja järjestelmällisin robotti.

Vaikuttavasta nopeudesta on käytännön hyötyä. Järjestelmällinen leikkuukuvio reunoilta sisäänpäin. Ylivoimainen 180 minuutin akunkesto. Todella hiljainen, vain 54 dB. Kattava sovellusohjaus ja monta ajoasetusta.
Testin kallein. Vaatii erillisen antennin RTK-kantavuutta varten. 4G-tilaus maksaa kahden vuoden käytön jälkeen. Kovin mäkisessä maastossa jää jumiin.
Lue koko testi

Ecovacs GOAT A3000 LiDAR

GPS-vapaata älykkyyttä

Puhtaaseen Lidar-tekniikkaan perustuva Ecovacs GOAT A3000 välttää tiiviitä asuinalueita vaivaavat GPS-yhteyshäiriöt.

Toimii ilman GPS:ää, joten toimii myös tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla. Käyttöönotto sujuu joutuisasti puhtaan Lidar-tekniikan ansiosta. Asetuksia voi vaihtaa ajon aikana. Reilu 33 cm:n leikkuuleveys ja supernopea lataus 45 minuutissa.
Ei noudata virtuaalisia rajoja aivan tarkalleen. Automaattikartoitus keskeytyy helposti esteistä. Kallis. Toimii välillä yllättävästi.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pieni ja näppärä ikkunapesuri

Käytännöllinen mutta kallis siivousapuri

Wilfan espressokone on itse yksinkertaisuus

Tekoäly vahtii ulko-ovea

Varsi-imuri automaattisella tyhjennysasemalla

Ylivoimainen yhdistelmäimuri

KitchenAidin ensimmäinen täysautomaattinen espressokone

Kuivausrumpu oppii tuntemaan käyttäjänsä

Lattianpesua telalla

Perushyvä jää-pakastinkaappi

Kuivaava pesukone isoille pyykkimäärille

Fiksu valvontakamera sisälle

Ääni & Kuva
Scroll to Top