Dreame Roboticmower A2 on kunnon hightech-ruohonleikkuri: sen OmniSense 2.0 -navigointijärjestelmä yhdistää 3D-Lidar-tutkan 1080p-resoluution HDR-kameraan. Suunnistus ja esteiden välttely sujuvat tekniikan avulla tarkasti. Robotti skannaa ympäristöään jopa 70 metrin päähän 360 asteen katselukulmalla, ja se tunnistaa erilaisia esineitä aina puutarhakalusteista leluihin ja puutarhavälineisiin. Garden Guardian -toiminto tekee leikkurista myös vartijan, sillä robotti vartioi puutarhaa kameran avulla ja sen voi asettaa kiertelemään haluttuina aikoina sekä hälyttämään, jos se havaitsee ihmisiä pihalla.
Käyttöönotto ja kartoitus
Automaattinen kartoitus onnistuu parhaiten, jos piha on yksinkertaisen muotoinen. Testipihamme oli robotille vähän haastava erilaisine ulokkeineen, ja myös avoin kulkuväylä pihan ajotielle hämmensi sitä. Robotti yritti kartoitusta monta kertaa, mutta lopulta luovutin automaation kanssa ja kiersin robotin kanssa pihan itse näyttäen sille manuaalisesti ajettavan alueen rajat. Manuaalinen kartoitus vie aikaa, mutta ainakin lopputulos on tarkka. Testin aikana huomasin, että Dreamea on helpompi kauko-ohjata kuin Husqvarnaa: se kääntyy intuitiivisemmin, vähän kuin radio-ohjattava auto, kun taas Husqvarna kääntyilee arvaamattomammin.
Dreamen modulaarisen muotoilun ansiosta sen kaikki osat ovat vaihdettavia, mikä antaa laitteelle pitkän käyttöiän ja tekee siitä muutenkin vastuullisemman.
Dual-Map-toiminnon ansiosta sovellukseen voi luoda kaksi eri karttaa – täydellistä, jos on vaikkapa etu- ja takapiha erikseen tai haluaa käyttää robottiruohonleikkuria myös kesämökillä.

Dreame Roboticmower A2 käytössä
Leikkuukuvion voi valita suoran, diagonaalisen ja ruudukon väliltä, ja tarjolla on myös pyörivä ajotapa, jolla nurmikkoon ei jää näkyviä raitoja. Satunnaista leikkuukuviota ei ole valittavana, vaikka sen sanotaan olevan biodiversiteetin ja nurmikon hyvinvoinnin kannalta paras vaihtoehto.
Robotti työskentelee tarkasti kulkien suoria linjoja edestakaisin, mikä näyttää hyvin järjestelmälliseltä. Kun robotti oli tehnyt kaksi kierrosta pihalla, en löytänyt leikkaamatta jääneitä ruohotupsuja, ja työn viimeisteli tyylikäs reunaleikkuu. Robotti ei aja aivan nurmikon reunaan, jos vastassa on laattoja tai talon seinä, vaan reunat on viimeisteltävä itse trimmerillä. Sama juttu on kaikilla robottiruohonleikkureilla. Leikkuukorkeutta voi säätää sovelluksella 30 ja 70 millimetrin väliltä.
Dreame A2:n äänitaso on vain 55 desibeliä, mikä tekee siitä markkinoiden hiljaisimpia malleja. Laitteen luvataan pärjäävän jopa 50 prosentin kallistuksissa vahvojen rengasmoottoreidensa ansiosta. Dreame suoriutui testissä hyvin pienistä kummuista, mutta sillä oli vaikeuksia pihani jyrkimpien mäkien kanssa, jotka ovat enintään 45 astetta.
Sovellus toimii hyvin ja antaa hyvän yleisnäkymän, mutta siinä on yksi miinus: ruohonleikkuri pitää pysäyttää tai pysäköidä se latausasemalle, ennen kuin asetuksia voi vaihtaa.
Yhteenveto
Dreame A2 ajaa nurmen tarkasti ja järjestelmällisesti ja luo siistin näköisen raidallisen leikkuukuvion. Se suunnistaa tarkasti Lidar-tutkan ja tekoälykameran avulla, mutta automaattikartoitus toimii parhaiten yksinkertaisen muotoisilla alueilla. 3 000 euron hinta on kallis, mutta teknologia ja toiminnallisuus tekevät siitä hyvän vaihtoehdon isommille ja monimutkaisemmille nurmialueille. Se sopii etenkin omakotiasujille, jotka arvostavat nurmikon tarkkaa ja järjestelmällistä ulkonäköä ja tarvitsevat vartioinnin kaltaisia lisätoimintoja.

Myös tässä testissä
Mammotion Luba mini AWD 800
Maastoasiantuntija
Mammotion Luba mini AWD 800 on tehty maastoihin, joissa muut robottiruohonleikkurit eivät pärjää: jyrkkiin rinteisiin ja mäkisille pihoille. Mutta kaikkea ei ole mietitty ihan loppuun asti.


Husqvarna Automower 405XE NERA
Referenssiruohonleikkuri
Husqvarna Automower 405XE NERA vahvistaa asemansa alan standardina. Sen kartoitus toimii loistavasti ja leikkuukuviot ovat ainutlaatuisia. Mutta eräs merkittävä puutekin siinä on.


Mova 1000
Lyömätön hinta
Mova 1000 on testin isoin yllättäjä, ja sen hintalappu saa kilpailijat punastumaan. Tämä robotti pystyy nimittäin lähes kaikkeen, mihin kaksi kertaa kalliimmatkin mallit!


Ecovacs GOAT A3000 LiDAR
GPS-vapaata älykkyyttä
Puhtaaseen Lidar-tekniikkaan perustuva Ecovacs GOAT A3000 välttää tiiviitä asuinalueita vaivaavat GPS-yhteyshäiriöt.


Segway Navimow X330E
Segwayn supernopea ruohonleikkuri
Segway on robottiruohonleikkuri vakuuttaa nopeudellaan ja tehokkuudellaan. Navimow X330E on vertailun nopein ja järjestelmällisin robotti.

