Husqvarna Automower 405XE NERA näyttää tyypilliseltä Husqvarnan ruohonleikkurilta: siinä on kaksi isoa rengasta, jotka liikuttavat pyöreälinjaista runkoa sekä kaksi pientä passiivista pyörää rungon pohjan takaosassa. Mallia voi käyttää rajakaapelin kanssa, mutta sitä myydään myös kalliimpana langattomana versiona. Pitää siis olla tarkkana ostoksilla, että tulee valinneeksi oikean version!
Langatonta mallia voi käyttää erillisen RTK-antennin kanssa, mikä nostaa hintaa entisestäänkin, mutta se toimii myös wifin tai 4G:n kautta Husqvarna Cloudia käyttäen. Jos tarvitsee mobiiliyhteyttä, sen saa käyttöönsä Husqvarnan SIM-kortin muodossa. Sen luvataan toimivan 10 vuotta ilman kuukausimaksuja Automower Connect -sovelluksen kanssa.

Käyttöönotto ja kartoitus
Ensimmäiseksi kiinnitän huomiota 405XE NERA -mallin ainutlaatuiseen kartoitustyyliin. Sovellus näyttää tontin kartan. Sen jälkeen robotti ajetaan nurmikon kulmiin ja merkitään jokainen nurkkapiste sovellukseen. Sovellus piirtää sitten ajettavan alueen kartan nurkkapisteestä toiseen, joten robottia ei tarvitse ajeluttaa nurmikon reunoja pitkin. Kun rajat näkyvät kartassa, niitä voi vielä säätää lähes portaattomasti 60 senttimetriä piirretyn rajan sisä- ja ulkopuolelle. Ratkaisun ansiosta voi olla paljon varmempi siitä, että ruohonleikkuri pysyy oikeasti määritellyllä leikkuualueella, toisin kuin eräät kiinalaiskilpailijat. EPOS-tekniikka (Exact Positioning Operating System) käyttää satelliittipohjaista RTK-tukiasemaa, jolla saavutetaan 5 senttimetrin tarkkuus. Itse päädyin käyttämään Husqvarna Cloudia, joka tarjoaa satelliitin korjausdataa internetin välityksellä ilman lisäkuluja. Sillä sijainnin tarkkuuden sai yleensä paremmaksi kuin 5 senttimetrin säteelle, ja käyttöönotto helpottui, sillä tarvetta paikalliselle referenssiasemalle ei ollut. Pilviratkaisu vaatii, että ruohonleikkurilla on koko leikkuualueella katkeamaton internetyhteys (mobiiliverkko tai wifi).

Husqvarna Automower 405XE NERA käytössä
Husqvarna eroaa kilpailijoistaan myös leikkuukuvioltaan. Tehtaalla robotti on asetettu leikkaamaan satunnaista kuviota. Jälki muistuttaa rajakaapelillisten mallien jälkeä, ja käyttöönottovaiheessa kuvio voi tuntua järjettömältä, koska leikkuri ajaa monta kertaa saman paikan yli ennen kuin koko alue on ajettu. Siitä on kuitenkin merkittävää hyötyä, sillä satunnaiskuvio on biodiversiteetin ja nurmikon hyvinvoinnin kannalta parempi kuin suorat linjat. Se johtuu siitä, että nurmikon eri kohdissa on erilaiset olosuhteet auringonvalon ja varjon suhteen.
Leikkuukorkeuden voi säätää Automower Connect -sovelluksella 20 ja 55 millimetrin väliltä. Minulla kesti hetken aikaa tajuta, miten korkeutta säädetään, sillä käyttöohjeessa ei mainita asiasta mitään. Se onnistuu näpäyttämällä leikattavaa aluetta sovelluksen kartasta.
Tutka-anturin ansiosta robotti tunnistaa ja kiertää esteitä välttäen yhteentörmäyksiä ja silti ajaen nurmikon tarkasti. Husqvarna ei käytä Lidaria, mutta robotti näyttäisi silti oppivan ajan kanssa ymmärtämään kulkemaansa maastoa aina vain paremmin. Ensin se nimittäin törmäilee rajoihin ja esteisiin enemmän kuin ajettuaan samaa aluetta useamman kerran.
Husqvarnan isoin rajoite on sen kyky kulkea jyrkissä mäissä. Sen enimmäiskaltevuus on 30 prosenttia, mikä on testin vähäisin luku. Mäkisessä maastossa robotti alkaa toimia epävakaasti, ja se pyörii ja heiluu hallitsemattomasti. Se johtuu laitteen etuvetoisuudesta sekä siitä, että enin painokin on edessä. Husqvarnan sovellus on monimutkaisempi kuin monella muulla. Bluetooth-yhdistäminen kestää pidempään, ja kauko-ohjaus saisi toimia paremmin.

Yhteenveto
Husqvarna on monellakin tapaa referenssi, johon muita valmistajia verrataan. Ja on helppo nähdä, miksi: 405XE NERA on sekä luotettava käytössä että tarjoaa erittäin siistin leikkuujäljen. Nurkkapistekartoitus, älykäs satunnaiskuvio – joka on nurmikon terveyden kannalta paras vaihtoehto – ja mukautuva oppiminen tekevät mallista testin harkituimman kokonaisuuden. Tasaisille pihoille 405XE NERA tarjoaa parhaan kokonaiskokemuksen, mutta 30 prosentin enimmäiskallistus tekee siitä epäsopivan rinnepihoille.

Myös tässä testissä
Dreame Roboticmower A2
Tekoälyllä varustettu tekniikkapaketti
Dreame Roboticmower A2 navigoi pihalla tekoälyn ja Lidar-tutkan voimin, ja se todistaa, että tämän päivän tekniikka todella toimii.


Mammotion Luba mini AWD 800
Maastoasiantuntija
Mammotion Luba mini AWD 800 on tehty maastoihin, joissa muut robottiruohonleikkurit eivät pärjää: jyrkkiin rinteisiin ja mäkisille pihoille. Mutta kaikkea ei ole mietitty ihan loppuun asti.


Mova 1000
Lyömätön hinta
Mova 1000 on testin isoin yllättäjä, ja sen hintalappu saa kilpailijat punastumaan. Tämä robotti pystyy nimittäin lähes kaikkeen, mihin kaksi kertaa kalliimmatkin mallit!


Ecovacs GOAT A3000 LiDAR
GPS-vapaata älykkyyttä
Puhtaaseen Lidar-tekniikkaan perustuva Ecovacs GOAT A3000 välttää tiiviitä asuinalueita vaivaavat GPS-yhteyshäiriöt.


Segway Navimow X330E
Segwayn supernopea ruohonleikkuri
Segway on robottiruohonleikkuri vakuuttaa nopeudellaan ja tehokkuudellaan. Navimow X330E on vertailun nopein ja järjestelmällisin robotti.

